stamboomforum

Forum logoFora » Latijn » Vertaalhulp aantekening doopakte

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Beste allen,

Ik zit al een gehele tijd te puzzelen wat er precies in de kantlijn staat van de hieronder weergegeven doopakte, maar kom er helaas zelf toch niet uit. 

Ik haal eruit dat het betrekking heeft op het gedoopte kind, maar de gehele strekking blijft mij onduidelijk. Ik hoop dat jullie mij hiermee verder kunnen helpen.

Vriendelijke groet

jvdvoort

Maesbommel

Haec proles fuit

prima quae in

ecclesia seu conven-

tu fuit bap(tiza)ta

et hanc secutae sunt

reliquae s(e)q(ue)ntes.

Heb je voor ons ook een link naar de scan/scans?

Pauwel

Hallo Pauwel,

Dank zover! Ik heb een link:

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1961-32994-16677-12

jvdvoort

Dit kind is geweest

het eerste dat in

de kerk of het kloos-

ter gedoopt is

en het (kind) zijn gevolgd

de overige volgende (kinderen) (of: de overige of verdere volgenden)

Dus: Dit kind is het eerste geweest dat in de kerk of het klooster is gedoopt en de verdere volgende kinderen zijn er ook gedoopt. Ik neem aan dat het om de kloosterkerk van de Franciscanen in Megen ging.

 

Bas

Bas den Brok

Hartelijk dank voor de vertaling en uitleg Bas. De tekst staat dus feitelijk los van het gezin in de akte, maar heeft betrekking op de dooplocatie? Dit omdat het hierbij gaat om de doop van het eerste kind van dit koppel en ik dacht dat het eventueel te maken kon hebben met het overgaan tot het rooms katholieke geloof.

jvdvoort

Ik weet het ook niet zeker hoor, maar het lijkt er op dat er vanaf Martinus' doop in het klooster in Megen gedoopt werd. Het zou me verbazen als er een conventus in Gelderland stond in die tijd. Dat was alleen maar in Megen. Misschien in Oijen. Dan moesten pater et mater cum prole et susceptoribus dus in een bootje over de Maas. Het zijn vast de Minderbroeders geweest die daar doopten en trouwden. Op Image 4 worden ze met naam genoemd en ook bij de huwelijksakten. Toen Martinus gedoopt werd op 18 januari 1761 was frater of pater Thomas aan de beurt. Van den Heuvel. Er staat niet bij dat ze Franciscanen waren, maar wel dat de gardiaan hen ingezet had en dan moet het haast wel om Franciscanen gaan. Ik heb helaas geen tijd nu om te kijken of de genoemde gardianen, de zeer eerwaarde paters Joannes Patou, Wijnandus Wuijts, Laurentius Musette, Hermanus Janssens indertijd inderdaad in Megen zaten. Dat broeder Thomas in een euforische bui na een conversie van Martinus' vader en moeder tot het Rooms Katholicisme in de marge voor de doopakte geschreven zou hebben dat dit kind het eerste is dat in de kerk of het klooster gedoopt is en dat de verdere overige kinderen van der Voort hem daarin volgen lijkt me niet erg waarschijnlijk.

Misschien eens langsgaan in Megen! Die weten er vast meer van.

http://www.megen.info/franciscanen/

Groeten, Bas

Bas den Brok


Hartelijk dank voor de uitgebreide uitleg! Interessant, ik had nog niet zozeer gekeken naar de namen van de betrokken paters. Ik denk dat u het helemaal juist heeft en ik zal er zelf eens induiken, kijken of ik deze namen ergens terug kan vinden.

Nogmaals dank allen!

jvdvoort
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!