stamboomforum

Forum logoFora » Latijn » "Reunis" of "Keunis" in deze doopakten ? - Leeshulp gevraagd

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Hallo,

Wie kan me helpen bij het lezen van de onderstaande doopakten ? Het betreffen dopen uit Gavre (O-Vl)  van Jacobus "Keunis" in 1678 en Livina Jacoba in 1685. De naam "Keunis" -zoals hij in de klapper voorkomt- is mogelijk "Reunis", wat dan weer een puzzlestukje in mijn familie-stamboom kan opleveren. De Akte van Livina is helaas zeer slecht leesbaar...

http://search.arch.be/nl/zoeken-naar-archieven/zoekresultaat/inventaris/rabscan/eadid/BE-A0514_111195_109890_DUT/inventarisnr/I1111951098901434/level/file/scan-index/3/

livina Keunis

http://search.arch.be/nl/zoeken-naar-archieven/zoekresultaat/inventaris/rabscan/eadid/BE-A0514_111195_109890_DUT/inventarisnr/I1111951098901434/level/file/scan-index/12/

Jacobus Keunis

 

 

Hartelijk dank

 

Peter

Peter Reunis

De naam "Keunis" is mogelijk "Reunis".

Hoe kom je tot die hypothese?

De titel van je topic is overigens niet erg duidelijk.

Pauwel

Dag Pauwel,

Ik heb de titel aangepast- was misschien niet duidelijk.

Hierbij wat achtergrond bij mijn vraag. De naam Reunis (of Reunes) is niet zoveel voorkomend; tot nu toe heb ik alle voorouders redelijk kunnen terugbrengen tot de dorpen Asper, Zingem, Hermelgem (tussen Gent en Oudenaarde) ; de oudste vermeldingen in de eerste helft van de 17de eeuw. Ik ondervind dat dat er regelmatig 'leesverwarring' is tussen "Reunis" en "Ceunis". Recentelijk was ik in contact met Jan Van De velde rond zijn bewerking van "De staten van goed van het prinsbisdom Gavere"; in dit werk komt de naam Reunis enkele malen voor én voor één en dezelfde persoon (Frans ) is dit één keer met de naam "Reunis", de andere keer met de naam "Keunis". De naam "Keunis" komt in deze regio ook maar zeer beperkt voor en ik wou nu onderzoeken of we ergens een verband kunnen vinden. 

Zijn dit effectief verschillende families of zijn er inetrpretatiefouten gebeurd bij het maken van de klappers,... ?

Ik ben voornamelijk geïnteresseerd om de doopgetuigen te kunnen lezen en die te matchen met mijn archief van de Reunissen.

 

Groetjes,

 

Peter

Peter Reunis

Peter,

de links, die je plaatst, zijn alleen zichtbaar voor mensen, die zijn ingelogd op search.be.

Mijn tip is, om de bovenstaande scans zo leesbaar mogelijk te maken. Klik op onderstaand knopje, en verbaas je over het resultaat. (In zijn algemeenheid: helderheid verlagen, contrast verhogen, overige instellingen werken niet in zwart/wit)

succes, Jan

Jan Clavaux

Hi Jan,

hartelijk dank voor je reactie. Ik had de linken naar arch.be toegevoegd omdat dit door andere forumgebruikers me in het verleden expliciet is gevraagd dit te doen. Op die manier is het soms gemakkelijker naar herkenbare woorden/letters te kijken in de rest van de tekst. Ik had idd al wat gespeeld met de belichtinsginstellingen, echter veel beter heb ik het niet gekregen...

Grts,

 

Peter

Peter Reunis

Ja, de links toevoegen is heel erg nuttig. Ik zet daar zelf altijd bij:

"S.v.p. eerst een (gratis) account aanmaken en/of inloggen."

Dank voor je toelichting.

Pauwel

Misschien staat er "Reunis". In de bovenste doopinschrijving komt het woord "hora.." voor  waarin de beginletter "h" duidelijk verschilt met die van "Reunis". (Ik ben er hierbij van uitgegaan, dat er ook twijfel zou zijn of er Heunis zou kunnen staan.)

In de tweede inschrijving is volgens mij sprake van "filius Livinus Jacobus". De laatste letter, beter gezegd het laatste symbool, lijkt hier op een 9 en staat voor de uitgang  van een mannelijk woord "-us".

René Remkes

Op foto nummer 6, op 8 april 1680 (rechterpagina, tweede doop), staat een mooi voorbeeld van de hoofdletter R zoals de pastoor die schreef (Roijaert). Aan de hand van de indexen zou je zelf achternamen in die periode kunnen zoeken, die met een K of H beginnen, om het schrift te vergelijken.

Jan Clavaux

Karen

Pauwel

Pauwel

onder voorbehoud

2 junii 1685 baptizavi filiam
Livinam Jacobam Jacobi Keunis
et Adrianae Muijsaerts, coniugum.
Patrinus Livinus De Clercq, matrina
Francisca Keunis. Nata e(st) circa 3am
matutinam. J(udocus) De Feu, pastor in Gavre.

Pauwel


hartelijk dank allemaal voor jullie bijdrage;

 

Peter

Peter Reunis
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!