stamboomforum

Forum logoFora » Latijn » Decollato? = opgelost

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Allemaal bedankt voor jullie bijdragen. Er werd dus iemand onthoofd.

jan achterberg

In dit geval ben ik (waarschijnlijk niet als enige hier) wel benieuwd naar het hoe en wat van die onthoofding. Zodra je iets meer weet, Jan, laat het ons dan weten s.v.p.

 

Mvg

Bas Lems

Bas, ik ben het met je eens..... erg nieuwsgierig naar het hoe en wat.

Ik heb inmiddels uitgebreid gezocht in het Utrechts archief, maar kan geen strafvonnissen vinden van rond 1700.

Zou er meer te vinden zijn in het Nationaal archief? Of wellicht aantekeningen in ee'n van de kerkboeken van dezelfde kerk (uitgeschreven lidmaat ofzo?)

Bedet

Hoi Bedet,

Ik denk niet bij het Nationaal Archief. Daar zijn vnl. stukken met betrekking tot de rechtspraak van het gewest Holland (bijv. het archief van het Hof van Holland). Ik doe niet veel onderzoek in Utrecht, daarom zou ik ook niet weten waar en hoe te zoeken. Het moet in ieder geval gaan om een plaats/gerecht dat bevoegd was om de zgn. Hoge Jurisdictie uit te oefenen. Alleen door zo'n instantie mocht de doodstraf worden uitgesproken en voltrokken.

Mvg

Bas Lems

De plaatselijke schouten mochten de geringere vergrijpen bestraffen. Zodra het om "hals" misdrijven ging, waaraan een doodstraf vast zat, moest het door een rechtbank in de "hoofdstad" van het betreffende gebied gedaan worden.

Daarom verbaasde het mij, dat je dan toch binnen/voor negen maanden van de doop een vonnis/uitspraak  moet kunnen vinden.

jan achterberg

https://www.google.nl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://gouda-historie.nl/wp-content/uploads/2013/05/Galgenveld-Gouda-en-Schoonhoven-Leiden-en-Utrecht.pdf&ved=0ahUKEwi81YXhoL3RAhXCtxoKHTJdCHYQFggzMAM&usg=AFQjCNFswb6JOwcOm6mkhUOWTljbRHY2pw&sig2=G67y5N-xrG2gZyR0vkeOhQ

Waarschijnlijk het Hof van Utrecht. Ik heb op bovenstaande link een pdf gevonden hoe er globaal werd omgegaan met doodstraffen, onder andere ook in Utrecht. Ik zoek nog verder, maar heb geen idee hoe en waar....

Bedet

Ik heb in het Utrechts archief een "archief" gevonden betreffende criminele sententies. Met in ieder geval de 16e, 17e en 18e eeuw. Ik ga eens zoeken of er iemand onthoofd werd na overspel.

http://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mivast=39&miadt=39&mizig=124&miview=ldt&milang=nl&micols=1&misort=last_mod%7Cdesc&mires=0

Bedet

Heb het misschien gevonden:

De originele akte kan ik niet ontcijferen.

Maar de moeder van dochter Anna heet Marie Jans. De datum van het vonnis is precies een week voor de doop van Anna. Ik weet niet of Marie Jans van Schaick heette.

Zou dit de veroordeling kunnen zijn? Er waren nl maar 3 onthoofdingen. 

De link: http://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mivast=39&mizig=124&miadt=39&miamount=4&mistart=0&micols=1&milang=nl&miview=ldt&mibj=1699&miej=1710&misort=last_mod%7cdesc&mif2=onthoofding%3b+tentoonstelling+van+geëxecuteerde

 
 

Bedet

Bedankt Bedet. In het doopboek heet de vader Cnelis Jacobsen en niet Cornelis Cornelissen Otterspoor. Maria Jans zal de moeder van de baby zijn in dit proces en Neeltje Cornelis misschien een getuige. Als ik de pdf aanklik komt de opmerking

Helaas, er is een fout opgetreden

Door een fout tijdens het verwerken van deze pagina is het niet mogelijk om deze pagina te kunnen bekijken.

404 - Page not found

Dus ik kan het procesverbaal  ook niet lezen. In rk IJsselstein kom ik maar een Maria van Schaijk tegen, echter geen dr van Jan ,maar van Petrus Johannis van Schaick x Cornelia Wijeri, gedoopt op  28 feb/2 mrt 1651, get Margareta Wijeri. Wonend in Jutphaas.Die is 48 in 1699 en te oud. Vergeet echter niet, dat de rk dopen van 1657-1669 ontbreken.

RK geestelijken waren over het algemeen redelijk tegenover onwettige kinderen. In de rk doopboeken zie je dan opmerkingen zoals filia spuria of filia illegitima. NH dominees doopten of vaak later en dan ook nog met een openbare zonde belijdenis van de vrouw voor de gehele gemeente. Een sociaal voorbeeld van vernedering. De illegale vaders bleven meestal buiten schot. In dit geval vermoed ik een aanranding of incest, de dader werd op heterdaad betrapt. Met een onthoofding als gevolg.

jan achterberg

Als ik de pdf aanklik komt de opmerking

Helaas, er is een fout opgetreden

Door een fout tijdens het verwerken van deze pagina is het niet mogelijk om deze pagina te kunnen bekijken.

404 - Page not found

Dus ik kan het procesverbaal  ook niet lezen.

 

Via deze link is de pdf (wel) te downloaden. De eerste twee pagina's (138r en 138v) ontbreken echter.

Overigens ook via de link die Chris van Dijkum - 11 jan 2017 om 23:18 al gaf.

Willem Hak

Excuses, ik heb heel het verband niet gelegd tussen de link van Chris van 11 januari, 23:18 uur en het resultaat van mijn zoektocht.

Jan, als downloaden niet lukt, kan ik het vonnis wel even mailen. Ik bewaar het nog wel even.

Groetjes, Bedet

Bedet

Willem, het downloaden ging prima.

Ik realiseerde mij niet, dat het hier om hetzelfde vonnis ging [link van Bedet]. De man in kwestie bezwangerde een voorkind van zijn vrouw. Toen deze Maria Jans vier jaren later wilde trouwen met een ander, verhinderde hij [Cornelis Corn.Otterspoor] dat en verwekte een tweede kind.

Het rk doopboek vermeld Cornelis Jacobs echter als vader

jan achterberg


https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-99WL-9L5R

De peet is Neeltje filia ex patre adultero et immediate post decollato Ultrajecti.

post = postea, later, daarna; immediate post = onmiddellijk daarna 

Pauwel


Pagina 137v (= de eerste pagina van het gezochte 2223 vonnis, 11-02-1699)

Otterspoor geboortich van Jutphaes metten sweerde geëxecuteert sijn hooft op een pin [gestelt] ende sijn lichaem op een radt geleyt.

De bovenstaande pagina is pagina 3/3 van 2222 vonnis, 28-01-1699.
N.B. De hier door het Utrechts Archief opgegeven paginanummering klopt niet. Het moet zijn 136v-137v i.p.v. 136v-138r.
Klik op het onderstaande icoontje voor rechtstreekse toegang tot de scan. (Ik hoop dat het nog werkt. edit Volg eerst bovenstaande link.)

 

thumbnail

Vonnis 2222 vonnis, 28-01-1699.

 
Het vervolg van het vonnis, pagina 138r-146v, via dit icoontje.

thumbnail

Vonnis 2223 vonnis, 11-02-1699.

 

Pauwel


De man in kwestie bezwangerde een voorkind van zijn vrouw. Toen deze Maria Jans vier jaren later wilde trouwen met een ander, verhinderde hij [Cornelis Corn.Otterspoor] dat en verwekte een tweede kind.


Het eerste kind, Maria, is gedoopt 08-11-1694 te Jutphaas. De vader is daarbij niet vermeld.
scan zie :  https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89W2-LNQ4

Willem Hak
De auteur van het eerste bericht in dit onderwerp heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!