stamboomforum

Forum logoFora » Latijn » Term "ex xhodochio" bij doop

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

In het RK doopregister van Sloten NH vind ik bij de doop van Joannes, onwettig kind van Alida Jansen, op 16 oktober 1797 vermeld: ex xhodochio. Ook in het extract uit dat doopregister in de huwelijksbijlagen van Joannes (2 mei 1824 Sloten NH, akte 11) is deze term overgenomen. Weet iemand wat deze term betekent?

 

Nicolaas

Nicolaas Mars

Via google vind ik wel xenodochio, wat zoiets als "kamer in een klooster" betekent. Misschien is hij in een klooster geboren of gedoopt? 

Overigens wordt in de huwelijksbijlage (zie hier) ook de naam van zijn vader genoemd (Joannis Blom). 

En zie hier voor de doopinschrijving in Amsterdam (linkerbladzijde, 3e inschrijving van onderen).

Johanna C.

Dank voor de snelle reactie. Ja, de naam van de vader was mij bekend. (Overigens is hij wel een probleem, want bij het huwelijk van zijn zoon is hij afwezig "verblijf onbekend". Ik heb hem ook niet verder kunnen traceren; zijn naam Jan Blom is natuurlijk ook niet de handigste...)

 

Ik had ook gegoogled, en vond een Italiaanse beschrijving die leek te zeggen (mijn Italiaans is zeer beperkt) dat het om een gasthuis voor pelgrims zou gaan. Dat lijkt mij niet erg bij Sloten NH te passen.

 

Nicolaas

Nicolaas Mars

Maar hij werd gedoopt in Amsterdam. Daar was misschien wel een gasthuis voor pelgrims.

Op deze website vind ik iets wat mogelijk interessant kan zijn. Zie hier. Daarin wordt o.a. vermeld dat gasthuizen bedoeld waren om pelgrims onderdak en verzorging te geven, maar dat ze steeds vaker als ziekenhuis of pesthuis gingen fungeren. Er zou ook bedoeld kunnen zijn dat hij in een gasthuis (in de betekenis van ziekenhuis) is geboren.

Ik zie trouwens dat dezelfde term ook voorkomt bij 3 andere dopen op dezelfde bladzijde. Bij 2 van die dopen ging het ook om buitenechtelijke kinderen.

Johanna C.

Ja, mijn fout. Het doopregister is van de RK kerk "De Star" in Amsterdam.

Ik zie bij uitvergroten van de bladzijde in het doopboek dat er bij meer dopelingen staat "ex xhodochio"; eenmaal staat er (mogelijk) "ex xenodochio". Met "xenos" het Grieks voor vreemd/vreemdeling, wordt het gasthuis aannemelijk. Dan wordt de vraag: welk gasthuis kan daarmee bedoeld zijn (en is mijn hoop dat dat gasthuis nog archivalia heeft nagelaten die mij kunnen helpen vader Jan Blom op te sporen).

 

Nicolaas

Nicolaas Mars

Zie hier voor informatie over kloosters en gasthuizen in Amsterdam. Via google is nog veel meer te vinden.

Johanna C.


Een zeer informatieve bron! Hartelijk dank.

 

Nicolaas

Nicolaas Mars
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!