stamboomforum

Forum logoFora » Latijn » Hulp nodig bij begrijpen tekst bij doop

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Mijn voorouder Henrietta van de Bergen liet zich als zodanig Rooms Kathloek dopen op 16-04-1828 Ampel [Soeraakarta]. Op 18-05-1828 huwde zij!

Geboren op 12-04-1804 Soerakarta (Solo) Nederlandsch Indië. Het vermoeden is dat er was een reden waarom zij zich zo laat in haar leven Rooms Katholiek liet dopen! Een huwelijk van christenen en niet-christenen was toen wettelijk verboden. 
Dat Henrietta zich een maand voor haar huwelijk Rooms Katholiek liet dopen, is op zich vreemd omdat haar toekomstige echtgenoot Johannes Augustinus [Tinus] van gevluchte Hugenoten afstamde. Voor zover bekend was hij Protestant.

Het doopboek vermeld:

In Sourakarta 12 Aprilis 1804 est nata et in Ampel 16 Aprilis 1828 est baptista Henrietta van de Bergen, filia legitima parentum infidelium e china gunum nomina non contat. Susc. Fredericus Philippus Franciscus Darlang.

Hoe moet ik de tekst lezen; Waren het ouders die ongelovig waren en de chineese geloof aanhielden of waren het Chinezen?

M.A. de Paula Lopes

... wettige dochter van ongelovige ouders uit China wier namen zij niet vertelt

"Gunum" (quorum?) en "contat" (?) zijn geen Latijn, "baptista" moet "baptisata"zijn. 

August de Man

Hr. de Man, u heeft gelijk, in alle haast een tweetal typfouten er staat:

In Sourakarta 12 Aprilis 1804 est nata et in Ampel 16 Aprilis 1828 est baptisata Henrietta van de Bergen, filia legitima parentum infidelium e china gunum nomina non constat. Susc. Fredericus Philippus Franciscus Darlang.

Het woord gunum staat zoals geschreven.

M.A. de Paula Lopes

Het woord gunum staat zoals geschreven.


Een link naar of een foto van de inschrijving is wellicht toch wel handig ?
 ("Ik ben niet zo goed in het transcriberen")

Willem Hak

Helaas geen plaatje.

Het citaat komt uit : De bronnenpublicaties van de Indische genealogische vereniging  BRP15:152 zijnde "Het Rooms-katholieke doopregister van Semarang 1809-1829" bewerkt door P.A. Christiaans.

In Sourakarta 12 Aprilis 1804 est nata et in Ampel 16 Aprilis 1828 est
baptisata Henrietta van de Bergen, filia legitima parentum infidelium e china
gunum nomina non constat. Susc: Fredericus Philippus Franciscus Darlang.

Het kan natuurlijk ook zijn dat er in de buurt geen Hervormde kerk was en men dus voor deze route (RK dopen) heeft gekozen. Hoe zijn de kinderen gedoopt?

In 1835 treedt haar man Johannes Augustinus Dezentje als getuige op bij een doop (eveneens RK). Maar wellicht was hij toen niet meer gehuwd met Henrietta van de Bergen, want later dat jaar huwde hij een Solose prinses. 

28 Martii 1835 in Ampel, residentia Soeracarta est nata et ut ex veris
testimonio constat, 19 Julii 1835 ibidem baptisata Johanna Augustina, filia
legitima. Parentes: Ambrosius Josephus Augusteijns et Anna Helena Hendriks,
conjuges. Susc: Ambrosius Josephus Augusteijns et Johannes Augustinus
Dezentje.

Rond 1860 zijn er diverse Dezentjes die kinderen hervormd laten dopen. Maar Johannes Augustinus Dezentje is 4 keer gehuwd en kreeg meen ik 11 kinderen. Allicht dat dan een keertje van geloof kan zijn gewisseld afhankelijk van de positie van de vrouw?

mvg-Ben

Ben Wegman

haar toekomstige echtgenoot Johannes Augustinus [Tinus] van gevluchte Hugenoten afstamde. Voor zover bekend was hij Protestant.


Johannes Augustinus lijkt me toch een katholieke (doop)naam. Zo ook (/zeker) die van zijn moeder : Johanna Magdalena.
Zijn vader August Jan Casper Dezentjé dan wellicht/waarschijnlijk getrouwd met een katholieke vrouw ?

Willem Hak

filia legitima parentum infidelium e china gunum nomina non constat. 

"gunum" zal wel "quorum" zijn: wier namen niet vaststaan. 
"Constat" zou dan eigenlijk "constant" moeten zijn, maar die vergissing kan ik me wel voorstellen (wier namen - dat staat niet vast)

 
Over Johannes Augustinus Dezentjé, zoon van August Jan Casper Dezentjé en Johanna Magdalena Kops,  en zijn familie heb ik een heleboel informatie gekregen van mijn katholieke achterneef, die ook van hen afstamt. Er is een familieverhaal dat ze niet afstammen van Henriette van den Bergen maar van de prinses. 
Maar ik zie dat jullie ook al heel veel weten (http://www.de-paula-lopes.nl/index2.php).

August de Man

Hr Hak, Wegman, de Man, Ik denk dat Johanna Magdalena Kops inderdaad van Katholieke huize zou kunnen zijn, hiervoor heb ik helaas geen bewijs; wel van het feit dat de familie Dezentje de oorlog in de Cevennes [Réfugiés à l'étranger; La guerre des Cévennes] waren ontvlucht als Hugenoten.

Fijn dat het latijn is opgelost; heb blijft een mysterie wie de ouders waren van Henrietta van de Bergen; er zijn immers geen broes/zussen of andere mensen gevonden in die tijd met die naam. Het feit dat we weten zij ongelovige ouders uit China had; zouden die het Chinese volksgeloof hebben aangehouden?

Van de eerste vrouw Johanna Dorothea Boode heb ik gelukkig al wel het e.e.a. kunnen terugvinden, ook van haar stam ik af; dus twee maal van Tinus!

M.A. de Paula Lopes

Ik schreef: "Maar Johannes Augustinus Dezentje is 4 keer gehuwd en kreeg meen ik 11 kinderen."   Dit blijkt incorrect. 

In het artikel:  Genealogie Happé, bewerkt door Drs R.G. de Neve (2007INN pag 145-151) wordt als kinderaantal 17 genoemd.

mvg-Ben

Ben Wegman

"wordt als kinderaantal 17 genoemd"

De vraagsteller komt zelfs aan de 28: http://www.de-paula-lopes.nl/downloads/dezentje28.htm

Jan Clavaux


constat komt iig van consto (ik-vorm, tegenwoordige tijd) en betekent vaststaat. Wel vreemd dat er een enkelvoudsvorm gebruikt is, want nomina is het onderwerp en is meervoud. Er zou dus eigenlijk constant moeten staan, denk ik. Gunum is geen bestaand woord, lijkt me idd quorum (van wie) te moeten zijn.

Ik zie dat August al soortgelijke opmerkingen had geplaatst .Ik ben het dus helemaal met hem eens.

niepoort
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!