stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 3823

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

WH de Bruijn woonde op genoemde datum op Der Boede.

Vraag over deze afbeelding gesteld

Tot op heden geen gegevens van locatie kunnen vinden.
Op welk gebouw/huis was deze steen geplaatst?

Steekwoord(en)

1ste steen WH de Bruijn 

Vraagsteller

Welmoet


Klik op de afbeelding voor een vergrotingSuggesties

Een lid van het Stamboom Forum heeft de volgende suggestie gedaan bij dit zoekplaatje:


https://www.hkwalcheren.nl/UserFiles/File/Melis-Mariekerke.pdf

....Na Johan Willem viel in 1861 de ambachtsheerlijkheid toe aan zijn oudste zoon Willem Hendrik (1853-1936), die zich ook Heer van Der Boede mocht noemen en onder andere burgemeester van Koudekerke en Zoutelande was. Willem Hendrik voegde de naam van de ambachtsheerlijkheid toe aan de familienaam, waardoor alle kinderen en latere afstammelingen in het vervolg de naam De Bruyn van Melis- en Mariekerke zouden dragen. De familie De Bruyn was veel meer een ‘rechten’-familie dan een ‘koopmans’-familie. Hoewel ze deelnamen aan het aandelenkapitaal van de West-Indische Compagnie en de Middelburgsche Commercie Compagnie, lag hun invloed veel meer op het bestuurlijke vlak en dan vooral bij de rechterlijke macht, onder andere bij het Hooggerechtshof en de Hoge Raad in Den Haag......

Locatie tot nu toe niet terug kunnen vinden; de diverse krantenbanken waar je zoiets zou kunnen verwachten leveren niks op.

W. H. de Bruyn was bij deze eerste steenlegging ongeveer 19 jaar oud; wellicht was het niet echt een wereldschokkende gebeurtenis waarvan dan ook geen verslag in de krant terecht is gekomen? 

Op een boerderij op landgoed en buitenplaats Der Boede is een soortgelijke steen aanwezig, uit dezelfde periode. Mijn vermoeden en hypothese is dus dat de steen van het zoekplaatje afkomstig zou kunnen zijn van een ander - inmiddels gesloopt? - gebouw behorende bij 'Der Boede'.

http://www.koudekerke.info/boerderij-derboede.php

In de voorgevel werd een steen ingemetseld met de inscriptie: "W.H. de Bruyn van Melis- en Mariekerke 3 april 1875"

bart rietkerk

Heeft u ook een suggestie?