stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » GAAT U WEL EENS NAAR EEN ARCHIEF?



Profiel afbeelding
Je heb helemaal gelijk achief bezoek is mooi werk ! .Heb sinds 2005 internet en moet zeggen dat dat sneller gaat .Wegens de ziekte van mijn man en omdat ik niet zo mobiel ben gaat het moeilijk.Toch wil ik op de toekomst proberen meer de achriefen te bezoeken .

Leidy van Nuil- Brunink - 9 aug 2009 - 07:08

Ik bezoek geregeld het Gelders Archief.

Heb het geluk dat al mijn voorouders uit Gelderland komen, ik ook in Gelderland woon en daarom niet al te ver hoef te rijden voor een bezoekje aan het archief. Altijd behulpzame medewerkers en soms mede zoekers die ff helpen met ontcijferen van teksten.

Digitaal kan het zeker ook. Maar niet alles is te vinden digitaal of is niet geheel kloppend.

Ik heb graag bewijzen voor gevonden data, dus kopieer aktes en notities van geboorte en doop e.d

Ook bezoek ik begraafplaatsen om te grafzerken van voorouders te fotograferen en informatie te verkrijgen van de beheerder.

Het rare is dat in mijn woonplaats ook een archief is (CODA.nl) maar daar ben ik nog nooit geweest. haha.

Altijd bereid wat voor een ander op te zoeken in het Gelders archief!!

Gr Jorina

Jorina - 9 aug 2009 - 13:42

Archieven, de geur van oud papier......... heerlijk. Wie heeft nog meegemaakt dat het Nationaal Archief  gewoon Rijksarchief heette en aan het Bleijenburg gevestigd was? Het lijkt voorwaar eeuwen geleden.........

Maar toch............ sinds ik onderzoek doe via internet (en dan bedoel ik - transcripties van bronnen - digitale stamboom - uittreksels notarieel- 10e penning e.d.) Vooral in de regio Rotterdam - Delft - Den Haag heb ik vastgeroeste 'kwartieren' los weten te krijgen en met vele generaties op weten te voeren.

Vanuit het buitenland is het me vrijwel onmogelijk om nog fysiek archieven te bezoeken. De jaarlijke bezoekjes aan Nederland duren meestal slechts een week en zijn 'vol'  met familiebezoekjes aan 'levenden'.

Dus leve de digitalisering. Nu maar hopen dat de archieven gewoon alles inscannen en online zetten. Ik weet de selecties wel te maken! De wintermaanden duren opeens een stuk minder lang........Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Annemarie57 - 9 aug 2009 - 16:15

Ik wil proberen deze zomer naar het archief te gaan en verder te zoeken naar mijn voorvaderen met de naam Houbiers.

Groetjes Erick

Erick Janssen - 9 aug 2009 - 19:21

Het liefst ging ik minstens één keer in de week een dag naar een archief. Want zomaar een uur, dat gaat niet. Ik vergeet nl. alles en iedereen als ik daar ben. En tijd, dat bestaat dan niet meer......

Door mijn werk en gezin moet ik een dag archief echt plannen, maar als het dan eenmaal zover is dan ben ik ook echt een dag uit!

Het liefst ga ik naar een streekarchief, zoals in Doetinchem, Doesburg of Zutphen. Daar is het allemaal net wat gemoedelijker dan in het Gelders Archief, bovendien zijn de andere bezoekers ook aan het zoeken in een wat kleiner gebied en is de kans groot dat je elkaar kunt helpen.

Ik vind het dan ook erg jammer dat ik voor sommige dingen gewoon naar Arnhem móet, waarom kunnen bepaalde archieven die bij Vorden horen niet gewoon in Zutphen bewaard worden, waar de rest van Vorden ook ligt? En dat er in Arnhem kopieën komen. Of voor mijn part andersom, maar dat alles van één plaats ook op één plaats bewaard wordt.

Vorig jaar ben ik in Assen geweest. Daar heb ik minder goede herinneringen aan, maar dat was mijn eigen schuld....50 euro boete voor parkeren waar het niet mocht - zo'n parkeerzone waar je vergunning voor moest hebben en dat stond zo'n 2 km. ervoor ergens aangegevenAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Het archief was trouwens wel prima in orde en ze hebben me goed geholpen.

Ik kan echt iedereen aanraden om naar archieven te gaan, het is niet te vergelijken met thuis achter je computer zoeken.

Groeten,

Wilma

wilma groot enzerink - 9 aug 2009 - 20:54

Hoi,

Ja ik ging wel veel, helaas lukt het me maar niet om er tijd voor vrij te maken. Heb zelfs een tijd voor het Rijksarchief Den Bosch een hoop van de gegevens ingeklopt voor Genlias. Ik kan dan ook zeggen dat als ik een familielid tegenkwam ik van die akte gelijk een foto maakte. Het is leuk om de echte akte te zien in een trouwarchief. Het geeft zelfs een kick!!

Dat deel mis ik nu wel, maar goed dat komt wel weer. Alle andere gegevens die ik via via binnenkrijg is welkom, en word genoteerd. Als ik later tijd heb probeer ik dan toch wel het origineel te zoeken. Vaak staat er ook meer in zo'n akte dan je zou verwachten. Hoewel op dit moment zie ik ook steeds meer dat de akten zelf gescand zijn en toegevoegd op het internet. Leuke trent, maar mag ik ook het origineel??Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Irma Bresser - 10 aug 2009 - 10:12

Indien geen vakantie:

Minimaal 2x in de week, want daar liggen de bronnen.

Gr.

Everardus

Everardus Rollema - 10 aug 2009 - 15:09

Ik probeer zoveel mogelijk naar archieven te gaan omdat het gewoon leuk is om te snuffelen en het een kik geeft als je met zelfs meer thuis komt dan dat je had durven hopen. Als ik naar een archief ga dan is het meestal Leeuwarden, Assen, Maastricht, Hasselt België en Maasmechelen België. Ik zorg dan dat ik voldoende zaken heb om uit te zoeken. Ik boek dan een weekje vakantie daar en zie zo ook de steden waar mijn voorouders hebben gewoond. Gelukkig houd mijn man ook van stedenreizen dus we vangen twee vliegen in één klap. Dus als ik per ongeluk met niets thuiskom is er geen man overboord.

groetjes,

Jacqueline

Jacqueline T. - 10 aug 2009 - 16:37

Hoi Jacqueline,

In je berichtje zie ik dat je ook Belgische archieven bezoekt.

Hoe gaat dat?

Is de toegang in Belgie ook kosteloos?

Wordt je daar ook goed geholpen als je iets wilt vragen of ergens niet goed uitkomt?

Ben benieuwd,

Zonnelied

Zonnelied - 11 aug 2009 - 13:33

Hallo Zonnelied,

Ik heb maar één keer in Hasselt gehad waar ik niet zo prettig geholpen werd. Ik stoorde hem waarschijnlijk bij zijn eigen onderzoekAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

. Voordeel is dat de Belgen altijd superaardig zijn en er altijd wel iemand is die je helpen wil.

Toegang is niet gratis. Ik was vorig jaar voor het laatst en toen moest ik een jaarkaart kopen. Kosten dacht ik 10 euri. Kopieren ging via een kaart met aantal eenheden. Voordeel voor mij is dat ik de kaarten naderhand aan een achterneef geef die ook nog wel eens daar heen gaat. Maar alles veranderd dus toegangsprijzen misschien ook. Misschien is het vanwege de kredietcrisis nu ook gratisAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

groetjes,

Jacqueline

Jacqueline T. - 11 aug 2009 - 16:42

Ik ben vanaf 1980 tot 2007 zowat alle archieven afgeweest in nederland die er maar zijn en heb dan ook vele documenten gescand van mijn voorouders en leuke contacten daar op gedaan .

echter als je vastloopt met je onderzoek is het ook fijn wat op het forum te kunnen plaatsen ik ben dan ook vele malen heel goed geholpen.

Van Lint - 11 aug 2009 - 16:53

Een archief bezoek vind ik spannend, vooral als je een vermoeden hebt over een bepaald persoon,

en hem/haar inderdaad vind , met alle gegevens, Eureka !!

Ik vind het inderdaad,zoals Zonnelied al zei,een speciaal gevoel om een akte in handen te krijgen

met de handtekening van een van je voorouders, heel speciaal.

Zelf ben ik al in vele archieven geweest in Nederland, en Duitsland.

Voor mij is Genlias enz.. een opstapje .

Immers,alleen in de Archieven vind je de juiste toedracht , en alle daartoe behorende papieren.

Inmiddels heb ik een aardige collectie van certificaten Nationale Militie, van Onvermogen,

prachtige huwelijksakten, en geboorteakten , prachtig geschreven (niet altijd)

De meest bijzondere akte vind ik nog altijd de akte van overlijden van mijn zusje in 1943 met het

bibberende handschrift van mijn vader, heel ontroerend.

Een stamboom op papier  zetten vergt veel tijd en geduld,  daarom vind ik het belangrijk

dat het ook allemaal klopt, pas dan heb je voldoening van je werk.

Willemina.

Willemina Meijer - 11 aug 2009 - 21:53

Hoi Jacqueline,

Dankjewel voor je reactie.

? 10 euro voor een jaarkaart is nog wel te overzien.

Vermoedelijk moet ik naar het archief in Brussel en daar heb ik minder vriendelijke dingen over gehoord.

Nadeel is ook dat ik geen Frans spreek, dat wil in Brussel ook nog wel eens verschil maken.

Ik moet het er maar een keer op wagen.

Groetjes,

Zonnelied

www.zonnelied.net

Zonnelied - 11 aug 2009 - 22:54

Hallo Zonnelied,

De archieven in België zijn niet te vergelijken met die van Nederland. Persoonlijk heb ik in de betreffende archieven van Hasselt (Rijksarchief) en Brussel (Algemeen Rijksarchief) goede ervaringen. Kom vaak ik Belgische archieven (stadsarchieven, rijksarchieven, kloosterarchieven, bisschoppelijke archieven) voor wetenschappelijk historisch onderzoek. Naar de grote archieven en franstalige archieven gaat altijd een bekende persoon met mij mee die de weg in het betreffende archief goed ken, maar ook om de franse taal dat ik zelf niet machtig ben. Daarmee gaan de deuren, bij wijze van spreken, makkelijker open.

Het Algemeen Rijksarchief in Brussel heeft verschillende afdelingen, waaronder een groot bibliotheek Albert I. Helaas zou ik niet weten waar men het beste terecht kan voor genealogie. Waarschijnlijk ook eerst de bibliotheek. Misschien weten onze Belgische vrienden die vaker genealogisch onderzoek in het Algemeen Rijksarchief plegen wat men het beste kan doen. Het Algemeen Rijksarchief/Bibliotheek ligt op korte loopafstand van het Centraal Station Brussel.

Men kan ook eerst mailen of een brief schrijven naar het:

Algemeen Rijksarchief

Ruisbroekstraat 2

1000 Brussel

En vraag waar men het beste terecht kan voor genealogisch onderzoek. Men kan gewoon in het Nederlands doen. Het is wel aan te raden om vast een vooronderzoek te plegen.

Of kijk eens op onderstaande site van VVF-Brussel

http://www.vvf-brussel.be/doel.html

 

mvg, Masje II

Masje II - 11 aug 2009 - 23:47

Voor België heb ik deze vraag al eens gesteld.

Deze site geeft een goed overzicht.

De mensen waren erg behulpzaam. Voor het rijksarchief heb ik dacht ik niets hoeven te betalen en voor het kleinere archief met DTB iets van 1,50 euro voor een dag. De kopieën waren ook erg goedkoop. Wat ik erg handig vond, was dat in (bijna alle) DTB-boeken een index (handgeschreven zat). Je kon ook nog op een (zeer ouderwetse) computer kijken in welk DTB-boek van welke plaats een bepaalde naam voorkwam. Een oud DOS-programma. Wel handig op zich, want vanuit Nederland kan men zomaar een plaats in België opgeven als geboortestad.

Helaas heb ik de bewuste doop toen nog niet gevonden. Het was te lastig zoeken, teveel dezelfde voornamen en namen en de periode klopte ook niet. Je zit met de verwijzing naar een plaats, maar ja, wat moet je als je het daar niet vindt?

Verder vond ik het erg leuk de burgerboeken in te zien (ook allemaal getranscibeerd).

Zwenny - 12 aug 2009 - 01:03

Hallo.

Ik zoek  de gegevens van mijn voorouders,van oma's kant.

Ludovicus Dufour * 1780/1785 in Gent, Belg,( volgens Familysearch)

Waar zou ik dan moeten zoeken?

Groetjes Willemina.

Willemina Meijer - 13 aug 2009 - 18:24

Hallo Willemina,

In het Stadsarchief Gent.Zie Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Bezoeken / Gentse geschiedenis Parochieregisters - opzoekingen

De doop-, huwelijks- en begrafenisakten van de parochies uit Groot-Gent die dateren van vóór 1796 staan op microfilms en microfiches.

De aktes kunnen ingekeken worden. U kunt een afschrift krijgen tegen betaling.

Groetjes,

Jacqueline

Jacqueline T. - 14 aug 2009 - 06:01

Onlangs was ik weer op het Gemeentearchief van Amsterdam en binnenkort moet ik weer naar het Nationaal Archief in Den Haag. Deze archieven beginnen steeds meer op een vesting te lijken. Op "elke hoek" staat wel een bewaker en in de leeszaal zit ook al een bewaker je in de gaten te houden.Dan heb ik het nog niet over camera's die ongetwijfeld overal wel aanwezig zullen zijn.

Voor men in de "studiezaal" van het Nationaal Archief binnen kan geraken, wordt men als "bezoeker aan een gevangene" nagekeken. Kan dat nu niet anders? Heb soms de indruk dat ik in een gevangenis ben beland, dan in een archief. Moet wel erbij zeggen, dat de medewerkers hulpvaardig zijn. Daar is totaal niets mis mee.Gelukkig zijn de meeste archieven nog niet bevolkt door de beveiligheidsdiensten. Laat men dat zo houden, al zijn misschien wel camera's die ons bespieden.

mvg, Masje II

Masje II - 14 aug 2009 - 12:13

Zou heel graag de archieven  bezoeken maar woon  in het buitenland dus voor mij geen optie helaas, maar mocht ik ooit eens in Nederland terug zijn weet ik wel wat ik als eerste ga doen Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Annemarie Kalishoek - 14 aug 2009 - 12:23


Hallo Masje II,

" Gelukkig zijn de meeste archieven nog niet bevolkt door de beveiligheidsdiensten. Laat men dat zo houden, al zijn misschien wel camera's die ons bespieden.".

Helaas is dit noodzakelijk! Uit het Stadsarchief Amsterdam - het grootste stadsarchief ter wereld (Gouden Eeuw) - zijn in het verleden "kostbare documenten" gestolen, die vele jaren later op een buitenlandse veiling te koop werden aangeboden. 

Dankzij de beveiligingsdienst wordt ongewenst volk buiten de deur gehouden, wat de bezoekers een veilig gevoel geeft. De kluisjes worden niet opengebroken en geplunderd!

Met vriendelijke groet,

Jacobus.

Jacobus - 14 aug 2009 - 17:27







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu