stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Voorlopig geen ISIS Monitor



Profiel afbeelding
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Na de succesvolle Genlias Monitor en Digitale Stamboom Monitor had ik mijn zinnen gezet op een ISIS Monitor. Zelfde concept maar dan voor de archieven die gebruik maken van het ISIS systeem:


Omdat de Monitor sites gegevens afhalen van de bronsite heb ik de diverse archieven aangeschreven om hen te enthousiasmeren en toestemming te vragen. De response valt tegen, erg tegen:

  • Stadsarchief Breda reageert dat ze geen interesse hebben.
  • RA Tilburg stapt van ISIS over op een andere systeem (ze gaan denk ik een nieuw wiel uitvinden).
  • Het Zeeuws Archief is er nog over aan het nadenken.
  • Antwoord van ISIS Brabant moeten nog binnen komen (bericht op 17 april verstuurd)...
  • Antwoord van ISIS Eindhoven moeten nog binnen komen (bericht op 17 april verstuurd)...
  • Antwoord van ISIS Roosendaal moeten nog binnen komen (bericht op 17 april verstuurd)...


Het enige positieve antwoord (toestemming) kwam van het Regionaal Historisch Centrum Bergen op Zoom. Voorals nog vind ik 1 archief te weinig om een gehele dienst (ISIS Monitor) op te zetten. Jammer...

mvg,
Bob Coret

Bob Coret - 26 mei 2005 - 00:16

Bob,

Is inderdaad erg jammer, ik vind het onbegrijpelijk dat men dit initiatief niet met open armen ontvangt! Of ze begrijpen niet wat de ISIS Monitor voor ons gebruikers betekent of ze vinden de kosten te hoog.

Groeten, Erik

Uitgeschreven lid - 26 mei 2005 - 14:17

ik heb net via het reactie formulier van isis brabant gevraagd of ze gaan mee werken (ik heb naar deze discussiedraad verwezen), wellicht heeft het effect... het is misschien een idee als meer mensen het doen, bij de versschillende isis-sen!!

Uitgeschreven lid - 26 mei 2005 - 16:24

Erik,

Ten aanzien van de kosten wil ik graag het volgende kwijt: er zijn voor de archieven (ISIS, Digitale Stamboom en Genlias) helemaal geen kosten aan verbonden! De ontwikkeling van de dienst is hobbyisme, kosten die ik heb voor server, bandbreedte en onderhoud hoop ik met inkomsten uit reclame en donaties te kunnen dekken.

Wel stel ik het op prijs als de instelling 1) een aanspreekpunt aanwijst waar ik, indien noodzakelijk, met (technische) vragen terecht kan, 2) men mij op de hoogte stelt bij toevoeging van nieuwe data en bij technische wijzigingen en 3)* een link zet op de eigen site naar de Monitor, om aan te geven dat men achter dit initiatief staat en als service voor de bezoekers.

mvg,
Bob Coret

Bob Coret - 26 mei 2005 - 20:30

Even een positieve aanvulling op mijn bericht van 26 mei j.l.:

Vandaag kreeg ik een reactie van het Brabants Historisch Informatie Centrum (een fusie per 1 januari j.l. van de streekarchieven Langs Aa en Dommel en Brabant Noordoost en het Rijksarchief in Noord-Brabant). Mijn e-mail aan hen was "tussen het wal en het schip" terecht gekomen. Hun reactie nu het bericht is gelezen is, ik citeer: "we juichen uw initiatief van harte toe. Hoe meer de gebruikers van onze data gefaciliteerd worden om tot optimale benutting te komen, hoe beter, is onze filosofie."

mvg,
Bob Coret

Bob Coret - 30 mei 2005 - 20:34

Onbegrijpelijk, juist nu men overal wil en dus kan bezuinigen, de werknemers kunnen hun tijd nu aan andere werkzaamheden besteden.
Ik hoop dat dit het enthousiasme niet tempert om de monitoren up-to-date & on-line te houden, omdat ik er erg veel steun aan heb gehad en hopelijk nog zal hebben. (en velen met mij)

Mvg.
Alphonse, beginnende genealogische onderzoeker.

Uitgeschreven lid - 31 mei 2005 - 10:41

Het is onbegrijpelijk dat de verschillende grote archieven niet uit de band springen van vreugde, men mist hier een kans om voor vele onderzoekers een prima mogelijk te schepen zoveel mogelijk gegevens makkelijk bereikbaar te maken. Als je dan leest dat Tilburg Issis overweegt op een ander systeem over te stappen vraag ik mij af waarom niet alle gegevens van geheel Nederland indien digitaal aanwezig hun gegevens beschikbaar stellen in 1 systeem Gen Lias. Ben zelf gehandicapt en kan dus geen archieven bezoeken, maar gelukkig kan ik altijd veel vinden op Gen Lias en via Gen Lias monitor. Maar nee vele archieven zijn nog niet gedigitaliseerd, mogelijk door gebrek aan vrijwilligers, maar men wil de gegevens liever zelf beheren.
De Hollandse potjes geest?

Bob ik ben je erg dankbaar voor alles wat je aan energie steekt in Gen Lias, hopelijk wordt het ooit nog eens de digitale databank van Nederland.

Uitgeschreven lid - 31 mei 2005 - 12:45

Hallo Bob

Ik vind het fantasties wat je doet, je helpt inderdaad veel mensen die niet in de gelegenheid zijn om naar archieven te gaan en toch graag aan deze hobby willen doen. Ik denk dat het is om hun eigen hokje te beschermen, maar wie weet komt men er nog wel achter dat dit voor hun een kosten besparing kan zijn. Mijn dank voor hetgeen je hebt gepresteerd, met een vriendelijk groet

Uitgeschreven lid - 31 mei 2005 - 14:07

Hallo Bob,

Ik heb vandaag aan mijn vrijwilligersbegeleider in het archief in Breda gevraagd wat de reden zou kunnen zijn voor hun afwijzende reactie. Hij kende het verzoek niet, maar kon zich het volgende voorstellen:
De maker van ISIS heeft zich teruggetrokken en zijn programma overgedaan aan een "kantoorbedrijf" dat het nog wel verkoopt, maar in het geheel niet reageert op verzoeken van de archieven om aanpassingen. Daarom wil ook Breda overstappen op een ander systeem. Dat zou hun afwijzende reactie op de ISIS-monitor kunnen verklaren. Dus misschien nog even geduld hebben tot ze zijn overgestapt?

Met vriendelijke groeten,

Uitgeschreven lid - 31 mei 2005 - 17:16

Hallo Bob,
ik maak nu een aantal maanden gebruik van je dienstverlening en ik ben er erg enthousiast over. 'fit for purpose', eenvoudig in gebruik en met veel mogelijkheden. Onbegrijpelijk dat de ISIS archieven zo terughoudend zijn. Mocht Zeeland als nog 'ja' zeggen, neem ik aan dat je toch de volgende stap zult zetten. Klopt dat? m.v.g. Johan

Uitgeschreven lid - 31 mei 2005 - 19:03

Beste Bob,

denk ook eens aan bijvoorbeeld het regionaal archief westbrabant. Ik heb 'm pas ontdekt en je kunt er de aktes in PDF inzien! (en kopieren naar de harde schijf). Maar ik ga eervan uit dat je die zelf ook wel hebt gevonden.

Uitgeschreven lid - 31 mei 2005 - 21:55

Hierbij wil ik even het bericht ontzenuwen waarin geschreven werd dat de makers van ISIS zich zouden hebben teruggetrokken.
Niets is minder waar. ISIS is gewoon leverbaar en wordt nog regelmatig uitgebreid op verzoek van de gebruikende archiefdiensten. Binnenkort zal ook het Stadsarchief Vlaardingen operationeel worden en andere archiefdiensten zullen volgen.

Uitgeschreven lid - 6 jun 2005 - 11:33

Ook van het RHC Eindhoven heb ik antwoord ontvangen, positief en negatief. Positief daar ze geen bezwaar hebben tegen een ISIS Monitor. Negatief omdat ze ook opmerken dat enkel de genealogische bestanden van het voormalig Gemeentearchief Helmond en voormalig Streekarchief Peelland met ISIS nader toegankelijk zijn gemaakt. Het voormalig Streekarchief Regio Eindhoven hanteert de Digitale Stamboom. De drie genoemde diensten zijn opgegaan in het RHC-Eindhoven (met een vestiging in Helmond onder de naam Hist. Informatie Centrum Helmond). Inmiddels heeft het RHC besloten om te stoppen met ISIS en deze gegevens in de Digitale Stamboom in te lezen, m.a.w. één systeem voor de gehele dienst. Dit laatste is op zich weer positief!

mvg,
Bob Coret

Bob Coret - 6 jun 2005 - 22:55

Hierbij een alinea uit DE LANCIER, de nieuwsbrief van het Regionaal Archief Tilburg: "ISIS gaat verdwijnen. We stappen over naar hetzelfde systeem dat het Regionaal Archief West-Brabant gebruikt. Dit nieuwe systeem heeft voor ons als groot voordeel dat we de invoer direct in de database kunnen doen. In de oude situatie was het verwerken van de bestanden heel bewerkelijk waardoor er nogal wat tijd lag tussen het moment dat een vrijwilliger een bestand klaar had en het moment waarop dat via ISIS beschikbaar kwam. Nu gaan de vrijwilligers de gegevens meteen online invoeren en u als gebruiker krijgt ze veel sneller tot uw beschikking.
Voor de onderzoeker zal dat wel wennen zijn. De resultaten zijn in eerste instantie "kaler", dat wil zeggen, minder detaillering bevatten. Het voordeel op langere termijn is echter aanzienlijk: van sommige bronnen komen de scans van de akten geleidelijk online en u kunt meteen alle extra gegevens zien die daarin staan."

mvg
Jacky

Uitgeschreven lid - 20 aug 2005 - 14:23

Is er ergens een link naar een website waar alle wel werkende linken van ISIS  op staan, Of kunnen we er een maken, als iemand er een weet? Die van Breda werkt.

Omdat ik gehandicapt ben maakte ik hier gebruik van. Om honderden euro's neer te leggen voor een taxi om ergens te gaan zoeken. Is mij iets te veel.

 

Jacqueline van Dongen - 18 mar 2009 - 08:19


Google Gids - World > Nederlands > Maatschappij > Genealogie ... Isis gemeentearchief Bergen op Zoom - http://isis.archboz.nl/ ... Honderden links naar genealogische homepages van particuliere onderzoekers. ... Er bestaat ook een 'Digitale Stamboom Monitor' die dezelfde dienst voor het doorzoeken van ...
www.google.com/Top/World/Nederlands/Maatschappij/Genealogie/Hulpmiddelen/Doorzoekbare_D... - 18k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

Anja4711 - 18 mar 2009 - 09:15







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu