stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Deelnemers gevraagd voor het Project Genetische Genealogie in Nederland



Profiel afbeelding

Er is geen oer-Terschelling maar we hopen er met het Friesewaddenproject ooit een paar te vinden, als er maar genoeg mensen meedoen en nadat we dan wat matches/links tussen enkele families krijgen. En wat dan "oer" is, blijft de vraag. 500 jaar op Terschelling, 1000 jaar ? Of toen Terschelling nog aan de wal vast zat ? De gemeenschappelijk voorvader zal moeilijk te dateren zijn en zeker zijn woonplaats niet absoluut vast te stellen. Beetje relativeren dus.

Hetzelfde geldt voor de oer-Vlaardinger, ondanks dat daar met archeologisch materiaal is gewerkt.

 

Met het beperkte aantal deelnemers hebben we nog steeds geen matches onderling. Het meest komt groep R1b1b2 voor op Terschelling, maar de gemeenschappelijke voorvaders hebben waarschijnlijk (veel) meer dan 1000 jaar geleden geleefd en waarschijnlijk de meesten niet op Terschelling. Wat tot nu toe het meeste opvalt, is dat er weinig "Noormannen" invloed lijkt te zijn, zoals bv in de Dongeradelen met haplogroep I1. Het is dus niet redelijk te verwachten dat je binnen een paar jaar hier wat meer over kan zeggen, zolang er maar een beperkt aantal mensen meedoen. Als in één keer alle Terschellinger families meedoen, is de kans veel groter om tot een uitspraak te komen.   Ik ga er vooralsnog vanuit dat Tiemen ook bij groep R1b1b2 hoort en zijn voorvaderen dus niet met de Hunnen hier zijn gekomen maar al na de laatste ijstijd, vanuit het Iberisch schiereiland, zich hier (NW Europa) hebben gevestigd. Verder is het eigenlijk voor DNAgenealogie niet de bedoeling om alleen af te wachten in welke groep je geplaatst wordt. Je moet er ook zelf mee aan de gang voor een eigen familieproject. Het is een mooi hulpmiddel bij genealogische puzzels. https://www.familytreedna.com/public/friesewadden&fixed_columns=on

Wibo Boswijk - 24 dec 2008 - 17:37

Zijn er nog meer I2b1 geteste personen in NL?

henk - 24 dec 2008 - 21:31

Ik ben I2b1 (M223+) getest maar wel met een paar allele waardes die zeer ongewoon zijn en waar ik t.z.t. onderzoek naar zal laten doen. 'k Heb trouwens niet met dit project meegedaan, omdat ik er niet van op de hoogte was.

Robert Hofstee - 24 dec 2008 - 22:43

https://www.familytreedna.com/public/M223-Y-Clan&fixed_columns=on

kun je je melden bij de groep

henk - 24 dec 2008 - 22:53

Ik zie dat ik ook een I2b1 ben geworden. Ik weet nu hoe dat werkt. Een interessante groep overigens met nogal wat spannende discussies

henk - 26 dec 2008 - 20:57

Te duur om zomaar te kopen, ik ga dit boek eerst eens ergens inkijken en koop het daarna misschien.

Hangt o.a ook af of er voldoende deelnemers waren uit dat stukje Nederland wat mij interresseerd.

henk - 26 dec 2008 - 21:00

Misschien is het ook wel aardig om te horen of er deelnemers zijn die R1b3 zijn getest?

Het is in ieder geval de haplogroep waartoe mijn DNA-profiel toe wordt gerekend.

Ik ben erg benieuwd wie reageert. 

met vriendelijke groet.

Bert Schreuders

Bert Schreuders - 27 dec 2008 - 00:59

Vrijwel alle West-Europeanen behoren tot de haplogroep R1b en de subhaplogroep R1b3 (in de hieronder staande link naar Wikipedia staat deze genoemd als R1b1b2 (zie ook ?Terschelling? in deze topic)), ik dus ook. Alhoewel ik het boek nog niet heb (volgens Barjesteh van Waalwijk van Doorn is dat de 23e op de post gegaan), zullen de meeste deelnemers aan dit project dan ook wel tot deze subhaplogroep behoren. De I2b1 waar Henk en Robert toe behoren zijn dunner verspreidt. Vandaar dus, neem ik aan, 'de nogal wat spannende discussies' in die groep.  

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_R1b_(Y-DNA)

 

Peter Westenbrink - 27 dec 2008 - 14:13

Ja, inderdaad spannend, tot nu toe heb ik in alle databases die ik kon bekijken maar twee matches gevonden, een van een tot voorheen onbekende  naamgenoot uit Canada,daarmee bewijs je dus dat de methode werkt, die ook in de stamboom relatief een voudig is te plaatsen, geimigreerd naar noord -Amerika rond 1880.

De ander is een mij volledig onbekende Deen maar met wel 12 dezelfde waarden, redelijk uniek maar geen bewijs voor een zeer vroege relatie.

henk - 27 dec 2008 - 14:26

Beste mede-forummers,

Ik heb een paar maanden geleden een DNA-test laten doen bij de firma Genetree (US). Ik ben namelijk vastgelopen met papieren stamboomonderzoek in Duitsland zo rond het jaar 1510. Mijn achternaam is een 'vergrieksing' van de naam 'Langemann'.

Een jaar geleden ben ik in contact gekomen met een Canadees, genaamd 'Langmann' (dus zonder de 'e'). Zijn stamboom gaat terug tot het jaar 1000(!). De familie Langmann is afkomstig uit Nürnberg. Deze familie is zich rond 1350 gaan verspreiden over Duitsland. De ene groep  naar Rheinland-Westfalen in het westen en de andere groep naar Mecklenburg-Pommern in het noord-oosten. De naam Langmann wordt later vaak met 'e' en/of 'er' geschreven. Uit papieren onderzoek is aangetoond dat alle Langmann- en Langermann personen (de laatste dus met 'er') nazaten zijn van het oude, Nürnbergse geslacht Langmann.

Nu wil het toeval dat ook de familie Langemann (met 'e') in Rheinland-Westfalen (en Hessen) zit. Mijn Canadese vriend is er van overtuigd dat ook Langemann (met 'e') nazaten zijn van de oude Langmann familie.

Omdat een papieren link (nog) ontbreekt, hebben we samen een DNA-onderzoek gedaan. Een (YDNA) 46-marker test. Er komen 27 markers overeen met elkaar. De overige verschillen met slechts 1.

Probleem bij deze Amerikaanse DNA-firms is dat je wel een DNA-test krijgt, maar dat ze je ongewis laten over de betekenis ervan.

Een Belg zei tegen mij dat er zo'n 2000/2500 jaar tussen mijn Canadese verwant zitten, Genetree zegt 1500 jaar en mijn Canadese verwant zegt 600 jaar. Wie moet ik nu geloven?

Is er iemand (een deskundige op dit gebied) die mij hiermee definitief zou kunnen helpen?

Alvast hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,

Frank Macrander

www.macrander.net

Frank Macrander - 27 dec 2008 - 15:06

Dag Bert.

Ik ben ook met de stamboom Schreuder(s) bezig. Mijn voorouders komen uit Wolgast Mecklenburg.

Bij de link die je plaatse komt een advertentie te voorschijn maar geen site Vliegendhert. Als ik via Google zoek. Zie ik wel de website maar kan niets bekijken.

Misschien is er toch wel een eventuele connectie te vinden.

Heb het

Project Genetische Genealogie in Nederland

Het zou mij niets verbazen als je voorouders inderdaad richting Zweden, Denemarken kwamen.

Mvg.

Elisabeth - 27 dec 2008 - 16:00

Dat Duitse maakt het bij mij ook spannend, lles dit verhaal eens:http://www.monstersandcritics.com/science/news/article_1418410.php/DNA_fingerprinting_proves_villagers_are_descendants_of_caveman

gewoon even copieren en plakken

Hir staat ook veel nuttige info over de I haplogroep en de variaties van deze groep:

http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_I_(Y-DNA)

http://webdoc.sub.gwdg.de/diss/2006/schilz/schilz.pdf

lees het laatste vooral, spannend, deze mensen leefden volgens het kaartje op blz 13, van het Schilz proefschrift ook in Nederland In het museum van Assen en in het hunnebeddenmuseum van Borger zie je veel wat past bij het verhaal van de Lichtensteincave. Dezelfde sieraden/aardewerk/ uit de vroege bronstijd en dezelfde haplo profielen. (deze nog niet in het museum)

henk - 27 dec 2008 - 16:11

Ja Liesbeth,

Dat zou zo maar kunnen, Zweden of Denemarken. Ik heb ergens gelezen dat de subhaplogrope met de waarde 16 op de marker DYS19 vooral in Zweden vele voorkomen.

Dat je mijn site niet hebt kunnen vinden klopt. Ik ben deze aan het opschonen en zal hem binnenkort weer vrijgeven.

Overigens heb ik de Duitse herkomst van Schreuders nog niet kunnen bewijzen. Ik weet wel dat de mij oudst bekende Schreuder, Hermannus gehuwd is geweest met Eva Böger. Van haar heb ik wel de herkomst kunnen vaststellen, namelijk Brakel; bij Paderborn in Duitsland. Van Hermannus Schröder heb ik echter nog geen enkel spoor daar in die omgeving.

Bert Schreuders - 27 dec 2008 - 16:24

Bij vergelijken in datenbanken is er wel op te letten, dat de in het Leidse onderzoek genoemde haplogroep R1b3tegenwoordig R1b1b2 genoemd wordt. Van 2003 tot 2005 werd hij R1b3 genoemd, van 2005 tot 2008 R1b1c, pas sinds kort dus R1b1b2. Deze benamingen blijken nogal snel te verouderen, daar steeds nieuwe takken gevonden worden, die dan in de nomenclatuur ingepast moeten worden.

Verder betreft het wel een erg grote groep, meer dan de helft van de Nederlanders behoort er toe. Er zijn de laatste jaren nogal wat ondergroepen ontdekt, die een fijnere klassifiecering mogelijk maken.

Het meeste is te vinden in wikipedia, ik heb op http://www.zuiderent.ch/DNA.htm#_Toc199845129 het één an ander naar aanleiding van mijn eigen test samengevat.

A. Zuiderent - 27 dec 2008 - 16:31

Op een lezing heeft De Knijf uitgelegd  hoe dat werkt: Je hebt een aantal mensen die in haplo profiel heel veel op elkaar lijken en die noem je dan maar bv eerst R,, ga je vervolgens op die resultaten inzomen vind je verschillen, die noem je dan b.v Ra en Rb,

Je plaats die personen dan in in hun groep.

Zo verder krijg je vanzelf steeds meer groepen.

Vooral van belang is dus een hele grote database en gestandadiseerde testmethoden

En natuurlijk veel mensen die bereid zijn om mee te doen en er voor betalen en het liefst ook nog minstens 3 generaties op dezelfde laats gewoond hebben.

henk - 27 dec 2008 - 17:26

Leo Barjesteh van Waalwijk van Doorn schreef eerder:

"Onder de leden van de projectgroep bevinden zich drie professioneel met de genetica werkzame personen."

Kan één van deze mensen mij niet helpen?

Ik heb van mijn Canadese verwant een vergelijkingstabel doorgemaild gekregen gemaakt in een vergelijkingstooltje genaamd http://www.mymcgee.com/tools/yutility51.html. Kent iemand dit?

Ik heb geen idee hoe ik de uitkomst moet interpreteren. Ik wil mijn Canadese verwant niet zomaar op zijn blauwe ogen geloven.

Is er een DNA-dokter in de zaal?

Frank Macrander - 27 dec 2008 - 23:58

Frank,

Je geeft in een vorige mail aan dat je samen een mogelijke verwant een DNA-onderzoek gedaan hebt. "Een (YDNA) 46-marker test. Er komen 27 markers overeen met elkaar. De overige verschillen met slechts 1.Probleem bij deze Amerikaanse DNA-firms is dat je wel een DNA-test krijgt, maar dat ze je ongewis laten over de betekenis ervan. Een Belg zei tegen mij dat er zo'n 2000/2500 jaar tussen mijn Canadese verwant zitten, Genetree zegt 1500 jaar en mijn Canadese verwant zegt 600 jaar. Wie moet ik nu geloven? Is er iemand (een deskundige op dit gebied) die mij hiermee definitief zou kunnen helpen?"

In je laatste mail vraag je om commentaar op een vergelijkingstool.

Ik ben geen DNA expert, maar naar mijn bescheiden mening is bij een overeenkomst van 27 op 46 markers geen sprake van een gemeenschappelijke voorvader in die zin dat de gelijke achternaam er iets mee te maken heeft. Die namen bestaan in veel families pas 300 tot 500 jaar. Je Belg zal er met zijn 2000 jaar dichter bij zitten dan de Canadees met 600 jaar, maar het kan ook goed 20.000 jaar zijn. Het hangt welliswaar van de markers af, de mutatiesnelheid verschilt nogal, de snelste zo'n 800 jaar, de langzaamste rond 1,6 millioen jaar. Zijn het er veel, dan is natuurlijk de kans dat er één van de vele verandert hoger dan wanneer het er weinig zijn. Maar ik zou die verwantschap in dit geval maar vergeten.

Je geeft aan dat de Amerikaanse DNA-firma's je wel een DNA-test geven, maar dat ze je ongewis laten over de betekenis ervan. Dat kunnen ze ook nauwelijks, omdat de interperetatie nog in ontwikkelingsstadium is. Het verandert quasi met de dag. Maar ik heb bij FamilyTreeDNA de ervaring dat er genoeg vergelijkingstools ter beschikking staan, je krijgt bericht als er weer een match met 1 tot 4 verschillen tot stand gekomen is (meer als 4 is eigenlijk al oninteressant). Ik neem aan dat dat bij jouw firma ook het geval is. Verder zijn er forums, o.a. ook voor "newbie's". Als je er echt iets mee wilt doen, kost dat naar mijn ervaring vrij veel tijd.

Succes, Arnold Zuiderent

A. Zuiderent - 2 jan 2009 - 00:07

Beste Arnold Zuiderent. Erg bedankt voor uw reactie. Zelf had ik er ook een hard hoofd in. Ik heb inmiddels bericht gekregen van de maker van de vergelijkingssoftware. De verwantschap lijkt inderdaad ver te zoeken.

Ik heb eerder eens ergens gelezen dat je ook erge mazzel moet hebben met een DNA-test tussen 2 individuen. Per zoveel generaties neemt de kans op huwelijkse ontrouw namelijk met een x percentage toe. Papieren, genealogisch onderzoek toont aan dat er zeker 600 a 700 jaar tussen ons en onze eventuele gezamelijke voorouders moet liggen. In die tussenliggende periode kan er natuurlijk nogal wat misgaan. Ontrouw of adoptie.... We hebben het in de periode over een hoop voorouders. De kans dat de bloedlijn ergens wordt onderbroken is natuurlijk aanzienlijk.

Wat die namen betreft, uit papieren onderzoek lijkt overigens wel alles erop te wijzen dat Langmann (en naamsvarianten) allemaal aan elkaar verwant zijn. Mijn tak zou de eventuele 'verloren' tak zijn. Het probleem is echter het bewijzen van deze verwantschap op papier.

Ach, ik heb mij ook al bedacht dat een positieve DNA-test ook nog een hele belangrijke vraag openlaat, namelijk: welke voorvader(s) is/zijn dan de missing link? Je wilt toch altijd meer weten. De details.

DNA-onderzoek is leuk als je dat met een grote groep samen doet, om een reeds bestaande papieren onderzoek (mogelijk) te kunnen staven. Papieren onderzoek is en blijft mijns inziens leidend. 

Frank Macrander - 2 jan 2009 - 01:34

De families Bruschke, Mengerink, Schreuders en Zeven

In het boek"Zonen van Adam"zijn deze vier families ingetekend aan het einde van een tak uit de subhaplogroep R1b3. Ik heb uit hetzelfde boek de DYSmarkerscores overgenomen en in onderstaande tabel naast elkaar gezet. Inderdaad zijn er heel veel overeenkomstige scores, maar toch hier en daar wat afwijkingen. Wellicht kan iemand uit deze families ( of andere geïnteresseerden)  hierop reageren.

            Bruschke Mengerink Schreuders Zeven DYS-marker 19 15 15 16 16 389I 13 13 13 13 389II 29 29 29 29 390 24 24 24 24 391 10 11 10 10 392 13 13 13 13 393 12 12 12 13 385a 11 11 11 11 385b 14 14 14 14 438 12 12 12 12 439 11 12 13 12 437 15 15 15 15 448 19 19 19 17 456 15 15 15 15 458 16 15 17 17 635 23 23 23 23 GATA_H4 12 12 13 12

met vriendelijke groet,

Bert Schreuders

Bert Schreuders - 3 jan 2009 - 12:20


Oef dat gaat fout. Ik had in de oorspronkelijke opmaak van het bericht het keurig opgemaakte Excelbestandje gekopieerd en dat zag er bij het invoeren wonderschoon uit. Nu het bericht geplaatst is, is echter de opmaak van de tabel volledig in de soep gelopen. Jammer. Weet soms iemand hoe je toch ene tabel in dit berichtenforum kunt plaatsen?

groet,

Bert Schreuders 

Bert Schreuders - 3 jan 2009 - 12:27







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu