stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Deelnemers gevraagd voor het Project Genetische Genealogie in Nederland



Profiel afbeelding
Beste mensen,

 

Ook ik sluit me aan bij de kanttekeningen van Stada, Boswijk ea. betreffende het aantal te onderzoeken markers. De 16 markers van het PGGN-project lenen zich niet voor zinvol genealogisch onderzoek op familie niveau. Sterker nog, ik kwam zelfs in contact met verscheidene (amateur) genealogen die tientallen markers hadden laten onderzoeken, zonder enig noemenswaardig resultaat. Maar misschien is dat ook wel naïef (en ook een beetje gemakkelijk eerlijk gezegd). Vooral Amerikanen schijnen te denken dat de complete stamboom zomaar even uit een één of andere database komt rollen. Zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Ik denk dat genetisch onderzoek vooralsnog voornamelijk zinvol is binnen de eigen familiekring en met de juiste "proefkonijnen", zoals Noppen liet zien.

 

Zolang databases nog veel te weinig deelnemers hebben, met wellicht te weinig markers, blijft het inderdaad zoeken naar de spreekwoordelijke naald in de hooiberg. Het is nu gewoonweg nog te vroeg, maar iedereen staat ongeduldig te trappelen. Het heeft ook iets te maken met de kosten (prijs) voor onderzoek. En wellicht is er ook nog wantrouwen tegenover onderzoek dat tot in het diepst van ons wezen lijkt te gaan. Prijs en perceptie zijn barrières die de komende jaren vast en zeker zullen verdwijnen.

 

Toch vind ik het PGGN-project zinvol. Hiermee worden voor het eerst grote (geneografische) lijnen getrokken binnen Nederland. Het kan een standaardwerk binnen de Nederlandse genealogie worden. Ik hoop dat het enthousiasme voor genetische genealogie blijft groeien. De vooruitzichten en mogelijkheden zijn duizelingwekkend. Het wordt de grootste genealogische schoonmaak ooit.

 

Groet,

PHNL

PHNL - 4 feb 2010 - 21:54

Geachte Heer van Galen,

Ik vindt wel dat U de informatie die U geplaatst heeft wat uptodate had moeten maken , b.v.:

De Nederlands Genealogische Vereniging en de Zuidhollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’ werken beiden mee aan het landelijke ‘Project Genetische Genealogie in Nederland’. Het project is een initiatief van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde in het kader van de viering van haar 125-jarig bestaan volgend jaar 2008.

We leven nu al in 2010 en dan kan U toch niet over volgend jaar, 2008 spreken, vind ik ??!!

Ikzelf heb deelgenomen in 2008 en raad dit DNA genetisch onderzoek elke genealoog aan !!

Met vriendelijke groet,

Gerard Lemmens

Ing. Gerard W. Ch. Lemmens - 6 feb 2010 - 14:59

Waarde Geinteresseerden,

Wat ik nagelaten had te vermelden dat het voordeel van het DNA onderzoek ' E155 is dat het met Uw stamreeks (en illustratie materiaal!) gepubliceerd wordt in een boek "Zonen van Adam" dat vorig jaar dus voor deel I uitkwam en dat ca. April dit jaar zal uitkomen voor deel II en dat alles is te lezen op www.barjesteh.nl

Ik geloof (weet het niet zeker) dat dit jaar dit onderzoek voor de derde en laatste keer herhaald zal worden !!

Groeten,
Gerard Lemmens

Ing. Gerard W. Ch. Lemmens - 6 feb 2010 - 15:12

Interessant onderwerp ook voor vrouwen heb ik vernomen. Vriendelijke groeten aan iedereen vanuit Lelystad, Marianne

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

M.C.Deden-Kazenbroot - 9 feb 2010 - 14:40

Tja, dat is wel jammer aan DNA onderzoek. De meest gebruikte vorm is onderzoek van Y DNA en dat wordt alleen van vader op zoon doorgegeven. Dat sluit natuurlijk prima aan bij de traditionele op manlijke lijn gerichte genealogie.

Van je moeder heb je ook een uniek stukje DNA (zowel zonen als dochters!), het mtDNA (mitochondrieel DNA). Maar daarmee onderzoek je de lijn van je moeder, grootmoeder van moeders zijde en weer haar moeder en grootmoeder van moederszijde etc. Één enkele vrouwelijke lijn dus die niets zegt over je grootmoeder van vaders zijde, die zelf weer 2 grootmoeders, 4 overgrootmoedes, 16 betovergrootmoeders etc hadden.

Als je een indruk zou willen krijgen over AL je voorouders, ja van allemaal heb je wel een aantal genen geërfd, dan zou je geloof ik zo'n 30.000 markers op alle 46 chromosomen in kaart moeten brengen. Het Human Genome Project heeft daar jaren over gedaan om een beeld van "de mens" in het algemeen te krijgen. Voordat dat nuttig gebruikt zou kunnen worden om de puntjes op de i van de migratiebewegingen te kunnen zetten zou de technologie nog wel een fikse sprong moeten maken.

Maggy - 11 feb 2010 - 12:51

Mijn oudste voorvader woonde in de 17de eeuw binnen 5km afstand van een andere (oudere) familie Kemp. Daarom ligt een verwantschap voor de hand. Na uitputtend onderzoek moest ik echter aannemen dat er geen akte bewaard is gebleven die aantoont dat mijn voorvader uit die oudere familie Kemp stamt. Echter niet alle familieleden zijn in de archieven terecht gekomen, dus een verwantschap is toch mogelijk. Om zekerheid te krijgen heb ik van beide families het Y-DNA van twee afstammelingen (dus 2 x 2 afstammelingen) laten onderzoeken. De uitslagen staan deels in Adam I, de rest komt in Adam II en die zekerheid heb ik nu (maar ik loop niet vooruit op de publicatie en hou het dus nog even spannend).

Akte-genealogie houdt meestal op rond de 16de of 17de eeuw, als het aantal bewaarde bronnen zo klein is geworden dat betrouwbare conclusies niet meer mogelijk zijn. Vaak kom je dan nog tot een veronderstelling die je echter niet hard kunt maken. Het Y-DNA profiel geeft dan zekerheid. Het aantal markers is ruim voldoende om een concrete veronderstelde verwantschap (in mannelijke lijn) met grote waarschijnlijkheid aan te tonen of te weerleggen.

In ons geval was ook leuk dat het Y-DNA project nieuwe en plezierige contacten legde tussen tot dan toe onbekende familieleden. Daardoor hebben van beide families zelfs meer afstammelingen meegedaan.

Bob Kemp - 17 feb 2010 - 23:07

Mijn stamreeks  De Goede gaat terug naar Hermanus Goijden die op 28 febr 1696 te Heel (Midden-Limburg) trouwde met Petronella Geerlinckx. Hermanus kwam vermoedelijk uit RHeinland of omgeving Trier maar bewijzen zijn er nog niet.

Omdat in de familie De Goede af en toe personen voorkwamen met zwart krullend haar en een onmiskenbaar Middenlandse zee uiterlijk  (oa mijn vader) ben ik benieuwd of er langs de lijn van genetische genealogie iets zou kunnen worden gevonden ov er de herkomst. Waar zou ik me op dit moment kunnn aanmelden voor een dergelijk onderzoek?

wim de goede - 14 jan 2013 - 08:53


Hallo Willem,

Je kan het genetisch onderzoek laten doen door Myheritage, kijk via Google Myheritage / gen onderzoek naar de verschillende onzoek-mogelijkheden en prijzen.

Met vriendelijke groet,

Pieter van der Jagt.

van der JAGT. P. - 14 jan 2013 - 13:26







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu