stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » archief Gelderland.



Profiel afbeelding

Hallo allemaal.

Is er iemand die het archief in Gelderland gaat bezoeken?

Ik heb een ondertrouw akte.(uit Leiden) waar in staat dat de as.bruidegom uit Gelderland komt en zijn as.vrouw uit Arnhem.Wil iemand voor mij kijken of de namen Michiel van Abshoven en Engeltje Jansd Lichtenberg/Lichtenburch voorkomen in de archieven.Ook als er een gelijkende achternaam wordt gevonden is meer dan welkom het gaat over de periode VOOR 1681.

Met vriendelijke groet Piet van de Ruit.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pieter van de Ruit. - 21 aug 2009 - 17:08

Piet

Geen antwoord op je vraag, maar als je het nog niet wist is het leuk.

Groeten Geiske

http://www.molenaarsbrug.nl/geschiedenis.htm

g.zandberg - 21 aug 2009 - 18:23

Piet,

Ik ben niet bekend met het archief van Gelderland in Arnhem. Maar hoe stel je het je voor om iemand afkomstig  uit Gelderland voor 1680 op te zoeken. Ik neem aan dat ook in het Gelders archief niet alle beschikbare trouwboeken samengevoegd zijn en trouwboeken die er zijn zijn waarschijnlijk per gemeenten verzameld zijn. Dat houdt in dat de boeken van alle gemeenten moeten worden doorgewerkt (en hopelijk is er bij elk boek een index).

Mij als leek in het Gelders archief lijkt me dit een enorm karwei. Maar misschien heb ik het mis.

mvg-Ben 

Ben Wegman - 21 aug 2009 - 20:16

Hallo Geiske.

Uiteraard wist ik dit Ik heb Jan Zaal benaderd of hij misschien nog oud materiaal heeft, helaas.

Die tol heet later s'molenaars brug en ik ben daar zelf ook brugwachter geweest.

groeten Piet.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pieter van de Ruit. - 21 aug 2009 - 21:22

Hallo Ben.

Ik weet het maar Arnhem is wel concreet,en er lopen archivarissen rond en die weten vaak goed de weg in de materie.En niet geschoten is altijd mis.

groeten Piet.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pieter van de Ruit. - 21 aug 2009 - 21:25

Dag Piet.

Is je dit bekend Groenehart Archieven.

protocollen Oudshoorn 1686-1696

inventarisnummer 10 bladzijde 175v datum 19-03-1694 inhoud Jan Jansz Cop, wonende te Woubrugge, verkoopt aan Engeltje Jansz Lugtenburgh, weduwe van Michiel Abshoven, een huis, erf en schuur in de Gnephoek, belend ten oosten het gemeenlandshuis van Rijnland en Woerden, ten zuiden de Lage Rijndijk en ten westen en noorden Willem Jansz Versloot. Koopsom 649 gulden. plaatsnaam Oudshoorn

© 2009 Streekarchief Rijnlands Midden
Aan deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

protocollen Oudshoorn 1713-1722

inventarisnummer 13 bladzijde 3 datum 04-04-1713 inhoud Jan Willemsz van Velse en Stephanus de Wit, gehuwd met Marritje Willems van Velse, verkopen aan Engeltje Jans Lugtenburgh, weduwe van Michiel Abshoven, een partij hooi en weiland met een boogaard, liggend in de Gnephoekse polder, te verongelden voor 4 morgen 425 roeden, strekkend uit de Rijn tot aan de dwarskade wetering, belend ten oosten het land van de kerk van Woubrugge en ten westen Mouringh Leendertsz van Leeuwen. Jongste waarbrief d.d. 13-09-1691. Koopsom 1.550 gulden contant en een schuldbrief van 1.000 gulden. vervolg a folio 4. 04-04-1713. Schuldbrief van Engeltje Jans Lugtenburgh, weduwe van Michiel van Abshoven, wonend aan 's-Molenaarsbrug, groot 1.000 gulden, wegens aankoop van land in de Gnephoekse polder van de familie van Velse. Geroijeerd 15-05-1717. plaatsnaam Oudshoorn

 

http://www.groenehartarchieven.nl/lijst.asp?Request=Michiel+abshoven&Plaats=

Internet mijn wijk:

Waar de naam Munstergeleen vandaan komt, is niet exact bekend, maar hij zou kunnen verwijzen naar een proosdij die er tot de tweede helft van de twaalfde eeuw zou hebben bestaan en die ondergeschikt was aan de abdij van Sint-Vaast in Atrecht. Ook de naam Abshoven zou met deze abdij in verband gebracht moeten worden.

De kerk van Munstergeleen werd in 1299 bij het Sittardse Sint-Petruskappitel gevoegd en het dorp werd onderhorig aan de Sittardse schepenbank. Vanaf de Franse tijd was Munstergeleen een zelfstandige gemeente, maar bij de gemeentelijke indeling in 1982 werd het bij Sittard gevoegd. Sinsdien heet deze gemeente echter Sittard-Geleen-Born.

Het complex Abshoven was lange tijd eigendom van de abdij Valdieu. De oudste delen zijn de grote schuur uit 1715, het herenhuis uit 1716 en de zuidelijke vleugel uit 1717. In 1901 werd Abshoven een zusterklooster. Vele jaren lang is het complex in gebruik geweest als instelling voor jeugdhulpverlening. In juni 1995 brak een grote brand uit in het toen al enkele jaren leegstaande klooster en de neogotische kapel, die voor een groot deel in vlammen opging.

Er zijn bronnen uit de 13e eeuw waarin de (achter)naam 'van Abshoven' wordt genoemd. Voor zover bekend bestaat er nu nog één geslacht Van Abshoven, allen afstammelingen van Michiel van Abshoven, die zich op 22 juni 1681 met 'kerkelijke attestatie' meldde in de (protestantse) kerk van Oudshoorn, tezamen met zijn vrouw Engeltje Ligtenberg en zijn zuster. Er zijn (nog) geen bewijzen voor gevonden, maar aangenomen wordt dat zij alle drie uit de regio Munstergeleen kwamen en waren gevlucht voor de dreiging van geweld van de katholieke meerderheid tegen de protestantse minderheid.

1 reacties | Reageer
Links Categoriën Laatste artikelen

Mvg

 

Elisabeth - 23 aug 2009 - 07:26

Elisabeth - 23 aug 2009 - 07:43

Hoi Liesbeth.

Bedankt voor alle moeite die je hebt gedaan,maar helaas er zitten geen nieuwe aanknopings punten in die nieuw voor mij zijn.

Dat vermeld wordt dat de naam van Abshoven in de 13 eeuw genoemd wordt dat is natuurlijk heel interesant maar ik ben nu al 6 maanden aan het zoeken waarin de naam wordt genoemd.

groeten Piet.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pieter van de Ruit. - 23 aug 2009 - 13:34

Piet

Heb je dit al gezien?

Groeten

            Geiske

Lichtenberg - Zoektocht naar mijn voorouders » Engeltie Van Lichtenbergh Persoonlijke gegevens Engeltie Van Lichtenbergh ?
  • Geboren voor 1663 te Arnhem.
  • Overleden in unknown.
  • Woonachtig:
Gezin Engeltie Van Lichtenbergh

Getrouwd met Michiel Van Abshoven rond april 1681 te Leiden[ Bron 1 ]. Toestemming voor dit huwelijk is op 18 april 1681 verkregen te Leiden[ Bron 2 ].

Kind(eren):

  1. Reynier Van Abshoven  
Notities bij Engeltie Van Lichtenbergh Op 22 juni 1681 vestigden Michiel van Abshoven en zijn vrouw Engeltje Jansdr van Lichtenberg zich met kerkelijke attestatie in Oudshoorn, alwaar hij stierf en in de kerk van Oudshoorn werd begraven op 24 dec 1689.
19-03-1694: Jan Jansz Cop, wonende te Woubrugge, verkoopt aan Engeltje Jansz Lugtenburgh, weduwe van Michiel Abshoven, een huis, erf en schuur in de Gnephoek, belend ten oosten het gemeenlandshuis van Rijnland en Woerden, ten zuiden de Lage Rijndijk en ten westen en noorden Willem Jansz Versloot. Koopsom 649 gulden. Tijdbalk Engeltie Van Lichtenbergh
  1. Digitale Stamboom Leiden via Digitale Stamboom Monitor, Digitale Stamboom Leiden, DTB Leiden inv. 12 Nederlands Hervormd Ondertrouw (1575-1712), folio folio 233v
  2. Regionaal Archief Leiden

 

Deze genealogische database is samengesteld door R.B.A. (Rob) Lichtenberg (neem contact op).


g.zandberg - 23 aug 2009 - 14:11

Hoi Geiske.

Ook dit is mij bekend.Er wordt al sinds 1943 onderzoek gedaan naar deze mensen er is een uitgebreide stamboom vanaf 1681 beschikbaar (In boekvorm) Ik heb al veel aanvullingen kunnen doen dankzij het digitala tijdperk.In Limburg bestaat een wijk Abshoven (munstergeleen) De naam abs/Apts komt voor in deze prov .Er is sprake van een boerderij Abshoven/Abs-hoeve.De naam Lichtenberg is  de Pietersberg Hier op stond de Luchtenborch Een kasteelhoeve.Er is een lakstempel bekend met een berg er op afgebeeld met er boven een stralende zon 'Lichtenberg'/Lichtenberg(h) er is ook een lakstempel bekend van de familie van Abshoven met een zelfde afbeelding alles wijst naar Limburg .Verder heb ik nu een heleboel mensen met de naam van Abshoven gevonden in Limburg.De enige die ik gevonden heb in Gelderland zijn nageslacht van Michiel.

Mijn idee is dat deze mensen op de vlucht voor de katolieke Fransen een tijdje in Gelderland (Arnhem) hebben gewoont voordat zij naar Leiden verhuisden.Daarna Oudshoorn-s'Molenaars buurt.

Misschien dat daardoor Gelderland/Arnhem in de ondertrouw akte is geschreven.Ik denk ook dat de familie vermogend moet zijn geweest(vandaar de vlucht naar het westen?)als je in de akten leest hoeveel land en bezittingen de familie bezat kan dat niet anders dan juist zijn.Even als het begraven in de Oudshoornse kerk de meesten werden begraven voor 30 gulden terwijl het gangbare tarief 3 gulden was.

Maar ik heb (nog) geen bewijs hoe het precies zit met Michiel en Engeltje.Aannames in een stamboom doe ik niet dan kan ik net zo goed een rij namen invullen die ik heb.Wel beredeneerd op jaartallen en dan zit ik misschien eind 1400 maar daar begin ik niet aan.De naam lichtenberg komt veel voor maar van Abshoven heel weinig dus het moet uiteindelijk te doen zijn.Nog lang niet alles is digitaal toegangkelijk

En als ik mag stoppen met werken kan ik altijd nog in de archieven gaan zoeken.Ik zal dan wel eerst moeten leren de oude handschriften te lezen/ontcijferen.

mocht je nog meer dingen tegen komen ik hou me aanbevolen je weet nooit!!!!!!!!!!!

Groeten Piet.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

..

Pieter van de Ruit. - 23 aug 2009 - 15:50

Piet

je vroeg me nog te reageren op het laatste berichtje in dit onderwerp. Weet niet wat je precies verwacht, maar ik probeer het maar....

Het vaagste vind ik dat verhaal van de vlucht voor de Fransen. Welke Fransen? In LImburg? Ook Wikipedia zegt zoiets, maar het is wel heel erg theoretisch. Bovendien is het dan ook wel erg frappant dat deze - kennelijk gereformeerde - familie zich naar de katholieke abdij Abshoven noemde.

Bij hun ondertrouw kwam Michiel uit Gelderlant en Engeltje uit Arnhem - dat zegt mij dat Michiel juist niet uit Arnhem kwam, want waarom zouden ze dan verschil hebben gemaakt in herkomstplaats. Opper Gelre, dat ook bij het hertogdom Gelre hoorde, was trouwens deels in het huidige Limburg gelegen.

Dat er Gelderlant genoemd werd als herkomst wil op zich nog niet zeggen dat hij daar geboren was. Kan wel, maar hoeft niet. En waarom heeft hij zijn geboorteplaats niet genoemd? En is hij misschien ingeschreven als poorter in Leiden? Zo maar een paar vragen die opkomen.

Er wordt vanuit gegaan dat met Abshoven het klooster in Limburg wordt bedoeld, maar ook dat is maar een aanname. Met een beetje in Google Books zoeken kom ik in Gelderland (!) een vermelding van de namen Schoenhulle en Abshoven in relatie tot de kelnarij van Putten tegen, terwijl in een ander boek (waarschijnlijk) dezelfde relatie wordt genoemd, maar dan met de naam Abdinghof. Ook een klooster trouwens, maar dan in Paderborn.

überhaupt hoeft het met namen die toponiemen zijn, helemaal niet te betekenen dat verschillende personen ook familie van elkaar zijn. Ze kunnen onafhankelijk van elkaar naar een plaats genoemd zijn.

Ik ben het met je eens dat Michiel en zijn nazaten wel wat geld gehad moeten hebben. Als ik het goed begrijp werd hij kastelein in Oudshoorn? Misschien was hij in Leiden eerst in de leer bij een andere kastelein, of een brouwer. Daar zat meestal nogal wat geld. Leiden heeft ook nogal wat notariële archieven. Die worden met behulp van de Mormonen gedigitaliseerd, dus als je nog wat geduld hebt, komt daar misschien nog wat uit.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 26 aug 2009 - 20:25

Hoi Frans.

Er is een tak van de familie katholiek die woonden in Begie zover bekend uitgestorven.

Ook stelt Philips de tweede een kannunik aan als scholaster.

Bij de mij bekend zijnde voor namen zitten geen katholieke.

De poorter boeken zijn zeker niet digitaal intezien,ga ik weer naar het archief in Leiden Maar weet je of ze wel  makkelijk leesbaar zijn ik heb zo'n moeite met het oude schrift.

Groeten Piet.

ps. op geneaknohwhow.net staat heel veel digitaal maar in Gelderland nog geen spoor van Michiel of Engeltje,zowiezo niets over de familienaamgevonden

Pieter van de Ruit. - 27 aug 2009 - 13:43

Piet

ik heb nog een paar namen op mijn lijstje die ik in de poorterboeken moet nakijken (er is een hedendaagse index op papier, maar de inschrijvingen zelf staan op microfiche, die kunnen inderdaad moeilijk leesbaar zijn). De volgende keer dat ik bij het RAL ben, zal ik ook wel even kijken of er Abshovens instaan. Nog niet te zeggen wanneer dat is.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 27 aug 2009 - 16:14

Hoi Frans.

Het zou fijn zijn als je voor mij zou kunnen kijken of ze genoemd worden.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Voor de volledigheid Er was ook een zuster bij van Michiel nl Lysbet deze wordt genoemd in de genealogie geschreven door HJ Prakke.

Waar hij dit gevonden heeft is mij niet bekend.Tot op heden heb ik geen spoor meer van deze zus gevonden.

Groeten Piet.

Pieter van de Ruit. - 28 aug 2009 - 07:32

Hallo Frans.

Je kwam in Gelderland een Abshoven tegen in Google books,Ik heb van alles geprobeerd maar niets te vinden.van der Aa beschrijft alleen Abshoven in Limburg.

Ik ben ook is gaan zoeken in Google boeks en ik kwam iets interesants tegen.

Iets geschreven door A.Schrijnemakers nl De Abtshoeve als spiegel van zeven eeuwen streekgeschiedenis.

MunsterGeleen 1951.

Dit stukje heb ik op de pc opgeslagen (2 weken geleden)

Ik was echter vergeten te kijken of het misschien ergens tekoop was of in te zien.

Op alle mogelijke manieren heb ik geprobeerd om de info weer te vinden maar geen sukses.Ook niet met de zoekfuncties van Google lukte het niet.

Heb jij een idee hoe ik het weer kan vinden?

Groeten Piet.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pieter van de Ruit. - 13 sep 2009 - 16:39

Dag Piet.

Bedoel je onderstaande±

http://www.marres.nl/afb/strengnart.pdf

Elisabeth - 16 sep 2009 - 15:36

Hoi Liesbeth.

De familie Strengaert heeft tot 1876  in (hoeve)Abshoven gewoont hierna werdt het verkocht.De verdere geschiedenis tot heden heb ik in mijn bezit.

Ik vroeg aan Frans of hij mij kon helpen om een boek te vinden,dit is niet meer nodig ik heb het(per ongelijk)gevonden.Dit heeft mij wel een paar dagen intensief surfen gekost.

Ben jij ook geintereseerd in de naam van Abshoven?ik heb veel nieuwe feiten gevonden.

Bedankt voor de moeite.

Groeten Piet.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pieter van de Ruit. - 16 sep 2009 - 20:10

Hallo.

Inmiddels heb ik een website waarop de D.T.B boeken staan die ik zocht, de gezochte namen komen er niet in voor.De gezochte mensen komen niet uit Gelderland.

Allen bedankt voor het meedenken(zoeken).

Groeten Piet.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pieter van de Ruit. - 17 sep 2009 - 20:42


Hallo Piet.

Ik ben niet geintreseerd in de fam. Abshoven was gewoon aan het meezoeken. Leer hier veel op het forum.

Mvg. Liesbeth

Elisabeth - 18 sep 2009 - 09:32







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu