stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Emiel Eduard Wagenar en Henri?tte Jacoba Fransje Louise Betsy Hermina Valenteijn



Profiel afbeelding
Ik ben op zoek naar informatie over Emiel Eduard Wagenar en Henriëtte Jacoba Fransje Louise Betsy Hermina Valenteijn. Zij staan als ouders vermeld op de persoonskaart van dochter Louise Henriëtte Wagenar geboren 17-04-1912 te Batavia, Nederlands Indië. Helaas staan er bij de ouders geen geboortedata vermeld, alleen het geboorteland, nl. Nederland. Ik zou het zeer op prijs stellen, als iemand mij een aanknopingspunt zou kunnen geven.

Vera Hubers - 4 jan 2010 - 17:48

Bij het gemeente-archief Den Haag online, staat een gezinskaart van

HENRICUS JOZEPH WAGENAR geboren 15-7-1903 Djokjakarta

er zijn ook gezinskaarten Valenteijn

http://www.denhaag.nl/home/bewoners/de-gemeente-Den-Haag/Haags-gemeentearchief-1/digitale-stamboom.htm

Marcella de Jager - 4 jan 2010 - 17:54

Hartelijk dank voor de snelle reactie. Helaas kan ik niet direct een link vinden, maar wie weet vind ik in de toekomst na uitgebreider onderzoek alsnog een aansluiting.

Als er mensen zijn die specifiekere informatie kunnen verschaffen, dan zou ik daar zeer dankbaar voor zijn.

Vera Hubers - 4 jan 2010 - 21:09

Het huwelijk Wagenar-Valenteijn was 0/5-1911 te Batavia  (0/5     = letterlijk overgenomen  zo)

Bron: dvd regeringsalmanakken, nieuw adresboek 1912_1.CV, pagina 7 van deel C.

Emiel Eduard Wagenar is een erkend kind, geboren 20 juni 1886 te Ngawi

Bron: dvd regeringsalmanakken, 1889 naamlijst, pagina 331

Henriette Valenteijn is ook een erkend kind geboren 2 sept 1891 in de Lampongse districten (zuid-sumatra)

Bron: dvd regeringsalmanakken 1892 naamlijst, pagina 359

Ik vermoed dat de vaders in het leger zaten.. Verder zoeken in de stamboeken op het nationaal archief dus

Johnhenry - 4 jan 2010 - 21:48

Heel erg bedankt voor deze gegevens. Ik vind het wel vreemd dat op de persoonskaart geboorteland Nederland staat, maar uit de regeringsalmanakken blijkt dat ze in Nederlands-Indië geboren zijn. Was het misschien gebruikelijk om Nederlands-Indië als Nederland te noteren in officiële documenten?

Ik ben een beginner op het gebied van genealogisch onderzoek en vraag me af wat het betekent dat de kinderen erkend zijn. Is het zo dat ze door een niet-biologische ouder erkend zijn of kan dat ook door de bioloische ouder gebeurd zijn?

Vera Hubers - 5 jan 2010 - 13:22

Vera,

Ik weet niet wat de omschrijving officieel is mbt het erkennen van een kind. Tegenwoordig

http://www.postbus51.nl/nl/home/themas/familie-jeugd-en-gezin/geboorte-en-adoptie/erkenning/wat-zijn-de-voorwaarden-voor-het-erkennen-van-een-kind.html

In de regeringsalamanak Ned Indie kom je heel veel vermeldingen tegen van erkenning. Soms vindt erkenning plaats na de geboorte van het kind als de ouders nog niet getrouwd zijn maar het is ook bekend dat kinderen van een man bij een inlandse vrouw of njaj later erkend werden. Lang niet altijd huwde de man de inlandse vrouw; en soms was hij al gehuwd met een Nederlandse. Er is een schitterend (soms ook ontluisterend) boek over geschreven door Reggy Baay:  het concubinaat in Nederlands-Indie. Hieronder een beschrijving van het boek.

In het koloniale Nederlands-Indië hebben altijd meer Europese mannen dan Europese vrouwen gewoond. Voor dit blanke mannenoverschot vond men een praktische oplossing: het concubinaat. De soldaten, planters of ambtenaren gingen samenleven met een Indonesische, of ook wel een Chinese of Japanse vrouw. Zo'n vrouw werd een njai genoemd. Haar geschiedenis (en die van haar kinderen) wordt in De njai voor het eerst verteld.

Toen Reggie Baay (zelf kleinkind van een njai) begon te publiceren over dit onderwerp, maakte dat veel reacties los. Baay interviewde kinderen en kleinkinderen van njais en verzamelde unieke foto's. Uit dit materiaal heeft hij geput om de geschiedenis een gezicht te geven: het gezicht van de oermoeder, de vrouw die nu (eindelijk) haar rechtmatige plaats in de geschiedenis komt opeisen

mvg-Ben

Ben Wegman - 5 jan 2010 - 13:49

Erkenning is dat de biologische ouders niet gehuwd zijn, maar dat een van de ouders bij de burgerlijke stand zich kenbaar maakt als ouder . Voor de wet is die ouder dan de wettelijke ouder met alle rechten en plichten .
Die andere ouder is voor de wet geen ouder en is niet belangrijk.
Het gebeurde wel eens dat een man een kind erkent terwijl hij niet de biologische vader was.

Ik geloof dat dit wettelijk niet verboden was.
In Indië moest de erkennende ouder wel een Europeaan zijn, dus ingeschreven bij de Europeesche burgerlijk stand als Europeaan.(inclusief indo-europeaan)
Was je dat niet,dan kon je niemand erkennen. Ook als iemand reeds gehuwd was  dan viel er niets te erkennen. Het kind werd geacht automatisch van beide partners te zijn.
Er was geen burgerlijke stand voor niet-Europeanen. Na 1890 konden/moesten ook bepaalde niet-Europeanen zich inschrijven in de burgerlijke stand, de zgn gelijkgestelden.

Dus de ouders van Wagenar en Valenteijn waren niet wettelijk getrouwd

Johnhenry - 5 jan 2010 - 14:47

Hendrikjan,

Erkenning vond toch ook soms jaren na de geboorte plaats?

Wat in geval van een inlandse vrouw die een kind kreeg van haar werkgever. Die kreeg toch niet automatisch de naam van de werkgever? Ik ken een situatie waarbij de europeaan meerdere kinderen verwekte bij een inlandse vrouw, uiteindelijk twee zoons behield en moeder met dochter later weer naar de kampong terug stuurde.

mvg-Ben

Ben Wegman - 5 jan 2010 - 15:06


Hey Ben,

Erkenning kon jaren later gebeuren.

En een kind van een inlandse vrouw  kreeg niet automatisch de erkenning en de naam van de Europese vader/werkgever.

Johnhenry - 5 jan 2010 - 21:06







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu