stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » relatie genoemde erfgenamen familie "van Oldeneel" in 1761



Profiel afbeelding

Wie kan mij verder helpen met een familierelatie van Oldeneel ?

In het Oud Rechterlijk Archief van IJsselmuiden inv.nr.17, fol. 349, 22 september 1761 ben ik onderstaande acte tegengekomen. Weet iemand hoe de familierelatie tussen de genoemde "van Oldeneel" zit ? De erfgenamen zijn geen kinderen van de erflater, maar ik heb niet iets kunnen vinden. Zo is de genoemde Charles Francois Joseph van Oldeneel een zoon van een Arent Jan van Oldeneel en woonde in Veurne.

 

Gerrit Franciscus Bruins, voor hem self en in qualiteit als gevolmagtigde van Jan Louis van Oldeneel, woonagtig binnen de stede Caspel, en mede als gevolmagtigde van desselvs ehevrouw Marie Joanna Isabelle van Herseke, als mede van Caspar van Oldeneel, Erasmus Schogt en desselvs huisvrouw Maria Xaviera van Oldeneel, Fredericus Godding en desselvs huisvrouw  Maria Johanna van Oldeneel en Marie Anne Charlotte van der Hossen douaniere van wijlen jonkheer Charles Francois Joseph van Oldeneel, tesaemen erfgenamen van Jan Franciscus van Oldeneel, verklaren verkogt te hebben aan Frans van Ingen 7/8 parten in een huis en hof met 2 hagentjes te IJsselmuiden gelegen. Daeraen ten noorden den dijk, ten zuijden de erfgenamen Merwede, ten oosten de gemeene weg en ten westen den kerke van IJsselmuiden naest aenliggen.

Groet,

André Westendorp

Andre Westendorp - 18 aug 2013 - 11:54

Vermoedelijk zijn het allemaal broers en zussen van elkaar en zal Jan Franciscus kindeloos zijn overleden. IK weet niet of de doopboeken van IJsselmuiden/Deventer hierop antwoord kunnen geven?

Bericht aangepast.

Annemarie57 - 18 aug 2013 - 14:36

Een tegenwoordige buurt in Zwolle (Overijssel) - wijk Zwolle-Zuid - heet Oldenelerlanden-Oost. Mogelijk dat via de generale index Zwolle  (alleen op studiezaal raadpleegbaar) op het HCO te Zwolle wat is te achterhalen. Mogelijk, dat ik die komende donderdag in mijn woonplaats Zwolle kan inzien.

N.B.: Wikipedia vermeldt onder Oldeneel:

Oldeneel is een gehucht in Zwolle, in de Nederlandse provincie Overijssel. Het ligt, door de uitbreiding van Zwolle in de jaren 80, inmiddels in de woonwijk Zwolle-Zuid. De wijkgedeelten in Zwolle-Zuid die vlak bij Oldeneel liggen, zijn ernaar vernoemd: Oldenelerlanden en Oldenelerbroek.

In Oldeneel liggen verschillende natuurgebiedjes langs de IJssel, zowel binnen- als buitendijks.

De plaats ligt op een rivierduin dat is gevormd in het Preboreaal, een etage van het Holoceen.

Martin Jongkoen - 19 aug 2013 - 12:32

Op het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle is aan te treffen een genealogie, die echter mogelijk 1 á 2 generaties eerder stopt  (begin 18e eeuw).

N.B.: Via google kun je uit een kwartierstaat van Marken halen, dat Jan Franciscus van Oldeneel trouwde met de Kampense Betta Elisabeth Voorne: Jan Franciscus van Oldeneel

0226 Huis Vilsteren

2. Inventaris

2.1. Archief van het huis Vilsteren

2.1.1. Eerste afdeling: stukken van genealogische, heraldische en geschiedkundige aard

 

U kunt dit stuk raadplegen in de studiezaal van Historisch Centrum Overijssel (HCO).

U heeft daarvoor de volgende gegevens nodig:
Archiefnummer:0226
Inventarisnummer:11

 

11

"geslagt-boeck van d' familie van Oldenneel of Oldenniel", genealogie van de familie van Oldeneel . 1 omslag.

 

Datering:

 

[begin 18e eeuw]

Omvang:

 

1 omslag

 

 

laatste wijziging 28-02-2013

Martin Jongkoen - 21 aug 2013 - 09:42

Volgens Nederlands Adelboek (http://www.adel.nl/BYLEVELD.PDF) stamt de adelijke familie van Oldeneel (België: Van Oldeneel tot Oldenzeel) af van de Overijsselse Familie Vincke uit begin 14e eeuw.

Op het internet krijg ik de indruk, dat in Kampen een tak voorkomt met als mans/vadersnaam Cloppenburgh. Zie ook "van Oranje Nassau", waarbij de dochters van Juliana bij de burgerlijke stand als "van Lippe Biesterfeld" en de zonen van Beatrix als "von Ambsberg" zijn ingeschreven,

Adelijke titelvererving liep/loopt normaliter over mannelijke nakomelingen

Martin Jongkoen - 21 aug 2013 - 11:44


Beste André,

Uit een globaal onderzoek op het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle meld ik het volgende:

In het Nederlands Adelboek Jaargang 89 (2000 - 2001) blz 215 e.v. en Aanvullingen/Correcties Jaargang 90 (2002 - 2003) blz. 568 komen betrokkenen niet voor. Maar dat was je, gelet op je slotopmerking, wellicht al bekend.

Op blz. 221 treffen we bij tak B van Oldeneel tot Oldenzeel onder VIII.b als echtgenote aan Margaretha van Coppenberch.wat m.z. Margaretha van Cloppenburch, erfdochter van den Oldenzeel (onder Den Ham) volgens blz. 568.

Bij doorbladeren (diagonaal lezen) van geslagt-boeck uit begin 18e eeuw betrokkenen evenmin aangetroffen. Lijkt er op, dat er meer takken uitgewerkt zijn dan in Adelsboek. Voor oudere takken wordt over kinderen hooguit aangeduid zoon of dochter.

In de generale index Zwolle komen betrokkenen wellicht evenmin voor. Nader onderzoek verdient aanbeveling, want ik heb slechts een fractie van aantal treffers nagelopen.

Zonder afgrenzingsperiode volgde er 1.309 signaleringen, waarvan de oudste gedateerde 6/2/1321 en de recentste nr. 1.306 18/7/1832 Oldenzaal betrof. Een opvallende was 1.207 20/11/1761 opname in Rooms Armenhuis Oldeneel tot den Heerenbrink aan de Ossenmarkt in Zwolle.

 Bij afgrenzingsperiode 1700 - 1790 volgen 961 signaleringen en 1730 - 1762 volgen 221 signaleringen. Onder deze laatste RK-dopen voor kinderen van het echtpaar Georgius van Oldeneel x Judith Rams w.o. 2x tweelingen en begraafinschrijvingen o.m. voor Georgius. N.B.: Uit transcriptie op internet van RK-huwelijken te Zwolle blijkt echtpaar in 1727 te zijn getrouwd.

In de laatste afgrenzingsperiode tevens aangetroffen ondertrouw 18/6/1740 Henrik Arent van Oldeneel x Margareta Josina (RBSO 731-298) huwelijk Zwolle 3/7/1740. Gelet op internetvermelding aangeduid als "Van Oldeneel tot Heerenbrink". Heerenbrink zou een Havezathe te Ommen te zijn (geweest).

Tot slot nuancering van het grote aantal signaleringen:

- Zo op het oog lijkt 80 á 90% andere familienamen te betreffen en dus mogelijk slecht plaatsnaam-

  vermeldingen te betreffen.

- De generale index is de gedigitaliseerde kaartindex op primaire en diverse secundaire Zwolse bronnen

  van het vroegere Gemeentearchief Zwolle. Eén bronvermelding kende meerdere kaartindex-

  vermeldingen, voornaam/achternaam of patroniem/vader/moeder/getuigen/adres/beroep/plaats

  herkomst - vertrek.

Martin Jongkoen - 25 aug 2013 - 09:50







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu