stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Kinderen van Willem Bosch (omgeving Portengen/Gerverscop) tussen ca.1670 en 1700 opgelost



Profiel afbeelding

Ja, die Cornelis Willems Bosch is 3x getrouwd geweest.

Kockengen heb ik inderdaad helemaal dooprlopen, veel van mijn voorouders komen daar vandaan. Maar daar heb ik eigenlijk niet veel aan, want de dopen die we zoeken zijn niet aanwezig.

Het huwelijk van Maarten Willems Bosch had ik al, hij is immers getrouwd met Grietje Warnaerts Vaendrich.

Bij die Pieter Bos staat geen patroniem.... Dus we weten niet of hij een zoon van Willem is en Willem is zo'n veel voorkomende naam... Ik denk dat er bijna in ieder gezin wel een Willem te vinden is.

Die Jacob Willems (echtgenote Fijgje, uit Gieltjensdorp) zou de zoon van Willem Jacobs kunnen zijn.

Op diezelfde bladzijde staat ook nog een Sijmen Willems die een Gerrit laat dopen, maar wie zegt dat die een zoon is van de Willem die ik zoek?

Maar ik ben bang dat we geen aanwijzing gaan vinden. Het zal een vraag blijven of Willem Jacobs Bosch ook de vader is van Hendrickje Willems Bosch. Ik sla de gegevens over Maarten, Vreeck en Willem op. Mocht er ooit nog eens wat gevonden worden.

Hartelijk dank voor alle hulp en tijd! 

Mirjam VZ - 20 apr 2014 - 12:54

Ik zou die Cornelis ook maar bewaren. Zeker als hij van Gerverscop was. Pieter trouwens ook. We weten niet of hij het patroniem Willems had, maar hij laat wel twee keer kort achter elkaar een zoon Willem dopen. Kennelijk is de naam Willems voor dit gezin belangrijk. Vermoedelijk omdat een van beide grootvaders zo heette. De naam van de vrouw van Pieter en haar patroniem zijn me inmiddels ontschoten.

Of Sijmen Willems tot de familie behoorde is natuurlijk uiterst twijfelachtig. Dan zou je hem toch eerst eens met de achternaam Bos tegen moeten komen. Pas dan wordt hij interessant.

Overigens heb ik niet de indruk dat er meerdere van elkaar onafhankelijke families Bos in Kockengen/Gerverscop woonden

niepoort - 20 apr 2014 - 16:54

Hier nog even de personen die worden genoemd in de eerder vermelde akte uit 1675. Deze Willem Bosch zou natuurlijk heel goed een dochter kunnen hebben vernoemd naar zijn vader Hendrick. Jammer dat alles tot nu toe niet tot een oplossing van je zoekvraag heeft geleid.

 

Hendrick Batusz Bosch 22-03-1675 Woerden, notariële akten Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem Hendricksz Bosch 22-03-1675 Woerden, notariële akten Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Dirck Simonsz van Diemen 22-03-1675 Woerden, notariële akten Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Teetgen Gijsbertsdr 22-03-1675 Woerden, notariële akten

niepoort - 20 apr 2014 - 17:03

Alles overziende lijkt me dat Jacob, Freerck en Maerten in ieder geval broers zijn. Jacob en Freerck laten beiden een dochter Annigje dopen, vernoemd naar hun grootmoeder. Vergelijk de akte uit 1649.

Hendrickje doet dat niet (ze vernoemt trouwens evenmin naar haar vader Willem). Omdat ze van een andere vader is of omdat ze uit een tweede huwelijk van Willem is?

 Als Cornelis Willems Bos en/of Pieter Bos in Kockengen ook een dochter Annigje laten dopen, dan horen zij vrijwel zeker ook tot het gezin van Jacob etc. Maar bij Hendrickje heb ik vooralsnog twijfels. Tenzij ze aantoonbaar zoveel jonger is dan alle mannen dat ze best uit een tweede huwelijk van Willem kan zijn.

niepoort - 20 apr 2014 - 17:11

Hendrickje Willems Bosch heeft een zoon Willem, gedoopt 19-10-1679 Harmelen (uit Gerverscop).

Hendrickje is geboren in 1640. Ze heeft ook 2x een dochterje Geertje genoemd, dus die zal naar haar moeder zijn vernoemd. De genoemde Annichgje (moeder van Maerten, Freeck en Jacob) is dus niet háár moeder. 

In dit geval zou ik eerder gaan voor de Willem Hendricks Bosch als haar vader. Maar ook hier niet zeker van. Er zijn geen ander dochters meer geboren bij Jan en Hendrickje. De beide zonen zijn vernoemd naar hun opa's Aart en Willem (Zie begin van dit topic).

Mirjam VZ - 20 apr 2014 - 18:02

Oa ja, toch een kind Willem. Dan mag je aannemen dat de kinderen Geertje naar haar moeder vernoemd zijn. Maar of dat dan een eerder huwelijk van Willem Jacobs betreft, is nog maar de vraag. Vrees dat we hier nooit achter zullen komen. He bje al gekeken of er van Willem Hendricksz op patroniem nog aktes te vinden zijn?

niepoort - 20 apr 2014 - 21:16


Ik open dit draadje nog maar eens, want eindelijk heb ik het juiste ouderpaar gevonden. 
De ouders van Hendrickje Willems Bosch zijn:
Willem Hendricksz Bosch en Geertgen Jacobs Carshoff
Waarschijnlijk is de vader van Geertgen: Jacob Jansz Carshoff
Hij komt voor in een akte samen met o.a. Hendrickje, haar zus Willempje en Jan Aertsz van Swol

Acte, opgemaakt 21 september 1665, waarbij Willem Hendricksen Bosch en Geertgen Jacobs Carshoff, echtelieden, wonende te Cockengen, elkaar het genot en het gebruik van hun goederen schenken en tot erfgenamen verklaren hun vijf kinderen:
Cornelis Willemsen Bosch den Outsten,
Cornelis Willemsen Bosch den Jongsten,
Gosen,
Willemptjen en
Hendrickjen Willems Bosch
onder de navolgende restricties, dat de onder één, twee en drie genoemde kinderen eerst de fl. 100,-- ontvangen huwelijkspenningen moeten inbrengen en dat C.W. Bosch de Jongste bovendien de fl. 150,--, die hij heeft geleend, moeten inbrengen alvorens de boedel in vijf gelijke porties verdeeld kan worden. Authentiek afschrift, 1674. 1 stuk
(Bron: RHC Vecht en Venen)

Ook nog twee broers en een zus gevonden van Geertgen Jacobs Carshoff:
Datering:13-10-1657, Aktenummer:346, Datum:13-10-1657, Soort akte:Akkoord, Notaris:T. MASIUS
Samenvatting: over schuld van eerste party 
Overige belanghebbenden:
Mede-erfgenamen van Neeltgen Cornelis
Jan van Meerwyck, Naamsvariant:Jan Arisen Meerwyck, Woonplaats:---, voor St. Catharynenpoort, Functie:Gemachtigde
Eerste partij: Willem Bruyniss van Cleeff, mede-erfgenaam van Annichgen Maes, in leven geh. met Willem Aelten Molenaer
Tweede partij:
Jasper Jacobss Cashoff
Jan Jacobss Cashoff
Willem Henrickss Bosch, Naam partner:x Geertien Jacobs Cashoff
Symen Reyerss, Naam partner:wedr. Merritjen Jacobs Cashoff, zyn kinderen
Verwijzingen: procuratie d.d. 20-7-1655 voor gerecht van Kockengen
Bijzonderheden: eerste party heeft verplichtingen van overige mede-erfgenamen van Annichgen Maes en Willem Aelten wat betreft deze schuld op zich genomen Jan van Meerwyck ook voor zichzelf en namens overige mede-erfgenamen
Toegangsnummer:34-4 Notarissen in de stad Utrecht 1560-1905, Inventarisnummer:U037a002
 

Mirjam VZ - 3 nov 2020 - 17:14







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu