stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Geboorteplaats Agnatia Hacquebard 1679?



Profiel afbeelding

@Jan Clavaux,

 

Als je alles wat er op Genealogieonline staat, mag geloven,…..dan had Geertruijd Swalue bij haar doop Leeuwarden 30/09/1670 twee vaders Albertus (link vragensteller) en Bernhardus Swalue volgens: stamboom-griffioen-koster.

 

Als het al de laatste zou zijn, dan was ik voorbarig en noemde een naamgenoot.

Martin Jongkoen - 21 nov 2014 - 17:39

Dag heren,

ik had de vraag in de lucht geslingerd en ben vervolgens 2 dagen hard aan het werk geweest, geen tijd voor internet.

Ik zal dit wewekend nog nader reageren, interessante details zag ik al even langs komen. Ik zal mijn bronnen (mijn vader heeft destijds bijna alles uitgezocht, dus het is speuren naar zijn bedoelingen, maar hij was een zeer nauwkeurig archiefonderzoeker, wel alles nog hadmatig, voor het digitale tijdperk).

Alvast bedankt en ik kom er spoedig op terug!!

Anja

Anja Hacquebord - 21 nov 2014 - 17:42

Hallo Anja,

En uiteraard ook Liesbeth Niepoort neem ik aan.

Prettig Weekend,

Martin

Martin Jongkoen - 21 nov 2014 - 17:46

@Martin,

zoals ik al zei, de naam van die schoonvader is niet echt van belang.

Vraagstelster vermeldt een andere, maar ik moet zeggen, die

Bernhardus Swalue heeft toch ook wel goede papieren, als stadschirurgijn Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 21 nov 2014 - 18:23

Door mij vermelde link noemt ook een 3e kind van Wilhelmus/Guillaume uit 1683, maar vermeldt dit als dochter Carlie i.p.

v. zoon Carlle en laat de vader in 1684 overlijden. N.B.: Pas in 1686 worden 2 oudste levende kinderen in het weeshuis geplaatst.

Martin Jongkoen - 21 nov 2014 - 18:55

Ha ha, Anja zal (en kan) niet weten dat achter Niepoort een vrouw schuilt. Tja, de mannelijke lijn van mijn voorouders is, in Nederland althans, inmiddels uitgestorven. En de vrouwelijke bijna.

niepoort - 21 nov 2014 - 19:37

-

niepoort - 21 nov 2014 - 19:37

Leeuwarden 31/12/1712 ondertrouw soldaat Daniel Camel ¤ uit Leeuwarden met Aafke Eysens/Eises.

In den Bosch komt 22/04/1677 compagnie Kapitein Jan Mavrije * (77 manschappen) uit het Regiment Schotten van John Kirckpatrick (1639 - 1684) in den Bosch.  Hieronder Daniel Camel, die is ingekwartierd op Kerkstraat met als bewoners dochters Marten Bichelaar; attestatie 21/04/1677.

¤ Mogelijke varianten (C/K)am(m)el(l) en (C/K)ym(m)el(l).

* Murray?; vele Schotse Commandanten met die naam.

Martin Jongkoen - 21 nov 2014 - 20:58

Dag allen, Allereerst bedankt voor het meedenken en speuren. Ik zal wat nadere informatie geven. Het is moeilijk om een vraag in te perken en toch genoeg info te geven.

Wat betreft de bron; zoals ik al schreef heeft mijn vader in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw enorm veel archiefonderzoek gedaan. Hij stond bekend als een zeer nauwkeurig en grondig man. Ik weet niet alle gegevens die hij vond, maar wel een aantal Hij heeft er met anderen ook 2 boeken over geschreven (Het geslacht hacquebord/bard/t). Dus zijn werk vetrouw ik behoorlijk, als hij iets niet zeker wist, dan beschreef hij het als aanname of suggestie.

Zoals iedereen weet nemen anderen gegevens van je over, zo zie ik ook dat SUGGESTIES als waarheid geponeerd worden, daar kom ik op terug.

Wat ons betreft; vanaf Pierre is de stamboom van de fam H ongeveer bekend, vast met omissies hier en daar. Bij Pierre en al helemaal de vader van Pierre rammelt het. Jan heeft gelijk, ik heb wel vaker een vraag gesteld hierover, en nu weer maar net vanuit een andere invalshoek. Zo is toen duidelijk geworden wie Leonora Hofman was, de peetmoeder bij de doop van Pierre.

Ik weet niet of ik alles wat jullie opbrengen begrijp, maar ik doe mijn best.

Anja Hacquebord - 22 nov 2014 - 20:44

Dan de feiten.Ik blijf naar het verhaal zoeken rond Guillaume en Pierre al is het wellicht vergeefs.

Het staat niet vast dat Guillaume de vader is van Pierre, hij is aanwezig bij de doop. waar hij vandaan komt evenmin. Mijn vader vermoedde uit de omgeving van Rouen. daar waren in die tijd veel chirirgijns overbodig geworden; in 1670 werd hety aantal protestante chirurgijns van 15 teruggebracht naar 2. Mijn vader vermoedde dat Guillaume het Staatse leger heeft vergezeld, bewijzen hiervan zijn er niet. 

Er zijn in de omgeving van Rouen in die tijd veel mensen met diezelfde naam, maar een link is er nooit gevonden. Ook weten we niet hoe Guillaume naar nederland gekomen zou zijn. Hoe zou dat kunnen? Via Amsterdam, per schip?

Ook na 1677 (de doop) ontbreekt elk spoor van Guillaume.

Het enig wat er wel is:

Wopke Eekhoff, de historicus uit de 19e eeuw in Freisland archiveert een pakje brieven betr Wilhelmus Hacquebard in een kleine houten doos. (archief Weeshuis)

Dat klinkt als muziek in de oren, maar helaas maakte van Lennep in 1973 weer een inventaris van het archief van het Old burger Weeshuis en dan blijkt het doosje te zijn verdwenen. Mijn vader oppert verbrand in de 2e wereld oorlog. Het weeshuis is in de oorlog gevorderd en in de laatste dagen van de oorlog in brand gestoken. Het archief was er wel uit, maar dus kennelijk het doosje niet of wellicht anderszins zoekgeraakt? 

Eekhof omschrijft Guoillaume in 1873 als chirurgijn generaal in de Friese militie.

Guillaume komt voor op de soldijlijst van  de lijfgarde van hendrik Casimir 2 op 6 mei 1681 als Willem Hackebart. Het is wel een aanname dat dit dezelfde man is als die bij de doop in 1677

Op 28 feb 1683 wordt Carlle Wilhelmus Kaquebaard gedoopt, ook daar wordt aangenomen dat dit om een zoon van Guillaume gaat.

Op 22 jan 1685 heeft Carst Tiallings de weduwe Hacqueberd aangezegd dat zij haar woning moet verlaten. Guillaume zou dan overleden moeten zijn tussen deze 2 laatste data.

Op 22 juli 1686 worden de kinderen Hackebord in t oude weeshuis aangenomen; Pier en Anna. We nemen aan dat het om dezelfde Pierre gaat. Eelkien Can stelt 2 plaatsen beschikbaar.

Er zijn geen gegevens van overlijden van Guillaume of zijn vrouw bekend. Verder mis ik dus ook geboortedata van Anna en ook sterftedata van haar en Carlle.

Ik heb dit allemaal uit aantekeningen van mijn vader, ongetwijfeld uit een archief in leeuwarden, met de hand opgezocht.

Anja Hacquebord - 22 nov 2014 - 21:17

@Anja,

Bedankt voor de aanvullende bijzonderheden. Hierover de volgende vragen:

 

  • Op 28 feb 1683 wordt Carlle Wilhelmus Kaquebaard gedoopt, ook daar wordt aangenomen dat dit om een zoon van Guillaume gaat.

- Doop te Leeuwarden?

- Ouders (on)vermeld?

  • Op 22 jan 1685 heeft Carst Tiallings de weduwe Hacqueberd aangezegd dat zij haar woning moet verlaten. Guillaume zou dan overleden moeten zijn tussen deze 2 laatste data.

- Meisjesnaam weduwe inclusief voornaam (on)vermeld?

  • Op 22 juli 1686 worden de kinderen Hackebord in t oude weeshuis aangenomen; Pier en Anna. We nemen aan dat het om dezelfde Pierre gaat. Eelkien Can stelt 2 plaatsen beschikbaar.

- Ouders en leeftijden van Pier en Anna (on)vermeld?

Martin Jongkoen - 22 nov 2014 - 21:30

De weeshuis feiten

Volgens het weeshuis was Pier 9 en Anna 7 toen ze op 22 juli 1686 ingeschreven werden. Hoeft niet per se zo te zijn, maar het klopt wel met de doopdatum in 1677. Zoals gezegd zijn de plaatsen afgestaan door Eelkien Can, getrouwd geweest met Dirk den Horn, wijnhandelaar (en is ze later getrouwd met Francois de Swart, burgermeester van leeuwarden). Zij had de plaatsen geerfd via haar vader van Anna Claas, ook een weduwe van een oud burgermeester; Hessel Tjercks.

Op 2 juni 1692 wordt Pier voor 3 jaar uitbesteed bij Oene Atsma, chirurgijn te Leeuwarden, 2 jaar voor niets, 1 jaar voor 20 car.gld per jaar. In 1695 wordt dit verlengd maar in 1695 loopt Pierre weg uit het weeshuis. In 1696 is hij knecht van chirurgijn Lenegra in Leeuwarden (uit een getuigenverklaring van hem tegen vernielingen die aangericht waren in de stad). Lenegra was ook Stadsweeschirurgijn.

Pier trouwt met geertruijd Swalue op 16 jan 1698, dochter van Albartus Swalue en Tiercken Eckringa.

In 1702 is Anna met consent uit het weeshuis vertrokken, in 1705 was ze ziek en kon ze  'vermits haar swakhei't een ontvangst van haar geld aan het weeshuis niet meer kwiteren. Pierre deed dit voor haar. Ze sterft ook in 1702 omdat Pier als universeel erfgenaam van 'wijlen sijn suster Anna Hakkebord' de rest van het geld dat het weeshuis nog van haar had ontving (archief, ik weet niet welk, dat van het weeshuis ws).

Her en der wordt Anna ook Agnatia genoemd, als het om dezelfed persoon gaat.

Anja Hacquebord - 22 nov 2014 - 21:41

En hoe verhouden jullie zoektochten zich tot bovenstaande informatie van mijn kant?

Anja Hacquebord - 22 nov 2014 - 21:43

Op de vragen van Martin,

Nee, ik denk het dus niet. In de aantekeningen van mijn vader, en die zijn uitgebreid met duidelijk onderscheid tussen speculaties en gevonden archiefwerk, al ontbreken de echte archiefnummers oid, komen die namen niet voor.

Ik zou denken dan hij de namen echt wel genoteerd zou hebben, want dit is een in de familie veelbesproken vraagstuk, over die vroege H'bords. aan de ene kant weten we veel, doordat die kinderen in het weeshuis komen, aan de andere kant blijft er essentiele info zoek.

Ergens noteert mijn vader ook dat het archief van het weeshuis niet volledig toegankelijk was, weet iemand hier iets van? Nu wel? Via internet vind ik in elk geval niet meteen veel

Anja Hacquebord - 22 nov 2014 - 21:51

Anja,

dank je wel voor je uitgebreide gegevens.

Je eigen inbreng op het forum werd wel even gemist,

maar we pakken de draad weer op.

Zoals je al had gezien, vroeg ik me af, in welk regiment Willem had gezeten.

Nu je vertelt, dat hij in 1681 in de lijfgarde van Hendrik Casimir II zat,

vermoed ik, dat het om het infanterieregiment 595b gaat.

Zie: http://members.home.nl/riandirksen/regimenten_tot_1715.htm 

en http://web.archive.org/web/20080527161538/http://www.milwiki.nl/dutchregiments/index.php?n=RepInf.IR595b

Bekend is, dat dat vanaf 1685 in Delfzijl lag, maar de kinderen van Hendrik Casimir

zijn vanaf 1685 gewoon in Leeuwarden geboren.

Dat komt niet overeen met de benaming "friese militie", maar dat zal spraakgebruik geweest zijn;

de friese militie komt als officiele naam nergens voor.

We zoeken de komende dagen/weken verder...

Jan Clavaux - 22 nov 2014 - 22:14

Wat het regiment betreft, op zelfde site als die Jan noemt staat IR 595b bij Hendrik Casimir de 2e..

Is er nog wat af te leiden uit de man van Leonora Hofman, Arnoldus Pelser zat die ook als militair in Heusden?

Overigens dat gevonden huwelijk door Kasper Ludeman interessant. Een theorie (en niet meer dan dat) is dat de vrouw van Guillaume Margriet heette. Dit omdat het 2e kind van Pierre Margriet heet en deze naam in de familie van zijn vrouw niet voorkomt.

Anja Hacquebord - 22 nov 2014 - 22:18

Ah, officiele documenten gevonden (foto's)

W Eekhoff noemt een compagnielijst van de Garde te voet van de Stadhouder Hendrik Casimir 2 te Leeuwarden 1681. Willem Hackebort is chirurgijn generaal

de gegevens van het weeshuis mbt Pier en Anna komen uit proceststukken aangespannen door Foppe en Rienck Douwes tegen het weeshuis in 1734. Dit dossier bevat extracten uit de weeshuisboeken van 1686-1705. In deze zaak was Pier getuige, evenals 13 anderen.

Destijds bevond dit dossier zich in de civiele sententies van het Hof van friesland. Hieruit heeft mijn vader dus de weeshuis feiten gehaald en kennelijk niet uit de primaire bron, de inschrijving zelf. Vandaar misschien het ontbreken van de namen van de ouders.

Anja Hacquebord - 22 nov 2014 - 22:29

Ik geef het nog niet op.

Weet iemand of en hoe de archieven van het Old burger weeshuis toegankelijk zijn? En dan doel ik op de inschrijvingen.

Ik kan het niet vinden, er wordt gezegd dat de archieven bij het Hist Centrum Leeuwarden zijn, maar daar kom ik niet verder. Ook bij tresoar zie ik deze specifieke bron niet.

Heeft iemand hier ervaring mee?

Anja Hacquebord - 25 nov 2014 - 11:27

"Er wordt gezegd..."

Een kwestie van twee telefoontjes plegen Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Dan weet je 100% zeker, dat je niet de verkeerde informatie krijgt.

succes!

Jan Clavaux - 25 nov 2014 - 11:54


In de bovengenoemde processtukken, waarin wordt uitgelegd door Pier (als getuige) dat hij en zijn zus wél al het geld dat ze naar het weeshuis hadden meegenomen ook weer teruggekregen hadden, wordt zijn zus ook Annetie Willems genoemd. Ze hadden kennelijk als bezit meegenomen: nl 'klinkende munten, particuliere obligatiën, Linden, silver en goud'

Maakt vader Guillaume wel meer aannemelijk.

In dezelfde processtukken staat overigens ook dat hun leeftijd bij binnenkomst in het weeshuis niet bekend was.

Anja Hacquebord - 25 nov 2014 - 15:55







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu