stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Willem van der Horst - Utrecht



Profiel afbeelding

Willem van der Horst, waarvan geboortedatum en plaats mij onbekend, trouwde op 11 maart 1742 in Utrecht met Eva Ruttingh. Alwaar hij overleed op 3 maart 1790. Van beroep was hij Coffie- en Theeverkoper. 

Willem van der Horst kwam van buiten Utrecht. In het boek "Utrecht Nieuwe Burgers" 1701 - 1828 deel 2A staat:  1742 6 april Horst, Willem van der, geb. van Dinxperloo. In het Rijksarchief Arnhem heb ik de DTB - Dinxperloo 1609 - 1812 hiervoor op nagekeken, maar daar geen in aanmerking komende Willem van der Horst aangetroffen.

Mijn vraag: Kwam Willem van der Horst wel uit Dinxperloo, misschien de dag tevoren toen hij in Utrecht arriveerde. Maar is hij wel in Dinxperloo geboren?  En zo niet waar kwam hij dan wel vandaan?

Wie weet hier raad mee?

Bij voorbaat mijn dank

Wim Kramer - Delft

Wim Kramer - 5 okt 2008 - 12:22

Dag Wim,

op de site www.otgb.nl (Dinxperlo doopboek 1715-1771 Deel 1) trof ik als transcriptie de doopinschrijving aan van: Wilhelmus Jo... , zoon van Wilhelmus Richardus van der Horst, schoolmeester en koster tot Dinxperlo en [Jenneken?] Marcussen, gedoopt 10 mei 1716.

Een andere doopinschrijving die in aanmerking komt, trof ik in de transcriptie op genoemde site niet aan.

Mogelijk is hij de gezochte? 

Groeten, Michiel

Michiel - 5 okt 2008 - 13:03

Wim,

ik vond op de site van Het Utrechts Archief in de database van notariële akten nog een notariële akte van 28 maart 1758 waarin optreedt Willem Johan van der Horst, coopman in Coffij en thee te Utrecht, kind van Wilhelmus Richardus van der Horst en Fenneken Marcus, in leven echtelieden:( http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/akten/procuratie/u224a2-13-0

Daarmee staat wel vast dat de door jouw gezochte Willem van der Horst een zoon is van genoemd echtpaar en gedoopt is te Dinxperlo op de door mij gevonden datum.

Groeten, Michiel

Michiel - 5 okt 2008 - 13:32

Hallo Michiel,

Heel hartelijk dank voor je reactie. Het was heel verrassend voor mij. Ik heb mij laten overtuigen doordat de door jou gevonden Willem blijkens de notariele aktie uit Utrecht ook spreekt over een koopman in Coffy en Thee. Het zou toch wel een grote toevalligheid zijn als in dezelfde periode twee Willem(men) van der Horst in Utrecht rondlopen, die beiden ook nog Coffy en Theeverkoper zijn.

Met vriendelijke groet

Wim Kramer - Delft

Wim Kramer - 5 okt 2008 - 15:21


Goedenmorgen, ik heb nog een zoon van het echtpaar Van der Horst Ruttink, met name Jacob van der Horst geboren ca. 1740 en gehuwd met Eva Geertruida van der Velde(n), dochter van Albert Stevensz.van der Velden en Geertruij Ravens. (Dit echtpaar krijgt kinderen in Amsterdam en woonde in 's- Graveland) .Jacob was stadschoolmeester, nageslacht in Bennebroek, o.a Willem Jacob, Jacobus Willem, Johan (Jan) Willem. Akte van voogdbenoeming in het utrechts notarieel archief- digitaal. 1771. Van welk kind stamt u af?

Vriendelijke groet, Tineke

.

Tineke Veenendaal - 12 dec 2009 - 11:43







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu