stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » strekking van de tekst betr. gedeelte van een koopcontract uit 1717, opgelost



Profiel afbeelding

Ik ben naast mijn stamboomonderzoek oop nog bezig het bouwjaar van mijn huis te achterhalen.

Kan iemand mij vertellen wat de preciese strekking is van onderstaand gedeelt van een koopcontract uit 1717, zelf ben ik niet objectief genoeg om de juiste inhoud te interpreteren:

, seeckere kaemer met dessels plaets en halve thuijn, met watter aen behoort, soo als tegenwoordigh bij Albert Halbes en desselfs vrouw wort bewoont, staende en gelegen in de Suijderdrachten, hebbende aan de oosterkant van de thuijn de pastorije ten oosten, en de andere kamer deses copers in voorgeschreven qualiteit ten westen, daerbij het oostereijnde van 't turfhuijs, doch de thuijn mandelig met de copers in qualiteit,.... .

Dit contract is opgemaakt tussen Hemme Franses, en twee diaconen van de doopsgezinde gemeente van Drachten. Totdat in 1841 het huis met dan twee (verhuurde) kamers wordt verkocht verhuurt de Doopsgezinde Gemeente het pand. 

In 1730 en 1746 wordt een kamer verhuurt , in 1766 wordt gesproken over een wester- en ooster kamer.

Naar mijn idee wordt in bovenstaande tekst ook gesproken over meerder kamers....... maar zoals ik al zei ben ik niet objectief.

Iemand een idee? 

De geschiedenis vanaf 1766 tot heden is mij duidelijk, nu nog het bouwjaar vinden vóór 1766.

Jan Sikke van der Zwaag - 24 aug 2012 - 18:51

Hoi voor de bouw moet je kijken in de Verpondingsregister, als die er zijn tenminste. Ook zou je kunenn kijken in de transportaktes van dit huis. Hierin wordt in sommige gevallen de verschuldigde belasting vermeld. Bij een nieuw huis was deze hoger als bij een huis in slechte staat. Wat de tekst betreft. Het betreft een huis wat door twee families werd bewoond. kwam veel voor. Laten we zegen de linkerhelft was verhuurd aan  Albert Halbes en de rechterzijde de koper. Dus de koper kocht het gedeelte wat verhuurd was en werd hiermee vollegdige eigenaar. In dat gedeelte. De term tufhuis is mij niet bekend, maar staat er geen turfhuis?

Zou ook kunnen duiden op een huis gebouwd van tufsteen. Daar ben ik lokaal niet voor bekend. Weet niet of dat in Drachten voorkwam. Zelf doe ik onderzoek naar alle verkopingen van huizen en gronden vanaf 1832 tot aan de Middelleeuwen hier in Beverwijk. De term kamers ben ik al verschillende malen tegen gekomen, maar een tufhuis niet. Hier in Beverwijk werden geen huizen gebouwd van tufsteen.  Hopende het je iets aan mijn antwoord. Mail mij anders maar.

J. van der Linden - 24 aug 2012 - 19:35

Excuus, idd een typefoutje van mij. Moet turfhuijs zijn, huis van turf ofzo, ik heb mij hierin nog niet verdiept.

Bedankt voor de snelle reactie.

Jan Sikke van der Zwaag - 24 aug 2012 - 19:43

Volgens mij is de strekking als volgt:

 

De verkoop betreft een kamer (klein huis) met erf en halve tuin, bewoond en gebruikt door Albert Halbes en vrouw. De kamer ligt tussen de tuin van de pastorie (aan de oostzijde) en een kamer die reeds bij koper in eigendom is (aan de westzijde). Aan die zijde grenst het verkochte tevens aan een zgn. tu[r]fhuis. De tuin is in gezamenlijk gebruik met de koper.  [neem aan dat het hier de gezamenlijke (moes)tuin van beide kamers betreft en niet het event. gezamenlijke gebruik van de aangrenzende tuin van de predikant]

JanK - 24 aug 2012 - 19:53

Dat het los staande huisjes zijn is onwaarschijnlijk. Er wordt namelijk niet gesproken over een gemeene muur, of dat de huisjes annex elkander staan. Nee het één huis wat gesplits is en in zo'n geval wordt er gesproken over een camer. Turfhuis zal hoogstwaarschijnlijk wel een los staande schuur geweest zijn waar het turf werd opgeslagen. Al is het wel vreemd dat er niet vermeld wordt turfhof of turfschuur. Dat is dan wel gebruikelijk. Maar een huis gebouwd van turf, zou ook kunnen, ik weet niet of dat wel in Drachten meer gebeurde. Zoiets zou je meer verwachten in de turf winningsgebieden.

J. van der Linden - 24 aug 2012 - 19:59

Tegenwoordig zouden we zeggen 2-onder-1-kap, of anders appartementen. In elk geval functioneel gescheiden wooneenheden.

 

Misschien dat het kadastrale minuutplan Drachten, sectie C, blad 4, nog iets meer oriëntatiepunten biedt. Zie: http://watwaswaar.nl/#eW-sy-6-1-1v-1-46i0-3hOy---4Ox

JanK - 24 aug 2012 - 20:01

Op de kadasterkaart van 1832 is idd sprake van 2 kamers in eigendom bij de doopsgezinde gemeente op de heerd van de Pastrorie (Hervormde). In 1841 bij verkoop is nog steeds sprake van grondpacht.

De gebruikte steen, handvorm, rood, geel, appelbloesem wijst erop dat de bouw rond 1/2 - eind 1700 plaatsgevonden moet hebben. tenzij deze steen eerder al gebruikt werdt wat ik dan weer niet weet. Er is hier niet veel  over te vinden op internet. Ik had eerlijk gezeg ook niet verwachten dat er in 1717 al sprake zou zijn van 2 kamers. Deze kunnen natuurlijk wel later vervangen zijn door een stenen gebouwtje. Bedankt voor de reacties, de spaurtocht gaat nog even door.

Jan Sikke van der Zwaag - 25 aug 2012 - 07:04

Dat van 1700 zou goed kunnen, qua de steen die u beschrijft. Het begrip "kamer" was toen anders als het huidige. Het is net van Jan mailde "twee onder der kap" Vlak na de oorlog was er woningnood en in de meeste plaatsen werd dit opgelost door zogenaamde duplexwoningen. Deze huizen waren gebouwd als eengezinswoningen maar "tijdelijk" gesplits.  Dat tijdelijke is wel in sommige plaatsen tot in de jaren 70 gebleven. Later kwam dit mooi uit want toen kwamen de eenpersoons huishoudens op. Maar goed, we keren terug naar uw geval. Aan het begin van de 18e eeuw was de welvaart voor de gemiddelde inwoner van Nederland niet rooskleurig en daarom was dit een goede oplossing. Ook zien we vaak dat de Diaconie (de kerk verzorge de armenzorg in die tijd) hulpbehoevenden besteeden bij andere armen. Deze moesten dus inwonen en kregen woonruimte toegewezen in een al bewoonde woning.

Bij mijn onderzoek kom ik het regelmatig tegen. Ook b.v. dat iemand eigenaar is van een groot huis, maar hier zelf niet woont. Hij huurt dan een kamer  bij een ander. Ik ken het archief van Drachten niet, maar je zou eens kunnen kijken in het gemeentearchief over hier stukken van zijn. Of er Verpondingsregisters zijn. Ook zou je in het Oud Rechtelijk Archief van Drachten kunnen kijken voor de transportaktes van dit huis. Weeskamerarchief als dat er is. En of via de toenmalige eigenaren kijken in de boedelinventarissen ect. Ik wil je wel wijzen op het boekje van Kees van de Wiel "Op zoek naar huis, straat of buurt". Of het boek brondocumenten 4 "Bronnen betreffende de registratie van onroerend goed in de Middeleeuwen en Ancien Régime. Volgens mij staat dit laatste boek zelfs digitaal op internet en is het vrij te downloaden. Mocht je nog wat vragen hebben, mijn email is lindenj65@gmail.com

Succes

J. van der Linden - 25 aug 2012 - 07:23


14.  Klein huisje, woninkje van één verdieping en dat in hoofzaak (t.w. ongerekend een portaaltje en een vlierinkje) slechts uit één vertrek bestaat. 

http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=article&wdb=WNT&id=M029761&lemma=kamer

Voor mandelig:

http://www.onzestadstuin.nl/index_bestanden/Page331.htm

http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=article&wdb=WNT&id=M038349.re.2&lemmodern=mandeligheid

Pauwel - 26 aug 2012 - 01:40







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu