stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Heeft iedereen het recht om te weten of jouw opa fout was in de oorlog?



Profiel afbeelding

Op 1 januari 2025 gaat het grootste en meest beladen oorlogsarchief van Nederland open: het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Hierin staan dossiers van zo'n 425.000 Nederlanders die na de oorlog werden verdacht van collaboratie met de Duitsers. Straks kan je thuis, vanachter je laptop, met één druk op de knop zien of de opa of oma van je buurman, vriend of collega fout was in de oorlog. Maar is dat wel zo verstandig?

https://dit.eo.nl/artikel/nationaal-archief-tweede-wereldoorlog-familie-opa-oma-fout

Stefan Lambregts - 7 apr 2024 - 13:18

Waarom zou ik dat willen weten? En hoe moet ik weten hoe de opa en oma van mijn buren heten? Ik weet niet eens hoe mijn nieuwe buren zelf heten....Ik ga niet mijn hele familie en kennissenkring door het CABR-archief halen...

Kattenburg - 7 apr 2024 - 13:20 (laatst bijgewerkt 7 apr 2024 — 13:22 door auteur)

Het CABR is een mooi hulpmiddel voor genealogisch en ander historisch onderzoek. En zoals ieder hulpmiddel is onoordeelkundig gebruik onverstandig (het zogenaamde Fools with Tools). En tegen Fools is helaas geen kruid opgewassen. Over het algemeen zullen die echter niet het uithoudingsvermogen hebben om de juiste dossiers te vinden die bij een bepaalde naam horen. Ik denk dat de nare bijwerkingen van het openbaar maken van het CABR dus wel zullen meevallen.

Michaël

Boers 2 - 7 apr 2024 - 13:46

Dat denk ik ook, Michael, er zitten veel meer positieve dan eventueel mogelijk negstieve kanten aan het openbaar worden van het CABR-register.

Kattenburg - 7 apr 2024 - 21:15

Oei,

Ik vind dat wel een lastige. Puur een naam in een register zegt niet zo veel. Evenals de term "fout". De context ontbreekt maar het menselijk brein maakt er zelf wel wat van bij gebrek aan informatie.

Sommige namen zijn heel makkelijk te herleiden. Mijn (duitse) achternaam komt bijvoorbeeld niet heel vaak voor en ook ik heb familieleden waarvan ik wilde dat ze in die tijd een andere keuze gemaakt hadden.

Mijn vader heeft, alleen al door zijn achternaam te noemen, een soort schaamtegevoel. Hij is als kind ontzettend hard aangepakt door zijn medeklasgenootjes. Ook ik ben op de lagere school nog opgevoed met het zeer zwart/witte beeld over het goed en fout in de 2e wereldoorlog.

Mijn vader leeft gewoon nog en heeft een heel ander gevoel bij zo een lijst als ik dat heb. Het lijkt voor hem veel te veel op het bublic shaming dat hij vroeger heeft meegemaakt.

Gomersbach - 8 apr 2024 - 18:47

Die kinderen en kleinkinderen zijn niet schuldig. Hoe ver moet je terug in de tijd. Zo leven er toch nabestaanden van mensen die rijk geworden van de slavenhandel, plantage eigenaar, noem maar op. Ook de justitiële registers van dieven en moordenaars zijn toch gedeeltelijk openbaar. Nee hoor geen probleem mee

J. van der Linden - 9 apr 2024 - 14:04


Naar mijn mening is het artikel op de website van de EO tamelijk ongenuanceerd. De dossiers in het CABR zijn in eerste instantie onderzoeksdossiers. Meer dan 90% van de onderzochte personen in deze dossiers is nooit veroordeeld, voor het overgrote deel omdat er niets te veroordelen viel. Het zijn uiteraard als bron voor onderzoek zeer belangrijke dossiers. Wat de EO ook niet vermeldt, is dat er wel degelijk uitgebreide begeleiding bij de openbaarmaking zal zijn. Ze doen nu iets te veel alsof deze gegevens "zomaar" op internet worden geplaatst. 

Martijn Spruit - 23 apr 2024 - 15:52







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu