stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Zoeken in Indonesie



Profiel afbeelding

Een beetje verwarrend dit berichtje omdat de berichten door elkaar lopen. Dit stukje betreft Van Lawick van Pabst. De DVD regeringsalmanak biedt niet veel meer dan je al weet. Er zijn teveel Van Lawick van Pabst in Ned Indië om daar een geschikt echtpaar uit te kunnen selecteren. Genoemde Karel Alexander wordt genoemd met als geboorteplaats/regio afdeling Madura. De geboortedatum is  verschillend uit te leggen, maar dat kan komen door de typografie die misschien iets verschoven is. Ik lees 5 februari 1848 maar 2 regels lager staat het jaartal 1850. En voor de maand kan zowel februari als mei worden gelezen. Uitgaande van de informatie die jij ergens hebt vergaard, neem ik maar aan dat het toch 5 mei 1850 zal zijn. Maar als het bij jou niet onomstotelijk vast staat dan weet je de alternatieven.

mvg-Ben

Ben Wegman - 14 nov 2008 - 17:13

betreft van Lawick van Pabst

Karel Alexander is geboren op Madoera op 5 feruari 1850.

Hij is vermoedelijk de zoon van Franciscus Emilius van Lawick van Pabst, geb. Eindhoven 28-01-1815, overl. Amsterdam 20-09-1867, (zoon van Franciscus Emilius van Lawick van Pabst en Carolina Agneta Johanna Bisdom) die ten tijde van de geboorteaangifte van Karel Alexander instructeur bij de barisjan van Madoera was. Op 03-01-1867 is Franciscus Emilius met het schip "Zalt Bommel" naar Nederland vertrokken.

Meer info heb ik niet kunnen vinden. Wellicht meer info in zijn overlijdensakte bij het stadsarchief van Amsterdam.

succes, groeten

Joyce

Joyce van Lingen - 15 nov 2008 - 13:32

t.a.v. zoeken in Indonesië

 

Het adres van de Burgerlijke stand (Catatan Sipil) in Jakarta is:

Catatan Sipil

Jalan Letjen S. Parman nr. 7

Jakarta     

Joyce van Lingen - 15 nov 2008 - 13:39

Peet,

Zoals je uit de info van Joyce kunt lezen moet de geboortedatum die jij had toch aangepast worden. Wordt 5 februari 1850.

En je onderzoek op de DVD regeringsalmanak is ook uitgevoerd maar met zeer beperkt succes. Ik neem aan dat je nu weer een beetje verder kunt?

mvg-Ben

Ben Wegman - 19 nov 2008 - 19:07

Door  Fred Roos werd ik attent gemaakt op deze website die o.m een stukje geschiedenis van een van de van Lawick van Pabst families in Ned Indie naast heel veel andere genealogische en lokale igegevens. Een website die heel veel informatie geeft over families in Nederlands Indië en er schitterend uit ziet. Aan te bevelen.

 http://blog.seniorennet.be/renepersijn2006/archief.php?ID=23953

mvg-Ben

Ben Wegman - 19 nov 2008 - 19:41

Van het door Joyce genoemde echtpaar

(Franciscus Emilius van Lawick van Pabst, geb. Eindhoven 28-01-1815, overl. Amsterdam 20-09-1867, (zoon van Franciscus Emilius van Lawick van Pabst en Carolina Agneta Johanna Bisdom)

komt geen huwelijk voor in de burgerlijke stand zoals die op de DVD regeringsalmanac Ned Indië staat. Vermoedelijk dus gehuwd in Nederland.

mvg-Ben

Ben Wegman - 23 nov 2008 - 12:19

Peet,

Op 10 september stelde je een vraag waarop inmiddels door diverse mensen berichten zijn geplaatst. Tot op heden echter geen enkele reactie van jou. Misschien ziek?

mvg-Ben

Ben Wegman - 23 nov 2008 - 17:44

Hoi Carla,

op http://geneaknowhow.net/digi/bronnen.html, onder Algemeen en overzee (internet) een flink aantal links naar Indie.

Wilco

Wilco - 23 nov 2008 - 21:22

Hallo Carla,

Als je laat weten wie of wat je zoekt, kan ik wel eens voor je kijken bij de Sifa.

groeten, Joyce

Joyce van Lingen - 24 nov 2008 - 08:47

hay allemaal allereerst iedereen bedankt voor alle moeite sorry dat ik zo vreselijk laat reageer ben met veel dingen bezig en deze was me helemaal ontschoten de gegevens die ik heb van karel alexander lawich van pabst heb ik van de pk van zijn zoon gerardus emilus lawich van pabst karel alexander is volgens de pk van zijn zoon geboren op 5 mei 1850 te bangkalan indo zo staat het er deze karel alexander is getrouwd (tenminste daar ga ik vanuit) met gerritje peters zij is geboren te dodewaard op 6 februari 1860 wanneer zij getrouwd zijn is niet bekend en dat hoeft ook verder niet want gerardus emilius is aangetrouwd met mijn overgrootmoeder ingetje van niedek hij is de stiefvader van mijn opa wat ik precies wil weten of deze familie van lawich van pabst idd van adel waren gezien dat verhaal in de familie de ronde doet wat ik ook zou willen weten wanneer karel alexander naar nederland is gekomen en waarom als dat te achterhalen is ik zou het idd leuk vinden om een geboorteakte van karel alexander en gerritje te hebben maar verder wil ik niet gaan met deze tak van de familie tenminste op dit moment niet misschien over een aantal jaren als ik de andere stambomen compleet heb voor zover dat natuurlijk mogelijk is

nogmaals iedereen bedankt

gr peet

peet - 24 nov 2008 - 18:28

Hoi Joyce,

Ik zocht voor een vriendin maar het is al opgelost, ik dacht dat ik het gemeld had.

Maar de berichten nagelezen te hebben, ben ik dat toch vergeten te melden.

In ieder geval heel erg bedankt voor je bericht.

Vriendelijke groet,

Carla C

Carla B - 24 nov 2008 - 18:51

hay heb nog ff verder zitten neuzen in mijn papieren en ik vond nog het volgende

van het geldersarchief akte 2 weet niet meer waar ik deze gegevens vandaan heb

karel alexander van lawich van pabst

vader emilius lawich van pabst

moeder maria elisabeth reep

bruid gerritje peters

vader geur peters

moeder elisabeth anna v dodeweert

plaats en datum zijn onbekend

kinderen

maria  rotterdam 6-3-1891 overleden  rotterdam op 31-8-1891

theodorus johannes rotterdam 23-7-1892

hendrika  rotterdam 11-6-1899

elisabeth margaretha anna  zwolle

echtscheiding  rotterdam2-1-1905

meer heb ik hier niet van dit schijnen de ouders van geradus emilius te zijn volgens zijn pk is hij in wageningen geboren

gr peet

peet - 24 nov 2008 - 18:52

Emilius Franciscus van Lawick v Pabst, die in eerdere reacties wordt genoemd, was een broer van mijn betovergrootmoeder Albertina Carolina Johanna van L v P. Zij behoorden tot de Duitse adel en hun voorgeslacht speelde een rol in de West Indische Comganie. Hun vader Franciscus Emilius werd aangeduid als baron. De tak vanuit de broer van deze Franciscus Emilius is in 1860 ingelijfd in de Nederlandse adel. Of de tak van Franciscus, nog nazaten heeft in mannelijke lijn, is mij niet bekend. Mijn betovergrootmoeder Albertina bezocht rond 1835 haar broer Emilius F. op Madoera, die daar militair was. Op de reis terug, zo gaat het verhaal, ontmoette zij de scheepsarts dr. Carl Brüninghausen met wie ze trouwde, maar deze heer verdween met onbekende bestemming enige tijd na de geboorte te Amsterdam op 24 october 1837 van hun enige dochter Agenta Carolina Johanna Bruninghausen (Ned.Patr. nr 87, Kingma, bz 327). Naar de lotgevallen van Carl Bruninghausen speuren wij nog steeds, maar met weinig resultaat. Albertina hertrouwde met de toen vrij bekende Amsterdamse balletdanser en acteur Jean Auguste Varengot, maar zij overleed toen Ageneta ca. negen was. Auguste Varengot hertrouwde met een jongere zuster van Albertina. Agneta werd opgevoed door haar grootmoeder de douariere van Lawick van pabst-Bisdom, wonende aan de Singel aan Amsterdam. Als wees kwam Agneta in huis bij de familie Jacob Rovers, waar zij mijn overgrootvader Marten Kingma ontmoette. Haar bewogen geschiedenis met die van mijn overgrootvader Marten Kingma is beschreven in het boekje Dekzand van dr H.Nicolai (te vinden CBG den Haag). Ze woonden hun hele leven op het huis Statum, dat zij in 1862 in Lemelerveld bouwden. Ze bezaten een steenfabriek en later met hun zonen verschillende zuivelfabrieken in die omgeving, die allemaal zijn verdwenen. Daar in L'veld vestigden zich later ook andere leden van hun families, zowel Kingma's als van Lawick van Pabsten, waaronder haar oom, de genoemde  Emilius Franciscus van L v P. Het huis waar Emilius woonde, noemde hij Madoera, later verbouwd tot lagere school, die er nog staat. Daar moet bij hem ook gewoond hebben zijn zoon Karel, aldaar vroeger bij oude familieleden bekend als Kareltje van Pabst. wat er van hem geworden is, is ons niet bekend, maar daarover las ik op deze site. Ik ben benieuwd of er nu nog nazaten van hem leven. Ook de familie Rovers trok van Amsterdam naar Lemelerveld, waarvan er aldaar nog steeds nazaten leven. Er woonde ook een zuster van Emilius F., Henriette van L.van P. in Lemelerveld. een romatisch, maar bij tijd en wijlen ook dramatische familiegeschiedenis, mooi verteld in het genoemde boekje Dekzand.

h.kingma - 21 jul 2009 - 21:36


Mijn naam is Paul Rovers en ben een nazaat van Jacob Hendrik Rovers. In onze familie is nog steeds een een madoereeze kris. zonder dat ik dit alles wist ben, kom ik al meer dan 30 jaar in Bankalan Madura. Om daar te trainen in Pencak Silat.

Vreemd dat ik terug ga naar de plaats waar deze kris ooit vandaan is gekomen en waarschijnlijk via het vermelde verhaal bij ons in de familie is gekomen.

paul rovers - 9 feb 2013 - 22:22







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu