stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Oorlogs-slachtoffer voorouder in 1942 Berend Tempel.



Profiel afbeelding

Hallo,

Ik probeer wat meer gegevens te vinden over een oom van mijn moeder: Berend Tempel.

Ik heb alle info al over geboorte. Ik heb overlijdensakte en foto's van hem zelf, zijn grafsteen en foto van begraafplaats te Hannover, Nederlandse ereveld voor oorlogs-slachtoffers.

Hij is geboren 24-05-1921 te Onstwedde en overleed op 27-09-1942 te Braunschweig, Stadtkreis, Niedersachsen, Duitsland. Hij had volgens mij geen vrouw en zeker geen kinderen.

Mijn vraag is: Is er ergens te achterhalen, wat er is gebeurd, waaraan overleden? Slachtoffer oorlog denk je gauw aan bom, of geschoten of gevangen genomen en vermoord. Zijn er eventuele gegevens beschikbaar van manier van overlijden? Ik heb trouwens niet geboorte-akte kunnen vinden.

Berend Tempel was zoon van Johannes Tempel x Susanna Margaretha Frije.

Hij was de enigste in de familie, die in de oorlog wou strijden. Wat voor soldaat was hij? Welke rang?

Zat hij bij het verzet? Want tot zover zou ik denken dat in de 2e wereldoorlog, jij als Nederlander, of je liet je onderdrukken door de Duitsers of je ging bij het verzet. Op wat voor manier is hij betrokken geraakt in de oorlog? Ik heb 1 foto van hem in uniform. Ook vraag is: bij welke verzet of beweging zat hij?

Is helaas jong gestorven, 21 jaar. Ik probeer ook een beetje de 2e wereldoorlog in beeld te brengen. En leer steeds meer. Verzets-strijders, groeperingen, die zich verzamelden en opstonden tegen Hitler, etc.

Het wordt allemaal simpel neergezet als: verzetsgroep. Maar volgens mij waren er meerdere 'organisaties' die opkwamen tegen de oorlog. Hadden de Nederlandse regering en toenmalige Koningin opdracht gegeven om vanuit eigen leger mensen in Duitsland te sturen? Zo ja, waarom zijn vele dingen tot zover verzwegen? Waar kan ik eventuele registraties vinden en bronnen?

Bij voorbaat dank. Arie.

Arie Niezen - 16 dec 2014 - 22:32

@ Arie,

Ik lees niet in jouw verhaal welke bronnen je allemaal al heb ingezien/ geraadpleegd. Misschien dat ik dus bronnen noem die jij reeds lang kent.

1. Neem contact op met de afdeling oorlogsnazorg van het Nederlandse Rode Kruis.

http://www.rodekruis.nl/dit-zijn-we/oorlogsarchief/een-verzoek-indienen

Reken op een verwerkingstijd van ca 2 maanden. 

2. Neem contact op met ITS te Arolsen.

https://www.its-arolsen.org/en/system/contact/index.html

OOk hier verwerkingsduur ca 8-10 weken.

Voor beide instanties is het noodzakelijk identiteitspapier van jezelf (als kopie) bij te sluiten. De verzoeken kunnen per mail worden ingediend. Voor ITS in Duitsland geldt dat je het verzoek in Duits, Engels of Frans kan indienen. Beiden instanties zijn zeer behulpzaam. Som sta je ervan versteld welke info men nog heeft.

Succes met je verdere onderzoek. O ja, heb je al eens geinformeerd  bij de gemeetne waar hij afkomstig was wat zij evt nog weten?

mvg-Ben

ps Arie, je hebt dit bericht geplaatst onder de rubriek actualiteit. Daar hoort het natuurlijk niet thuis. Let er even op bij een nieuwe vraag.

Ben Wegman - 16 dec 2014 - 23:07

@Ben,

Dank je voor je uitleg en energie en info.

ik zal volgende keer proberen dat te doen.

Jouw info en sites ga ik even napluizen. Ik had al vele info over derze man. Was er tevreden mee, maar wil meer weten over zijn aandeel in oorlog, waardoor hij is omgekomen, etc. Overlijdensakte heb ik al, geen geboorte. Misschien kan ik door jou meer vinden over deze Berend. Ik wil deze held een plek geven, want hij is al langere tijd vergeten, kennelijk.

Dank je voor je info.

mvg. Arie.

Arie Niezen - 16 dec 2014 - 23:19

De bronnen die jij vermelde, @Ben, had ik nog niet, bedankt.

Arie Niezen - 16 dec 2014 - 23:20

De verzoeken bij de genoemde instanties kunnen worden gedaan met een in te vullen formulier dat op hun website te vinden is. Im zou het zeker doen.

Was hij militair bij het uitbreken van de oorlog of was hij tewerkgesteld? Wacht eerst maar de info van ITS en het Rode Kruis af. Daarna kunnen we nog wel wat verder spitten/zoeken wellicht.

mvg-Ben

Ben Wegman - 16 dec 2014 - 23:29

@Ben, dank je voor je inbreng en info,

Ik ga in de tijd proberen wat meer te onderzoeken en uit te vissen, zo mogelijk. Met jouw info kan ik wat verder. Mijn dank.

mvg. Arie.

Arie Niezen - 16 dec 2014 - 23:41

 

Eerder vermeldde je hier Het Verhaal Bewaard: Berend Tempel. Hier een andere site, die je wellicht al kende: Documentatiegroep 40-45: Dwangarbeid.

 

Googlend op “Braunschweig” en “27 september 1942” liep ik hier tegen aan: Fall_Blau of Operatie Braunschweig Duitse aanval op Rusland 27 september 1942 gestopt.

 

Was Berend wellicht actief lid van de Communistische Partij Nederland (CPN)? CPN: Aanhang_en_bolwerken

Martin Jongkoen - 17 dec 2014 - 07:32

Gezien het uniform en zijn leeftijd moet hij in 1940 militair zijn geweest. Dan moet hij hier terug te vinden zijn:

http://www.defensie.nl/onderwerpen/archief/inhoud/persoonsarchief

Frank Fransz - 17 dec 2014 - 08:31

Je schrijft dat je een foto van hem hebt in uniform. Het meest voor de hand ligt dan dat hij begin mei 1940 als soldaat tegen de Duitsers heeft gevochten en na de capitulatie als krijgsgevangene in een Kriegsgefangenenlager in Duitsland is beland. Uit brieven van mijn vader weet ik dat de omstandigheden daar niet al te best waren. Zowel qua voeding als qua hygiène. Een natuurlijke dood is dus geenszins onwaarschijnlijk.

De door Ben genoemde instanties kunnen je  ongetwiijfeld verder helpen.

niepoort - 17 dec 2014 - 10:58

Tot zover bedankt voor de hulp en info. Ik ga het allemaal nakijken.

Arie Niezen - 17 dec 2014 - 16:29

@Martin. Bedankt voor je info. De site hetverhaalbewaard had ik al gevonden en zelf daarin info gezet.

Zo ook de enigste foto van Berend in uniform, die ik heb en een pdf-document van overlijden.

De andere sites, die je vermelde had ik nog niet.

mvg. Arie.

Arie Niezen - 17 dec 2014 - 19:39

Ik denk ook, dat Berend het leger in ging en tegen de Duitse macht wou gaan vechten vanaf ongeveer 1940.

Hij had als beroep: landarbeider.

Vele opties mogelijk: geweervuur, bom, gevangen genomen.

Hij staat in ieder geval op bepaalde sites geregistreerd als slachtoffer.

Helaas zijn er geen familieleden in leven, zoals nog een broer of zus van hem, die mij meer zou kunnen vertellen.

Arie Niezen - 17 dec 2014 - 19:43

Overleden: Meint, 2 maand, zoon van J.Tempel en S.M. Frije.

Nieuwe Pekela, van 26.2 tot 1.2.1906 - in het "Nieuwsblad van het Noorden" van 4.2.1906.

G.Karssenberg - 17 dec 2014 - 20:11

Je schrijft dat hij "wou vechten". Aan militaire dienst was vroeger in Nederland niet veel vrijwillig. Je had gewoon dienstplicht, en na je dienstplicht bleef je nog jaren lang reserve. Reservisten werden gewoon toen de oorlog dreigde, opgeroepen. Niks vrijwilligs bij, lijkt me. Natuurlijk, je had kunnen onderduiken (met alle risico's vandien).

Zo ging het bij  mijn vader: Geboren 1910, dienstplicht vervuld rond 1919 en begin 1940 als reserve opgeroepen. De rest van de oorlog als krijgsgevangene grotendeels doorgebracht bij Leipzig. Midden 1945 teruggekeerd naar Nederland.

niepoort - 17 dec 2014 - 20:17

De gegevens van Tempel heb ik allemaal wel. Johannes Tempel x Sussana Margaretha Frije.

Kinderen: Roelfina, Lukkien (jong gestorven), Pieter, Meint (jong gestorven), Berend,

2e Meint (mijn opa), Jans, Frans, Hendrik en Lukkien.

Zo ook vele documenten, zoals overlijdensaktes weten te verzamelen, huwelijken en allerlei info.

Zelfs rouwbrieven, etc.

Arie Niezen - 17 dec 2014 - 20:58

Een oom van mij sneuvelde als dienstplichtige op Ockenburgh in 1940. Hij werd gewoon gestuurd en ligt ook op een ereveld.

Ik zou even wachten met conclusies trekken tot er wat meer van de diverse instanties over hem bekend is.

Frank Fransz - 17 dec 2014 - 21:04

@niepoort.

Dank je voor info. Ik weet natuurlijk niet hoe het er toen aan toe ging.

En of je werd verplicht om in het leger te gaan en te moeten strijden in oorlog.

Ik weet wel, dat ik de keuring deed in Groningen voor dienstplicht. Ik werd buiten gewoon dienstplichtig verklaard, omdat er teveel mensen van dat jaar waren. Maar ik kreeg wel een brief, dat in tijd van oorlog ik opgeroepen kan worden. Dan is dat idd, niet vrijwillig lijkt mij.

Maar dan mijn vraag hierover ook: Zoals ik net hierboven schreef: De familie Tempel met kinderen, o.a. mijn opa. Hierin had Berend nog broers: Mijn opa Meint, geboren 1907, Pieter geboren 1925, Jans geboren 1920, Frans geboren 1911 en Hendrik, geboren onbekend.

Waarom werden zijn broers niet opgeroepen in de oorlog?

mvg. Arie.

Arie Niezen - 17 dec 2014 - 21:04

Van de Spaanse Burgeroorlog in 1936 tussende fascisten van Franco en de volksfrontregering is bekend, dat socialisten en communisten uit diverse landen meevochten aan de volksfrontkant. Niettemin verloor die kant.

Mij is niet bekend of communisten uit andere landen met het Russische leger meevochten tegen het het fascitische Duitse leger in 1942. Er waren wel zeer innige banden tussen de CPN en Rusland. Zie de wikipedialink, waarin o.m. staat dat midden 1942 de Duitse bezettingsmacht in Nederland 50% van het CPN-kader had opgerold en/of uitgemoord. Mogelijk dat het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (heet nu anders) daarover wat kan melden.

In Groningen is/was het Nederlands Documentatiecentrum voor Politieke Partijen, dat van diverse politieke partijen archiefgegevens bewaart. Voor de CPN gebeurt dit in Amsterdam door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). De lidmaatgegevens van de CPN zouden echter in de oorlog verloren zijn gegaan.

Martin Jongkoen - 17 dec 2014 - 21:04

@ Frank.

Daar heb je gelijk in.

Arie Niezen - 17 dec 2014 - 21:05


@Martin,

Wat ik zo begrijp en ook links die je me eerder stuurde, was rond 1942 nogal 'onrustig' zeg maar in de buurt van Niedersachsen, waar Berend dus overleed.

Vraag mij af of hij bij vezetsbeweging zat. Aangezien Berend op de foto in leger-uniform is.

mvg. Arie.

Arie Niezen - 17 dec 2014 - 21:12







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu