stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Klercq, Clercq, Klerck en meerdere varianten



Profiel afbeelding
Bij onderzoek naar mijn familie blijf ik steken in Brabant. Daar trouwt een voorvader Cornelis de Clercq met Seijke van Havenbeek in 1713. Hij is weduwnaar van Catharina la Gru??? Dit is wat ik van de akte kan lezen. Een huwelijk met haar kan ik niet vinden. Hij was schepen van Roosendaal. Ik heb wel een vermelding gevonden van het uitluiden van de overleden echtgenote van Cornelis de Clerck op 2-5-1710. Er staat bij vermeld dat ze in Utrecht overleden is. In de archieven daar kan ik echter niets vinden.

Ook is een van mijn voorvaders getrouwd met Maria Katarina Elisabet Schels. Zij kwam uit Wezel. Ik heb geen idee waar dat is. De naam komt ook voor- later- als Scheel. Ook de voornamen varieren in allerlei varianten en er worden ook namen weggelaten. Moet ik hiervoor in Duitsland zoeken of is het Belgie- Wuustwezel- of zo?

Hoop dat iemand mij verder op weg kan helpen.

miep klercq - 12 nov 2007 - 12:42

Hallo Keren,

Dit brengt al verheldering. Wezel bij Wijchen en Antwerpen lijken dan het meest voor de hand te liggen. Daar ga ik als eerste zoeken. Bedankt, Miep

miep klercq - 13 nov 2007 - 09:55

Hoi Miep,

Ik weet weet niet tot welke tak je hoort,

Er is een brabantse tak en een zeeuwse tak.

Tot de brabantse tak hoort een schrijver,

binnen de Brabantse tak komt ook een adelijke titel voor.

ik heb een stamboom waarvan de meeste mensen eindigen in de buurt van Heerhugowaard.

Zelf hoor ik ook tot die tak, van oorsprong uit een gezin met vij mannen als ik me niet vergis,

het waren allemaal oom van me Vader.

Hopelijk ligt hier een link.

Uitgeschreven lid - 22 feb 2008 - 13:23

Hallo Peter,

Ik zie nu pas je bericht, bijna een jaar later en op de valreep van een 3 maands verblijf in Thailand, waar ik zondag naar toe ga. In stam af- uiteindelijk- van de Brabantse tak. Een van de zonen van de Schepen van Roosendaal, is naar Rotterdam gegaan en vandaaruit zijn ze naar Middelburg gegaan. Daar is mijn opa geboren. 1879. Uit dat gezin gaat er ook een zoon naar Noord Holland  (Joost) en dat wordt een tak van Meubelzaak Klercq, in Den Helder. Ik heb trouwens ook een grote viswinkel in Schagen gezien toen ik daar was, met de naam Klercq. Ik heb al een behoorlijk parenteel samengesteld en als je me je mailadres geeft, kan ik je dat sturen.

Gr. Miep

miep klercq - 16 jan 2009 - 13:04

Hallo Keren,

Dat wist ik al helemaal niet. Goed dat je het zegt.

Gr. Miep

miep klercq - 16 jan 2009 - 13:33

Beste Miep en andere Klercq-en,

Ik ben een nakomeling van M.J. Klercq uit Middelburg en ben ik het bezit van twee stambomen Klercq. De eerste is van Middelburgse stam af 1735. De tweede is van Brabantse stam. Inmiddels vind ik ook nog Klercq-en uit de regio Zundert en Dinteloord die bij de Brabantse tak behoren. Verder is er een Zutphense tak, en een Hilversumse, maar ook een tak van Den Helder-Heer Hugowaard. (die is jullie wellicht bekend).

Ook verschijnt de naam Klercq in Chicago (Brabants, die daar overleden is) en in Los Angeles USA. Verder bestaat een passagierslijst van een boot naar Indonesie met de naam van Mevr. Klercq.

Ook moet ik opmerken dat de naam Klercq wel vaker voorkomt bij diverse "onderzoekers", maar daar blijkt nogal wat vervuiling van gegevens te bestaan.

Het komt ook voor dat de naam <de Klercq> wordt gebruikt, maar dat leidt tot een dood spoor. Overigens komt de naam de Klercq niet meer voor in het familieregister van het Meertensinstituut.

Nu ik meer gegevens verzamel van Klercq probeer ik de twee stambomen te controleren en te corrigeren, al betekent dat veel onderzoek.

Verder kan ik melden dat het begrip <klercq> reeds wordt gebruikt in 1511 onder bewind van Henri VIII. en wordt aangeduid als schrijver. Wanneer de namen; de Klercq, Clercq, le Clercq, Klerkx, Klerk, voorkomen is dat geen familielijn.

De Zeeuwse en Brabantse tak zijn niet aantoonbaar met elkaar in verband te brengen, tot nu toe. Van de Brabantse tak is wel een soort familiewapen bekend. Met stellige zekerheid is aan te nemen dat de familie afkomstig is uit Frankrijk en wel uit Bretange. Dat is te verklaren uit het feit dat uitsluitend in Bretange namen met een <K> worden geschreven in plaats met <C> een vanwege de Keltische taal. Elders in Frankrijk komt deze benaming niet voor. Ook is in fysiek opzicht enige aanwijzing te verklaren. Bretonners beschikken over een enigzins gedrongen, kort postuur en een markant gelaat. Dit postuur is bij nogal wat Klercq-en aanwezig.

Dat in de Brabantse tal veel militairen voorkomen kan een verklaring hebben, want rondom Rochelle bestond een uitgebreid Hugenoten leger. Deze personen bezaten een zekere status en waren meer dan welkom in Nederland vanwege hun krijgskunde, wat in Nederland vaak ontbrak. Toen de familie vluchtte zullen ze over middelen hebben kunnen beschikken, want ook refugee's moesten over geld beschikken, omdat de overtocht kostbaar was.

Het zou prettig zijn als we gegevens kunnen uitwisselen om tot een opgeschoonde stamboom te geraken. Wanneer alle betrouwbare data aanwezig is ben ik van plan een boek te schrijven over beide families.

U kunt mij altijd bereiken op 046-4740641 of Gsm 0653-839418 ook s'avonds laat.

Groet van Albert Prins

albert w. prins - 4 feb 2010 - 18:21


Dag Albert,

De zeeuwse en Brabantse tak zijn zeker wel verbonden en dat zul je inmiddels wel weten. Een van de zonen vanCornelisLaurens)is naar Rotterdam gegaan en daar getrouwd. Een van zijn zonen (Cornelis) is naar Middelburg gegaan. Vandaaruit zijn ze naar Noord Holland gegaan Waar vele families Klercq wonen.

Ik weet dat je zelf onderzoek hebt gedaan en een boek hebt gemaaakt. Ik heb contact gehad met het archief West Brabant omdat Cornelis daar na zijn huwelijk in 1790 is gaan wonen en later naar Utrecht is gegaan. En het huwelijk aangeplakt is geweest in Standdaardbuiten. Ik heb gevraagd of ze voor me konden uitzoeken wie de vader is geweest van Cornelis. Ik kreeg antwoord dat het het meest waarschijnlijk was dat zijn vader Cornelius Anxsten de Klercq is geweest en zijn moeder Adriana Adriaansen. Hij zou geboren zijn in 1658 te Zevenbergen En Rooms Katholiek gedoopt. Hij  heeft broers en zussen maar daar kom ik niet verder mee. De naam Anxsten moet kort na die tijd verdwenen zijn. De geboorte in 1658 zou heel goed passen bij Catharia la Grue, zijn is geboren in 1662. Ze zijn getrouwd in 1690 in Utecht. Zij was toen 28 en zou dan 32 zijn geweest. Elke andere optie van geboorte van Cornelis kan niet, Hij zou dan heel veel jaren jonger zijn geweest dan Catharina. Ze hebben trouwens 2 doodgeboren kinderen gekregen.(zoons)Een voor hun huwelijk en de ander tijdens hun huwelijk. Ik ga dan ook niet mee met de door jou  "gekozen opties van ouders van Cornelis"

miep klercq - 11 dec 2021 - 16:35







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu