stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Camminga / Kamminga buiten Friesland



Profiel afbeelding

Hartelijk dank! Weer een generatie verder.

Zouden dit de ouders van Ellert Abes (Hobbes) zijn? 

 

Menaldumadeel, dopen, doopjaar 1664 Gedoopt op belijdenis op 18 november 1664 in Dronrijp Dopeling: niet genoemd   Vader: Abe Janssens  Moeder: Jetske Hobbes    Opm.: Wie db? Gestandaardiseerde namen:   Vader: ABE JANS  Moeder: JETSKE HOBBES Bron: Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmaatboeken (DTBL) Herv. gem. Dronrijp, doop 1600-1811 Inventarisnr. : DTB 511 Op microfiche beschikbaar op studiezaal Tresoar

Bert de Jong - 15 mar 2014 - 16:33

Beste Chris,

De Groningse tak is inderdaad afkomstig uit Schlelinden en dat ligt in Duits Bohemen. Schlelinden betekent in het Duits "mooie linde". In het Tjechisch betekent dit "krasna lipa". Het plaatsje Krasna Lipa ligt ten zuiden van Dresden. In die streek waren, misschien nog steeds, veel textielbewerkers. Gekamde garen betekent in het Duits "kamgoarn". Het kan zijn dat de naam Kamminga afkomstig is van het Duitse woord "kamgoarn". Wat ik nog niet weet is waarom deze Jannes Christoffel Kamminga naar Oost Friesland is getrokken. Mogelijk was dit om geloofsovertuiging, maar zou ook een andere reden kunnen hebben.

Hartelijke groet, Magda Kamminga

M. Kamminga - 15 mar 2014 - 18:29

Beste Magda,

O, wat leuk!. Dat lost voor mij een raadsel op. Jij noemt Schlelinden, met een -l- na de -sch-. Dat lijkt me etymologisch niet voor de hand liggend, http://de.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1sn%C3%A1_L%C3%ADpa. Een overgang van Schönlinde -> Schelinde -> Schelinda lijkt me meer voor de hand liggend. Ik kom inderdaad op een genealogische site http://stamboom.zegerdejong.net/317_2013/9745.htm Schlelinden tegen, maar ik heb in een secundaire bron, het Ortssippenbuch Logumer Vorwerk, Schelinda gevonden. Ik zal binnenkort bij het CBG eens kijken wat er werkelijk in het Kirchenbuch van Logumer Vorwerk geschreven staat, http://www.cbg.nl/index.php?registratiecode=MDTBNL001758&status=D&exact=JA&cat=MICR&zoekterm=logumer vorwerk. Heb jij een bron voor het voorkomen van Schlelinden?

Nog bedankt voor de moeite dit mede te delen.

 

Met vriendelijke groet,

ChrisvD - 15 mar 2014 - 21:00

Jemke Ages Kamminga, zijn vrouw Akke Wagenaar, hun dochter Tjepkje en zoon Sytze liggen begraven in Joure.

Anthony (Ton) Kamminga - 16 mar 2014 - 11:36

Vanmiddag even in het Kirchenbuch Logumer Vorwerk gekeken en daar staat als nieuw lidmaat:

[maart 1769] den 25 dito Jannes Christoffer Kamminga geboortig uit de stadt Schelinda in Duits Böhmen.

ChrisvD - 21 mar 2014 - 17:35


Hoi, De jachtenbouwer was Flip Cammenga dus geen Kamminga en was een neef van mijn vader. De naam Cammenga is blijven bestaan na verkoop van de werf

Groeten van Ingrid Cammenga

Ingrid Cammenga - 28 dec 2021 - 12:09







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu