stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Van Alphen, Van Teilingen en Van Der Made



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar geslachtsinformatie over de families Van Alphen, Van Teilingen en Van Der Made. 

Mijn voorouders zijn het echtpaar Jan van Alphen en Elisabeth van Teilingen. In 1403 lijftocht Jan de halve tiende van Alpherhoorn aan zijn vrouw. Jan had dit gekregen van zijn vader Dirk van Alphen, gehuwd met jonkvrouwe Machteld Hugo'sdr Naghel (lijftocht in 1344). 

Wie waren de ouders van Dirk van Alphen. 

Voor het zelfde goed werd in 1284 een zekere Dirk van Alphen vermeld (Repertorium op de lenen van de hofstede Teilingen).

In 1785 is een soort geslachtsregister beschreven maar of die betrouwbaar is weet ik niet. Hierin worden Jan en Elisabeth vermeld met hun kinderen maar zijn vader is niet bekend. Als broers van hem worden Pieter, Dirk en Daniël vermeld.

In de leenregisters kom ik meerdere Van Alphen's tegen. Hoe deze relaties liggen weet ik niet. Op basis van deze losse meldingen is een familieband niet te achterhalen.

 

Het voorgeslacht van Elisabeth van Teilingen is geheel onbekend. Zij is een jongedochter uit het adellijke geslacht Van Teilingen maar meer is niet bekend.

In Ons Voorgeslacht is in 1993 een stuk beschreven over de familie Heer die zich van Alphen ging noemen. Dit geslacht komt via Claer en Claes van Alphen bij Jan van Alphen en zijn vrouw uit. Verder voorgeslacht is niet bekend.

 

Een kleinzoon van Claer van Alphen, Claes Claesz Van Alphen (vader was Claes Gerritsz Heer), trouwde met een kleindochter van Dirk Dirksz Van Der Made. Ook hier is verder voorgeslacht niet bekend.

Is er meer bekend over de geslachten Van Alphen, Van Teilingen en Van Der Made.

Soundmountain - 1 nov 2021 - 15:42







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu