stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht: voorouders Hendrik van Hemmen, Gelders rivierengebied +/-1720



Profiel afbeelding

Bijna 20 jaar geleden ben ik begonnen naar onderzoek naar de voorouders van moederskant, de molenaarsfamilie van Hemmen. Ik ben toen vastgelopen, maar ik wil het weer oppakken, er zijn meer bronnen beschikbaar gekomen vermoed ik en ik vraag me af of ik op de goede weg ben.

Hendrik Jansen trouwt in 1745 met Cornelia Jansen in Puiflijk voor de protestantse kerk.

“Hendrik Jansen , jongeman van Zetten, thans woonachtig te Leeuwen, en Cornelia Jansen, jongedochter te Leeuwen zijn de 9e mei in Puijflijk in de huwelijkse staat ingezegend”

11 mei trouwen ze voor de katholieke kerk. Later, als de kinderen gedoopt worden, worden ze Hendrik (Henricus) Jansen van Hemmen en Cornelia Jansen Gubbels genoemd. Vanaf dat moment is de familienaam “van Hemmen”.

Klopt de conclusie: hij is geboren in Zetten, omdat hij katholiek was moet ik de doopinschrijving in Indoornik zoeken? Er zijn er meer gedoopt in die periode in Indoornik die Henricus Jansen heetten. Maar zijn broer denk ik wel te kennen: Cornelius Jansen van Hemmen, hij trouwde in Wamel, 1755 met Nicolaa (Clara) de Haas (Haes). Ze zijn vaker getuigen bij de doop van kinderen van Henricus en Cornelia en andersom.

Maar ik kan geen echtpaar vinden die een zoon Cornelius en een zoon Henricus heeft laten dopen. En de familienaam kan Jansen zijn, maar ook kan de naam van de vader Jan zijn. Maar de kinderen kunnen ook in verschillende woonplaatsen gedoopt zijn.

En als Hendrik uit Zetten komt, waar komt dan de naam Van Hemmen vandaan?

Een ver familielid heeft destijds ook onderzoek gedaan en kwam met het volgende:

Volgens het trouwboek van Valburg-Zetten trouwen: “Den 14e mei 1702 Jan Jansen jongeman wonende tot Hemmen met Maeijke Peters jongedochter van Valburg”. De eerste zoon, Hendrik , wordt op 8 maart 1705 in Hemmen geboren. Hij overlijdt op jonge leeftijd. Ook de volgende zoon die de naam Hendrik krijgt overlijdt jong. Op 12 augustus 1714 wordt in Valburg de derde zoon Hendrik geboren.

Maar ik twijfel hier aan omdat ik hiervan geen rk dopen kan vinden, en dat lijkt me een voorwaarde als ze katholiek waren

Een laatste aanwijzing is nog dat van Hemmen een molenaarsfamilie was, misschien dat daarmee nog iets te vinden is.

E.e.a. heb ik destijds verzameld op de site www.awolters.nl 

Alle hulp en aanwijzingen zijn welkom

a.wolters - 2 nov 2021 - 17:01 (laatst bijgewerkt 2 nov 2021 — 17:42 door auteur)

Gaarne vermelding ook in de onderwerptitel van plaats/regio en jaar/tijdvak.

(aanpassen titel: klik rechtsonder uw eerste bericht op -bewerk en pas de titel naar wens aan. Alvast bedankt)

mvg-Ben

Ben Wegman - 2 nov 2021 - 17:35

wel een vermoorde molenaar "Van Hemmen" gevonden in het ORA Land tussen Maas en Waal, maar dat zal wel de zoon van Hendrik or Cornelis zijn

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Peter B - 2 nov 2021 - 18:28

Klopt, dat is een zoon van Hendrik 

Mvg Arjan Wolters 

a.wolters - 2 nov 2021 - 18:47 (laatst bijgewerkt 2 nov 2021 — 18:48 door auteur)


Hemmen is in ieder geval een plaatsje in Gelderland.

Liesbeth Niepoort - 3 nov 2021 - 09:46







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu