stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht het 8ste en 9de kind van Lieve Jansz Schilperoort. Delft ca 1660 - 1685



Profiel afbeelding

Jason,  ik hoop dat je mijn twee vorige berichten alleen hebt gezien als mogelijk antwoord op enkele 'open' vragen in jouw laatste reactie. Foutloos zullen ze mogelijk niet zijn. Kom je fouten tegen laat mij dat aub even weten.

Het volgende viel mij op in jouw reactie " 3 voorkinderen die in 1696 nog in leven zijn: Claas, Arij en Jannetje, want Aefge is inderdaad in 1675 al overleden. " 
Claas, Arij en Aefge ken ik, een Jannetje uit het eerste huwelijk van Lieve Jansz ken ik echter niet.

" 3 kinderen die voor 1670 geboren zijn, Jan, Huijbert en Adriaen"  Adriaen ken ik ook niet, ik neem aan dat je Franck bedoelde. Je vervolgt namelijk "Jan en Frank zijn getrouwd en daarmee dus meerderjarig."

"We hebben dan nog Huijbregt, Adriaan, Winanda, Jacobus en Maria''  Hier opnieuw een voor mij onbekende Adriaan. Mocht ik inderdaad een Adriaan en/of Jannetje gemist hebben, heb jij dan een link voor mij?

"Een andere vraag is, welke Arij/Adriaan met Petronella van der Colster getrouwd is in 1692. Op basis van het aantal 
meerderjarige moet dat eigenlijk wel de oude Arij zijn, maar die trouwt dan wel 30 jaar na zijn oudere broer Claas... " 
 

En dat vraag ik mij dus ook al geruime tijd af,  hoe zijn die 30 jaren te verklaren ?  Een generatie verschil .....
Misschien moeten we op zoek naar een andere Claas ?

Willem van de Pol - 12 dec 2021 - 00:49 (laatst bijgewerkt 12 dec 2021 — 01:23 door auteur)

Willem, dank voor de info in je vorige posts!

Van Lieven Jansz heb ik momenteel de volgende gezinssamenstellingen gereconstrueerd:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

De 4 in leven zijnde kinderen uit het 1e huwelijk worden genoemd in het testament voor Jacobus van Berlecum op 22 Feb 1670 (zie mijn post van 8 Dec 23:44), daar worden - in margine met name - ook genoemd de drie kinderen uit zijn tweede huwelijk, te weten Jan, Huiijbert en Adriaen. De verder kindeeren worden daarna geboren, en hun dopen zijn ons bekend. In 1670 is er dus een Arij en een Adriaan, in feite 2 x dezelfde naam!

Frank is gedoopt in 1672, en er is daardoor natuurlijk in 1670 nog geen sprake van hem. Wat beftreft Claas is er geen twijfel mogelijk, want in het testament van Lieve en Ariaantje wordt hun zoon Claas vermeld en moet het hem verleende voor zijn huwelijk verrekend worden met de de erfenis.

Met betrekking tot het ogenschijnlijke leeftijdverschil tussen Claas en Arij: Claas is duidelijk jong getrouwd, terwijl Arij waarschijnlijk "op leeftijd" getrouwd is. 

Ik heb ook aangenomen dat Jacobus in 1677 overleden is, maar uiteindelijk is dat niet geheel zeker: de doop betreft 'een kind van Lieve Janss Schilperoort' zonder verdere aanduiding. Had er baar- of armkind gestaan, dan was er meer zekerheid geweest. 

Ik heb inmiddels ook een testament (reciproke erfstelling) van Aagje gevonden (Delft ONA, Archiefnr.161 inv.1898 fol.87 dd 4 Mei 1674), en zij blijkt samen gewoond te hebben met Barbara Jans van der Knaap, waarbij later Maria Franken Schilperoort (enige dochter van Frank Jansz Schilperoort, broer-van) inwoont, bekend van de bijzonder informatieve erfstellingen in 1700.

Ook Maria is inmiddels gevonden: zij is getrouwd met Jan Pieterz Lijsterhout, als matroos naar Indie vertrokken, aldaar overleden, zijn vrouw en een zoon achterlatende.

Er is verder nog een een paar begrafenissen en een doop te vinden van kinderen van  Wijntje Lievens bij ene Dirck Jansz. Op zich zou dat best Winanda kunnen zijn, maar verdere ondersteuning heb ik daarvan (nog) niet kunnen vinden.

Jason van Beurden - 12 dec 2021 - 02:31


Jason, ik ga er eens rustig voor zitten, want wat een informatie weer, geweldig ! 

Vooral  natuurlijk naar Jannetje en Adriaen ben ik nieuwsgierig, het laat zich aanzien dat ik hen volledig over het hoofd heb gezien.

De dames uit het  'Klaeuws hoffie' kende ik al wel, maar je heb toch weer aanvullingen gevonden.

Als ik nog vragen heb of wat te melden heb, hoor je nog van me.

Wim

Willem van de Pol - 12 dec 2021 - 13:32







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu