stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Interpretatie van titels Van Nuyssenburg, 16e eeuw, Dordrecht



Profiel afbeelding

Geachte forumleden,

De familie Van Nuyssenburg had een flinke vinger in de pap in de omgeving van Dordrecht. Echter, ik ben erg benieuwd wat de titels nou eigenlijk in hielden.

Willem van Nuyssenburg, getrouwd met jonkvrouwe Wilhelmina Visscher ±1544 had deze omschrijving:

Willem van Nuyssenburg, Heeren Jansz, (Zone van Jan van Nuyssenburg, Heeren Barthoutsz, en van Joffr. Anna van Alblas, Heeren Willems dochter,) diende Keyzer Karel de V. Grave van Holland, 16. Maandenlang, op zijn eygen Beurse, met thien Knechten te Paarde; waar voor hem van dien Keyzer is te Leen gegeven, zeker Land in Papendrecht, en werde het zelve Nuyssenburg, na zijn Ed. genoemd; toch naderhand, door de zware Dijk-lasten, by Spa-stekinge, van zijn Erftgenamen verlaten; Troude Jonkvrou Wilhelmina Visscher, (Dochter van de Heer Herman Visscher,) uytte Adelijke Geslachten van Kalkar;” (bron https://gw.geneanet.org/schapekoppen?lang=nl&iz=72173&p=willem&n=van+nuyssenburg)

Volgens enkele publicaties wordt hij aangeduid met “heer van Papendrecht”, maar volgens mij wordt dit uit deze tekst niet duidelijk, of wel? Ten tweede, wat zijn de adellijke geslachten van Kalkar?

Hun zoon Johan van Nuyssenburg had de volgende omschrijving:

"hadde in den Spaanschen Oorlog, Anno 1572, en voorts gedurende zijn leven, de Bestiering of 't Gouvernement van den heelen Houkzen-waard, totten Briel toe" (Balen, o.c., deel II, p. 1169)

Wat hield het gouvernement in? Wat hij een soort stadhouder? Ik ben erg benieuwd of iemand hier duidelijkheid in kan verschaffen.

Alvast erg veel dank voor alle tips en uitleg.

B Volger - 8 dec 2021 - 22:04

Heer is de aanspreektitel van iemand met de titel Ridder. Heeren in het door jou geplaatste stuk is een genitief (2e naamval, in het Duits nog gebruikt, maar in het Nederlands niet meer). In modern Nederlands zou er staan: zoon van heer Jan.
Gouverneur was de titel van een provinciebestuurder, die tegenwoordig wordt aangeduid als Commissaris van de Koning(in). Behalve in Limburg, daar is Gouverneur gehandhaafd. 
In de Spaanse oorlog (= Tachtigjarige oorlog) werd gouverneur ook gebruikt voor een militair bestuurder van een stad of gebied. Dat is hier duidelijk het geval.
Kalkar is een plaats in Duitsland en het gaat dus om adellijke geslachten uit die plaats. Eén van die geslachten was het geslacht van Boetzelaer.

Nicolette Jentink - 1 jan 2022 - 17:21


Veel dank voor uw toelichting!

B Volger - 2 jan 2022 - 10:49







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu