stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Dubbelgeclaimd: Cornelia Ariens de Jong, geboren Lekkerkerk 14 Febr. 1734 opgelost



Profiel afbeelding

Beste forumgenoten,

op de valreep van de overgang van het oude naar het nieuwe jaar: ik ben op zoek naar de ouders van mijn voormoeder Cornelia Ariens de Jong, gehuwd als jongdochter van Lekkerkerk 13 jan. 1757 te Lekkerkerk met de uit Oud Mathenesse (bij Schiedam) afkomstige Simon Jacobse Verboon.

Op sommige websites wordt aangegeven dat Cornelia gedoopt is te Lekkerkerk d.d. 14 februari 1734 als dochter van Arie Cornelisz de Jong en Neeltje Pieters Pak. Maar deze Cornelia Ariens wordt op andere sites 'al geclaimd' als de bruid van Pieter Jacobsz Oostlander; zij trouwden 5 nov. 1756, eveneens te Lekkerkerk en kregen hier 9 kinderen. We hebben het dus over twee verschillende Cornelia's Ariens de Jong, die 2 maanden na elkaar te Lekkerkerk in het huwelijksbootje stapten.

Aan de hand van de vernoemingen is moeilijk uit te maken of de in 1734 gedoopte Cornelia gehuwd is geweest met Simon Verboon of met Pieter Oostlander. De Cornelia de Jong kreeg in 1761 een dochter Neeltje, wat kan wijzen op een vernoeming naar grootmoeder Neeltje Pak, alleen vindt ik dit onvoldoende bewijs. Zowel de Cornelia de Jong die met Simon Verboon te Kethel een aantal kinderen liet dopen, als de Cornelia de Jong met haar Pieter Oostlander, werden bij de doop geassisteerd door een Marrigje Ariens of Maria de Jong, dus dit geeft geen verdere aanwijzingen.

heeft iemand het juiste antwoord op het ouderschap van Cornelia Ariens de Jong, gehuwd met Simon Jacobse Verboon?

hartelijke groeten, en een goed uiteinde gewenst,

Edwin van Voskuilen

Edwin van Voskuilen - 31 dec 2021 - 18:14

Erwin, er is maar een oplossing, zoek alle doopgetuigen op van die twee gezinnen waar Neeltje Ariens de Jong als moeder in voorkomt.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Achterberg - 31 dec 2021 - 20:40

Doopgetuigen:

Bij Annigje Lijntje de Jong. Bij Jacob, Pleuntje de Oostlander. Bij Annigje, Huijg Leenderse Schenk.  Bij Metje, Pleuntje de Oostlander.  Bij Pietertje, Pietertje Claasdr.  Bij Ariaantje, Maria de Jong.  Bij Arij, Marrigje de Jong.  Bij Adriaan, Neeltje van den Brugge.----Bij Cornelis, Marrigje de Jong.

We zoeken dus een Neeltje de Jong met als zussen Lijntje, Marrigje/Maria.

Volgens haar trouwinschrijving [zelfde  boek, scan 473] was hij "jm geb en wonende alhier en Neeltje JD ut supra"

Arij Corn. de Jongh en Neeltje Pieters Pak dopen te Lekkerkerk een Cornelis, Merrigje en Cornelia.

Jan Achterberg - 31 dec 2021 - 21:37

Hallo Jan, goede geste! Ik bleef even hangen bij Lijntje de Jong. Ik ben haar niet tegengekomen als zuster van Cornelia, wel kwam ik de naam tegen bij Leintje Thijsse gehuwd met Cornelis Ariens de Jong. Nu overleed Leintje al in 1727, dus kan zij niet de Lijntje de Jong uit 1757 zijn. 

Edwin van Voskuilen - 1 jan 2022 - 08:26

Bij de kinderen van Simon Jacobsz Verboon en Cornelia Ariens de Jong had ik het volgende lijstje: 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Edwin van Voskuilen - 1 jan 2022 - 08:30

Hierbij de volgende getuigen gevonden: bij Ariaantje, Lijsbet Jacobse Verboon, bij Jacobus wederom Lysbeth Verboon, bij Arij, Marijtje Ariens de Jong, bij Neeltje, Marretje Arise de Jong, bij Nicolaas, Marretje Verboon, bij Cornelia, Jacoba van Doorn, bij Jan, Trijntje Verboon, bij Antje, Antje Faassen, bij Marretje, Marretje Hollandt. Alleen Trijntje ben ik niet tegengekomen in doopboeken van Kethel.

samenvattend dus ook (alleen) een Marijtje Ariens de Jong bij de kinderen Arij en Neeltje. De namen van de andere getuigen heb ik niet in verband kunnen brengen met de Streefkerkse familie. 

Bij het echtpaar Oostlander-de Jong is dus geen dochter Neeltje geboren, wel tweemaal een Annigje, verder een Metje (vernoemd naar Metje Andriesse gehuwd met Jacob Pietersz Oostlander), een Pietertje en een Ariaantje.  

Edwin van Voskuilen - 1 jan 2022 - 09:00

aanvulling kinderen Simon & Cornelia: Trijntje 06.03.1763 getuige Lijsbet Verboom, Arij +19.02.1841 Overschie

Janna vE - 1 jan 2022 - 10:00 (laatst bijgewerkt 1 jan 2022 — 10:06 door auteur)


beste mensen ik denk dat de oplossing binnen is. Op genealogieonline is een tweede Arie Cornelisz de Jong aangetroffen. Deze trouwt te Lekkerkerk met Annigje Ariensdr de Vries op 8 juli 1729, waaruit een zoon Cornelis en Arie en drie dochters Lijntje (ged. 1731), Marrigje en Cornelia. Deze laatste is gedoopt 5 sept. 1734:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

zoals te zien wordt deze Arie Cornelisz hier nog zonder naam genoemd, maar in latere vermeldingen komt hij afwisselend voor met de namen De Jong en Bourman.

De andere Cornelia, dochter van Arie Cornelisz de Jong en Neeltje Pieters Pak is gedoopt 14 februari 1734:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hiermee is verklaard dat de Lekkerkerkse Cornelia gehuwd met Pieter Hooglander haar dochter Annigje noemt, en de in Kethel wonende Cornelia gehuwd met Sijmon Verboon haar dochter Neeltje. 

Edwin van Voskuilen - 1 jan 2022 - 11:47







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu