stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » The origins of Cornelis Janszn van Beurden 16th/17 century Tilburg (abt 1520- abt. 1608)



Profiel afbeelding

There appears to be conflicting information on Cornelis Janszn van Beurden of 16th/17 century Tilburg.  With some degree of confidence, after going through the Archief van de Schepenbank van Tilburg-Goirle, I can say Cornelis was married to Willemijn van Oerle.  They were the parents of the following documented children:  Peeter, Jan de Oude, Arijaen, and Jan de Jonge.  

Where the conundrum starts is:  who was Cornelis Jansz van Beurden?  Was he the son of the Jan Anthonius van Beurden and Cornelia Backs of Tilburg?  Or was Cornelis the son of Jan Jans van Boerden/Beurden en Gheritken Gerit Peter Eelkens?

Let's start with the Jan Anthonius van Beurden and Cornelia Backs family.

Rechterlijk Archief Tilburg Algemeen protocol inventarisnummer 7945 (old 300), 1554-1555:

1554, juni 5 - R 300/5v-6v
De onderstaande personen hebben wettelijk verkocht en overgegeven aan Jan Denis Crillaerts met afgaan en vertijen:
Cornelis zoon van wijlen Gherit Backs een zesde deel hem toebehorende, Jenneke dochter van wijlen Gherit Backs zijn zuster met de door haar gekozen en door de rechter gegeven momber, zoals de gewoonte is, voor haarzelf en met haar Cornelis voors. haar broer als momber van haar minderjarige kinderen bij name van Jacop, Marike en Emonda, broer en zusters, niet tegenwoordig zijnde, die Jenneke voors. gewonnen en verkregen had bij wijlen Adriaen Jacops, bij zijn leven haar wettige man, waarvoor Cornelis voors. zich sterk maakte en geloofde, ook een zesde deel hen toebehorende, nog dezelfde Cornelis voors. als momber en Huijbrecht Huijbrechts van Waspick als toeziener van Anneke dochter van wijlen Willem zoon van wijlen Gherit Backs voors., die de voors. Heijlwig zijn huisvrouw dochter van wijlen Jacop Cornelis, waar Cornelis en Huijbrecht als momber en toeziener beiden voornoemd ook voor instonden en geloofden, ook voor een zesde deel aan Anneke voors. toebehorende, Engel dochter van wijlen Gherit Backs ook met Cornelis haar broer als momber door haar gekozen en haar met rechte gegeven zoals de gewoonte is, waar Cornelis voors. ook voor geloofde, en met haar Marike haar dochter ook met de door haar gekozen en gegeven momber zoals recht is en Claeus zoon van wijlen Mathijs Aelmans als man en momber van Jenneke dochter van Engel voors., welke kinderen deze Engel gewonnen en verkregen had bij wijlen Aert Joesten haar man, ook een zesde deel hen toebehorende, en Jan zoon van wijlen Anthonis van Boerden weduwnaar van Cornelia dochter van wijlen Gherit Backs voornoemd en met hem Adriaen zijn zoon zowel voor henzelf alsmede voor Marike dochter van Jan Anthonis en Cornelia voors., waar Jan voors. haar vader en ook Adriaen haar broer voor instonden en geloofden, ook een zesde deel hen toebehorende in een huis, hof, grond en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd Corvel in alle grootte zoals het daar gelegen is tussen:
erfenis van Claeus Jan Claeus een zijde

Rechterlijk Archief Tilburg Algemeen protocol inventarisnummer 7948 (old 303), 1557-1558:

1558, april 6 n.st. - R 303/83r-84r
Adriaen zoon van Jan zoon van wijlen Anthonis van Boerden, voor hemzelf, en Peter zoon van wijlen Anthonis van Boerden als momber en Cornelis zoon van wijlen Cornelis Gherit Backs als toeziener van Maria, onvolwassen dochter van Jan zoon van wijlen Anthonis van Boerden voors, waar Peter en Cornelis als momber en toeziener voors voor instonden en gelofte deden, in tegenwoordigheid evenwel van deze Maria voors, legitime et hereditarie vendiderunt et supportaverunt (hebben wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Jan de zoon van Peter Denijs Mutsaerts, met afgaan etc, een huis en hof met de grond en toebehoren en de erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, aan Adriaen en Marie voors toebehorende, gelegen in de parochie van Tilborch ad locum dictum (ter plaatse genaamd) aen die Rijt, aldaar tussen:
erfenis van Adriaen Claes van Spaendonck een zijde
en ook aan een einde
erfenis van Peter Thonis Thonis van Boerden ander zijde
de gemeijn straat ander einde.
Nog een stuk land genaamd de Gruenen Acker, gelegen in de parochie en plaats voornoemd in die
Schijve, aldaar tussen:
erfenis van Peter Denijs Mutsaerts, waar een gebuur
akkerweg tussendoor gaat een zijde
erfenis van Peter Thonis Thonis van Boerden voors ander zijde
erfenis van Adriaen Claes van Spaendonck voornoemd beide einden.
Nog een stuk land gelegen in die Schijve voors, aldaar tussen:
erfenis van Cornelis Peter Berijs een zijde
en ook aan een einde
erfenis van Peter Thonis Thonis van Boerden voornoemd ander zijde
een gemeijne akkerweg ander einde.
Nog een stuk land ook aldar gelegen tussen:
erfenis van Peter Thonis Thonis van Boerden vs een zijde
erfenis van Henrick Adriaen Jan Mutsaerts ander zijde
en ook aan een einde
erfenis van Peter Thonis Thonis van Boerden dikwijls voors,
waar echter een akkerweg tussendoor loopt ander einde.
Nog een stuk land ook aldaar gelegen tussen:
erfenis van de voornoemde Peter Thonis Thonis van Boerden beide zijden
erfenis van Peter Denijs Mutsaerts een einde
erfenis van Joest Jan Leijten ander einde.
Nog hiertoe een stuk land ook aldaar gelegen tussen:
erfenis van Lijsbet weduwe van Herman Peter Hermans
met haar kinderen een zijde
erfenis van Joest Jan Leijten voors ander zijde
en ook aan een einde
erfenis van Peter Thonis Thonis van Boerden voornoemd ander einde,
ut dicebat (zoals hij zeide).De kopers voornoemd, te weten Adriaen voors als principaal schuldenaar super se et bona sua (op zich en zijn goederen) etc en de voors momber en toeziener op verbintenis van de goederen van de voors Marie, onvolwassen dochter, hebbende en verkrijgende, hebben beloofd warandiam more solito (te waren zoals gebruikelijk), behalve dat Jan, koper voors, daaruit moet gelden de hierna beschreven erfpachten, te weten achttien lopen rogge aan het Convent van Tongerloe, zeventien en een halve lopen rogge aan de Kerk van Riel, zes lopen rogge aan het sint Barbara altaar in de kerk van Tilborch, zes lopen rogge aan de erfgenamen van wijlen Wouter Soffaerts, zes lopen en een vierdevat rogge aan de erfgenamen van wijlen Laureijs Zwijsen, zes lopen min een half kwart aan de Heilige Geest van Tilborch; nog zes lopen en een half kwart rogge aan Jan Wouter Gherits; nog drie lopen en twee kannen rogge te betalen aan de erfgenamen van Claes Bertouts, te betalen in Loon; nog vier lopen rogge te betalen aan de erfgenamen van Marie Leijten; nog anderhalf lopen aan de Vier Biddende Orden en een half lopen te betalen aan de Rector van Onze Lieve Vrouwe Altaar in de kerk van Tilborch en daarbij moet hij 'sHeren schouwen onderhouden volgens oude gewoonte. De verkopers voornoemd beloofden verder in de naam en op verbintenis als voor dit verkopen, overgeven, opdragen, afgaan en vertijen voors altijd vast en stendig te houden en in de naam als voor te laten houden en alle andere kommer en calangies, die daar meer op mochten komen, allemaal voor hem af te doen. Datum et scabini ut supra (datum en schepenen als boven).

QUESTION:  The only children specifically named are Adriaen and Marie.  What about Cornelis?  No specific mention of him.  Hmm.

Now, let us to the Jan Jans van Boerden/Beurden en Gheritken Gerit Peter Eelkens family.

Rechterlijk Archief Tilburg Algemeen protocol inventarisnummer 7932 (old 287), 1540 - 1541:

5 januari 1541 n.st. - R 287/38r-38vso:

Daar de kinderen van wijlen Jan van Boerden, (etc.) verkocht hadden 27 lopen ... pacht ... en ook nog 5 lopen rogge ... pacht (...) waaruit Marcelis en Wouter (=kopers) geloofd hebben zekere penningen te betalen op Lichtmisse a.s. bedragend 125 karolus gulden, waarmede zekere pachten en kommer op de goederen der kinderen van wijlen Jan van Boerden afgelost worden, zo zijn gestaan Peter en Cornelis, gebroeders, zonen van wijlen Jan van Boerden, voor henzelf en (etc.) en hebben geloofd ten behoeve van de kinderen van Gheritke voors. en van wijlen Huijbrecht Jan Geerts, dat ze deze nakinderen in de deling na de dood van hun moeder zullen te bate brengen en daarvoor betalen 50 karolus gulden eens van 20 stuivers per stuk en zullen de voorkinderen geen goed van de ouders aanvaarden, voordat die 50 karolus gulden betaald zijn.


Rechterlijk Archief Tilburg Algemeen protocol inventarisnummer 7941 (old 296), 1550 - 1551:

RA Tilburg 10-1-1551 (296:43v) Gheritke weduwe van Jan van Boerden met haar voogd heeft overgegeven aan Cornelis , zoon van haar en van de voors. wijlen Jan van Boerden, en aan Gherit zoon van Gherit Jan Brocken als man van Adriana, dochter van Gheritke en wijlen Jan van Boerden voors., met afgaan en vertijen, haar tocht en recht van tochtenwege wat ze bezat in een huis, hof, schuur, schop met grond en toebehoren en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse ge naamd Oerl; (...) Nog hiertoe een klein huisje met de grond en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, ook al daar gelegen daar tegenover aan de andere kant van de Heerbaan voors. (...) Nog hiertoe 2 lopensaet land gelegen in de parochie voors. in Corvel acker (...) Nog hiertoe een stuk beemd groot ca 1 bunder gelegen in de parochie voors ter plaatse genaamd aan de Oude Dreijboem . (...) Idem fol.44: Dit gedaan zijnde zijn gestaan voor schepenen Cornelis en Gherit voornoemd en met hen Gherit zoon van wijlen Jan Brocken, vader van Gherit voornoemd, en Peter zoon van wijlen Willem Berijs en ze hebben geloofd als schuldenaars tesamen, onverscheiden en eenieder voor allen super se et bona sua hebbende en in de toekomst hebbende en verkrijgende aan de weduwe van jan van Boerden voornoemd, dat ze aan haar jaarlijks zullen betalen een jaarlijkse lijfpacht van 3 mud rogge en 4 lopen rogge, haar leven lang durende en niet langer, te betalen elk jaar op Onze Lieve Vrouwedag lichtmis, waarvan de eerste termijn en betaaldag zal zijn en vervallen met lichtmis a.s. over 2 jaar. Nog dat zij haar leven lang zal hebben en gebruiken de uitkamer aan het huis en hof voors. en daar toe een stoel in de haard, daarbij nog 5 roeden hof in de voors. hof, daar waar het haar gelieven zal, daarbij het vierde deel in het fruit, dat er jaarlijks zal groeien. Item daartoe nog dat ze haar zolang ze zal leven zullen halen en bezorgen 2 voeder turf van hun ei gen turf. Verder hebben ze geloofd Cornelis en Gherit zijn zwager en met hen Gherit zoon van wijlen Jan Brocken en Peter zoon van wijlen Willem Berijs allen voornoemd als schuldenaars gezamelijk en onver scheiden en ieder voor allen op verbintenis als voor aan Gheritke voors. deze 3 mudden en 4 lopen rogge lijfpacht voors. met het gebruik van de uitkamer voors., de stoel in de haard, 5 roeden hof met het vierde deel van het fruit en de 2 voeder turf voors. te waren zoals men lijfpacht en lijftocht of lijfge bruik schuldig is te waren en alle kommer en calangies daarop komende allemaal af te doen. Met voorwaarden hierbij, dat als het Gheritke niet gelieven zal in de voors. uitkamer te wonen, dat ze dan aan haar daarvoor en voor de stoel in de haard, de 5 roeden hof en het vierde deel van het fruit voors. jaarlijks zullen uitreiken en betalen 2 phillippus guldens, per stuk tot 25 stuivers gerekend, of ander goed geld daarvoor, (etc)

RA Tilburg 17-2-1551 (296:65) Erfdeling tussen Cornelis Jan van Boerden en Gerrit Gerrit Brocken man van Adriana Jans van Boerden, over goederen die van Jan van Boerden aangekomen en verstorven waren en waarin Gheritke weduwe van Jan van Boerden, hun moeder en schoonmoeder, nu onlangs van haar tocht had afgezien en die overgegeven had aan haar zoon en schoonzoon.

Cornelis krijgt een huis, hof, schuur met de grond en toebehoren en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in Oerl aan het Heerhecken (aan die Heerbaan aldaar, etc.) (...) behalve dat Cornelis voors. daaruit moet betalen: 1 mud rogge erfpacht in een erfpacht van 1 mud rogge aan de Heilige Geest van Oisterwijk. 4 lopen rogge in een half mud rogge erfpacht aan de Heilige Geest van Tilburg, 2 Philippusgulden erfcijns aan Heer Jan Elen Peters, te los staande met 40 karolus gulden, Nog ca 1/2 stuiver erfgrondcijns aan de nakomelingen van Lucas van Amerzoijen. Verder moet Cornelis aan Gheritke zijn moeder jaarlijks haar leven lang uitreiken en betalen de helft van een jaarlijkse lijfpacht van 3 mud en 4 lopen rogge en daarbij, dat zij haar leven lang zal behouden het gebruik van de uitkamer staande aan het voors. huis, en daarbij een stoel in de haard, 5 roeden hof in de voors. hof en het vierde deel van het fruit, dat er zal groeien, en daartoe haar nog jaarlijks een voeier turf te bezorgen of dat hij voor de voors. uitkamer, stoel in de haard, 5 roeden hof en het vierde deel van het fruit haar jaarlijks zal betalen 2 Philippus guldens, alles volgens de brief, die zij daarvan heeft.

Idem fol. 65v: Gerrit krijgt een stedeke te weten een huis met de hof, grond met toebehoren en erfenis daaraan liggen de en daartoe behorende en met een schop nu ter tijd nog staande op de oude stede en grond aan Cornelis voors. toebedeeld, welk huis etc. gelegen is in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd Oerl aan het Heerhecken aldaar aan de andere kant van de Oude Stede (=naast Cornelis) aan die Heerbaen; een stuk land naast de Oude Stede (belend door Cormnelis); en een stuk land gelegen in Corvel Acker. Dit alles belast met: 1 mud rogge erfpacht in een erfpacht van 2 mud rogge aan de Heilige Geest van Oisterwijk, 4 lopen rogge erfpacht in een half mud rogge erfpacht aan de Heilige Geest van Tilburg, 1 Philippus gulden of 25 stuivers erfcijns aan Jan Huijbrecht Smitten, te los staande met 20 karolus gulden, Nog ca 2 stuivers erf grondcijns aan de Heer van Tilburg. Verder zal Gherit voors. aan Gheritke weduwe van Jan van Boerden, zijn schoonmoeder, jaarlijks haar leven uitreiken en betalen de helft in 3 mud en 4 lopen rogge lijfpacht en daartoe dat hij haar jaarlijks zal bezorgen en geven een voeier turf, alles volgens de brief, die zij daarvan heeft.


Rechterlijk Archief Tilburg Algemeen protocol inventarisnummer 7943  (old 298), 1552 - 1553:

1553, februari 20 n.st. | R 298/92v-93r.
Lijsbet weduwe van Jan Gherit Reijnen, dochter van wijlen Gherit Peter Eelkens, met haar voogd heeft wettelijk en erfelijk overgegeven en opgedragen aan Goijaert en Adriaen, gebroeders, Hadewich hun zuster, haar kinderen, aan Willem Marcelis Haermans als man en momber van Gherit en Adriaen zoon van wijlen Daniël Peter Hermans als man en momber van Kathelijn dochter van Lijsbet en wijlen Jan voors., met afgaan en vertijen, haar tocht en recht van tochtenwege wat ze bezat in alle havelijke en erfelijke goederen, die Lijsbet en wijlen Jan voors., haar man toen die leefde, samen bezaten hoedanig deze goederen voors. mogen zijn en waar die ook gelegen zijn of vergouden mogen worden, het zij in harde, in weke, in hoge, in lage, in diepe of in droge of waar men die enigszins in hun beider naam zal mogen bevinden binnen de parochie van Tilburg en ook daarbuiten, behalve 2 mud rogge erfpacht en 11½ karolus gulden en 2 stuivers jaarlijkse en losbare cijns op diverse personen, haar leven lang in tocht te behouden en te bezitten en ook haar woning met andere jaarlijkse profijten te behouden volgens haar brieven, haar heden ten dage daarvan verleend te worden. Zij heeft geloofd met haar momber super se et bona sua etc. dit overgeven, opdragen, afgaan en vertijen altijd vast en stendig etc. en van tochtenwege daarop nooit mee aanspraak te maken noch te doen maken etc. en alle kommer en calangies van harentwege daarop komende allemaal voor hen af te doen.


Rechterlijk Archief Tilburg Algemeen protocol inventarisnummer 7943 (old 298), 1552 - 1553:

1553, februari 20 n.st. | R 298/93r-93v.
Quo facto constituti coram scabinis infrascriptis (dit gedaan zijnde zijn gwstaan voor schepenen ondergeschreven) de voors. Goijaert en Adriaen, gebroeders, Willem en Adriaen voors. hun zwagers en Gherit zoon van wijlen Gherit Reijnen als momber en Cornelis zoon van wijlen Jan van Boerden als toeziener van Hadewich, nog minderjarig zijnde, dochter van Lijsbet en wijlen Jan voors., waar de momber en toeziener voors. voor instonden en geloofden, en ze hebben verzekerd en geloofd als schuldenaars super se et bona sua etc. aan Lijsbet hun moeder en schoonmoeder voornoemd, dat ze haar leven lang rastelijk en vredelijk zal hebben en in tocht blijven bezitten 2 mud rogge erfpacht, waarvan men 15 lopen heft op de erfgenamen van herman Peter Ghijben en 6 lopen op de erfgenamen van Henrick Peter Willem sBeren en hun goedren gelegen aan die heijdsijde door de Dreijboom aldaar en 11 lopen rogge erfpacht op de Corvelsche Moelen.

Nog 6 karolus gulden en 2½ stuiver per jaar, die men heft op Jan Jan Hermans van Boerden en hun goederen, welke cijnsen voors. te los staan volgens de brieven, die daarvan zijn. Item zal de voors. Lijsbet nog haar leven lang behouden haar woning en een stoel in de haard op het goed en de stede, waar wijlen Jan Gherit Reijnen voornoemd placht te wonen en waar Lijsbet nog woont, gelegen aan het einde van de Stockhasseltsche straet en dat zij haar gebruik en wat ze nodig heeft zal mogen halen in en uit de hof of hoeve van de stede voors. en dat winter en zomer. In geval het Lijsbet niet gelieven zal op de stede voors. te wonen, dat dan diegene, die daarop zal wonen, haar jaarlijks haar leven lang voor de woning, stoel in de haard en het gebruik van de hof of hoeve voors. bezorgen zal en betalen 1 karolus gulden van 20 stuivers per stuk en 2 voeren turf en dat alles haar te hebben en te gebruiken haar leven lang vrij en los van alle beden, schoten en ander onraad, waar zij in de toekomst op gezet mocht worden, maar haar voors. kinderen en schoonzoons en de momber en toeziener in de naam van Hadewich voors. geloofd hebben, zonder arglist.


Rechterlijk Archief Tilburg Algemeen protocol inventarisnummer 7943 (old 299), 1553 - 1554:

1554, februari 8 n.st. | R 299/44r-44v.
Jan zoon van wijlen Adriaen Martens heeft wettelijk verkocht en als schuldenaar geloofd te betalen aan Cornelis zoon van wijlen Jan Jan van Boerden een jaarlijkse en erfelijke cijns van 50 stuivers, elk jaar op Onze Lieve Vrouwedag lichtmis uit een huis, hof met de grond en erfenis daaraan liggende, groot ca 2 lopensaet, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd Corvel tussen: 
erfenis van Wouter Gherit Zibben een zijde erfenis van Jan Mathijs van Gorp met zijn kinderen ander zijde de gemeijn straat een einde
de Poelstraet aldaar ander einde.
Nog uit een stuk land gelegen in de parochie en ter plaatse voors. in die Oude Boscht over de
Poelstraet voors. tussen:
erfenis van Wouter Gherit Zibben een zijde
erfenis van Gherit Cornelis Meeus Biekens ander zijde
de voors. Poelstraet een einde
erfenis van Anthonis Denijs Meijnaerts ander einde.
En nog uit een stuk land groot ca 2 lopensaet gelegen in de parochie en ter plaatse voors. in die
Nijeuwe Bocht aldaar tussen:
erfenis van Peter Ghijsbrecht Beerten een zijde
erfenis van Gherit Cornelis Meeus Biekens voorn. ander zijde en een einde
erfenis van Wouter Gherit Zibben voornoemd ander einde,
zoals hij zeide en hij heeft geloofd te waren zoals gebruikelijk en de voors. onderpanden altijd goed etc.
en alle kommer en calangies daarop komende allemaal voor hem af te doen.
In margine:
Gelost door Peter Jan Mutsaerts als pandhebber van deze rente van 50 stuivers aan handen van
***Adriaen de zoon van Cornelis Jan van Boerden in datum van 16 januari 1629.***
Schepenen Graeff en Beris.


Rechterlijk Archief Tilburg Algemeen protocol inventarisnummer 7946 (old 301), 1555-1556:

1556, februari 1 n.st. - R 301/49r.
Jacop zoon van wijlen Peter van Doren als man en momber van Marie zijn huisvrouw, dochter van wijlen Bartholomeus Rubbens heeft wettelijk en erfelijk overgegeven en opgedragen aan Cornelis zoon van wijlen Jan van Boerden, samen met alle schepenbrieven en voorwaarden, die daarvan gewag maken en die men in toekomende tijden enigszins daarvan zou mogen vinden, een mud rogge jaarlijkse en erfelijke pacht, wat Jacop voors. in de naam van zijn huisvrouw voornoemd tot nog toe heft op Cornelis zoon van wijlen Jan van Boerden en Gherit Gherit Jan Brocken, zijn zwager uit, zekere onderpanden die aan de voors. Cornelis en Gherit samen toebehoren en gelegen zijn in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd aenden Ouden Dreijboom, zoals de voornoemde Jacob en Cornelis beiden bekenden, en welk mud rogge jaarlijkse en erfelijke pacht voors. aan de voornoemde Jacob in de naam van zijn huisvrouw voors. onder andere toegekomen was in zekere erfdeling en erfscheiding door Marie zijn huisvrouw voors. tegen de andere kinderen van wijlen Bartholomeus Rubbens voors., haar broers en zusters, voor schepenen van Hilvarenbeek gedaan en gepasseerd zoals dat in schepenbrieven van Hilvarenbeek voors. begrepen schijnt te zijn en de voornoemde Jacob heeft daarenboven beloofd als schuldenaar op hem en op al zijn goederen, hebbende en verkrijgende, dit mud rogge erfpacht voors. voor Cornelis voors. te waren zoals men erfpacht schuldig is te waren en ten dien einde en voor nadere vastheid van Cornelis voors. heeft Jacob voors. aan Cornelis voors. tot mede onderpand van de erfpacht voors. gesteld het achtste deel in een tiend genaamd die Nijeuwe thiende gelegen in Goirle, dat hem in de naam van zijn huisvrouw voors. aangekomen en toegedeeld was in de voors. schepenbrieven van Beek, en verder belovende dit overgeven, opdragen, afgaan en vertijen voors. altijd vast en stendig te houden en in de naam als voor te doen houden zonder enig wederzeggen en ook het voors. achtste deel in de voorschr. tiend altijd goed, zeker genoeg en van waarde te maken voor de erfpacht voors. en alle kommer en calangies daarop komende allemaal voor hem af te doen. Datum et scabinis ut supra. (Datum en schepenen als boven).


Rechterlijk Archief Tilburg Algemeen protocol inventarisnummer 7947 (old 302), 1556-1557:

1557, maart 29 n.st. - R 302/65v
Cornelis zoon van wijlen Jan van Boerden heeft gelofte gedaan als hoofdelijk schuldenaar te gelden, te geven en goed te betalen aan Claes zoon van wijlen Henrick van Ghierl een jaarlijkse en erfelijke cijns van vijf en zeventig stuivers, elk jaar te vergelden op Onze Lieve Vrouwedag Lichtmis uit en van een huis, hof met de grond en uit de erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, groot sam en ca. dertien lopensaet, gelegen in de parochie van Tilburg ad locum dictum (ter plaatse genaamd) Oerl, aldaar tussen:
die gemeijn Heerbaen een zijde
erfenis van Jan Jan sBeckers en van Gherit Gherit Brocken ander zijde
de gemeijn straat een einde
een voetpad ander einde.
Nog uit en van de helft van een stuk beemd, groot ca een bunder, gelegen in de parochie voors ad
locum dictum (ter plaatse genaamd) aen den Ouden Dreijboom aldaar, het gehele stuk beemd voors
gelegen tussen:
erfenis van Korstiaen Willem Stelaerts cum pueris (met
zijn kinderen) een zijde
erfenis van de Vrouwe van Doerne met haar kinderen ander zijde
de Leije aldaar een einde
erfenis van .... (niet ingevuld) ander einde
ut dicebat et promisit warandiam more solito (zoals hij zeide en hij heeft beloofd te vrijwaren zoals
gebruikelijk) en de voors onderpanden altijd goed, zeker genoeg etc en alle kommer en calangies af
etc.
Datum et scabini ut supra. (Datum en schepenen als boven).


Rechterlijk Archief Tilburg Algemeen protocol inventarisnummer 7950 (old 305), 1559-1560:

1560, februari 20 n.st. - R 305/39v
Gerijt zoon van wijlen Gerijt Smoelders heeft beloofd als principaal schuldenaar te gelden, te geven en goed te betalen aan Laureijs zoon van wijlen Claes Wouters een jaarlijkse en erfelijke cijns van twee en twintig en een halve stuiver, elk jaar te vergelden op Onze Lieve Vrouwedag Lichtmis en voor de eerste termijn op Onze Lieve Vrouwedag Lichtmis a.s over een jaar uit en van huis, hof met de grond en erfenis daaraan gelegen en daartoe behorende, groot ongeveer drie lopensaet, gelegen in de parochie van Tijlborch ter plaatse genaamd Oirlle, tussen:
erfenis Jan zoon van wijlen Jan de Becker een zijde
erfenis van Mathijs Jan van Gorp ander zijde
erfenis van Cornelis Jan van Boerden een einde
de gemeijn straat ander einde
zoals hij zeide et promisit warandiam more solito (en hij heeft beloofd te waarborgen zoals gebruikelijk) en de voors onderpanden altijd goed, zeker etc en alle kommer en calangies die daarin zijn allemaal voor hem af te doen.
Datum et scabini ut supra (datum en schepenen als boven).


Rechterlijk Archief Tilburg Algemeen protocol inventarisnummer 7953 (old 308), 1562-1563:

1562, juli 13 - R 308/16v
voor henzelf en voor de ene helft en dezelfde Peter nog en met hem Peter zoon van wijlen Ghijsberth Beerthen (de Jonge) en Henrick zoon van wijlen Wouter Adriaens als door de heer aangestelde momber en toeziener van Heijlwich en Engelke, gezusters, onmondige en minderjarige kinderen van wijlen Ruthgheers Wouter vanden Wouwe, door deze Ruthger en uit Adriaenke zijn wettige huisvrouw, dochter van wijlen Ghijsbert Beerthen samen verwekt en verkregen, daar ze als momspaber en toeziener voors zich sterk voor maakten en gelofte deden,en met Adriaenke, moeder van de onmondige kinderen voors, uit kracht en macht van volkomen procuratie haar door Gerit Herman vanden Velde verleend, als ook momber van deze kinderen voors, voor schepenen der stad vanden Graeff gepasseerd, die wij schepenen ondergeschreven hebben gezien en horen lezen, legitime et hereditarie vendiderunt et supportaverunt (hebben wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Cornelis zoon van wijlen Jan van Buerden, met afgaan en vertijen etc, een stuk land, groot ongeveer 2½ lopensaet en 9½ roeden, genaamd den Hoogen Acker, gelegen in de parochie van Tilborch ter plaatse genaamd in Corvel Acker, aldaar tussen:
erfenis van Gerit Gerit Brocken een zijde
erfenis van de kinderen van meester Henrick Zwisen ander zijde
erfenis van Jan Claes Goiairts een einde
een gemeijne akkerweg daar op het einde liggende ander einde
zoals ze zeiden.
Et promiserunt (en hebben beloofd) de momber en toeziener voors super bona impuberorum etc warandiam more solito (op de goederen van de minderjarigen etc te waren zoals gebruikelijk) en dit verkopen, overgeven, opdragen, afgaan en etc en alle kommer en calangie daarop komende allemaal voor hem af te doen.
Datum 13 juli, schepenen Ghierll en Buerden.

Regionaal Archief Tilburg. Algemeen protocol Inventarisnummer 7956 (old 311). Uittreksel 1565:

R.311 f 46, 8.2.1565:
Peter soen wilner Adam Wijten, Een stuck erffs tot weije liggende hem toebehoorende twee lopensaet ende een vierde varsaets begrijpende off zoo groot ende zoo cleijn als tzelve gelegen is metten gracht ende thoel daer buijten aen liggende gelegen binnen der prochie van Tilborch ter plaetsse geheijten Oerll aende Juijpt aldair,
tusschen erffnisse Jans Jan Sbeckers d een zijde ende
tusschen erffnisse Jan Claes Goiaerts daer de voirs: Peter den gracht metter hoelll voirs: tegens gecocht ende vercregen heeft d ander zijde,
Streckende vander gemeijnte van Tilborch die Juijpt voirs: geheijten totter erffnisse der kijnderen Jans Jan Corstkens.
Welcke stuck erffs tot weije liggende voirs: de voorn: Peter gecocht ende vercregen hadde tegen Berijss soen wilner Huijbrecht Henrick Adriaens pro ut in litteris de Tilborch legitime et hereditarie vendiderunt et supportavit (heeft erfelijk verkocht en overgegeven)Cornelisse soen wilner Jans
van Buerden simul cum dictus et omnibus alijs litteris et cum toto jure (samen met anderen en de genoemde brieven en met al het recht) met
affgaen ende verthijen etc:
et promisit super se etc: (hij beloofde te waarborgen) dit vercopen overgeven opdragen etc: ende alle commer ende calangie van zijne twegen dair
op comende altemael aff te doen den zelven,
Datum et Scabini ut supra.

Schepenbank van Tilburg en Goirle, 1408-1810 Regestenlijst inv.nr. 7962 (old 317) (1571):

R.7962 (R.317) f 53E, (bij folio 6):
Willem ende Gerard gebruederen kinderen wijlen Wijgard Willem Wijgardssen daer moeder aff was Geertruijt dochter Claes Henricx van Ghierll ende met hen Cornelis van Dijck hem tot zijnen rechte van tochten ende Cornelia, Jenneken ende Margriet zijne kinderen ende die hij verwect hadde vuijt Catherine zijn huijsvrouw dochter wijlen Wijgardts ende haer Geertruijt voirs: ten erve te blijven sullen gedeelt zijn etc: 3 k gulden t siairs veronderpant op zekere goeden die Cornelis Janssen van Buerden nu ter tijt vutter hant heeft ter quijtinge staende met 50 k gulden.

Regionaal Archief Tilburg. Algemeen protocol inventarisnummer 7964 (319) Uittreksel 1573:

R.7964 f 5V, 27.4.1573:
Joost soen wilner Jan Janssone als man ende momboir van Jacop zijn huijsvrou dochter wilner Gijsbrecht Cornelis Gijb Smoelders Een stuck lants in alder grooten alst gelegen is inder parochie van Tilborch ter plaetsse geheijten in die Corvel ackeren tusschen erffenis der wedue meester Henrick Zwijssen metten kijnderen d een zijde ende tusschen erffenis Goiairt Peter Crillarts ende Dierck Jan Corstkens d ander zijde Streckende vander erffenis desselffs Diercx, totter erffenisse Cornelis Janss van Buerden, welck stuck lants Jacoppe zijnder huijsvrouwe metten rechte van successie was aencomen ende bestorven van haren vader ende hair vader tzelve gecocht ende vercregen hadde tegen Reijneren soen wilner Jan Sgrooten prout in litteris de Tilborch Legitime et hereditarie vendiderunt et supportavit Wouteren soen wilner Claes Goiairts simul cum dictus litteris et jure3 etc: met affgaen ende verthijen etc:
Et promisit super se etc:
Dit vercopen overgeven opdragen affgaen ende verthijen voirs: etc: ende in zijnen naem te doen houden sonder ennich wederseggen ende alle commer ende calaengie van zijnen twegen dair op comende altemail aff te doen den zelven
Datum ut supra Scabini Buerden et borchmans

Regionaal Archief Tilburg. Algemeen protocol inventarisnummer 7964 (319) Uittreksel 1573:

R.7964 f 26, 19.1.1573:
Niclaes soen Aert Laureijs Aert Lenssen als man end momboir van Hubertken zijn huijsvrou dochter wilner Hubert Gerits. Dat vierendeel hem toebehoorende in een stuck beempden den geheellen beempt ombedeelt een buijnder off dair ontrent begrijpende in alder grooten als den geheellen beempt gelegen is binnen der parochie van Tilborch ad locum aen Calnwiel aldair tusschen erffenisse dir kijnderen Jacop Cornelis Heijmbrix d een zijde ende tusschen eenen dijck aldair Heijstmans Dijck geheijten d ander zijde. Streckende van zijnder ander erffenisse totten loopende stroom die Leije geheijten zoo hij Seijde Legitime et hereditarie vendiderunt et supportavit Cornelisse soen wilner Jan van Buerden met affgaen ende verthijen etc:
Warandiam ende dit vercopen overgeven opdragen affgaen ende etc: ende alle commer ende
calaengie dair op comende altemael aff te doen.
Vuijtgenomen des heeren schouwe vander voirs: Leije te onderhouden zoo men die schuldich
is ende behoort te onderhouden sonder argelist
Datum 19e januarij “73 Scabini Borchmans et Nerven
In de marge:
facta et tradita

Regionaal Archief Tilburg. Algemeen protocol inventarisnummer 7967. Uittreksel 1576:

R.7967 f 1V, 9.1.1576:
Die zelve Niclaes.
Een vierendeel ombedeelt hem toebehoorende in eenen stuck beempden den geheellen beempt 12 lopensaet vel circiter gelegen binnen der parochie van Tilborch ad locum aen Calenwiel bij Heijstmansdijck aldair tusschen den voirs: Heijstmans Dijck dair d oude Leije tusschen beijde loopt d een zijde, ende tusschen erffenisse Sijmons vanden Brouck d ander zijde.
Streckende vander erffenisse Cornelis Janss van Buirden met meer anderen totter erffenisse dir wedue Cornelis Sijmons metten kijnderen.
Welcke vierendeel int stuck beempden voirs:, de voorn: Niclaes jegens Joris soen soen wilner Cornelis Meeus Otten ende tegens Cornelisse zijnen soen erffelijcken gecocht ende vercregen hadde pro ut in litteris de Tilborch.
Legitime et hereditarie vendiderunt et supportavit Geriden soen wilner Adriaens van Arendonck simul cum dictus litteris et jure etc: met affgaen ende verthijen etc:
Et promisit eodem modo quo supra usque ad finem (alles op dezelfde wijze als boven tot aan het einde)
Datum et Scabini ut supra. solvit 2 brief gelt
In de marge:
Cornelis soen wilner Jan van Buerden heeft geboden zijn blijckende penningen om te lossen metten recht van nairderschappe dit stuck beempden promittens ratum more etc: (belovende van waarde te houden zoals gebruikelijk)
Datum 7e augusti 1576 Scabini Buerden et Grevenbrouck

Regionaal Archief Tilburg. Algemeen protocol inventarisnummer 7974. Uittreksel 1582:

R.7974 f 64, 25.10.1582:
Wij Berthoult Back Schouteth, der heerlijcheijt van Tilborch ende Ghoirle, Cornelis Claess van Ghierl, Adriaen Peeter Andriess, Peeter Peeter Jan Martenss, ende Gerit Jan Berijs van Gierl, schepenen, Henrick Janss Vermee, Michiel Dielis Swagemackers ende Peeter Adriaenss van Spaendonck, Borgemeesteren Cornelis Janss van Buerden, Ghijsbert Laureijs Jan Berthoults

597. 1594 december 24 sH,R.1467,83
Peter van Beurden c.s. verband [ook wegens de pachting van de molen van Boxtel]
indemniteit - 85v
alos Peter Cornelis van Buerden pachter met Cornelis Janss van Buerden en Jan zijn zoon wnd Tilborch en Adriaen zijn zoon wnd Hilvarenbeek

364. 1595 oktober 14 sH,R.1423,3 Adriaen z.w. Cornelis Janss van Beurden molitor windmolen par. Hilvarenbeek tpl. het Spul verkregen tegen Gerardum z.w. Wolteri vander Veecken en Anna d. Adriaen d. Adriaen Corneliss zijn dochter in sch. br. sBosch supt Wolthero z.w. Lodovici vander Rijdt moltori

631. 1604 juli 29 sH,R.1475,235v
Jan Gerardts Beris wedn. Cornelisken d. Cornelis Corneliss vanden Dijck
- deen helft van een weyveldeken 3 L land par. Otw bijde wyntmolen gaende naer Haren t erff Adriaen Gijsberts erfgen. t wede Joost de Beer v gem. straat t erf Joost de Beer voorn.als Jan Gerarts na dood Catharina zijn dochter bij w. voorn. Cornelisken volgens accoord met de vrienden en bloedverwanten van w. Cornelis Corneliss vanden Dijck grootvader van w. Catharina zijn dochter aangegaan voor de helft toebehorende verkocht aan Adriaen z. Cornelis Janss van Buerden belast met 2 smaelhoenderen erfgen. Gielis Kievits nog zeker klein chijns gent Noerkenschijns aan erfgen. Verboirt de kooppenningen zijn gebruikt tot delging van de schuld van zijn overleden hvr en hun dochter.

641. 1605 februari 5 sH,R.1476,154
Jan de Cort z.w. Jan de Cort man van Elizabeth d.w. Willem Huijbert van Laerhoven - stuxken land zoo ackerlant als groeslant 8 L par. Haaren bij Otw tpl. t Holleneynde t erff  Cornelis Willem Huijberts daer dit stuck lants eertijts afgespleten is t v erf Philips en Adriaen krn w. Lambert Emkens t Creyteheyde vercocht Adriaen Corneliss van Buerden moldere belast met jeec 7 ka gld convente van de Cruijsbroeders sBosch

299. 1608 juli 12 sH,R.1451,200v
Cornelis z.w. Jacop Tyssen
- stuck ackerlant tussen 8 en 9 L lants par. Otw tpl. Moleneynde ter Nedervonder t erf
Herman Artss van Eerssel NW t erf Eymbert Geerit Goossens en krn Peeter Goossen Toelinx Z
v O erf Anneken Wijten en deels gem. heirbane t W gem. Karchovensche strate opgedragen Adriaen z. Cornelis Janss van Buerden belast met jeep 10 L rogge tafel H.Geest Otw; 25 st aan rechthebbende mits datte in vele jaere geene heffinge aff is geweest

415. 1612 juni 25 sH,R.1458,518
Adriaen z.w. Cornelis Jan van Buerden wnd Otw vercoft Nicolaes z.w. Jans Niclaess Donckers
jeec 37 ka gld op nativitatis baptiste uit
- twee huyse neffen nalcanderen schuere gronden hoff boomgaert ackerlant daeraen 7 L par.
Otw tegenover de wyntmolen aldaer t erve Adriaens Huyben t erve Jans Henricx int Eeckerschot c.s. v de Karckhovense strate t erve Adriaens Huyben voors. en erff krn Joost Mardeleynen - acker toillants 12 L in voors. par. ontrent ter pl. voors. over dandere sijde vande Karchovense straete t erve Hermans Aerts van Eerssel N t erve krn Peter Toelinx Z v O gem. heirbane t W Karckhovense straete losbaar met 600 gld

At this point, I shall stop here.  These deeds are not meant to be an all-inclusive list, but based on culling through the Tilburg records, it would appear that Cornelis Jans van Beurden, who married Willemijn van Oerle, was the son of Jan Jans van Boerden/Beurden en Gheritken Gerit Peter Eelkens.  What clinched it was the 8 February 1554 deed.  There was marginal note: "Gelost door Peter Jan Mutsaerts als pandhebber van deze rente van 50 stuivers aan handen van Adriaen de zoon van Cornelis Jan van Boerden in datum van 16 januari 1629. Clearly, the succession of deeds and documents shows the line of descent and origins of Cornelis Jansz van Beurden.  He was not the son of Jan Anthonius van Beurden and Cornelia Backs.

I would sincerely welcome feedback and comments.

Regards,

Steve


 

Steve Barnhoorn 2 - 13 feb 2022 - 03:42 (laatst bijgewerkt 13 feb 2022 — 03:43 door auteur)

Hello Steve,

Quite a lot of info here. I'll give a try to make some sense of it:
10-01-1551, 17-02-1551 and 01-02-1556 deal with a Jan van Boerden, married to Gheritke with a son Cornelis and a daughter Adriana, married to Gerrit Gerrit Brocken.

20-02-1553 deals with a Jan van Boerden married to Lijsbet with son Cornelis and daughter Hadewijch. As this date is in the middle of the first three dates we cannot deal with children from multiple marriages of the same Jan van Boerden. Therefore we deal here with two different Jan van Boerden en two different Cornelis van Boerden.

05-06-1554 is a complex one and I have tried to write it into a diagram (I hope the spacing works out in other browsers):

                          Jacob Cornelis                                                Gherit Backs                                                                    Anthonis van Boerden
                                    |                                                                     |                                                                                                  |
Anneke    Willem * Heijlwig      Cornelis      Jenneke * Adriaen Jacops        Engel * Aert Joesten                Cornelia * Jan (Anthonis) van Boerden 
                            |                                                     |                                              |                                                               |
                      Anneke                           Jacop Marike Emonda                    Marike   Jenneke * Mathijs Aelmans     Adriaen      Marike=Marie
                                                                                                                                                 |
                                                                                                                                            Claeus

Gherit Backs had six children and each of them or their heirs were entitled to 1/6th of Gherit's inheritance. Jan Anthonis van Boerden was married to one of those six children: Cornelia. There are only two children mentioned of this couple: Adriaen and Marike=Marie.
If this couple ever had a son Cornelis he was either not yet born or he had passed away already. As Cornelia had already died at this time, Cornelis could at best be born from a second marriage of his father Jan (Anthonis) van Boerden.

In none of the documents you have transcribed I see a clear cut description of the family you are looking for. Both Van Beurden/Boerden and Baks (Bax, Backs, etc) are family names that show up in many documents and it is very likely that several people exist at the same time with the same name. So, all-in-all this is a tricky search.

Maybe if you search for their four children they may show up with names of uncles and aunts or cousins which will tell you more about the background of Cornelis Janszn. van Boerden and Willemijn van Oerle. Also a search on Van Oerle may give clues.

Michaël
 

Boers 2 - 13 feb 2022 - 19:06

Hi Michaël:

Thanks for your reply. You're correct, I did post a lot of info, and yes, these Noord-Brabant families are tricky.  Despite my very best efforts, I am still unconvinced that Cornelis Janszn. van Beurden was the son of Jan Anthonius van Beurden and Corneila Bacx.  Originally, I thought so until I started going through the Tilburg archives to confirm the filiation.  

The only clue I have to go on is this deed from 8 February 1554.  Again, there is note in the margin that says "Gelost door Peter Jan Mutsaerts als pandhebber van deze rente van 50 stuivers aan handen van Adriaen de zoon van Cornelis Jan van Boerden in datum van 16 januari 1629."  Here is the original:  https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/scans/NL-TbRAT-14/1.4.1.2.5/start/40/limit/10/highlight/7

Rechterlijk Archief Tilburg Algemeen protocol inventarisnummer 7943 (old 299), 1553 - 1554:

1554, februari 8 n.st. | R 299/44r-44v.
Jan zoon van wijlen Adriaen Martens heeft wettelijk verkocht en als schuldenaar geloofd te betalen aan Cornelis zoon van wijlen Jan Jan van Boerden een jaarlijkse en erfelijke cijns van 50 stuivers, elk jaar op Onze Lieve Vrouwedag lichtmis uit een huis, hof met de grond en erfenis daaraan liggende, groot ca 2 lopensaet, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd Corvel tussen: 
erfenis van Wouter Gherit Zibben een zijde erfenis van Jan Mathijs van Gorp met zijn kinderen ander zijde de gemeijn straat een einde
de Poelstraet aldaar ander einde.
Nog uit een stuk land gelegen in de parochie en ter plaatse voors. in die Oude Boscht over de
Poelstraet voors. tussen:
erfenis van Wouter Gherit Zibben een zijde
erfenis van Gherit Cornelis Meeus Biekens ander zijde
de voors. Poelstraet een einde
erfenis van Anthonis Denijs Meijnaerts ander einde.
En nog uit een stuk land groot ca 2 lopensaet gelegen in de parochie en ter plaatse voors. in die
Nijeuwe Bocht aldaar tussen:
erfenis van Peter Ghijsbrecht Beerten een zijde
erfenis van Gherit Cornelis Meeus Biekens voorn. ander zijde en een einde
erfenis van Wouter Gherit Zibben voornoemd ander einde,
zoals hij zeide en hij heeft geloofd te waren zoals gebruikelijk en de voors. onderpanden altijd goed etc.
en alle kommer en calangies daarop komende allemaal voor hem af te doen.
In margine:
Gelost door Peter Jan Mutsaerts als pandhebber van deze rente van 50 stuivers aan handen van
Adriaen de zoon van Cornelis Jan van Boerden in datum van 16 januari 1629.
Schepenen Graeff en Beris.


Concerning the Oerle family, I am not sure that will address the issue at hand, but here is a 1608 deed which shows Cornelis Janzoon van Beurden and Willemijn doghter wijlen Jan Jan Berys van Oerle:

https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/scans/NL-TbRAT-14/1.4.1.3.13/start/330/limit/10/highlight/5

And again on 26 November 1611:

https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/scans/NL-TbRAT-14/1.4.1.3.14/start/190/limit/10/highlight/1

As I think I shown in the multiple examples, Adriaen was styled the son of Cornelis Jan van Boerden, here in the 1608 and 1611 records and the above referenced 1554 deed with the marginal note from 1629.  The 1611 deed is interesting as there are references to the Brock family.  Adriana van Beurden (daughter of Jan Jan van Boerden) married Gerit Gerrits Brock.

As for the van Oerle family, I found this deed from 1599 which clearly shows Jan was the son of Jan Berys van Oerle see here: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/scans/NL-TbRAT-14/1.4.1.3.11/start/20/limit/10/highlight/3

A Jan Jan Berys van Oerle has been found in 1613 https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/scans/NL-TbRAT-14/1.4.1.3.15/start/60/limit/10/highlight/10 (possibily Willemijn's brother).

Again, despite my very best efforts, I could not find any evidence that Jan Anthonius van Beurden was married twice.  He died sometime in 1558.  The one thing I have noticed is the use of double patronymics.  My guess was to keep families recorded properly differentiated from others with similar naming patterns.  I have seen some scribal errors with families.  A case in point:  

Rechterlijk Archief Tilburg Algemeen protocol inventarisnummer 7948 (old 303), 1557-1558:
1558, april 6 voor pasen n.st. - R 303/83r
Jan zoon van wijlen Anthonis van Boerden, weduwnaar van .......[niet ingevuld], dochter van wijlen Cornelis Gherit Backs legitime et hereditarie supportavit (heeft wettelijk en erfelijk overgegeven) aan zijn wettige kinderen met, afgaan en vertijen etc, zijn vruchtgebruik en al het recht dat hij had en bezat in de nabeschreven goederen en erfgronden etc promittens super se et bona (belovende op zich en zijn goederen) etc dit overgeven, opdragen, afgaan en vertijen voors altijd vast en stendig te houden etc en vanwege vruchtgebruik daarop nooit meer aanspraak te maken etc en alle kommer en calangies van zijnentwege daarop komende allemaal voor hen af te doen. Datum de zesde april voor pasen, schepenen Reijnbouts en Ghierl.

As you correctly stated, Cornelia was the daughter of Gerrit Backs.  Cornelis was her brother.

At this point, my initial thoughts are Cornelis in question was the son of Jan Jan van Beurden, not Jan Anthonius van Beurden.
 

Steve Barnhoorn 2 - 13 feb 2022 - 20:56 (laatst bijgewerkt 13 feb 2022 — 21:35 door auteur)


You indicated that "20-02-1553 deals with a Jan van Boerden married to Lijsbet with son Cornelis and daughter Hadewijch."

That's not correct.  To backtrack, Lijsbeth and Geritken were the daughters of Gherit Peter Eelkens and Elisabeth Goijaerts van Spull.   Lijsbet married Jan Gerit Reijnen and they had daughter named Hadewijch.  Geritken married Jan Jan van Beurden

To recap,

Rechterlijk Archief Tilburg Algemeen protocol inventarisnummer 7943  (old 298), 1552 - 1553:

1553, februari 20 n.st. | R 298/92v-93r.
Lijsbet weduwe van Jan Gherit Reijnen, dochter van wijlen Gherit Peter Eelkens, met haar voogd heeft wettelijk en erfelijk overgegeven en opgedragen aan Goijaert en Adriaen, gebroeders, Hadewich hun zuster, haar kinderen, aan Willem Marcelis Haermans als man en momber van Gherit en Adriaen zoon van wijlen Daniël Peter Hermans als man en momber van Kathelijn dochter van Lijsbet en wijlen Jan voors., met afgaan en vertijen, haar tocht en recht van tochtenwege wat ze bezat in alle havelijke en erfelijke goederen, die Lijsbet en wijlen Jan voors., haar man toen die leefde, samen bezaten hoedanig deze goederen voors. mogen zijn en waar die ook gelegen zijn of vergouden mogen worden, het zij in harde, in weke, in hoge, in lage, in diepe of in droge of waar men die enigszins in hun beider naam zal mogen bevinden binnen de parochie van Tilburg en ook daarbuiten, behalve 2 mud rogge erfpacht en 11½ karolus gulden en 2 stuivers jaarlijkse en losbare cijns op diverse personen, haar leven lang in tocht te behouden en te bezitten en ook haar woning met andere jaarlijkse profijten te behouden volgens haar brieven, haar heden ten dage daarvan verleend te worden. Zij heeft geloofd met haar momber super se et bona sua etc. dit overgeven, opdragen, afgaan en vertijen altijd vast en stendig etc. en van tochtenwege daarop nooit mee aanspraak te maken noch te doen maken etc. en alle kommer en calangies van harentwege daarop komende allemaal voor hen af te doen.


Rechterlijk Archief Tilburg Algemeen protocol inventarisnummer 7943 (old 298), 1552 - 1553:

1553, februari 20 n.st. | R 298/93r-93v.
Quo facto constituti coram scabinis infrascriptis (dit gedaan zijnde zijn gwstaan voor schepenen ondergeschreven) de voors. Goijaert en Adriaen, gebroeders, Willem en Adriaen voors. hun zwagers en Gherit zoon van wijlen Gherit Reijnen als momber en Cornelis zoon van wijlen Jan van Boerden als toeziener van Hadewich, nog minderjarig zijnde, dochter van Lijsbet en wijlen Jan voors., waar de momber en toeziener voors. voor instonden en geloofden, en ze hebben verzekerd en geloofd als schuldenaars super se et bona sua etc. aan Lijsbet hun moeder en schoonmoeder voornoemd, dat ze haar leven lang rastelijk en vredelijk zal hebben en in tocht blijven bezitten 2 mud rogge erfpacht, waarvan men 15 lopen heft op de erfgenamen van herman Peter Ghijben en 6 lopen op de erfgenamen van Henrick Peter Willem sBeren en hun goedren gelegen aan die heijdsijde door de Dreijboom aldaar en 11 lopen rogge erfpacht op de Corvelsche Moelen.

Nog 6 karolus gulden en 2½ stuiver per jaar, die men heft op Jan Jan Hermans van Boerden en hun goederen, welke cijnsen voors. te los staan volgens de brieven, die daarvan zijn. Item zal de voors. Lijsbet nog haar leven lang behouden haar woning en een stoel in de haard op het goed en de stede, waar wijlen Jan Gherit Reijnen voornoemd placht te wonen en waar Lijsbet nog woont, gelegen aan het einde van de Stockhasseltsche straet en dat zij haar gebruik en wat ze nodig heeft zal mogen halen in en uit de hof of hoeve van de stede voors. en dat winter en zomer. In geval het Lijsbet niet gelieven zal op de stede voors. te wonen, dat dan diegene, die daarop zal wonen, haar jaarlijks haar leven lang voor de woning, stoel in de haard en het gebruik van de hof of hoeve voors. bezorgen zal en betalen 1 karolus gulden van 20 stuivers per stuk en 2 voeren turf en dat alles haar te hebben en te gebruiken haar leven lang vrij en los van alle beden, schoten en ander onraad, waar zij in de toekomst op gezet mocht worden, maar haar voors. kinderen en schoonzoons en de momber en toeziener in de naam van Hadewich voors. geloofd hebben, zonder arglist.

This record should clarify the relationships:

RA Tilburg 31-1-1541 (287:50v) Jan zoon van wijlen Gherit Reijnen als man van Elijsabet dochter van wijlen Gherit Peter Eelkens vernaardert 27 lopen rogge jaarlijks en erfelijke pacht in een erfpacht van 4 mud rogge, die Peter en Cornelis gebroeders, zonen van wijlen Jan van Boerden, voor henzelf en voor Ariaena hun zuster, onmondige dochter van wijlen Jan voors. en met hen Peter zoon van wijlen Jan Geerts als momber en Jan zoon van wijlen Gherit Reijnen als toeziender van Jan en Huibercht, broer en zus, onmondige kinderen van Huijbrecht Jan Geerts, welke kinderen wijlen Jan van Boerden, voor-man, en Huijbrecht Jan Geerts, na-man, verwekt hadden bij Gheritke hun vrouw, dochter van wijlen Gherit Peter Eelkens, verkocht hadden aan Marcelis zoon van Ghijsbrecht Wijten en welke 4 mud rogge erfpacht wijlen Jan Back Berthouts te vergelden had uit zekere erfenissen gelegen in Tilburg omtrent de goederen genaamd ‘t Goed ten Haneberghe etc. ut supra.
 

Steve Barnhoorn 2 - 13 feb 2022 - 21:17







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu