stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Heer Joost Clementsz, wonend te Leiden, pastoor in Beverwijk, Hazerswoude en Oegstgeest 1530/1550, broer van Jan Clementsz bontwerker in Den Haag [opg



Profiel afbeelding

Rechterlijk Archief Hazerswoude, Inv. Nr. 16 (1555 - 1565), bewerking H.J. van der Waag, www.hogenda.nl 

fol. 172. ? (1558) De commandeur van onleesbaar (waarschijnlijk staat hier Sint Jan in Haarlem; Jacques Duivenvoorden) geeft in erfpacht uit aan Joris Corneliszn. Schoeneman 6 hond land die hij en zijn voorzaten door handen van de pastoor van Hazerswoude in huur hebben bezeten gelegen in een weer van 15 morgen 2 1/2 hond land genaamd Buttermans weer, strekkende uit de Rijn over de Slingerka tot in de oude Wilck belend O Hendrick Janszn. en W Thijs Maertenszn., daarop Joris Corneliszn. een huis heeft getimmerd om het weer land tot een woning te maken " en zijn kinderkens aen te wercke te brengen" voor 3 KG per jr, alsmede 16 KG tot reyse en rantsoen ter reparatie van het huis van de pastoor.

Dit betreft - zeer waarschijnlijk - het pachtland dat beschreven is in het charter van 17-06-1533

Jacques Duivenvoorden - 1 sep 2023 - 12:55 (laatst bijgewerkt 20 sep 2023 — 16:18 door auteur)

Noord-Hollands Archief, archief Kloosters te Haarlem, toegang 2123, Inv. Nr. 59, Stukken betreffende het bezit van landen en renten ten behoeve van de kapelanij op het O.L.V. altaar in de parochiekerk van Hazerswoude, deels in het Latijn, 1558-1559 en z.d. 

Extract (uit 1558) "geextraheert vuijt een memoriael hantbouckghen van heer Joost Clementszoon wijlen pastoer tot hazerswoude"

Tekst in het Latijn.

De laatste tekst luidt: "Item eo tempore ad tempus prescriptie locani eidem dam terram ad vicaram altaris sancte marie spectantem / cultam harlemis ab eo anne XVc XLVIII (1548)"

Betreft de vicarie van het altaar van de Heilige Maria. Uit dit document blijkt dat heer Joost Clementsz, pastoor van Hazerswoude, vóór 1558 is overleden en een handboekje heeft nagelaten waarvan een extract (uittreksel) is gemaakt, dat loopt tot 1548.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jacques Duivenvoorden - 1 sep 2023 - 14:26 (laatst bijgewerkt 1 sep 2023 — 14:27 door auteur)

Joost Clementsz is overleden in oktober 1563. Dit blijkt uit deze bron: Noord-Hollands Archief, Kloosters in Haarlem, toegang 2123, Commanderij van Sint Jan van Jerusalem, Inv. Nr. 359, 'Liber memoriarum domus hospitalis S. Joannis Hierosolimitani in Haerle(m)'. Necrologium van de commanderij van Sint Jan te Haarlem, aangelegd 1570, bijgehouden tot 1606, folio 53 verso

“October Heer Ioost Clements zoon frater ordinis anno 1563”

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jacques Duivenvoorden - 11 sep 2023 - 09:17 (laatst bijgewerkt 11 sep 2023 — 09:18 door auteur)

Na het overlijden van Joost Clementsz in oktober 1563 verkopen de erfgenamen van Jan Clementsz (zijn twee zonen Jan en Baerent en zijn schoonzoon Frans Dircxz, wonende tot Delft, gehuwd met Lijsbeth Jansdr, die plaatsvervanger is van zijn schoonmoeder Scholastica Ghijsbrechtsdr), die tevens erfgenamen waren van Joost Clementsz, het huis van Joost Clementsz op de Sint Pieters Kerkgracht in Leiden op 16-11-1563 aan Thomas van Hogendorp.

Wij Gherijt Fransz Dijc ende Cornelis Adriaensz Schepenen in Leijden Oirconden dat voor ons gecomen ende gecompareert zijn Jan en Baerent Jan Clementsz zonen beijde woenende inden haege ende Frans Dircxz tot Delft vervangende Scholastica Ghijsbrechts dochter Jan Clementsz weduwe inden haege alle als erfgenamen van Jan Clementsz voorsceven zaliger / Ende bekenden vercoft te hebben Thomas van Hogendorp een huijs ende erve met een camer daer beijden aen staende ende geleegen op Sinte Pieters Kerckgraft Belegen hebbende int geheel aen deen zijde Jan Reijersz van Gelre ende an dander zijde derfgenamen van wijlen heer Claes Cuper. Streckende voor vuijte voorscreven Kerckgraft tot after aen een huijsinge ende erve toebehorende heer Jan Pietersz priester alias zwarte heer Jan / des zijnt voorwaerden dat eenen Heijltgen Everts dochter haer leven lanck geduijrende de voorscreven camer bewonen ende gebruijcken zal mogen des zal de voorscreven Heijltgen de selfde camer zoe lange houden in reparatie als dat behoort / Ende de voorscreven comparanten loveden Thomas van Hogendorp voornoemt tvoorscreven huijs ende erve mitte camer daer beijden aen gelegen in manieren voorseijt te vrijen ende te waeren jaer ende dach als recht is van allen commer ende lasten daer de selfde eenichsins mede belast ofte beswaert zoude mogen wesen zulcx onder in alre manieren alsmen een vrij huijs ende erve schuldich is ende behoort te waeren / Onder verbandt van alle haere goederen roerende ende onroerende tegenwoordich ende toecomende waer die gelegen sijn of bevonden sullen werden geen vuijtgesondert noch buijten gehouden Ende tot meerder versternisse (?) ende zekerheijt des voorscreven waeringe is ten zelfden tijde mede voor ons Schepenen voornoemt gecompareert Andries Huijgensz schoenmaecker ende heeft hem selven mitsdesen voorden voorscreven comparanten geconstitueert ende gestelt waerborge onder verbant mede van alle zijne goederen als vooren / des zoe beloofden de voorscreven comparanten elcx den voorscreven Andries Huijgensz hier van te indempneeren costeloos ende schadeloos te houden / Voorts zoe bekende haer de voorscreven comparanten vanden voornoemte Thomas van Hogendorp ter cause van dese voorscreven cope wel ende volcomelijcken vernoucht voldaen ende betalet te wesen den lesten penninck mitten eersten ende dat mit een Schepenen Schultbrieve van Leijden op seeckere termijnen te betaelen dair van zijnde / In oirconde desen brieve besegelt mit onse zegelen opten zesthienden dach van November inden jaere XVc drie ende tsestich (16-11-1563)

Bron: Erfgoed Leiden en Omstreken, Oud Rechterlijk Archief Leiden, toegang 0508, Waarboek, Inv. Nr. 67C, folio 39, 39v en 40

Jacques Duivenvoorden - 11 sep 2023 - 09:28 (laatst bijgewerkt 11 sep 2023 — 09:34 door auteur)

Ons Voorgeslacht 1988


ACTEN BETREFFENDE SCHIELAND EN OOST-DELFLAND c.a.
(vervolg van pag. 776 O.V. no. 378) door C. HOEK
 

C.C. Het archief van de Universiteit te Leuven

Blz. 445
 

511. 20-9-1495: Symon van der Sluse, proost en aartsdiaken van Utrecht, sticht aan de universiteit van Loven 3 beurzen, voor 2 jonge studenten in de theologie en 1 jonge student in het canonieke recht en geeft hiertoe een jaarrente van 36 pond groot Vlaams, verzekerd op de stad en de domeinen van Brugge en behoudt zich de collatie voor. Hij wijst als bursalen aan zijn bloedverwanten meester Cornelis Anthonisz. van Scoenhoven, meester Johan Hugenz. van Dordrecht en meester Nicolaes Arentsz. van Rotterdam en bepaalt dat na zijn dood de collatie zal komen aan de deken en het college van de theologische faculteit en aan de prior, de deken en het college van het kerkelijk recht te Loven, waarbij zijn familie voorrang zal hebben.
 

Blz. 446

28-10-1495: De prior, de deken en het college van de faculteit in het canonieke
 

Blz. 447
 

recht van de universiteit van Loven verklaren van meester Symon van der Sluse,
proost en aartsdiaken van de dom te Utrecht, te hebben ontvangen een
jaarrente van 36 pond groot Vlaams ten laste van de stad Brugge ten behoeve
van de door hem gestichte beurzen (inv.nr. 1928).

Jacques Duivenvoorden - 17 sep 2023 - 19:12

Het is misschien niet heel relevant, Jacques, maar waar jij 
"Item eo tempore ad tempus prescriptie locani eidem dam terram ad vicaram altaris sancte marie spectantem / cultam harlemis ab eo anne XVc XLVIII (1548)" hebt gelezen, daar zou ik
"Item eo tempore ad tempus prescriptum locavi eidem [nl. Joannes Laurentii] eam terram ad vicariam altaris Sancte Marie spectantem, cultam hactenus ab eo annue pro XLVIII stv." van maken.

Groet, André

André Jansen - 19 sep 2023 - 00:15

Beste André,

Hartelijk dank voor deze verbeterde vertaling uit het Latijn. In plaats van het jaar 1548 staat er XLVIII (48) stuijvers. Fijn dat jij dat opgehelderd hebt!

Overigens merkwaardig of opvallend dat op dit document bijgeschreven is (linksboven) Hazerswoude 1558. Omdat de tekst ernaast aangeeft dat dit document een samenvatting is van aantekeningen van wijlen Joost Clementsz pastoor van Hazerswoude zou je denken dat hij in 1558 al overleden is terwijl hij pas in oktober 1563 is overleden. Het kan zijn dat de samenvatting dateert uit 1558 maar dan is de beschrijving van wijlen Joost Clementsz niet te verklaren. Mijn conclusie is dat de datering 1558 niet juist is.

Met vriendelijke groeten,

Jacques

Jacques Duivenvoorden - 19 sep 2023 - 10:20

Als je een Google querie uitvoert met "Joest Clemensz" krijg je verrassende resultaten.

Joest Clemensz was pastoor in Beverwijk 1530-1537 (Noord-Hollands Archief, 402   R.-K. kerk en kloosters te Beverwijk, Rooms-Katholieke Kerk, St. Agathakerk, 1.1.1. Pastoors Joest Clemensz 1530 - 1537

Haarlemsche bijdragen: bouwstoffen voor de geschiedenis van het bisdom Haarlem Deel zes 1878

VIER PAROCHIEN IN DE MIDDELEEUWEN.
HEEMSKERK, BEVERWIJK, ZOETERWOUDE
EN
HAZERSWOUDE.
(Vervolg van Deel V, blz. 381.) C. J. GONNET,


Wij gaan nu een tijd te gemoet, waaromtrent weinig te vermelden valt, waarin alles rustig en kalm voortging en niet veel is opgeteekend wat van eenig bijzonder belang mag geacht worden. Wij vinden broeder Joest Clemensz., als cureyt van de parochie-kerk van Beverwijk het eerst op den 16 Maart 1530 en treffen hem nog aan op den 28 Mei 1537 '), maar wij moeten in het midden laten of hij de pastoor was van wien melding wordt gemaakt in de :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Blz. 31

Ende Heer Joest Clemensz. , die uw pastoer was , heeft mij self geseit, dat hij niet schuldich was noch heeft oock alle dagen gheen singende misse gedaen op 't hooch altaer, Ja dat meer is, hij was pastoer van 't Vrouwe-ghilde, als men noch wel verifieeren sal kunnen, so konde hij op 't hoech altaer alle dagen gheen misse doen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Blz. 43

1530-1537 (waarschijnlijk nog eenige jaren later). Heer Joest Clemensz.

Blz. 464

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jacques Duivenvoorden - 26 sep 2023 - 15:41 (laatst bijgewerkt 4 okt 2023 — 18:31 door auteur)

Bijdragen voor de geschiedenis van het Bisdom van Haarlem, 1881, blz. 217

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jacques Duivenvoorden - 27 sep 2023 - 17:41 (laatst bijgewerkt 28 sep 2023 — 09:39 door auteur)

Gisteren bij Erfgoed Leiden en Omstreken de overlijdensdatum gevonden van heer (priester) Joost Clementsz: "obiit D XIIII octobris D LXIII" (overleden 14 oktober 1563).

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

"Heer Joost Clementz betaelt van een vier deel jaers lijfrente hem verschenen Jacobi (25 juli) --- IX Rijnsche gulden (9 gulden)"

Bron: Erfgoed Leiden en Omstreken, archief Gasthuizen, archief Sint Catharina Gasthuis, Inv. Nr. 302, Blaffaarden inkomsten en uitgaven, waaronder bij de uitgaven: lijfrenten

Jacques Duivenvoorden - 6 okt 2023 - 17:42 (laatst bijgewerkt 6 okt 2023 — 21:05 door auteur)


Ik heb onder dankzegging jullie reacties meegenomen in mijn nieuwe publicatie "Oudere generaties familie Gardijn in Voorburg 1450 - 1700:

https://www.onsvoorgeslacht.nl/genealogische-databank/genealogieen/oudere-generaties-familie-gardijn-in-voorburg-1450-1700/14013/

Jacques Duivenvoorden - 28 apr 2024 - 07:47







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu