stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » genlias verdwijnt (voorlopig nog tot 1 januari 2013 via internet te raadplegen)



Profiel afbeelding

Dit is een hulpbericht aan Bob Coret

Beste Bob, zou jij je informatica kunde willen inzetten om een protestsite op te zetten, waarop genealogen kunnen tekenen voor het behoud van genlias totdat WieWasWaar

a. geen beta versie meer is, maar het definitieve programma.

b. de grootste ergernissen zijn opgelost, cq verbeterd.

Ik heb ook het hoofdbestuur van NGV verzocht zich hiervoor in te zetten. Bij het stamboomforum zijn waarschijnlijk nogal wat bezoekers geen lid van het NGV, waardoor er een breder protest tegen sluiting (in dit stadium van WWW) gehoord kan worden.

Jan Middelkoop - 5 sep 2012 - 22:19

Mag ik mij aansluiten bij dit hulpbericht!

johan mels - 5 sep 2012 - 23:12

Jan,

Waar ik een beetje mee zit is het feit dat aan het langer openhouden van Genlias wel een prijskaartje hangt. Ter informatie: de 12 deelnemers (*) aan Genlias betalen elk 16.500 euro per jaar (één deelnemer betaald minder), totaal per jaar is dit €185.000 (**). Een groot deel van de deelnemers zit nu in WieWasWie, waar zij ook weer een bijdrage voor moeten neerleggen...

Bob

(*) Deelnemers aan Genlias: Nationaal Archief, Tresoar, Drents Archief, Groninger Archieven, Historisch Centrum Overijssel, Gelders Archief, Utrechts Archief, Noord-Hollands Archief, Zeeuws Archief, Brabants Historisch Informatie Centrum, Regionaal Historisch Centrum Limburg, Nieuw Land Erfgoedcentrum.

(**) Bron: Visie MijnVoorouders dd. 26 augustus 2009

Bob Coret - 5 sep 2012 - 23:31

Leuk, maar het heeft waarschijnlijk geen enkel effect. Al sinds de start van WWW, is mijn grootste ergernis dat je niet kunt zoeken op 2 namen, zeker niet als je zoals in mijn geval de families DEKKER en DE JONG moet zoeken. De reactie van WWW is (ja, want ze reageren wel) steevast: "WWW is nog een Beta versie, maar we werken aan verbetering" Nou ben ik geen deskundige, maar de functie zoeken op 2 personen moet toch heel makkelijk en snel toe te voegen zijn. Ik denk dat het een kwestie van niet willen is.

Bert de Jong - 5 sep 2012 - 23:43

Beste forum leden,

ik heb de berichtenstroom aangaande wiewaswie gevolgd, maar niet eerder de gelegenheid genomen om ook eens te reageren.

Mijn ervaring:

huwelijk tussen Franciscus Johannes Westhoff en Wilhelmina Westrik, 6 september 1840 Edam.

Bron Noord Hollands Archief, alle details bekend.

Zoek in wiewaswie, Westhoff, geen huwelijk te vinden

Zoek in wiewaswie, Westrik, geen huwelijk te vinden

Zoek in Genlias, hoppa, voila en hoera, binnen twee seconden op het scherm.

Het is leuk te weten dat wiewaswie in een beta stadium verkeerd, maar ik sluit me aan bij diegenen die het een gemis vinden om op twee namen te kunnen zoeken, en al diegenen die grote vraagtekens plaatsen bij de functionaliteit van wiewaswie.

Mijn ervaring zover, narigheid en tekort komingen. Ik hou nog steeds vast aan genlias, en blijf zover mogelijk van de site van wiewaswie vandaan.

Frans

Frans A. van Lier - 6 sep 2012 - 02:50

Op de site van BIHC is dat huwelijk ook snel te vinden

Prima site.

http://bhic.nl/index.php?id=193

Uitgeschreven lid - 6 sep 2012 - 09:40

 

Beste Harry,

BHIC maakt "onder water" gebruik van Genlias. En als Genlias verdwijnt ...

Met vriendelijke groeten,

Ton Mondt

Ton Mondt - 6 sep 2012 - 10:13

Ton, Frans,

Je moet denk ik twee zaken uit elkaar halen: de data en de website. Het BHIC maakt geen gebruik van de website, wel van de data, maar deze hebben ze zelf aangeleverd aan Genlias, en aan WieWasWie en zelfs - als experiment - aan mij (zie http://blog.coret.org/2012/03/wat-zou-jij-doen-met-de-genealogische.html).

Dus, als Genlias (de website) stopt, vallen er niet ineens allerlei archiefwebsites om. Het is de bedoeling dat alle data van Genlias (en Digitale Stamboom en nog wat meer, zie http://blog.coret.org/2012/07/wiewaswie-wat-zit-er-op-dag-een-in.html) beschikbaar komt in WieWasWie. Maar: op dit moment zit nog niet alle data erin! Net als jullie ben ik natuurlijk erg benieuwd wanneer de data wel beschikbaar komt (ik hou dit zelfs bij, zie http://dashboard.coret.org/). Ik hoop dat het CBG hier binnenkort iets over communiceert.

Bob

Bob Coret - 6 sep 2012 - 12:22

Hallo Bob en Ton,

het is mij duidelijk dat de genlias software gebruik maakt van de data van andere "leveranciers".

Ik begrijp ook dat online archieven niet zullen verdwijnen.

Waar ik op doelde,  is het gemak van genlias en daarmee ook de kracht , o.a. de mogelijkheid voor de  invoer van twee familienamen.

Voorbeeld mannetje uit Middelburg, vrouwtje uit Maastricht, besluiten te trouwen in Den Helder.

Dit huwelijk is dan een heel klein spreek woordelijk speldje in een enorme hooiberg om terug te vinden, wat wel vergemakkelijkt werd met genlias.

Net als andere reacties eerder gedaan, dit is tot op heden een groot gemis. En dan nog maar zwijgen over abonnementen etc......

We wachten af, maar bedankt voor de reactie.

Groeten Frans

Frans A. van Lier - 6 sep 2012 - 12:51

 

Beste Bob,

 

Je kunt BHIC op 2 manieren gebruiken:

 

Op manier -1- (Zoeken naar voorouders binnen Brabant) vindt je 28 Mondt-jes; allemaal in Brabant.

 

Op manier -2- (Zoeken naar voorouders in heel Nederland) vind je 500 Mondt-jes; verspreid over heel Nederland.

 

Deze data komt echt van Genlias vandaan.

Dit heb ik in ieder geval begrepen van de beheerder van BHIC, maar ik kan het natuurlijk mis hebben.

Deze beheerder wist nog niet, wat ze gingen doen, als Genlias zou verdwijnen.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Ton Mondt

 

Ton Mondt - 6 sep 2012 - 12:59

www gaat pure geldklopperij worden, gelijk Ancestory. Jammer maar helaas...ik mag hopen dat niemand straks wil betalen voor WWW dan is het snel over...

Robert Leukfeldt - 6 sep 2012 - 19:35

Beste mensen, enig begrip voor de archieven is toch wel op zijn plaats. Er is fors op de archieven bezuinigd door ons vrolijk glimlachende kabinet, en het geld moet toch ergens vandaan komen anders kunnen ze op termijn echt niet meer de diensten verlenen die wij in de loop der jaren gewend zijn geraakt.

Maarten Krips - 7 sep 2012 - 00:24

Ik steun dit verzoek. Bij WieWasWie wordt teveel meegedacht waardoor je wordt beperkt in je zoekmogelijkheden.

Jan van der Kleij - 7 sep 2012 - 11:21

WieWasWaar is al van start gegaan terwijl er van alles nog niet werkt. In plaats van zelf testers in dienst te nemen en pas te starten als alle problemen opgelost zijn, zijn ze al eerder online  gegaan en laten ze nu dus gebruikers gratis als testers functioneren om alle fouten en problemen er uit te halen. Lekker makkelijk...

Er zijn al allerlei dingen gemeld, en ze zeggen wel dat er aan gewerkt wordt, maar zeker zoiets als op 2 personen kunnen zoeken hadden ze toch wel als een van de eerste zaken er in moeten zetten. En dat je op WWW dingen niet kunt vinden terwijl ze wel gewoon in Genlias staan, dat deugt natuurlijk niet.

Ik hoop zelf dat Genlias blijft bestaan totdat alle problemen binnen WWW daadwerkelijk goed opgelost zijn.

Marije Essink - 7 sep 2012 - 13:44

Jammer dat men zijn zinnen doorzet om Genlias te laten verdwijnen en in het-leven roepen van WiewasWie. In het buurland België bijvoorbeeld gaat het opzoeken van de gegevens helemaal niet makkelijk. Men moet daar een schriftelijke verzoek indienen en dan maar afwachten of er iets zinsvols uit de bus komt. Dus lieve mensen, weg met WiewasWie en leve Genlias. Ik heb n.l. bijna vier jaar gewerkt als vrijwilligster voor Genlias om alles afkomstig van geboorte, overlijden en huwelijk klaar te stomen voor publicatie in Genlias. De Friezen, die hup moesten zeggen om eea gepubliceerd te krijgen zullen nu ook wel pissig zijn dat zij nu geen werk meer hebben!

Marjan Adamse-Schaap - 9 sep 2012 - 15:08

Ik zou zeggen: Bombardeer het Nationaal Archief met e-mails, zodat Genlias voor onbepaalde tijd te raadplegen blijft.

info@nationaalarchief.nl

de keuze voor dit Archief is, dat zij mede-eigenaar van Genlias zijn.

info@nationaalarchief.nl 

als bovenstaande link niet werk, dan de eerste link overnemen naar Uw te verzenden e-mailbericht.

Wie weet dringt het dan eindelijk bij de verantwoordelijken door, dat ze nu volledig de plank mis slaan.

Dat Genlias op springen staat is een commedie, die beter in theater Carré kan worden opgevoerd.

Het geld, dat zogenaamd niet opgehoest zou kunnen worden is een schijntje vergeleken bij alle verschillen genealogische systemen, die ook na de ingebruik neming van WWW zullen blijven voortbestaan.

De Rijksarchieven, Regioarchieven, Gemeentearchieven zullen hun toko beslist niet gauw opgeven en mogen handelen, in de marges, zoals dat hun uitkomt.

Nogmaals voor de duidelijkheid: Genlias is geen product van het CBG.

Groet

Everardus

Everardus Rollema - 9 sep 2012 - 22:50

Wellicht helpt dit ook:

* ik heb per direct mijn lidmaatschap van het CBG opgezegd.

* ook gemaild naar de 2 andere verenigingen waar ik lid van ben (NVG en Ons Voorgeslacht) en ze het volgende medegedeeld:

 

Ik vernam dit weekend dat Genlias per 1+11+-2012 wordt opgeheven en ik alleen via WieWasWie kan zoeken. Dit is een rampzalig slechte site, daarnaast gaan ze vroeg of laat geld vragen voor gebruik en voor scans, ook proberen ze familySearch over te halen te stoppen met gratis scans raadplegen.

indien dit allemaal zo rampzalig gat verlopen stop ik met genealogie want dan gaat het handen met geld kosten (hoeveel zou ik wel niet kwijt geweest zijn voor mijn bestand dat nu 172.267 personen telt). Ik zal mijn lidmaatschap bij u dan ook direct gaan beëindigen.

 

Ik heb van uw vereniging nog nooit iets over deze ontwikkelingen gehoord.

Alex Langerak - 10 sep 2012 - 10:05

Everardus en allen,

Mijn persoonlijk schrijven ligt morgen ochtend "op hun bureau"

johan mels - 10 sep 2012 - 21:43

Dank jullie allemaal voor je steun. Graag nog eens die steun uitten, wil ik jullie vragen. Er is nu een PROTEST SITE in de lucht. STEM daarop nu voor het voorlopig in de lucht houden van GENLIAS.

In één nacht stemden er al meer dan 170 mensen voor het behoud van GENLIAS.

Ga vandaag ook stemmen op http://bit.ly/PZkkdO

Jan Middelkoop - 12 sep 2012 - 10:59


Nu te zien op de site van Genlias;

"Genlias blijft langer beschikbaar. Tot 1 januari 2013. Daarna neemt WieWasWie het over."

en op de blog van WieWasWie

http://wiewaswieblog.nl/2012/10/genlias-in-de-lucht-tot-1-januari-2013/

"In samenwerking en overleg met het CBG, exploitant van WieWasWie, is besloten dat Genlias in de lucht blijft tot 1 januari aanstaande" etc ...

Monique - 9 okt 2012 - 20:37







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu