stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Beroep van Pieter Kruijer opgelost



Profiel afbeelding

Goedenavond,

In de overlijdensakte van mijn voorvader Pieter Kruijer 1747-1821 staat dat hij van beroep Dienaar van Justitie was, heeft iemand enig idee wat dit beroep inhoud.

Groet,

Jochem.

J.C. Schouten - 1 mei 2024 - 18:33

Kan een veldwachter zijn geweest of een bode (die dossiers bijhield e.d.) of een deurwaarder,  of iets dergelijks zonder meer informatie blijft het gissen.

Citaat: "De schout was voorts belast met de tenuitvoerlegging van de vonnissen. Beide schouten werden bijgestaan door een dienaar van justitie, die onder andere de dagvaardingen rondbracht. Deze dienaren van justitie waren overdag de belangrijkste ordehandhavers, vooral aangesteld voor wering van de bedelarij. Voor handhaving van de nachtelijke rust zorgde de nachtwacht. Dit was een verplichte taak voor alle mannelijke burgers tussen 18 en 60 jaar. In Oostzaandam werden twee nachtwakers per wijk per nacht volgens rooster aangewezen. Gewapend met 'houwen degen of halve piek' liepen zij 's nachts hun rondes. In Westzaandam stonden deze nachtwakers onder toezicht van een wachtmeester." Einde citaat

bron: https://www.zaanwiki.nl/encyclopedie/doku.php?id=overheidszorg

Annemarie57 - 1 mei 2024 - 18:51 (laatst bijgewerkt 1 mei 2024 — 18:55 door auteur)


Dankjewel Annemarie voor je reactie, ik heb even verder onderzoek gedaan, en in het bevolkingsregister stond vermeld dat hij gerechtsdienaar was, dus toezichthouder tijdens de rechtzaken, en ook gevangene vervoeren, ze droegen geen uniformen en werden niet beëdigd, dus nu is het helemaal duidelijk wat hij nou precies deed dankjewel voor het meedenken👍

J.C. Schouten - 1 mei 2024 - 19:37







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu