stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Waarschuwing voor gegevensverlies m.b.t. Gedcom



Profiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Firefox browser)

Onlangs kreeg ik van GenealogieOnline een email met de volgende waarschuwing:

Een controle van het door u aangeleverde GEDCOM bestand, toont aan dat dit door Gensdatapro geproduceerde bestand niet geheel in overeenstemming is met de GEDCOM afspraken. Dit betekent niet, dat u iets fout heeft gedaan! Maar, het risico bestaat dat de door u ingevoerde gegevens niet correct en volledig overkomen als u dit vanuit uw stamboomprogramma of -dienst via een GEDCOM bestand overbrengt naar een ander stamboomprogramma of -dienst (zoals Genealogie Online). Ik raad u aan om de makers van Gensdatapro te vragen om beter met uw gegevens om te gaan door de GEDCOM 5.5 (of liever GEDCOM 7) specificatie nauwgezet te volgen, zodat andere stamboomprogramma's en -diensten uw genealogische gegevens goed en compleet kunnen verwerken. 

De door mij aangeleverde Gedcom dateert van 2007 en heeft tot nu toe kennelijk nooit voor problemen gezorgd en ik ben dan ook zeer verbaasd over deze waarschuwing. Betekent dit dat mijn publicatie op GenealogieOnline van 2007 straks mogelijk ook onvolledige gegevens toont?

Herman Kimmann - 16 feb 2024 - 20:38

Gaat het om deze Stamboom Kimman ? Die stamboom is voor het laatst ververst in 2012.

Een  GEDCOM bestand is bijna nooit 'geheel in overeenstemming is met de GEDCOM afspraken'. Meestal valt het wel mee.

Wanner heb u geprobeerd de GEDCOM aan te leveren ?

Gerrit Scholl - 16 feb 2024 - 22:10

In theorie wel, zeker als je dingen gebruikt die specifiek zijn voor GensDataPro, zoals bronsjablonen, en mogelijk ook bijvoorbeeld opmaakcodes in notities. In dat opzicht zou je kunnen zeggen dat je altijd wel iets kwijtraakt, maar in de praktijk valt dat zoals Gerrit ook al schreef wel mee, en komt het met de namen, data, en plaatsen altijd wel goed, en ook met een groot deel van de relaties.

Enno Borgsteede - 16 feb 2024 - 23:09

Pauline Berens EBBI - 17 feb 2024 - 09:33

@Herman, zou je s v.p. willen verduidelijken wanneer je deze mail hebt ontvangen ?

En ben je in de dagen daarvoor op één of andere manier aktief geweest op GenealogieOnline. Wanneer was je laatste (poging) een GEDCOM te uploaden?

Welk stamboomprogramma gebruik je ?

@Enno en Pauline: Het is mij nog niet duidelijk waarom iemand die in 2012 zijn publicatie voor het laatst geupdate heeft met een GEDCOM uit 2007 nu plotseling zo'n mail zou krijgen. De discussie waar je naar verwijst is een hele andere discussie.

Wanner je zo,n mailtje krijgt en wanneer niet is daar door Bob ook op geen enkele manier uitgelegd, dus daar vind je geen antwoord.

Gerrit Scholl - 17 feb 2024 - 14:41 (laatst bijgewerkt 17 feb 2024 — 16:14 door auteur)

@Pauline, bedankt voor de link, wel een erg technisch verhaal. Speelde dus ook al in 2021, heb toen geen mail met de waarschuwing gehad.

@ Gerrit, betreft idd Stamboom Kimmann die ik in 2012 voor het laatst heb geupdate. Ik kreeg maandag 12 februari jl. de mail, maar heb geen recente activiteiten met een gedcom op GO gehad dus vraag me nog steeds af of mijn bestaande publicatie op GO nu mogelijk gegevensverlies kan gaan vertonen, of alleen als ik een nieuwe gedcom aanlever voor een update. Het gaat om Gensdatapro evenals in 2021 al.

@ Enno, ik weet niet eens wat bronsjablonen, opmaakcodes zijn. In de samenvatting van de validatie door GED-inline zijn 72 warning messages en 8 user-defined tags geconstateerd, maar ik heb geen idee waar dit concreet over gaat, want dit wordt niet nader toegelicht waardoor ik ook geen idee heb welke gegevens mogelijk verloren gaan.

Herman Kimmann - 17 feb 2024 - 20:21

Aha, ok, dan zou ik me maar helemaal geen zorgen maken. Het belangrijkste lijkt me dan, dat je zelf alles ziet op de site dat je wilt zien.

Als je wel wat mist, en dat bijvoorbeeld een stuk tekst is dat wel bij de waarschuwing achter zo'n user defined tag staat, mag je altijd doorvragen.

Enno Borgsteede - 17 feb 2024 - 20:38

Ik zou me ook geen zorgen maken. Dit is een volkomen onterechte email.

Wat ik wel zou doen is je GensDataPro upgraden naar de laatste 2.9 versie, of nog beter, naar GDP 3 en dan nog ern keer de Gedcom opnieuw aanmaken en uploaden.

Je gebruikt nu een stokoude versie GDP waarschijnlijk.

Gerrit Scholl - 17 feb 2024 - 22:47

Ik weet niet of versie 2.8 van Gensdatapro als stokoud betiteld moet worden, maar daar kan het niet aan liggen als ik de informatie uit de waarschuwing lees: "GEDCOM versie 5.5 stamt uit 1995 en versie 5.5.1 uit 1999. De huidige versie is GEDCOM 7, gepubliceerd in 2021. Gensdatapro heeft volgens eigen opgave een GEDCOM bestand gemaakt op basis van de 5.5 versie van de GEDCOM specificatie." Dus ook GDP3.0 maakt nog steeds gebruik van die oude GEDCOM-versie.

Herman Kimmann - 18 feb 2024 - 10:46

Mijn uitspraak over een stokoude GDP versie is gebaseerd op uw mededeling dat de GECOM stamt uit 2007. GDP bestond toen net 5 jaar, nu ruim 20 jaar. Het gaat niet alleen om de GEDCOM versie. Er zijn legio verbeteringen aangebracht in de GEDCOM output van GDP, sinds die tijd. Waarom met een verouderde versie blijven werken ? Hier de laatste GDP upgrade voor 2.8 en 2.9 gebruikers.

Wat de GEDCOM versie betreft: 5.5 is oud en werd door GDP 2.8 en 2.9 gebruikt. GEDCOM 5.5.1 is 'current' en wordt gebruikt door GDP 3, zoals ook de meeste andere stamboomprogramma's. GEDCOM 7 is nieuw, maar wordt door nog bijna door geen enkel programma gebruikt. Er zijn hier en daar wat experimenten, zie Gebruikte Stamboomprogramma's. Als u op de informatie i'tjes klikt, zie e de gebruikte GEDCOM versie en aantallen per stamboomprogramma.

Gerrit Scholl - 18 feb 2024 - 11:31


Okee, bedankt voor de informatie en de links. Ik ga GDP updaten naar de nieuwste versie.

Herman Kimmann - 19 feb 2024 - 20:27







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu