stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Advies Stamboomprogramma's gevraagd



Profiel afbeelding

Hallo allemaal,

Wie zou mij advies kunnen geven bij het bepalen van mijn keuze voor een "gebruiksvriendelijk" Stamboomprogramma  dat tevens veel mogelijkheden heeft ?

Met vriendelijke groeten, Ric Brijl

Karel - 24 jul 2008 - 23:59

Hallo Kèren,

Bedankt voor de tip, ik ga eens kijken - met vriendelijke groeten, Ric Brijl.

Karel - 25 jul 2008 - 00:50

Beste Ric,

Je bericht staat inmiddels in het juiste forum, dus ik kan nu direct reageren. Bij programma's is veel een kwestie van smaak, en om te kijken of een programma bij je in de smaak valt, zul je het daarom echt zelf moeten proberen.

Laat je daarom ook niet afleiden door dat woord gebruikersvriendelijk. Er zijn veel programma's die dat zijn volgens hun makers of hun fans, terwijl ik die programma's juist weer waardeloos vind. Daar wordt je dus ook niet wijzer van.

Wat wel handig kan zijn is kijken naar een echt Nederlands programma, d.w.z. een programma dat in Nederland gemaakt is. Zo'n programma houdt namelijk meestal rekening met typisch Nederlandse zaken als tussenvoegsels (van de) en zaken als ondertrouw en kerkelijk huwelijk. De programma's met een buitenlandse afkomst gaan daar meestal minder goed mee om.

De bekende Nederlandse programma's kun je allemaal wel vinden in de stamboomgids , en het door Kèren al genoemde Aldfaer is daarbij zeer populair, en ook echt Nederlands, net als GensDataPro, HazaData, en Pro-Gen, en nog wat andere. Legacy is Amerikaans, en loopt in technisch opzicht daardoor naar mijn mening toch wat achter bij de Nederlandse normen.

Houd er rekening mee dat een keuze voor een programma als je die gemaakt hebt redelijk definitief is. Dat komt door het feit dat het in de praktijk vaak moeilijk is om gegevens van een specifiek programma in een ander over te zetten. Probeer dus alles uit, als je daar tijd voor hebt.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno Borgsteede - 25 jul 2008 - 13:10

 Hallo Rik,

Van bijna alle genoemde programma's (GensDataPro, HazaData, en Pro-Gen) zijn demo versies gratis te down loaden. Je kunt dan zelf zien wat de verschillen zijn na invoeren van enige namen. De demo's zijn te downloaden vanaf de Internet pagina's van deze programma's. Meestal kun je in een demo programma tenminste 50 personen kwijt. Het programma Aldfaer heeft geen demo versie maar je kunt de volledige versie gratis downloaden. Van Aldfaer is ook een boekje in de handel waar het programma op CD is bijgesloten.

De andere programma's zijn als volledige versie niet gratis. Alle genoemde programma's worden ondersteund door werkgroepen op internet. Veel succes,

mvg-Ben.

Ben Wegman - 25 jul 2008 - 13:56

Hallo Enno en Ben,

Hartelijk bedankt voor jullie spontane reactie met uitvoerige informatie waar ik veel aan zal hebben. Ondanks dat ik een groentje ben, heb ik gelukkig wel beseft dat de keuze voor zo'n programma heel erg belangrijk is. Middels jullie reactie zie ik dat mijn "vrees" niet ongegrond is geweest. Voor wat betreft Aldfear, ik heb pogingen gedaan om te downloaden, maar het schijnt dat Aldfear, het DLL bestand verplaats in het geheugen van mijn computer, ook met het downloaden van de link daaronder bleef ik het probleem houden, dus door deze ervaringen heeft Aldfear nu niet direct mijn keuze. Maar in elk geval jullie hebben mij voldoende informatie verschaft om de eerste tijd bezig te zijn.

Nogmaals hartelijk bedankt, en met vriendelijke groeten van Ric Brijl.

Karel - 26 jul 2008 - 10:40

Hallo Ric,

Als je naar de website van Aldfaer gaat kun je niet alleen de laatste gratis versie van het programma downloaden, maar ook een Hotfix om het door Microsoft veroorzaakte probleem van de verplaatste DLL op te lossen (want dit wordt niet door Aldfaer veroorzaakt).

1. Ga naar http://www.aldfaer.nl (je wordt dan doorgelinkt naar de homepagina van Aldfaer)

2. Klik op de link 'Download huidige versie Aldfaer (verie 4.0.5)'

3. Op de pagina die dan volgt zie je twee links staan, een naar Aldfaer 4.0.5 en een naar de Microsoft Hotfix.

4. (Download en) installeer beide programma's onder deze link.

Succes en met vriendelijke groet,

Ronald Balhan

Ronald Balhan - 26 jul 2008 - 12:29

Ric,

Naar aanleiding van het door jou gesignaleerde probleem van Aldfaer met Microsoft kan ik je meedelen dat de door Ronald Balhan aangegeven methode van installeren bij mij tot een prima instalatie heeft geleid en ik Aldfaer al geruime tijd met tevredenheid gebruik. Zonder overigens iets af te doen aan de andere programma's, want het hangt van iemands wensenpakket/toepassing af wat het "ideale" stamboompakket is.

mvg-ben

Ben Wegman - 26 jul 2008 - 12:50

Beste Ronald,

Hartelijk bedankt voor de tips, ik ga het dan maar nog eens proberen volgens de manier zoals jij hebt aangegeven. Leuk dat Ben ook een reactie heeft gegeven dat deze manier goed werkt. Met vriendelijke groeten van Ric Brijl.

Karel - 27 jul 2008 - 12:31

Hallo Ben,

Hartelijk bedankt voor je reactie waarin je inhaakt op hetgeen Ronald zojuist schreef - Jouw reactie geeft de burger weer moed zoals ze zeggen ! Vriendelijke groeten van Ric Brijl.

Karel - 27 jul 2008 - 12:35

verwijdert

Herman - 1 sep 2008 - 20:58

verwijdert

Herman - 1 sep 2008 - 20:59

Hallo Herman,

Bedankt voor je tips.

Met vriendelijke groeten van E.Th. Brijl

Karel - 1 sep 2008 - 23:19

Voor het overzetten middels een Gedcom file, van het ene naar een ander genealogie programma is geen garantie dat het foutoos verloopt.

Ik heb zelf slechte ervaring met Family Tree Maker naar Haza-21, het laatste programma schijnt meer mogelijkheden te hebben dan FTM.

Overigens werd eerder hierboven gesproken over Haza Data, dit is de oude  DOS versie van het tegenwoordige Haza-21 en eigenlijk niet met elkaar te vergelijken.

E.L.Smit

E.L.Smit - 2 sep 2008 - 09:31

Hallo E.L. Smit,

Bedankt voor je reactie en tips.

Met vriendelijke groeten,

E.Th. Brijl 

Karel - 2 sep 2008 - 10:33

Sinds mijn vraag 'Wat voor progamma gebruiken jullie?' heb ik de knoop door gehakt en heb nu een betaalde versie van Legacy 7.0. Ik heb ook meteen de handboek gedownload want ik had een beetje moeite hoe ik de bronnen moest beschrijven.

Een kennis had mij een 2009 kopie van Family Tree Maker geleent zo dat ik kon zien hoe het werkte en hoewel ik de 'interface' best mooi vond, vond ik het gebruik van de progamma een beetje 'Mickey Mouse'.

Ik ben heel blij met Legacy want het is zo makkelijk te gebruiken en start ook snel op. De 'interface' kan wel wat moderner gemaakt worden maar ik vind het prima.

Groetjes

John

John Van Zwam - 6 apr 2009 - 05:56

Dankje Keren

Ik heb meteen bij de engelse talige mailgroep gemelt. Kan wel eens goed van pas komen.

Mvg (uit Australia)

John

John Van Zwam - 8 apr 2009 - 06:52

LOL! Grappig dat je het zegt.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik keek vanmorgen in mij inbox en er waren maar liefst 25 emails dus ik zie wat je bedoelt.

Ik heb er een paar gelezen maar de email dat ik interessant vond is er een van iemand die Microsoft schuw is en een pc met Linux Ubunta Intrepid OS heeft. Hij gebruikt nog steeds Legacy maar het werkt alleen met Virtual Box (jammer genoeg een Windows product).

Ik zit er ook aan te denken om van OS te veranderen maar Legacy werkt niet op Linux omdat het een Access database is.

Ik weet niet waarom ik je dit vertel maar ik vond het interessant.

Grtjs

John

John Van Zwam - 9 apr 2009 - 03:03

Volgens mij ligt het er ook een beetje aan of je het lokaal op je eigen PC wilt opzetten of net zoals deze site online. Veel mensen willen hun stamboom juist online vertonen, al was het maar omdat dat voor onderzoek en aanvulling van anderen nu eenmaal de enige plek is waar je gevonden wordt.

Er zijn pakketten die heel goed op Windows je stamboom kunnen bijhouden en tonen, en zelfs een complete set webbestanden kunnen genereren die je kunt uploaden naar je website.

Alternatief is een pakket als bijv PHPGedView waarbij je eigenlijk alleen nog maar online je stamboom gaat bijhouden.

Voordeel hiervan is dat alles één op één live wordt geupdate, nadeel is dat indien een server crasht en men geen goed backupbeleid heeft voor webgebruikers, je heel veel werk kunt kwijtraken (dus in dit scenario is zeer regelmatig een backup van je gedcom en media bestanden maken een must.)

Een ander voordeel is dat je niet meer afhankelijk bent van een besturingssysteem, want alles draait in je standaard webbrowser, of je nu Windows, linux of Mac draait.

Om dit te draaien heb je een goede webhost of een eigen webserver nodig die php en mysql ondersteunt.

Zelf heb ik ervoor gekozen alleen nog online mijn stamboom bij te houden, omdat ik niet op meerdere plekken dezelfde zaken wil beheren. Aangezien het mijn eigen server is zit het met het backupverhaal wel goed.

Ron Hartendorp - 27 nov 2009 - 13:45


gaat over jouw reactie van 26 jul 2008 op 'advies stamboomprogramma's' in het subforum genealogisch software.

Ronald, wil je deze simpele ziel misschien vertellen wat je precies bedoelt met:

installeer beide programma's onder deze link (ik neem aan de laatstgenoemde?)

en hoe doe je dat?

Fred.

Fred Inden - 29 jul 2010 - 22:03







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu