stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » pro-gen bestand opschonen opgelost



Profiel afbeelding

Voor onze heemkundekring heb ik een bidprentjes bestand uit "Pro-gen" ontvangen

Dat bestand wil ik eerst opschonen. 

De plaatsnamen worden op veel verschillende manieren geschreven.

Geboortelaats, Plaatsoverlijden, Plaats van begraven/crematie 

b.v. Eindhoven  eindhoven eindhoven-gestel eindhoven(gestel)  

In het bestand van 53000 bidprentjes komen er 3000 plaatsnamen. 

Wat is de handigste manier om dat bestand op te schonen.

beeldbanknuenen.nl  (Nog even zonder bidprentjes)

——

topis is naar het juiste sub forum verplaatst door moderator F.

martin3dsc - 16 mar 2022 - 13:08 (laatst bijgewerkt 16 mar 2022 — 16:24 door moderator)

Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Een ervan is de volgende.

In PRO-GEN kun je gebruik maken van macro's.
Zo kun je (bijvoorbeeld) een lijst selecteren met alle plaatsnamen die "gestel" bevatten. 
Met een zelfgemaakte macro kun je al die plaatsnamen vliegensvlug vervangen door uitsluitend "Eindhoven".

Als je nog nooit met macro's hebt gewerkt, is het in het begin even oefenen, maar dat is bij duizenden namen beslist de moeite waard.

Ga in het hoofdmenu naar Documentatie, vandaar naar PRO-GEN.PDF Gebruikersdocumentatie, en dan naar Hoofdstuk 3.2.3   Macro's
voor een duielijk uitleg.

Uiteindelijk zal er hier en daar nog wel wat apart handwerk resteren, maar de grootste bulk van die 3000 namen heb je dan wel gehad.

Succes.

Jan CIavaux - 16 mar 2022 - 15:53 (laatst bijgewerkt 16 mar 2022 — 15:53 door auteur)

Hallo Martin, allereerst 'n paar vragen:

  1. Wat wil je precies met de bidprentjes gaan doen? Publiceren op de heemkundekringwebsite, doorzoekbaar maken, onderbrengen op 'n bidprentjessite, anders, namelijk... Je kunt ze bijv. publiceren op GO in de categorie Bidprentjes en ernaar verwijzen vanaf de heemkundekringwebsite, zie https://www.genealogieonline.nl/collecties/bidprentjes
  2. Waarom zou je Pro-Gen gebruiken? Je hoeft niet Pro-Gen te gebruiken om het bestand op te schonen. Je kunt het bestand ook inlezen in Pro-Gen, exporteren als GEDCOM en inlezen in het stamboomprogramma waarmee je het handigst bent. Dat scheelt tijd als je Pro-Gen nog niet kent. 
  3. Wat versta je onder "opschonen". Waarom vormen 3000 plaatsnamen 'n probleem op 53000 bidprentjes? Als je de bidprentjes publiceert op GO is het goed om te weten dat GO plaatsnaamdefinities van http://www.geonames.org/ aanhoudt. Een goede keuze als je de plaatsnamen op 'n Google Map wilt zien zoals op de statistiekenpagina van elke GO-publicatie. Kies 'n stamboomprogramma dat zoek- en vervang ondersteunt, zodat je plaatsnamen gemakkelijk kunt uniformeren. Pro-Gen ondersteunt zoek en vervang overigens wel, heel handig al blijft 't opletten want je uniformeert plaatsnaam voor 'n selectie personen, bijv. alle records met plaats overlijden bevat "Eindhoven" wordt "Eindhoven, Eindhoven, North Brabant, Netherlands". Daarnaast kent Pro-Gen de mogelijkheid om teksten vast te leggen onder functietoetsen, de macro's waarover Jan schreef. Maar dan moet je nog alle personen in 'n selectie stuk voor stuk langs om plaatsnaam te wijzigen.

Afhankelijk van je antwoorden kies je 'n stamboomprogramma op het bestand op te schonen. Als je Pro-Gen niet hebt wil ik het bestand wel voor je omzetten naar GEDCOM.

Pauline Berens EBBI - 17 mar 2022 - 11:29

Daarnaast kent Pro-Gen de mogelijkheid om teksten vast te leggen onder functietoetsen, de macro's waarover Jan schreef. Maar dan moet je nog alle personen in 'n selectie stuk voor stuk langs om plaatsnaam te wijzigen.

Dat zeg ik helemaal niet en zo werkt het ook niet.
Met een macro is het juist niet nodig om alle personen stuk voor stuk na te lopen.
Het toewijzen van teksten aan een functietoets heeft niets met macro's te maken.
Period.

Jan CIavaux - 17 mar 2022 - 12:36 (laatst bijgewerkt 17 mar 2022 — 12:46 door auteur)

Hallo Jan, even de documentatie nageslagen op onderwerp macro's:

3.2.3 Macro's In PRO-GEN kunnen met behulp van een aantal toetsen zogenaamde toetsenbordmacro's worden gedefinieerd. U gebruikt deze macro's om een serie toetsaanslagen te onthouden om deze op een later tijdstip weer te kunnen uitvoeren. Het definiëren van een macro gaat als volgt: 1. Druk op en één van de cijfertoetsen <1> t/m <0> die boven de lettertoetsen liggen. Er klinkt een dubbele pieptoon ten teken dat de macrodefinitie wordt gestart. 2. Druk nu op de toetsen die moeten worden onthouden. Bij elke toetsaanslag zal er een pieptoon te horen zijn, ten teken dat u bezig bent een macro te definiëren. 11 3. Beëindig de macrodefinitie met behulp van en dezelfde cijfertoets waarmee u ook begonnen bent. Gebruikt u een andere cijfertoets bij het beëindigen van de macrodefinitie dan waarmee u bent gestart, dan worden de toetsaanslagen niet opgeslagen. Alle macro's worden op schijf opgeslagen onder de naam ALT1.KEY, ALT2.KEY t/m ALT0.KEY. Hierdoor zijn tijdens de volgende sessie deze macro's ook weer beschikbaar. Om een reeds gedefinieerde toetsenbordmacro te kunnen gebruiken, moet u de t/m toetsen indrukken. Het cijfer komt hierbij overeen met het cijfer dat ook is gebruikt bij de definitie van de macro. Alle toetsen die zijn opgeslagen in de macro worden nu uitgevoerd, alsof ze snel achter elkaar worden ingetypt op het toetsenbord. Het is belangrijk dat u de macro's alleen gebruikt op de plaats waar deze zijn gedefinieerd. N.B. Op een aantal computers kan men enkele van de cijfertoetsen <1> t/m <0> in combinatie met of niet gebruiken voor het definiëren van macro's, omdat deze toetsen reeds voor andere toepassingen, zoals bijv. het instellen van de kloksnelheid van de computer, worden gebruikt.

Je hebt helemaal gelijk over het verschil tussen teksten vastleggen onder functietoetsen en macro's i.d.z.v. 'n serie handelingen die je samen ook onder 'n functietoets vastlegt. Voor 't doel van Martin zou ik echter 't nieuwere snellere zoek- en vervang van Pro-Gen aanraden, geen macro maken. Mee eens? We weten nog niet eens of ie Pro-Gen heeft. Ik bedoel de functie Wijzig een Veld in Alle Geselecteerde Personen.

Pauline Berens EBBI - 17 mar 2022 - 17:56


Het doel is de collectie bidprentjes in een collectie beheer systeem onder te brengen.

https://www.zcbs.nl/

Ik ga het programma openrefine gebruiken. 

Is aanbevolen door museum consulenten in het spoorboekje.

https://museumconsulenten.nl/spoorboekje/

Bedankt voor het mee denken.

gr Martin Beekhuis

martin3dsc - 18 mar 2022 - 12:32







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu