stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Welk software programma te kiezen?



Profiel afbeelding

Hi, 

wellicht staat dit bericht niet op de juiste locatie, dan hoor ik dat uiteraard graag. 
sinds enkele weken ben ik bezig met genealogie en heb uiteraard nog veel te ontdekken. Een van de issues waar ik tegenaan loop is de te kiezen software om mee te werken. 
wij zijn redelijk halsoverkop begonnen met de software van MyHeritage. voor mij de bekendste uit de markt, en de belangrijkste functionaliteit voor mij is dat je er met meerdere personen tegelijkertijd aan kunt werken. Ik doe dit project namelijk met mijn zusje die 100 km verderop woont dus even een avondje bij elkaar zit er niet in. 
 

ik merk nu dat ik gebruik niet altijd het fijnste programma vindt, om de volgende redenen;

1. Toegevoegde bronnen zijn niet altijd makkelijk te achterhalen/terug te zien (veel klikken) 

2. Ik loop tegen de ruimte beperkingen aan, waardoor ik naast een regulier abonnement ook nog een data abonnement aan moet schaffen. Nu mag iets best geld kosten maar ik vind de verhouding bij MyHeritage een beetje zoek. 
 

nu vraag ik me dus af welke software er nog meer op de markt is, en welke volgens jullie wel (of juist niet) fijn werken, en waarom dan.  De “eisen” welke ik heb aan software zijn als volgt:

- meerdere personen moet in het bestand kunnen werken (al dan niet gelijktijdig)

- gebruikersvriendelijk 

- bij voorkeur sla ik het bestand en alle gegevens lokaal op (of bijv. Via OneDrive) 

- het zou leuk zijn als we in de toekomst de data (uiteraard met het oog op avg) beschikbaar kunnen stellen via het internet. 
 

ik hoor graag jullie mening, voor verdere vragen hoor ik het ook graag. 
 

groet Maikel 

Maikel Knipping - 2 aug 2023 - 10:40

Hallo Michael,

Ik gebruik al jaren Family Tree Maker, tegenwoordig versie 2019, en ben er blij mee. Ik heb ook de family book creator add-on gekocht. Ik kan ze echt aanraden. Gebruikersvriendelijk. Veel lijsten en reports. Gemakkelijk om bewijsstukken in te voeren. Fields om in te vullen kunnen worden aangepast als de lijst van de database van de programma niet heeft wat je zoekt. 1 license kan geinstalleerd worden in 3 computers en tree hints maken ook deel uit van de opties. Ik raad je aan om de programma uit te proberen. Good luck! 

Victor Maduro - 2 aug 2023 - 11:33

Dag Maikel,

Je vereiste om met meer dan een persoon gelijktijdig aan een stamboom te kunnen werken, beperkt je keuze tot alleen online oplossingen als MyHeritage, Geneanet, of Ancestry. Alle software die je op Apple, Android, of Windows installeert maakt gebruik van één database, die slechts door één persoon gelijktijdig kan worden bijgewerkt. Een gedeelde database op een OneDrive, of iets dergelijks, laat wel toe dat je om de beurt in dezelfde database wijzigingen aanbrengt, maar niet gelijktijdig. En je zult zelf in de gaten moeten houden wie wanneer mag wijzigen.

Een mogelijke uitzondering is Gramps: een open source product dat ook op Linux draait en dat misschien multi-user mogelijkheden heeft. Ik ken het product niet goed genoeg om dat zeker te weten.

De drie genoemde online oplossingen hebben een gratis versie en een betaalde versie met een jaarlijkse abonnementsprijs.
Ik heb geen ervaring met deze producten voor wat betreft directe data-invoer via een webinterface. Dus welk van de drie het 'lekkerste' invoert, durf ik niet te zeggen.

Michaël

Boers 2 - 2 aug 2023 - 11:47

Dag Maikel,

Als je op afstand samen wil werken, en je ook niet teveel geld uit wilt geven, blijven alleen Ancestry en Geneanet eigenlijk over. Op beide sites is er praktisch gezien namelijk geen grens aan de omvang van je stamboom, en je kan er ook samenwerken zonder een wachtwoord te hoeven delen, wat nogal onveilig zou zijn. Dat wil zeggen dat je beide account aanmaakt, en dat je je zusje daarna uitnodigt, of zij jou.

Met praktisch geen grens bedoel ik dat mijn stamboom met ruim 15.000 personen er makkelijk past, en bij Geneanet heb ik er wel eens een geplaatst met meer dan 300.000 personen, en ook dat gaat gewoon goed. Dat heb ik bij Ancestry nog niet geprobeerd.

Ancestry werkt alleen in het Engels, of Duits, en geeft je de meeste privacy. Je kan je stamboom daar zichtbaar maken voor andere gebruikers, maar alleen betalende kunnen de personen echt zien, en iedereen die je zelf uitnodigt, zoals je zusje. En dat kost dan weer niets. Ancestry heeft ook een gratis app, voor Android en iOS, die je hele stamboom downloadt, en synchroniseert, zodat je die ook kan bekijken op een plek waar je geen bereik hebt. Zodra je thuis op je wifi komt, of ergens anders, wordt alles gesynchroniseerd.

Ancestry lijkt verder wel erg op My Heritage, in die zin, dat het je voortdurend hints geeft over vondsten in andere stambomen, en in bronnen, waarvoor je vaak moet betalen, maar niet altijd. Je kan er gratis gegevens overnemen van Find-A-Grave, en van stambomen op Genealogie Online, en er zijn vaak ook acties, waarbij er meer bronnen een tijdje gratis zijn, zoals de US census van 1950. Je kan een deel van die hints uitzetten, en als je ze wel wilt gebruiken, kan je per maand een abonnement nemen. Dat is per maand best wel duur, maar goedkoper dan een heel jaar bij My Heritage.

Geneanet werkt goed in het Nederlands, heeft geen app, en je stamboom is daar voor iedereen zichtbaar, en dat kan je niet uitzetten. Personen die minder dan 100 jaar geleden geboren zijn, worden er automatisch verborgen, waarbij je er nog wel voor kan kiezen om hun namen voor een deel zichtbaar te maken. Geneanet is ook minder opdringerig qua abonnementen, en heeft op dat gebied ook minder mogelijkheden. Een abonnement is er als je dat wilt ook veel goedkoper, en omdat Geneanet nu van Ancestry is, kunnen er nog wel interessante mogelijkheden komen, daarbij. Geneanet is sterk Europees (Frans) waardoor je er misschien sneller familie vindt. Voor automatische matches, en geavanceerd zoeken, moet je alleen wel weer betalen.

Verder kan je bij Ancestry ook gebruik maken van Family Tree Maker of RootsMagic om je stamboom op je PC te bewerken, en beide programma's zijn met die features niet gratis. Ze zijn ook beide Engelstalig, en ik weet niet of dit ook goed werkt als je allebei met zo'n programma werkt, omdat er dan een nogal rare driehoeksverhouding qua software ontstaat. Ik zou het niet doen. Deze mogelijkheid heb je bij Geneanet niet.

Een laatste verschil is de bronvermelding. Bij Geneanet werkt die ongeveer op dezelfde manier als in Aldfaer of Pro-Gen, in die zin, dat je 1 regel hebt, waarin je zelf een bronvermelding kan opmaken, in de trant van "geboorteregister Amsterdam, jaar 1879, akte 3033", of zoiets. Dat werkt heel simpel, als je een beetje consistent werkt. Je kan er ook een langere tekst in plaatsen, maar het blijft in principe 1 regel. Bij Ancestry werkt dit eigenlijk net als bij My Heritage, waar je een overkoepelende bron hebt, zoals de index van alle stambomen op Genealogie Online, of die US census van 1950, en waar je voor een persoon of gebeurtenis verwijst naar een persoon uit die index, dan wel een pagina uit die census. Je kan daar ook een foto van de akte aan koppelen, als je die hebt, zoals dat ook bij My Heritage kan.

Gramps zou ik niet doen, omdat de on-line-mogelijkheden daarvan in de praktijk nog beperkt zijn, en niet gratis, in de praktijk. Ik gebruik het programma zelf wel, maar dan solitair.

Hopelijk heb je iets aan dit lange verhaal.

Enno Borgsteede - 5 aug 2023 - 19:09

Dank voor de reacties zo ver!

Waar ik al een beetje bang voor was lijkt waar te zijn het, voor mij, perfecte programma lijkt (nog) niet te bestaan. helaas, in dat geval gaan we verder met MyHeritage en hou ik mijn ogen open voor verdere ontwikkelingen van andere software programma's. 

 

bedankt voor de reacties!

Maikel Knipping - 6 aug 2023 - 12:22

Misschien is Webtrees iets voor je, met deze software kun je online met verschillende mensen werken aan je stamboom

Peter Buijk - 6 aug 2023 - 13:38


Graag gedaan, en goed idee. Overstappen brengt een hoop gedoe met zich mee, en het programma van My Heritage is technisch gezien best wel goed. Je kan er ook mooie rapporten mee maken, en qua bronvermelding is een overstap naar Geneanet ook een stap terug in de tijd. En dat niet alleen, als je daar foto's toevoegt, is het ook heel lastig om die weer terug naar je PC te halen, als je dat wilt. Met de Family Tree Builder van My Heritage gaat dat als je de goede vinkjes zet bijna vanzelf. En als je nog een keer wilt overstappen, is ook de GEDCOM-uitvoer van FTB/MH redelijk goed te verwerken door andere programma's.

Ik zie ook dat veel Nederlandse programma's, d.w.z. programma's die in Nederland gemaakt worden, zo afwijken, qua manier van werken, en gegevensopslag, dat je er nooit meer van afkomt zonder een hoop werk. En met FTB/MH zit je wat dat betreft redelijk veilig, omdat dat zich wel aan de meest gebruikte conventies houdt. Blijven betalen is dan, zolang het te doen is, een goede investering in je eigen gegevens.

Er is 1 valkuil, en die zit bij de bronnen. Als je bij MH een record match accepteert, wordt de bronverwijzing zo opgeslagen dat die altijd via de site loopt, zelfs als de bron zelf van een site komt die je gratis kan gebruiken, zoals FamilySearch, de Nederlandse archiefsites, en openarch.nl. En dat betekent dan weer dat ze onbruikbaar worden als je stopt met betalen. Van die klantenbinding heb je geen last als je op een onafhankelijk programma overstapt, maar dat werkt dan vaak weer niet goed on-line.

Enno Borgsteede - 6 aug 2023 - 15:43







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu