stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Veiligheidskopie terugzetten in Aldfaer opgelost



Profiel afbeelding

Helaas heb ik pech met mijn laptop, ben aan een nieuwe toe ...
Maar voor die tijd wil ik natuurlijk mijn Aldfaer bestand in orde hebben.
Daarom wil ik een veiligheidskopie terugzetten en heb de Aldfaer handleiding daarvoor gebruikt.

Ik wil een veiligheidskopie van afgelopen nacht 00:54 uur terugzetten, maar krijg dan de volgende melding

Het bestand D:\Aldaer Data\Stambomen\naam.. .aldf is al in een andere Aldfaer-sessie geopend.
Als u een nieuwe Aldfaer-sessie hebt gestart kunt u een ander bestand openen via Bestand-> Open....

Ik zie nergens een andere sessie als geopend staan.
In de 'verkenner' zie ik de kopie van 00:54 gewoon staan.

Iemand van u een idee hoe nu verder te handelen .... ?

Willem van de Pol - 11 dec 2023 - 19:27

Willem, deze vraag kun je beter stellen bij het Aldfaer forum: https://aldfaerforum.nl Even een login aanmaken en zoeken of je vraag al eens is gesteld, en, zo niet, de vraag zelf stellen.
Wat wel nog kan helpen, is om de PC helemaal opnieuw op te starten om zeker te weten dat er geen verborgen processen die met Aldfaer verband houden nog actief zijn. Als je daarne nog steeds de foutmelding krijgt, dan naar het Forum.

Michaël

Boers 2 - 11 dec 2023 - 19:57

Ik ken dat forum en ik heb deze vraag ook daar al gesteld, maar (nog) geen reactie mogen ontvangen .....

Uiteraard toch bedankt voor deze tip.

Willem van de Pol - 11 dec 2023 - 20:19

Het volgende verzonden aan het Aldfaer-team,

Inmiddels na meerdere pogingen is het mij gelukt de veiligheidskopie terug te plaatsen.
Maar ondanks dat ik in het venster 'Nieuw -Aldfaerbestand' het aanwezige materiaal, d.m.v.een vinkje, ook wilde terugzetten is dat NIET gebeurd.

Dus nu een ander probleem hoe krijg het materiaal weer gekoppeld aan de juiste personen ?
En dat zijn er vele duizenden .............met even zoveel foto's en scans ! 

Willem van de Pol - 11 dec 2023 - 21:14 (laatst bijgewerkt 11 dec 2023 — 21:15 door auteur)

Volgens mij zit materiaal in een aparte map en deze wordt niet meegenomen met het maken van een veiligheidskopie. Ik zelf maak regelmatig een extra kopie van de map materiaal en van mijn veiligheidskopie  op een usb-stick. Zolang je de namen van de bestanden in de map materiaal niet hebt veranderd zou de koppeling nog in takt moeten zijn. 

Laura Zeedijk-Sacre - 12 dec 2023 - 15:34

Als je je laptop niet meer vertrouwt, moet je geen reservekopie terugzetten, maar juist maken. En die moet je dan ook op een stick zetten, en/of in de cloud, zodat die niet zomaar verdwijnt als je laptop ermee stopt. En daarnaast raad ik aan om alle mappen waar je bij kan op stick te zetten, en als je toch bezig bent, gewoon de hele map Mijn Documenten, of hoe die ook heet. En dat kan je ook heel goed regelen met een programma, zoals FreeFileSync, want dat kopieert alleen nieuwe en gewijzigde bestanden, waardoor zo'n backup weinig tijd hoeft te kosten.

In noodgevallen kan je met zo'n stick ook de hele Aldfaer-map en je media weer terugzetten, als het echt mis is gegaan, of naar een andere laptop kopieeren, om erin te kijken. Dat is soms veiliger dan terugzetten van een reservekopie, want bij dat terugzetten gebruik je delen van de software die relatief weinig worden gebruikt, en waarin fouten daarom ook langer verborgen kunnen blijven.

En als Aldfaer een waarschuwing geeft, zoals je in je 1e bericht schreef, is dat helemaal een reden om voorzichtig te zijn, en die kopie niet te herstellen. De kans op corruptie is dan namelijk ook wel heel erg groot. En als je de Aldfaer-map al op D hebt, zou een backup van D helemaal al routine moeten zijn, als ik heel eerlijk mag zijn.

Enno Borgsteede - 12 dec 2023 - 17:45 (laatst bijgewerkt 12 dec 2023 — 21:16 door auteur)

Laura, bij het terugzetten van een veiligheidskopie  biedt Aldfaer de mogelijkheid om dat ook inclusief het materiaal te doen. In het venster 'Nieuw -Aldfaerbestand' kan dit d.m.v. een vinkje worden aangegeven. Mijn probleem zit  "ergens" anders, denk ik.

Bij het afsluiten van Aldfaer wordt er bij mij automatisch een veiligheidskopie aangemaakt en opgeslagen. Ook het aantal veiligheidskopieën dat opgeslagen moet worden kan je zelf opgeven. Ik heb dat aantal gesteld op 30 ! De oudste valt vanzelf af .... Dus eenmaal maandelijks een kopie op een andere externe schijf plaatsen lijkt mij zo voldoende.

Dit probleem is waarschijnlijk ontstaan door een technisch storing, mijn laptop is blijkbaar aan vervanging toe. Ik hoop er vanavond een oplossing voor te krijgen van het Aldfaer team.  

Het lijkt nu misschien alsof ik een 'Aldfaer kenner' ben, maar dat is zeker niet het geval. Ik ben slechts een gebruiker van Aldfaer. Ik ben verstrooid en een dombo als het gaat om 'computer' gebruik. Maar het Aldfaer team heeft mij tot nu toe altijd uit de brand geholpen.

Wim.

Willem van de Pol - 12 dec 2023 - 17:47

De juiste map met het materiaal is wel aangegeven (ingevuld) onder Stamboom - Eigenschappen ?

Willem H. - 12 dec 2023 - 21:35

Als je in de buurt van Driebergen woont, mag je best een keer langskomen. Ik help namelijk wel vaker mensen die vastlopen met een programma.

Op dit moment vraag ik me nog steeds af waarom je zo graag een kopie wilde terugzetten, want dat is, zoals je nu weet nogal een gevaarlijk karwei, als niet alles echt duidelijk is. En makers van software zijn ook niet altijd heel goed in het uitleggen van de benodigde stappen, vaak juist omdat ze de software zelf zo goed kennen, en niet weten wat jij niet weet.

Een kopie terugzetten zou je normaal gesproken alleen moeten doen, als je in je stamboom zelf rare dingen ziet, zoals dat rare familiebanden, groepen personen die ineens 'weg' zijn, en dat soort gedoe. En als je niet zoiets raars ziet, lijkt het erop, dat je de boel beter met rust kunt laten, tenzij je voordat je iets terugzet een complete kopie maakt van je Aldfaer-map, met alles erop en eraan, en dan zo, dat die niet over een eerder kopie heen wordt gezet, want dan heb je niets als de boel toch al corrupt is.

Wat je nog wel zou moeten kunnen proberen is nog een keer een heel nieuw bestand maken, met een unieke naam, zoals test-13-december, en daarin dan een reservekopie terug proberen te plaatsen, simpelweg om zelf uit te vinden hoe het echt werkt.

Ik kan zelf niet testen met Aldfaer en materiaal, omdat Aldfaer zelf niet goed met materiaal van andere programma's kan omgaan, en de makers die fout niet lijken te erkennen, maar juist anderen weer de schuld geven, zoals de makers van Heredis en Gramps.

Enno Borgsteede - 13 dec 2023 - 16:24


Inmiddels heb ik al contact met het Aldfaer-team en zijn doende de zaak weer op orde te brengen.  Ik laat nog weten hoe e.e.a. afloopt .............

 

Dankzij de hulp van het Aldfaer-team functioneert alles weer als van ouds !!

Willem van de Pol - 13 dec 2023 - 17:30 (laatst bijgewerkt 20 dec 2023 — 17:04 door auteur)







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu