stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Onderzoek Nord Rhein Westphalen



Profiel afbeelding
Ik heb enige tijd geleden een onderzoek gedaan naar de oorsprong van de familie van moeders kant. De oudste die ik gevonden heb was geboren in de omgeving van Nehden en Bigge. In het archief van paderborn heb ik wel enige gegevens gevonden, maar ben nieuwsgierig of andere onderzoekers ook bezig geweest zijn met de namen; Cämmerling en Kemmerling? In Nederland hebben zij na de verhuizing naar Appingedam de naam gewijzigd in Kamerling. Mijn interesse gaat nu hoofdzakelijk uit naar de Duitse periode. Wel kan ik aan onderzoekers mijn gegevens die ik tot nu toe gevonden delen. Het grootste gedeelte kan men ook terug zien op mijn site, www.boslooper.nl . Uiteraard heb ik nog meer die ik niet plaatsen kan.

Jan Boslooper - 14 jul 2010 - 09:06

verwijdert

Herman - 16 jul 2010 - 12:40

Heel vreemd, want het staat er wel. De site is gemaakt met Office 2007 en opgeslagen als HTML, maar dat zou geen probleem meten zijn.

In het menu op genealogie klikken waarna er vier iconen verschijnen en na klikken op de betreffende icoon komen de gegevens te voorschijn. Waar dat oranje staat weet ik niet. Mocht het nog niet lukken, moet je even laten weten.

Groeten Jan

Jan Boslooper - 17 jul 2010 - 19:32

verwijdert

Herman - 18 jul 2010 - 10:43

Hallo Herman,

Nogmaals en ik snap het echt niet, maar ik heb mijn gecontroleerd en krijg alles compleet te zien.

Aan de linkerkant een menu, bovenaan enekele foto's en in het midden na aanklikken vier verschillende stambomen die allemaal werken.

Ik heb werkelijk geen idee waarom jij dit kan zien.

Groeten Jan

Jan Boslooper - 18 jul 2010 - 12:14

Geachte heer Boslooper,

Een tip: verander de zoektermen die u hanteert,

anders loopt u heel veel moois aan zoekresultaten (en goede contacten met andere genealogen) mis! Juist taalgebruik kan helpen; bv. "Nord Rhein Westphalen" moet zijn: "Nordrhein-Westfalen".

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 18 jul 2010 - 12:23

Geachte heer Boslooper,

Nog even dit: voor genealogisch onderzoek in Duitsland is de website

www.genealogy.net ongelooflijk belangrijk.  

(Het beste kunt u continu Google Maps http://maps.google.nl bij de hand houden,

om bij elk zoekresultaat te kunnen nakijken waar precies een bepaalde plaats ligt,

en zo verbanden te zien.)

Houdt u (naast het zoeken op alle C- en K-varianten) er ook rekening mee, dat genealogen internationaal (op internet!) heel slordig omgaan met de in de Duitse taal gehanteerde Umlaut

(dubbele punt boven een klinker). Die vormen, die dus combinaties van a-e, o-e of u-e opleveren, laten zij vaak weg. Duitstaligen en anderen wéten dit, en schrijven die namen -om de correcte naam te behouden- dan vaak zoals je ze ook kunt spellen: met een E achter de klinker.

Hiermee   m o e t   u rekening houden bij het zoeken op internet en in archieven, anders loopt u weer heel veel mis. Heeft u in uw onderzoek dus namen met een Umlaut, zoekt u dan -op internet en in archieven- bij voorkeur zowel op de "voor internationaal gebruik gecorrigeerde vorm" (bijv. Caemmerling) als op de juiste vorm (bv. Cämmerling) en op de slordige, fout geschreven vorm (bv. Cammerling).

Als u op deze pagina http://meta.genealogy.net/ de namen invoert waarnaar u onderzoek doet, vindt u veel moois en misschien ook bruikbaars. Voorbeelden:

Kaemmerling römisch-katholisch, zwischen 1856 und 1856 in Röhe, Nordrhein-Westfalen

Kaemmerling zwischen 1808 und 1808 in BÜSDORF, Nordrhein-Westfalen FOKO

Kaemmerling zwischen 1814 und 1814 in Hüchelhoven, Nordrhein-Westfalen FOKO

Kaemmerling römisch-katholisch, zwischen 1856 und 1856 in Eschweiler-Röhe, Nordrhein-W Kaemmerling Johann Friedrich * 1871 Nuischexeem ? (Kurland in Rußland)

Kaemmerling lutherisch, 1867 und später in Windau

[...]

Kemmerling Johanna * Konstanz?, + 1629

Kemmerling römisch-katholisch, zwischen 1821 und 1825 in Aachen, Nordrhein-Westfalen

Kemmerling zwischen 1816 und 1816 in Blatzheim, Nordrhein-Westfalen

[...]

Ook deze artikelen/pagina's zijn misschien handig voor u:

http://wiki-de.genealogy.net/Landschaften

http://wiki-de.genealogy.net/Genealogische_Mailinglisten

http://wiki-commons.genealogy.net/images/thumb/c/c0/Karte_Sonstiges_Mailinglisten.jpg/572px-Karte_Sonstiges_Mailinglisten.jpg

Een mailing-lijst is als het ware een "prikbord" op internet via de e-mail,

waarbij u zich meestal gratis kunt aanmelden met een simpel e-mailadres en zelfverzonnen wachtwoord.

Hier kunt u met kenners en onderzoekers van hetzelfde gebied op een waardevolle manier informatie, tips en bronnen uitwisselen. Erg aan te bevelen, zeker voor Duitsland!!

Voor u lijken mij wel interessant:

- Westfalen-Liste

- Sauerland-Liste

Zo!  En dan nu maar (met de internet-landkaart bij de hand) op zoek naar zoekresultaten

in de buurt van Brilon....

Veel succes met uw onderzoek!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 18 jul 2010 - 13:03

Hartelijk voor deze uitgebreide reactie.

Ik ga zeker de adviezen toepassen.

Nog één vraag, zijn er in Nordrhein-Westfalen nog meer archieven dan in Paderborn? Daar heb ik wel het e.e.a. gevonden, maar ik verwacht dat er  meer plaatsen zijn en mogelijk niet in Paderborn zijn opgeslagen.

Groeten Jan

Jan Boslooper - 19 jul 2010 - 09:58

verwijdert

Herman - 19 jul 2010 - 14:13

Geachte heer Boslooper,

Jazeker zijn er meer archieven in Nordrhein-Westfalen!

De website http://www.archive.nrw.de/ somt ze op, voor het geheel (NRW) en de delen;

hier vindt u een overzicht, waarin de bestaande archieven zijn onderverdeeld in territoriale

en thematische archieven.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- Territoriaal: het archief van de deelstaat NRW http://www.archive.nrw.de/LandesarchivNRW/index.html en de diverse gemeentelijke archieven http://www.archive.nrw.de/Kommunalarchive/index.html , waaronder u bijvoorbeeld ook Paderborn vermeld ziet staan.

- Naar thema: politieke, kerkelijke, economische, onderwijs-, media-, privé- en verenigingsarchieven.

Alle beschrijvingen zijn "aanklikbaar" en brengen u dus verder in de richting

van de archieven waaraan u mogelijk iets heeft.

Het deelstaatsarchief van NRW is weer onderverdeeld in afdelingen, met elk een bepaald taakgebied; zie het regio-kaartje

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

op http://www.archive.nrw.de/LandesarchivNRW/Profil/index.html ;

en: zie http://www.archive.nrw.de/LandesarchivNRW/Bestaende/index.html , onder "Standorte und Zuständigkeiten der Abteilungen des Landesarchivs NRW".

Hier ziet u, dat:

- de Abteilung Rheinland, Standort Düsseldorf zorgt voor overheidarchieven op het "topniveau" (van de gehele deelstaat NRW), en die van instellingen van de deelstaat in de Regierungsbezirken (bestuursdistricten) Düsseldorf en Köln; globaal gezegd: ongeveer het westen en zuiden van de deelstaat;

- de Abteilung Rheinland, Standort Brühl zorgt voor archiefbeheer van akten e.a. documenten van de burgerlijke stand, betreffende die regio's;

- de Abteilung Westfalen zorgt voor overheidarchieven van instellingen van de deelstaat in de Regierungsbezirken (bestuursdistricten) Arnsberg en Münster, ongeveer in het noorden en oosten van de deelstaat; en

- de Abteilung Ostwestfalen-Lippe zorgt voor overheidsarchieven van instellingen van de deelstaat in het Regierungsbezirk (bestuursdistrict) Detmold, en voor akten e.a. documenten van de burgerlijke stand in de regio's Westfalen en Lippe, ook ongeveer in het noorden en oosten van de deelstaat.

Onder elke beschrijving van een taakgebied vindt u een vermelding "...zur Beständeübersicht", waarop u kunt klikken, waarna u uitkomt bij een overzicht van de daar beheerde archiefcollecties.

Voor uw onderzoek zijn mogelijk interessant, om te beginnen:

- de vele gemeentelijke archieven die u in de lijst opgesomd ziet staan, van plaatsnamen die u misschien bent tegengekomen bij uw onderzoek & vondsten; en

- de archieven - in het algemeen, en vooral ook qua Burgerlijke Stand - van de afdelingen Westfalen en Ostwestfalen-Lippe.

Zomaar een zoektocht met bijvoorbeeld de zoekterm "Kemmerling" , in het zoekscherm rechtsbovenin de website, levert ook al iets mogelijk interessants voor u op.

Zie http://www.archive.nrw.de/LAV_NRW/jsp/einfachSuche.jsp?suchbegriff=kemmerling&id=10000&x=0&y=0

16 Treffers zijn het resultaat, waarbij u op de pagina zelf kunt zoeken met de zoekfunctie Control-F van uw computer (Crtl en F tegelijk ingedrukt houden, en in het zoekveld invullen wat u op de pagina zelf zoekt, bv. "Kemmerling". Met iedere "enter" brengt die u dan naar een zoekresultaat "Kemmerling").

In de oranje balk ziet u het daadwerkelijke fragment van het archiefstuk, waarin de naam wordt genoemd (klik daarop, om de beschrijving te lezen).

V o o r b e e l d:

Een voorbeeld van zo'n treffer, waarbij u ook de verschillende naams- cq. spellingsvarianten zullen opvallen, vindt u hier:

http://www.archive.nrw.de/LAV_NRW/jsp/findbuch.jsp?archivNr=185&id=065&tektId=982&klassId=2&suche=1&verzId=175 

Zo op het oog een gerechtelijk proces met een Kläger: Peter Kemmerling (Cämmerling), uit Euskirchen,

dat ten opzichte van uw punt van onderzoek nogal uit de richting ligt, namelijk onder Keulen

(zie http://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&geocode=&q=euskirchen&sll=52.469397,5.509644&sspn=2.610313,9.876709&ie=UTF8&hq=&hnear=Euskirchen,+Noord-Rijnland-Westfalen,+Duitsland&ll=51.210325,7.146606&spn=1.342111,4.938354&z=8 ).

Blijkbaar heeft hier een geschil over een voorval uit 1606 (beheer van een graanvoorraad) zich voortgesleept over maar liefst 3 instanties, en over een periode van 1616 tot de uitspraak van het Rijkskamergerecht uit 1638.

Die archiefstukken die u interesseren kunt u dan vervolgens ter plekke op aanvraag raadplegen,

net zoals in Nederland.

Alvast veel succes en zoek-en-vind-plezier toegewenst bij uw onderzoek!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 19 jul 2010 - 22:36

Herman,

Ja inderdaad heb ik dat ook gemerkt, maar hoe dit veranderd kan worden moet ik nog uitzoeken.

Ik hoop overigens dat je iets in de site gevonden hebt? 

Jan Boslooper - 21 jul 2010 - 12:52

Hallo Dimitir,

Dit is wel een hele toelichting, zoveel nieuwe dingen.

Ik ga de komende weken alles uitzoeken en zal wel laten weten wat voor soort succes ik heb.

Nogmaals hartelijk voor zoveel interessante artikelen en archieven.

Groeten Jan

Jan Boslooper - 21 jul 2010 - 12:54

verwijdert

Herman - 22 jul 2010 - 22:40

Hallo Herman, ja inderdaad er staan enkele subpagina's bij de link Genealogie. Ik heb daar vier icoontjes met verschillende stambomen en daarbij vier verschillende verhalen met e.v.t. akten die ik gevonden heb.

Je hebt gelijk dat de keuze van Word, waarbij I.E. 8 gebruikt wordt, niet de gunstigste is. Ik ga installatie hiervan ook zorgvuldig uit de weg. Vlak na het uitkomen en installeren hiervan was mij dit opgevallen. Ik zou echter niet weten hoe ik mijn site veranderen kan zonder het helemaal opnieuw te schrijven. Ik ga Microsoft benaderen of zij een oplossing weten. Uiteindelijk hebben zij dit veroorzaakt. Indien je wilt kan ik alle losse pagina's en gegevens die ik heb, naar je toe sturen. Ik moet dit echter wat naar achteren verschuiven, omdat mijn vrouw een vrij zware operatie moet ondergaan en al mijn tijd daar aan moet besteden. Laat mij echter toch weten of je de losse gegevens wilt hebben. Ik zal dan tussendoor e.e.a. toesturen. Groeten Jan  

Jan Boslooper - 23 jul 2010 - 07:52


verwijdert

Herman - 23 jul 2010 - 09:22







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu