stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » carel andersen



Profiel afbeelding

kwam in 1762 vanuit Altona naarAmsterdam en werd daar lid van de Waalse kerk.

Ik ben op zoek naar zijn afkomst. Wie helpt?

Bij voorbaat dank.

Albert Anderson 

albert anderson - 22 jul 2011 - 14:10

Geachte heer Anderson,

Bedoelt u Altona bij Hamburg, het latere Hamburgse stadsdeel?

Op zoek naar informatie over Duitse afkomst (uiteindelijk misschien Deense?) zou u in elk geval de onmisbare website Genealogie-Netz www.Genealogy.net niet moeten missen, een geweldig rijke verzameling aan informatie, familienamen-databanken, tips en archiefbronnen.

Vult u daar bijvoorbeeld op de pagina voor regionaal onderzoek http://wiki-de.genealogy.net/Portal:Regionale_Forschung "Altona" in, dan belandt u hier: http://wiki-de.genealogy.net/Altona ;

de keuze "Altona (Hamburg)" brengt u vervolgens hier:

http://wiki-de.genealogy.net/Altona_%28Hamburg%29

Onderaan vindt u een handig schema, dat aangeeft waar Altona zoal "territoriaal" bij heeft gehoord.

- Op de pagina staat een verwijzing naar (een) adresboeken(-hoofdstuk) over Altona:

http://wiki-de.genealogy.net/Kategorie:Adressbuch_f%C3%BCr_Altona_%28Hamburg%29

Adresboeken speciaal voor Altona uit de periode 1791-1926,

en voor Hamburg, waarin ook Altona is opgenomen, voor de periode 1789-1826.

  Dat is weliswaar van de emigratie van "uw" Carel Andersen in 1762 (zoekt u vooral ook altijd op Carl, Karl, Karel, Carolus, Charles !), maar misschien kunt u zo familieleden (broers, zussen, ouders?) opsporen die niet zijn geemigreerd, en die informatie bewaren in de hoop dat u een "link" tussen de twee tegenkomt, of misschien later daadwerkelijk een geboorte-document van Carel uit dezelfde familie.

  Zie bijvoorbeeld http://wiki-de.genealogy.net/Hamburg/Adressbuch_1789

dat verwijst naar de pagina  http://agora.sub.uni-hamburg.de/subhh-adress/digbib/view?did=c1:153596&sdid=c1:153598 ; hier vindt u -de moeite van het doorspitten waard!-

ook verwijzingen naar andere jaargangen:

http://agora.sub.uni-hamburg.de/subhh-adress/digbib/browsevolume (periode 1690-1959).

  Bijvoorbeeld op de pagina http://agora.sub.uni-hamburg.de/subhh-adress/digbib/view;jsessionid=CAC0A85B1AFDE1544F781E2EAB65E1C0.agora1?did=c1:303945&sdid=c1:303951 staat in een ouder "adresboek", voor 1698, dat alleen mensen "opsomt" binnen Hamburg maar geen straatnamen noemt, ene Andersohn, Johannes, J.U.D. vermeld; misschien bedoelt men: "juris utriusque doctor", doctor in de beide rechten, d.w.z. in het burgerlijke en het canonieke recht;

  Het adresboek voor 1725 http://agora.sub.uni-hamburg.de/subhh-adress/digbib/view;jsessionid=CAC0A85B1AFDE1544F781E2EAB65E1C0.agora1?did=c1:485388&sdid=c1:485411

vermeldt in het register een Anderson op de bladzijden 9, 91 en 94 - even opzoeken is dan de moeite waard! (Op blz. 94 bijvoorbeeld komen we mr. Anderson, Johannes, J.U.D. weer tegen, burgemeester -maar liefst- vanaf 24 februari 1723!)

  In een hoofdstuk over de 'Hamburger Kaufmannsalmanach auf das Jahr 1784' (Hamburgse Koopmans-Almanak voor 1784) op het adres http://agora.sub.uni-hamburg.de/subhh-adress/digbib/view?did=c1:289847&p=3 ziet u vermeld staan:

Anderson, Johann Ludolph [zoon van Johannes], kantoor, straat: Neuenwall; en

Andressen, Johann Ludolph ; kantoor, straat: Brauerknechtgraben;

wat een toeval, die naamsgelijkenis... [?!]

  Op http://agora.sub.uni-hamburg.de/subhh-adress/digbib/view?did=c1:484197&p=134 ziet u

bijvoorbeeld twee familieleden Andersen genoemd, in 1791:

- Andersen, Andreas Otto, bank-kassier, straat: Palmaille [zie http://de.wikipedia.org/wiki/Palmaille]

- Andersen, Tycho, Kammerei-Schreiber [secretaris/schrijver bij een wolkammerij?],

straat: Breitenstrasse / Breite Strasse

- Specialist op het gebied van Hamburg is de regionale genealogische vereniging Genealogische Gesellschaft Hamburg http://www.genealogy.net/vereine/GGHH/, maar online kunt u hier niet veel opzoeken.

  Wel ideaal voor u is de regionale Mailinglijst voor Noord-Duitsland, "Familienforschung Nord-

deutschland" oftewel FamNord: een "gedeelde e-mail-inbox" die als een soort prikbord werkt, waarop u met collega-genealogen voor die regio interessante zoekvragen, tips, archiefbronnen en informatie kunt uitwisselen; en, zoals op het Stamboomforum, iemand kunt vragen iets voor u op te zoeken als hij of zij toch in een bepaald archief komt. En wie weet kunt u als wederdienst helpen met Nederlandse zoekvragen van Duitse lezers. Zie het overzicht op http://list.genealogy.net/mm/listinfo/ , het handige kaartje op http://wiki-de.genealogy.net/Genealogische_Mailinglisten  en de aanklikbare link in het overzicht: FamNord http://list.genealogy.net/mm/listinfo/famnord - "Familienforschung in Norddeutschland [deutschsprachige, offene Liste]".

   Mailinglijsten zijn ècht een goudmijn voor de genealoog: ze brengen u op nieuwe ideeen, leveren een schat aan informatie op (door de reacties van mensen die zich met dezelfde regio bezighouden: daar zitten veel specialisten tussen, en veel inwoners van die regio: "dichtbij het vuur"!), en u kunt op stamboomgebied echt iets (véél!) voor elkaar betekenen!

Veel succes met uw onderzoek!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 26 jul 2011 - 01:58


Geachte Heer Vlas,

Hartelijk dank voor de zeer uitgebreide reactie met betrekking tot mijn vraag naar de herkomst van Carel Andersen.

Eerst nu kan ik reageren, omdat mijn computer uit de lucht was.

Ik bedoelde inderdaad Altona bij Hamburg.

De komende dagen zal ik de sides bezoeken die U mij heeft aangeraden en wellicht kan ik hiermede een doorbraak in mijn onderzoek bewerkstelligen.

Nogmaals zeer hartelijk dank voor Uw inspanningen

Vriendelijke groet

Albert Anderson

albert anderson - 28 jul 2011 - 09:15







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu