stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » doopdatum, vermoedelijk in Osnabr?ck, Hannover



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de doop van Johan Frederik Ellerman omstreeks 1786 in Osnabruck, Hannover (zoals in zijn overlijdensakte staat vermeld, op zijn huwelijksakte staat wat anders, namelijk het volgende: "Venne, departement van de Opper Eems"). Hopelijk loopt het spoor dan verder naar zijn ouders Johannes Gerhard Ellerman en Anna Maria Buning.

Alvast bedankt en vriendelijke groet

J. Krikhaar - 8 nov 2011 - 14:22

Dat kan allemaal wel kloppen. Dan is het Venne bedoeld dat 15 km. ten NO van Osnabrück ligt (nu gemeente Ostercappeln). In de Franse tijd was dat het Département de l'Ems-Supérieur/Departement der Oberen Ems.

Je moet dus uitvissen in welk archief de Kirchenbücher van Venne bewaard worden. Online zul je het wel niet vinden. Als je zelf geen tijd hebt om in Duitsland archiefonderzoek te doen, kun je natuurlijk ook een Duitse genealoog inhuren. Als je een plaatsnaam hebt en het jaar van geboorte bij benadering weet, lijkt me dat er een goede kans op succes is.

Jan van Oosten - 8 nov 2011 - 18:03

Jan van Oosten - 8 nov 2011 - 18:15

Jan, dank voor de moeite en de gevonden link. Ik denk dat het wel zal lukken om de doopakte van Johan Frederik te vinden. Misschien heb ik geluk en vind ik daar ook de huwelijksakte van zijn ouders ev.

# topic gesloten #

J. Krikhaar - 8 nov 2011 - 18:52

Je moet er natuurlijk eerst achter komen welk geloof deze mensen hadden. Anders dan bij ons worden RK-boeken ergens anders bewaard dan de Lutherse boeken, en  de hervormde/gereformeerde boeken nog weer ergens anders. En los daarvan heb je dan ook nog, weer op een andere plaats, het niet-kerkelijke archief. Ik ben jaren geleden  in Osnabrück geweest voor stamboomonderzoek naar mijn Lutherse voorouders uit een plaatsje vlakbij Osnabrück, waarbij ik er uiteindelijk achter kwam dat ze, hoewel Luthers, in de RK-kerk trouwden en gedoopt werden, waarschijnlijk omdat dat de dichtstbij gelegen kerk was. Verder waren er destijds verschillende parochies (zowel RK als Luthers) waar je de originele kerkboeken mocht inzien, terwijl je bij het RK-archief in Osnabrück naar een beeeldscherm moest turen. Als je de reis naar Venne/Osnabrück wilt ondernemen raad ik je aan je vooraf goed te bekwamen in het ontcijferen van het oude Duitse handschrift. De oude Nederlandse handschriften zijn in vergelijking daarmee een peulenschilletje!

Succes!

niepoort - 9 nov 2011 - 13:40


Mijn voorvaderen komen ook uit de omgeving van Osnabrück. Ik ben daarom ooit lid geworden van "Der Arbeitskreis Familienforschung Osnabrück e.V."  ofwel "OSFA". Het helpt inderdaad als je het geloof weet die de familie toen had. Kijk eens op hun website en leg je vraag (als niet-lid) ook eens voor aan de secretaris van de OSAF (Herr Lothar Grafe). Wellicht dat hij of een van de leden je verder kan helpen. Succes.

Uitgeschreven lid - 20 nov 2011 - 17:57







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu