stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Stoffer Cornelis uit Emden



Profiel afbeelding

Ik ben opzoek naar meer informatie over Stoffer Cornelis welke op 30 september 1770 in Diever is getrouwd met Hilligje Jans.

Er staat al meer info online op: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-dikken-kamman/I500174.php

Weet iemand waar ik meer info kan vinden over Stoffer Cornelis? Zijn er doopregisters van Emden/Embden (Dld) beschikbaar?

Ik heb online wel iets kunnen vinden op Familysearch maar het doopregister gaat maar tot 1744.

hopelijk is er meer info beschikbaar… Wie kan mij helpen? 

Berto - 18 apr 2024 - 22:03

Ben Wegman - 18 apr 2024 - 22:15 (laatst bijgewerkt 18 apr 2024 — 22:16 door auteur)

Hallo Ben,

Bedankt voor je reactie.

Bij zijn huwelijk met Hilligje Jans staat Hervormd als religie vermeld. Zijn er nog meer doopregisters beschikbaar?

Berto - 20 apr 2024 - 11:54

Doop- en trouwregisters vanaf 1749 bij archion.de (betaalsite, € 19,90 voor een maand). Op familysearch.org inderdaad dopen t/m 1744. Waar de doopinschrijvingen van 1745-1748 zich bevinden of dat die jaren verloren zijn gegaan? Huwelijken zijn er over die jaren wel bij familysearch.org Hopelijk is (Chri)stoffer gedoopt voor 1745 of na 1748.

Anneke 12 - 20 apr 2024 - 12:16

Ik heb zijn overlijden gevonden op: https://www.openarchieven.nl/dar:0FA71D48-BCE7-475C-9AE8-1FF2F3778732

Dat zou betekenen dat hij in 1746 geboren of gedoopt zou moeten zijn. Overigens staat hier bij religie Herv.

Bij hun ondertrouw staat dat hij uit Assen komt: https://www.openarchieven.nl/dar:07BD80B6-978D-4602-A742-AEAE8BD58431

De voornaam "Stoffer" is een naam die in Noord Nederland veel voor komt. Ik ken hem niet zo zeer als een Duitse voornaam. Ik weet niet zo heel goed hoe ik nu de herkomst van Stoffer uit de (ondertrouw) registers moet interpreteren. Misschien is hij geboren in Assen en komt hij net terug van een tripje/werk uit Emden of vice versa??

Ik heb zijn geboorte ieg niet in de Herv. kerkregister van Assen kunden vinden. Ik denk dat het lastig wordt om hem in Duitsland te vinden....

Gomersbach - 21 apr 2024 - 09:45

@Berto

Bij de naam Cornelis is er blijkbaar láter pas een overgang naar een "vaste familienaam" gekomen, Stoffers; uit de pagina die u vermeldt, https://www.genealogieonline.nl/stamboom-dikken-kamman/I500174.php , kunnen wij op zich nog niet afleiden of het toen in Emden een familienaam was, een totaal andere dus, Cornelis; of dat dit alleen maar een patroniem was, een vadersnaam (vgl. Jan Pietersz.), die elke generatie terúg weer verandert, en waarmee je dus meestal als stamboom-onderzoeker snel vástloopt. 

Met de voornaam "Stoffer" komt u écht niet verder in uw stamboomonderzoek, vanuit Nederland terug in de tijd naar de Duitse periode; dat moet dan een verbastering zijn geweest van een Duits origineel, waarmee u aan de slag moet: zoiets als Christopher of hooguit Christoffer. U weet misschien: geen enkel onderzoek in Duitsland is compleet, als u niet tenminste de drie grote, gangbare bronnen heeft gebruikt: FamilySearch, GeneaNet en ComputerGenealogie (CompGen). En een kaart is daarbij onmisbaar.

a)  Heeft u bij FamilySearch ook de óudere resultaten gezien, voor die combinatie van Cornelis en Emden? 

Hier https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:QPN2-1SMJ staat bijv. een vermelding niet uit de tijd waarop u zich richt, rond 1745, maar van veel eerder, uit 1660 (misschien voorouders?). En blijkbaar is hier toch al sprake van een vaste familienaam, als we het goed zien... 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Zie ook een vermelding uit 1657, https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:QPN2-JCCB

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Verder valt op, in uw aangehaalde website, dat het eerste kind van Stoffer X Hillegien is genoemd "Jan" --- het zou dus kunnen, dat er sprake is van een vernoeming, en dat de vader van Christopher/Christoffer ook ongeveer zo heette. Emden was in het grensgebied, dus Jan zou kunnen, of Duitse namen als Johannes, Johann... 

b)  Bij die website GeneaNet, waarvan het mooie is dat er vaak e-mailadressen van collega-stamboomonderzoekers staan vermeld (u kunt dan dus contact opnemen, en misschien elkaar verder helpen), ziet u meteen al 35 resultaten voor de familienaam Cornelis. Niet al meteen met de voornaam Christopher/Christoffer, maar meer in de categorie "interessant; dat kan misschien láter nog van pas komen: misschien is er een verband met de gezochte persoon; hou dat vást." 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

c)  Ook bij ComputerGenealogie vinden we iets, uit dezelfde categorie "niet precies wat ik zoek, maar wel interessant, misschien is er een verband." De zoekmachine daar, MetaSuche https://meta.genealogy.net/ , geeft ook resultaten op die naam. Extra resultaten waarnaar MetaSuche verwijst, onder https://gedbas.genealogy.net/search/simple , noemen ook een plaats Petkum

Als u de kaart erbij houdt (bijv. https://www.openstreetmap.org/#map=12/53.3904/7.2209 of https://www.geolife.de/ , ziet u meteen welke van de vele genoemde plaatsnamen interessant voor u kunnen zijn: Suurhusen is vlakbij Emden; Larrelt (in het rijtje zoekresultaten hierboven) is een stadsdeel van Emden; Petkum ligt iets ten oosten ervan. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Het is altijd interessant, bij zo'n familienaam als "aanwijzing", om eens even te kijken naar de internetpagina voor het plaatselijke archief, en of daarbij iets vermeld is over die familienaam in die plaats. Puur om te zien wat voor informatie erbij staat, want u gaat natuurlijk niet zomaar op stel en sprong naar Emden zelf om naar dit document te gaan kijken; en om nu te zeggen dat Duitse archieven hun materiaal (de belangrijkste daadwerkelijke archiefdocumenten) zo uitvoerig, duidelijk, mooi gedigitaliseerd op internet 'presenteren' : nou nee, het Duitse archieven-landschap is wat dit betreft dramátisch. Goed. De archiefcollecties van het stadsarchief van Emden, voorgesteld op de archief-website van de deelstaten Niedersachsen/Bremen, en dan daarbinnen een zoektocht naar treffers op de naam Cornelis: https://www.arcinsys.niedersachsen.de/arcinsys/einfachsuchen.action?pageName=einfachesuche&methodName=einfach&rechercheBean.defaultfield=&rechercheBean.defaultfield_widget=Cornelis+AND+Emden&rechercheBean.von=&rechercheBean.bis=&rechercheBean.einfacheSucheRadioName=links&__checkbox_rechercheBean.hasdigi=true . Toch nog maar liefst 34 "treffers", waaronder een Jan Cornelis, accijns-inspecteur (als we het goed zien), en véle anderen. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Dus ook voor uw verdere stamboomonderzoek: er ís hoop...  :) 

Frank Posterholt - 22 apr 2024 - 00:08 (laatst bijgewerkt 22 apr 2024 — 01:27 door auteur)


Beste Frank, bedankt voor deze goede bijdrage. Ik zal eens zien of ik hiermee verder kan komen. 

Berto - 25 apr 2024 - 20:36







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu