stamboomforum

Forum logoMilitairen » Wat is de relevantie van de datum waarop de keerkring wordt gepasseerd door een militair op weg naar Nederlands Indië? opgelost



Profiel afbeelding

In de staat van dienst van een militair die in 1945 naar Nederlands Indië wordt gestuurd staat explciet de datum vermeld wanneer hij de keerkring is gepasseerd. Ik weet van allerlei tradities bij de koopvaardij en marine dat diegenen die dat voor het eerst overkomt, dat zij gedoopt worden door Neptunus en dat daar een feestje van wordt gemaakt.

Maar met dat doel zal dit niet zijn aangetekend. Er zal wel een administratieve grondslag zijn, waarom dit belangrijk was. Maar welke?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Michaël

Boers 2 - 30 sep 2023 - 19:07

Dan kreeg men een (tropen)toelage.

Willem H. - 30 sep 2023 - 19:36

Dank Willem voor je uitleg. Ik zou verwachten dat het moment van aankomst in een tropische haven de ingang van zo'n toelage zou bepalen, maar blijkbaar heeft men daar lang en hard over nagedacht en moest het passeren van de keerkring het ultieme moment zijn.
De manschappen zullen er hoe-dan-ook blij mee zijn geweest.

Michaël

Boers 2 - 30 sep 2023 - 21:16

Het heeft niet direct met uw vraag te maken, maar:

Boers 2 - 30 sep 2023 - 19:07:

[…] de keerkring is gepasseerd. Ik weet van allerlei tradities bij de koopvaardij en marine dat diegenen die dat voor het eerst overkomt, dat zij gedoopt worden door Neptunus en dat daar een feestje van wordt gemaakt.

Dat is de evenaar, al sluit ik niet uit dat er lieden zijn die elke gelegenheid aangrijpen voor een lolletje. ;)

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 2 okt 2023 - 12:58


Dag Carl,

Je hebt helemaal gelijk. Ik haalde twee dingen door elkaar. Bedankt voor de correctie.

Michaël

Boers 2 - 2 okt 2023 - 13:05







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu