stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Mulder (Muller) / Greve (Greeven) / Meeder, glasblazerij Kralingen



Profiel afbeelding

Hallo allemaal,

Ik ben al een tijdje aan het puzzelen met bovengenoemde families. Het gaat om Elizabeth Jurgen Mulder,  geboren te Kralingen 1777 en Maria Catharina Mulder, geboren rond 1771 te Kralingen. Beiden zijn te vinden o.a. in de stamboom van Pelgrim. Volgens een oud document van de Meeder stichting zouden dit zussen zijn, hetgeen heel goed mogelijk is. Ook wordt er in het document aangegeven dat Johann Jacob (geboren te Hameln in 1771) en Johann Daniel Meder (woonplaats voor emigratie naar Kralingen ws. Flegessen of Hameln) broers zouden zijn. Maar de ouders van Johann Jacob waren toen nog niet met zekerheid bekend.  

Heeft iemand actes waarin dit bewezen is (of niet) en weet iemand of de Meeder Stichting nog bestaat?

Alvast dank voor de aandacht.

M vd Bogert

M vd Bogert - 6 sep 2010 - 17:13

Ik heb geen Maria Catharina maar wel: (bron Digitale Stamboom Rotterdam)

 

Dopeling Anna Catharina Georg Mulder
Vader Georg Fredrik Mulder              Moeder Anna Christina Greve
Getuige Johannes Wentzel                Anna Catharina Mulder
Plaats Rotterdam                        Datum doop 22-10-1767

Dopeling Catharina Maria Jurrian Mulder
Vader Jurrian Fredrik Mulder            Moeder Anna Christina Greeve
Getuige Catharina Maria Greve           Jan Jurgen Slicker
Plaats Rotterdam                        Datum doop 01-12-1769

 

Dopeling Elizabeth Jurgen Mulder
Vader Jurgen Fredrik Mulder             Moeder Anna Christina Greeve
Getuige Johan Hendrik Schel   Elizabeth de Haas   Carel Fredrik Bendorp
Plaats Rotterdam                        Datum doop 02-10-1777

Ik heb nog nooit van de Meeder Stichting gehoord, maar ben nu wel erg nieuwsgierig ernaar want mijn oma stamt uit deze familie via George Frederik een broer van bovengenoemde dames.

Annemarie57 - 6 sep 2010 - 17:33

Hallo Annemarie,

Bedankt voor je snelle reactie.

In deze hoek denk ik ook een beetje, maar bewijzen heb ik er niet voor. Het is ook erg verwarrend vanwege al die op elkaar lijkende en naar het Nederlands vertaalde (voor)namen.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

De Meeder Stichting was een groep mensen die in Duitsland de stambomen van de Me(e)ders uit gingen zoeken. Je kon voor een bepaald bedrag lid worden van de club. Ik weet alleen dat er momenteel een Hyves is (meederstichting.hyves.nl). Als ik wat meer weet laat ik het hier weten, alleen is George Frederik ook met een Meeder getrouwd? En was hij ook glasblazer? Als dat zo is, heb ik ms nog wat info voor je.

Groetjes,

M. vd Bogert

M vd Bogert - 6 sep 2010 - 17:53

Nee die George Frederik was broodbakker en gehuwd met Gijsje van Duuren, een meisje uit Elburg. Maar een aantal zoons van hem waren wel weer glasblazer. Ook mijn overgrootvader was nog glasblazer (Schiedam) evenals mijn overgrootvader van vaderszijde trouwens (Jan Verburg).

Die laatste moest echter steeds verhuizen van glasfabriek omdat die rooie rakker een van de stakingsleiders was en die onruststokers wilden de bazen niet te lang op een plek hebben. Dus woonden ze in veel verschillende glasblazersplaatsen: Leerdam, Schiedam, Delft, Nieuwer-Amstel.........

Annemarie57 - 6 sep 2010 - 18:03

Tja, die glasblazers waren een bijzonder volkje... Zo ie zo al niet erg honkvast. Ben recent naar Hameln geweest waar we o.a. een glasblazersdemonstratie hebben bijgewoond. Erg leuk!

Enne o ja, in Kethel heb ik ook nog een paar jaartjes rondgehobbeld.....

M vd Bogert - 6 sep 2010 - 18:30

Aan de hand van de overlijdensacten mag je denk ik inderdaad wel aannemen dat de info die je hebt klopt:

Overledene Catharina Mulder , leeftijd 42 jaar Vader Johan Jurg Mulder Moeder Christina Greven Weduwnaar/weduwe Daniel Meeder   Plaats Rotterdam Datum overlijden 15-07-1813      Geboorteplaats Rotterdam Bron Rotterdam 1813 B172

bij het overlijden van haar dochter heet ze dan opeens Maria Catharina en hij Johan Daniel:

Overledene Joseph Antonie Meeder , leeftijd 31 jaar Vader Johan Daniel Meeder Moeder Maria Catharina Mulder Echtgenoo/te Johanna Star   Plaats Rotterdam Datum overlijden 23-03-1839    Opmerkingen akte nr. 809   Geboorteplaats Rotterdam Bron Rotterdam 1839 a207v

Bij Elizabeth staat een 'verkeerde' moeder in de overlijdensacte, de leeftijd klopt namelijk tot op de dag met bovengenoemde doopacte:

Overledene Elizabeth Mulder , leeftijd 65 jaar, 2 mnd en 7 dgn Vader George Mulder Moeder Lijsje Kuckelman Echtgenoo/te Jacobus Meeder   Plaats Rotterdam Datum overlijden 07-12-1842    Opmerkingen akte nr. 2964   Geboorteplaats Kralingen Bron

Rotterdam 1842 c247

 

Annemarie57 - 6 sep 2010 - 19:43

ik puzzel ook al lang met "mijn" familie. Ik weet intussen wel dat de oudst voor mij bekende Johan Georg Müller uit Weisdin Duitsland stamt en naar Rotterdam is gekomen en trouwde met Christina Willemina Greve (Greeve of Greeven). Voor mij zou interessant zijn om te weten wie zijn voorouders waren en met welk speciaal doel hij naar Rotterdam is gekomen. In mijn stamboom komen de namen voor Müller, Muller en Mulder. en natuurlijk ook de glasblazers in Rotterdam Schiedam en Leerdam. Mijn grootvader werkte nog op de glasblazerij aan de Buitenhavenweg in Schiedam. Ik ben naar hem vernoemd.

Misschien weet iemand meer van de afstamming in Duitsland?

J.H.W.Mulder - 9 nov 2010 - 11:50

Hallo heer Mulder,

Ws zijn we verwanten, want ook ik stam van bovengenoemde personen af. In de stamboom van Pelgrim staan er van Christina Greve ook nog ouders vermeld, zij kwam oorspronkelijk uit Minden (Duitsland). Over Johan Georg weet ik ook niet veel behalve dat hij uit Weisdin kwam en glasblazer was. Hij was idd de vader van Catharina en Elizabeth Mulder. Verder ben ik ook een Me(e)der. Van de Duitse Meders is veel meer bekend, omdat de Meederstichting hier een aantal jaren geleden intensief onderzoek naar heeft gedaan. Deze stichting is inmiddels opgeheven.

We zullen wel nooit precies weten waarom Duitse glasblazers naar Nederland zijn vertrokken, wat we wel weten is dat zij op de glasblazerij te Kralingen hebben gewerkt. Deze is in 1748 gesticht door 

J.F. Hoffmann, die zelf ook uit Duitsland kwam. Op de glasblazerij werden flessen geblazen (later zelfs voor Heineken) en dat deden onze voorouders in Duitsland ook voornamelijk. Dus óf de heer Hoffmann heeft de glasblazers actief geworven, óf zij hebben er zelf lucht van gekregen. Glasblazers werkten nooit lang op een en dezelfde plek. Ms werden betere arbeidsvoorwaarden geboden?

Het artikel "Flessen uit Kralingen en Delfshaven" van Bedrijfshistorie R'dam, dat op internet staat, geeft meer informatie over glasblazen in Rotterdam. Een andere leuke site over Duitse glasblazers is het Glasmacher-Sippenbuch van Klaus Kunze. De Müllers staan hier helaas niet in genoemd (andere regio).

Binnenkort spreek ik met iemand die lid is geweest van de Meederstichting en dan heb ik ms meer informatie. Als ik iets specifieks na kan vragen, hoor ik het wel.

Met vriendelijke groet,

M vd Bogert

M vd Bogert - 9 nov 2010 - 18:19

hallo heer v.d. Bogert,

Ik maakte gisteren een foutje met de namen. De oudst bekende Müller heette Georg Frederic Müller geboren 1726 te Weisdin Duitsland. Hij trouwde met Anna Christina Greven in Rotterdam 1 juli 1763; zij was geboren in Minden Duitsland 1740 en overleden in Rotterdam 1777. Hij hertrouwde in Rotterdam 10 mei 1778 met Johanna Margaritha Elisabeth Sluyters geboren in Herford Duitsland 1750, oeverleden in Rotterdam 1796. Uit het eerste huwelijk 9 kinderen en uit het tweede huwelijk 2 kinderen.

Ik heb nog niet de stamboom Pelgrim gevonden waar de ouders van Anna Christina Greven worden genoemd, maar ik zoek wel weer verder.

hartelijke groet

J.H.W.Mulder

J.H.W.Mulder - 10 nov 2010 - 14:54

Hallo heer Mulder,

Dan nog steeds gaat het om de zelfde persoon, hoor. Dat is ook het moeilijke, dat geen akte dezelfde namen geeft....Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 Waarschijnlijk was zijn "volledige" naam Johann Georg Friedrich.

Hieronder de link naar de ouders van Christina Greve (die zelfs in de akten staat als Stijntje Strevels en Lijsje KuckelmanAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

):

Naar de stamboom

Vriendelijke groeten,

(Mw. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

) M. vd Bogert

M vd Bogert - 10 nov 2010 - 16:00

Sinds 1973 doe ik onderzoek naar bovengenoemde namen, dit zal uiteindelijk  resulteren in een publicatie.

C.Paul Ross - 5 jan 2011 - 07:07

Beste heer Paul Ross,

Dit klinkt indrukwekkend, ik kijk er nu al naar uit. Betekent dit ook dat u antwoorden heeft op onze vragen?

Veel succes met uw werk!

Met vriendelijke groet,

M vd Bogert - 5 jan 2011 - 07:46

Beste M vd Bogert,

Dank voor uw bericht , ik kan in ieder geval wat meer informatie geven over de inmiddels opgeheven Meeder Stichting waarvan een publicatie aanwezig is (Het Stamboom boek uit 2002 ) bij het CBG in Den Haag !

De titel is : Me(e)ders Vroeger en Nu ,door S.Meeder (redactie & Lay -out) .

Ook op facebook kunt u Bij Clan Ross Deutschland  nieuwe info aantreffen ! Graag nodig ik u uit hier 

lid/ vriend van te worden !!!

Met vriendelijke groet !

Paul 

C.Paul Ross - 5 jan 2011 - 08:06

Geachte heer Mulder,

In het stamboomforum kwam ik uw bericht van 9 november 2010 tegen, hierop de volgende reactie.

Mijn vrouw is een Mulder waarschijnlijk uit dezelfde familie als die van u.

Haar grootouder waren Willem George Mulder en Elisabeth Wilhelmina Bras.

Haar ouders Johan Hendrik Wilhelm Mulder en Hendrika Verheij.

De mogelijkheid bestaat dat haar vader en die van u broers waren.

A.Boon Schiedam tel.010-4713157

A.Boon - 11 feb 2011 - 12:16

goedemorgen,

uw vrouw zit idd in de familiie, maar haar grootvader is een broer van mijn grootvader.

't is wel eens ingewikkeld, maar in mijn stamboom kan ik dat nu gelukkig eenvoudig terugzien.

Willem George Mulder (echtgen. Bras) hadden 7 kinderen, Mijn grootvader Johan Hendrik Wilhelm (echtgen. Herwijnen) werd geboren in 1860 en zijn broer Willem George in 1871.

hartelijke groet

J.H.W.Mulder

J.H.W.Mulder - 14 feb 2011 - 11:30

Kleine correctie J.H.W.

Het echtpaar Mulder-Bras had 8 kinderen volgens het trouwboekje (in mijn bezit).

Een dochtertje Maria Clasina geboren 04.04.1901 te Schiedam overleed echter 4 maanden oud op 16.08.1901 te Schiedam. Ik denk dat die in je telling ontbreekt Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Annemarie57 - 14 feb 2011 - 15:54

hallo Annemarie

dank voor je reactie over het aantal kinderen van Mulder/Bras. Inderdaad mis ik één kind, want ik heb er "slechts"7, maar niet het meisje van 1901, Maria Clasina. De geboortejaren van de kinderen welke ik heb zijn: 1897, 1898, 1899, 1901,1903, 1905 en 1910.. Deze geboorten staan in het SchiedamGen.

Kan jij mij zeggen wie ik dan mis?

Bij voorbaat dank en vr. groet

Jan Mulder

J.H.W.Mulder - 15 feb 2011 - 15:24

Geachte heer Mulder,

Hartelijk dank voor uw bericht.

De naam Johan Hendrik Wilhelm komt voor bij Mulder-van Herwijnen

en bij Mulder-Bras, dus wist ik niet bij welke tak u behoorde.

Van het echtpaar Mulder-Bras waren bij mij ook maar 7 kinderen bekend.

Van het echtpaar Mulder-van Herwijnen zijn mij 6 kinderen bekend.

Misschien is er een mogelijkheid om op de een of andere manier wat meer

gegevens uit te wisselen?

Met vriendelijke groet,

Arie Boon

A.Boon - 15 feb 2011 - 19:02

goedemorgen heer Boon

welke gegevens wilt U uitwisselen en op welke manier?

hartelijke groet

(J.H.W.) Jan Mulder

J.H.W.Mulder - 19 feb 2011 - 10:28


Geachte heer Mulder,

Ook al hebben u en mijn vrouw niet dezelde grootouders, stammen u beide af van het echtpaar

Mulder-van Rees en hun verdere voorouders.

Beide hebben wij waarschijnlijk gegevens van deze voorouders en ook van hun nazaten.

Deze gegevens zouden wij uit kunnen wisselen en vergelijken.

Voor mij kan dit op elke manier, maar mijn voorkeur gaat uit naar persoonlijk contact.

Met vriendelijke groet, mede namens mijn vrouw,

Arie Boon

A.Boon - 27 feb 2011 - 17:53







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu