stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Persoonslijst mét P markering bevat desondanks slechts 1 van de 4 kinderen?



Profiel afbeelding

Deze kan ik even niet plaatsen... heb een PL ontvangen van een in 2020 overleden persoon. Op zijn PL staat één dochter vermeld, geboren in 1966. De mij bekende methodiek inzake de overname van kinderen van PK naar PL is als volgt:

 

Een van deze conversievoorschriften was dat alle kinderen die op de achterkant van de persoonskaart stonden vermeld en die waren geboren op of na 1 januari 1966 moesten worden overgenomen op de persoonslijst van betrokkene. Daarnaast waren gemeenten bevoegd om ook de andere kinderen die op de persoonskaart stonden vermeld en vóór 1 januari 1966 waren geboren op de persoonslijst te zetten. Als men alle kinderen van
de persoonskaart opnam op de persoonslijst, dan werd dit kenbaar gemaakt door de aanduiding ‘P’ in rubriek 07.87.10 te zetten. De meeste gemeenten kozen hiervoor. De ‘P’ werd ook geplaatst als er op de persoonskaart helemaal geen kindgegevens voorkwamen.

 

... de PL in kwestie is helder: "PK-geg volledig meegeconverteerd": P

Echter... in 1973 overlijdt de vader van de hoofdpersoon van de PL. En in zijn overlijdensadvertentie worden vier (klein)kinderen vermeld (waarvan het enige op de PL aanwezige kind ook daadwerkelijk de jongste, en (behoudens de theoretische mogelijkheid dat er een meerling in het spel is) de enige van ná 1-1-1966 is.

Iemand met een plausibele verklaring? :/

Mark de Vries - 1 apr 2024 - 19:46

Hoe zeker ben je ervan dat er 4 kinderen waren ?  Ja, je hebt de overlijdensadvertentie gezien, maar hoe interpreteer je daar de namen van de 4 kinderen? Een kind was er zeker, volgens je PL. Zouden de andere 3 geen biologische kinderen van hem geweest kunnen zijn ? Er zijn genoeg gezinnen die voor kortere of langere tijd via pleegzorg een aantal kinderen onder hun hoede hebben. Heel waarschijnlijk dat die dan als leden van het gezin in een overlijdensadvertentie komen te staan, maar daarmee zijn ze nog geen wettelijke kinderen uit dat gezin. En weet ik niet of die dan terug te vinden zijn op de PL of PK.

karel honings - 1 apr 2024 - 21:28 (laatst bijgewerkt 1 apr 2024 — 21:29 door auteur)

Dit onderwerp was vorige week nog "aan de orde" bij een vraag over de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP), ons moderne bevolkingsregister : het 'mee-converteren' van kinderen van persoonskaart naar GBA-BRP; het verschil tussen biologisch / sociaal / juridisch ouderschap (een genealoog/stamboomonderzoeker werkt in principe met bronnen over juridisch ouderschap) ; en dat dit nu juist de ‘beperking’ is van die hele bron, de burgerlijke stand en de bevolkingsregisters (vroeger PK, later GBA, nu BRP) : zij registreren puur wat de wet noemt een vader X, een moeder Y, een kind van Z. Dat is niet 100% hetzelfde als de werkelijkheid — en zéker niet hetzelfde als wat een gemiddelde burger met normaal rechtsgevoel verstaat onder ‘vader’, ‘moeder’, ‘kind’. Met andere woorden: een verschil zoals u dat in de praktijk víndt, dat kan juist heel goed voorkomen, dat is volkomen normaal. Zie de tekst aan 't einde van deze reactie, https://www.stamboomforum.nl/subfora/3/2/90003/0/brp_basisregistratie_personen

Frank Posterholt - 1 apr 2024 - 23:44 (laatst bijgewerkt 1 apr 2024 — 23:46 door auteur)

Op de persoonslijst van mijn in 2012 overleden moeder staan echter maar vier kinderen vermeld, terwijl zij er acht had en die waren op dat moment allemaal nog in leven. Heb daarover toen contact gehad met diverse instanties. Elke door de instanties genoemde reden voor dit feit kon ik direct weerleggen. Mijn conclusie was toen dan ook dat het gewoon willekeur van de dienstdoende ambtenaar was welke kinderen in najaar 1994 in het nieuwe systeem werden opgenomen. 
(Op de persoonskaart van mijn in 1994 overleden vader staan wel alle kinderen vermeld.)

L. Loef - 2 apr 2024 - 09:34

Ik heb dezelfde ervaring als de hr Loef.

mvg-Ben

Ben Wegman - 2 apr 2024 - 10:22

Dank voor eenieders reactie. De denkrichting van Karel en Frank kan ik momenteel niet uitsluiten. De drie oudere kinderen passen qua vernoeming namelijk niet, al is die traditie uitgerekend in deze generatie tanende. Ook vind je doorgaans in Delpher nog wel geboortesamenvattingen van de BS, maar behoudens de ondertrouw van de ouders is er geen enkele x PROX y hit (maar ook niet voor het wél vermeldde kind). Het is mij wel net even té toevallig dat kind #4 het eerste kind van na 1-1-1966 is en wél op de PL staat. Voorts heb ik ook wel eens hetgeen de heren Loef en Wegman stellen geconstateerd.

Vooralsnog dus nog onbeslist. Wordt vast ooit opgehelderd.

Mark de Vries - 3 apr 2024 - 16:16

Mark, je hebt over hetzelfde onderwerp in 2021 ook een vraag gesteld, zie link hieronder.
Die vraag staat op “opgelost”, staat daar mogelijk iets in wat helpt bij je huidige vraag?

https://www.stamboomforum.nl/subfora/3/2/83238/0

Anje B. - 4 apr 2024 - 11:33

Scherp van je :)

Ik heb die destijds als "opgelost" gemarkeerd, omdat de link naar het document over de "P" markering toen inderdaad e.e.a. leek te verklaren.

Ditmaal betreft het echter een lijst, waar deze wél op staat, terwijl er toch meer kinderen in het spel lijken.

 

Inmiddels heb ik een mogelijk ingang naar naaste familie, daar zal ik eens een lijntje uitwerpen.

Mark de Vries - 4 apr 2024 - 19:35

Als ouder(s) en kinderen op de conversiedatum in dezelfde gemeente woonden, werden de ontbrekende gegevens automatisch toegevoegd aan de persoonslijsten

Kan de verklaring zijn dat sommige kinderen in een andere gemeente woonden op de conversiedatum ?

Anje B. - 5 apr 2024 - 07:29 (laatst bijgewerkt 5 apr 2024 — 07:34 door auteur)


Dat stukje is volgens mij alleen van toepassing op de PL van vrouwen. Bij het gezinshoofd werden ze bij mijn weten "altijd" overgenomen.

Mark de Vries - 5 apr 2024 - 08:42







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu