stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Familiearchivaris nieuwe gebruiker, diverse vragen



Profiel afbeelding

Betreft Familie Archivaris (via Edge browser)

Dag,

Ik heb nog maar net een abonnement op Familie Archivaris en heb een archief aangemaakt en mijn stamboom eraan gekoppeld. Meteen komen er een aantal vragen en problemen op.

Als beheerder kan ik iemand toevoegen. Vervolgens ingelogd als die gebruiker probeer ik de volgende 2 functies:

In mijn stamboom staan de gegevens van verschillende (aangetrouwde) families, het kan dus heel goed voorkomen dat bijdragen voor de ene persoon belangrijker zijn dan voor de andere (wel of niet 'mijn' tak?). Ik had de verwachting dat verhalen, foto's ed. gekoppeld kunnen worden aan een persoon in de gekoppelde stamboom.
Dat blijkt dus niet zo te zijn, althans bij een test heb ik die functie niet gevonden.
Betekent dit dat bv. verhalen gewoon onder elkaar komen te staan en dat je adhv. de titel moet bepalen of een verhaal voor jou leuk is of niet?
Dat is voor de gebruikers erg onduidelijk.

En het toevoegen van foto's heb ik niet eens kunnen testen want er gebeurt niets bij 'Afbeelding kiezen'.
Er wordt wel een dialoog getoond om map en foto te selecteren maar vervolgens blijkt er niet toegevoegd te zijn: 'Bent u de eerste die iets toevoegt?'.
Het is een JPG-bestand van slechts 10kB, dus het voldoet aan de eisen.

Enige uitleg wordt op prijs gesteld.

Peter de Jong - 4 nov 2023 - 19:49 (laatst bijgewerkt 4 nov 2023 — 19:51 door auteur)

Dag Peter, zojuist Familie Archivaris uitgeprobeerd, afbeeldingen toevoegen lukt, zie schermafdruk. Klik je wel op Uploaden nadat je 'n afbeelding hebt gekozen op je pc/laptop? Meerdere afbeeldingen tegelijk toevoegen kan ook zag ik.

Met 'n Probeerabo kan ik geen stamboom koppelen aan 't archief, of afbeeldingen te koppelen zijn aan 'n persoon in je stamboom kan ik niet testen. Maar 'n workaround is er altijd, plaats bij 'n afbeelding 'n reactie met 'n link naar de betreffende persoon in je stamboom, zie 2de schermafdruk.  

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Belangrijk om te kunnen zoeken/filteren op personen in verhalen en afbeeldingen zijn de trefwoorden/steekwoorden. Dit werkt alleen als je elke afbeelding of elk verhaal eerst voorzien hebt van trefwoorden, zie schermafdruk 3 hieronder.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Getest in Chrome, inmiddels ook in Edge en Firefox, ook met uitgenodigde deelnemers. Dat laatste was 'n gedoe, ze konden eerst niet inloggen op Familiearchivaris, na 't opheffen van 'n inlog-tijd-blokkade wel, maar moesten ze 'n nieuw wachtwoord invoeren. Voor GenealogieOnline werkten hun accounts probleemloos, ongeacht browser.

Familiearchivaris lijkt me 'n leuke manier om contact met je familie op te bouwen over gemeenschappelijke voorouders. Hadden m'n broers, zussen en ik geen WhattsApp-groep dan zou ik Familiearchivaris voorstellen. Ik zou alleen de optie willen de getoonde knoppen voor Afbeeldingen, Verhalen, Nieuwsberichten en Deelnemers zelf te bepalen, veel leuker dan onbekenden op die knoppen. Misschien dat zo'n optie valt onder "Vormgeving aanpassen"? 

Benieuwd of je zo verder komt. Zijn je vragen hiermee voldoende beantwoord? 

Pauline Berens EBBI - 5 nov 2023 - 14:30 (laatst bijgewerkt 6 nov 2023 — 14:10 door auteur)

@Pauline Berens EBBI

Ik heb de fout gevonden. Je moet via Afbeelding kiezen (via een browsedialoog een afbeelding selecteren) en dan via Afbeelding uploaden de actie afmaken met een dialoog om een beschrijving en steekwoorden toe te voegen.

Erg logisch maar ik had het niet gezien. Excuus.

Peter de Jong - 8 nov 2023 - 12:39

Er zijn 2 vragen in dit onderwerp, de 1e is nog niet beantwoord:

Kan ik Verhalen ook koppelen aan personen in mijn stamboom? Als ik nu meerdere verhalen toevoeg komen deze allemaal onder elkaar te staan, bezoekers van het archief kunnen uit verschillende takken van de familie komen, hoe kunnen zij bepalen wat voor hun interessant is?

Bij het toevoegen van Afbeeldingen is het mogelijk steekwoorden toe te passen, hiermee kunnen bezoekers een selectie maken uit het aanbod, dit lijkt me voor de verhalen ook een aardige functie.

Of is het de bedoeling voor iedere tak van de familie een apart familiearchief te maken?

Peter de Jong - 8 nov 2023 - 12:44

Kan ik Verhalen ook koppelen aan personen in mijn stamboom? 

Voorzover ik weet niet, ik heb dat niet kunnen testen omdat ik 'n Probeer-abo heb. Ik heb wel 'n voorbeeld gegeven van hoe je met 'n link zelf in 'n verhaal of reactie naar 'n persoon in je publicatie kunt linken. Andersom kan ook: In 'n willekeurig te publiceren veld in je stamboomprogramma zou je kunnen linken naar 'n pagina in je familiearchief. Zo'n link werkt dan alleen voor mensen die rechten hebben in je familiearchief. Anderen krijgen bijv. de melding: "U heeft nog geen familiearchief aangemaakt, ook bent u geen deelnemer in een familiearchief (van iemand anders).

Of is het de bedoeling voor iedere tak van de familie een apart familiearchief te maken?

Volgens mij niet. Steekwoorden oftewel trefwoorden zijn de manier om 'n tak van je familie te laten filteren op hun tak. Ik heb 'n voorbeeld gegeven: De familie Berens filtert op Berens, familie Hake op Hake enz. De steekwoorden bepaal jij als archivaris.

Pauline Berens EBBI - 8 nov 2023 - 14:38

Dank je @Pauline Berens EBBI ik ga het dan doen met steekwoorden.

Nog een vraag: Ik kan geen helpteksten vinden voor Familiearchief, er wordt dan een nieuw tabblad geopend maar dat blijft leeg.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

En ik heb een vraag over foto's plaatsen in een Verhaal:
Bij Eigenschappen afbeelding is bv. Alternatieve tekst op te geven, maar dat zie ik nergens terug. Je zou verwachten dat deze bij de foto wordt geplaatst.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

wordt voor gebruikers getoond als

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Peter de Jong - 8 nov 2023 - 15:14

Probeer 'ns te zoeken op Familiearchivaris zelf. Dat werkt bleek zojuist.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Alternatieve tekst bij 'n afbeelding zie je als je na publicatie de muis op de afbeelding zet, niet klikken. Muis over de afbeelding bewegen kan ook, tooltip oftewel mouseover effect. Oeps, zo zou het moeten werken, ff geprobeerd, maar 't werkt niet, tenminste niet bij mij. Dan maar die tekst uit 't veld Alternatieve Tekst kopiëren naar onder de afbeelding in het verhaal, zodat duidelijk is dat het 'n bijschrift betreft. Of erboven, handig als je lezers gaan scrollen. De alternatieve tekst werkt niet in Chrome, maar ook niet in Edge, Firebox. Dus even achter de schermen gekeken hoe de code van die afbeelding eruit ziet
<img alt="ppppp" src="https://static.familiearchivaris.nl/img/fa/reacties/13289/BC-ma.jpg" style="height:586px; width:758px" />
Pas als ik "alt" vervang door "title" werkt 't, de alternatieve tekst is hieronder "ppppp":-) Ik schrijf dit meer voor Bob Coret dan voor jou Peter.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 8 nov 2023 - 15:43 (laatst bijgewerkt 8 nov 2023 — 16:47 door auteur)

Dank weer voor je reactie @Pauline Berens EBBI.

Ik neem aan dat er dus een foutje in de codering van de website zit (omdat je dit aan Bob Coret adresseert). Dan zal het binnenkort wel zijn opgelost, tot die tijd markeer ik nog maar niet als opgelost.

Er zijn bij mij nog wel meer vragen over Familiearchivaris maar die zal ik dan stellen in een apart draadje.

Peter de Jong - 12 nov 2023 - 16:05

Beste Peter, 

Ik moet je helaas wijzen op dit topic m.b.t. de Helpdesk. 

https://www.stamboomforum.nl/subfora/4/2/88831/0/belangrijke_mededeling_over_de_beschikbaarheid_van_de_helpdesk

Bij deze ook de vraag of het probleem nog actueel is? 

Yolanda Lippens - 11 feb 2024 - 11:26


Beste Yolanda,

De inspanningen van Pauline en andere moderatoren ten spijt is dit probleem nog niet opgelost. Maar ik moet bekennen dat ik, door de problemen met de ondersteuning van deze website, mijn belangstelling een beetje begin te verliezen.

Ik ben nog maar net betalend lid vanwege de extra functionaliteit zoals familiearchivaris die daarmee gepaard gaat. Maar beginnen aan en goed onderhouden van familiearchivaris vereist veel werk. Werk dat ik graag doe voor mijn familie en belangstellenden, maar dan moet er wel duidelijk zicht zijn op continuiteit! En dat laatste is de laatste paar maanden helaas ver uit zicht geraakt.

Ik heb daarom besloten mijn werk aan familiearchivaris voorlopig stop te zetten en ook geen nieuwe familie en belangstellenden meer hierop te wijzen en zo mogelijk lid te maken. Eerst maar eens de ontwikkelingen afwachten en dan pas verder kijken. Met spijt want GO en de zustersites zijn een mooi initiatief.

Het probleem is niet opgelost dus ik verander niets aan wel/niet opgelost, maar ik zal er ook geen aandacht meer aan geven.

Peter de Jong - 11 feb 2024 - 13:36







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu