stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Nationale Militie - overzichten van ziekten en gebreken (UPDATE 18 OKT)



Profiel afbeelding

Allen,

Vanaf heden is mijn website voorzien van vier overzichten van de lijsten van ziekten en gebreken, welke voor de Nationale Militie in gebruik waren bij de keuring van de jonge mannen. De overzichten van 1821, 1836, 1862 en 1871 zijn beschikbaar.

Gewerkt wordt nog aan de wetteksten, die ik ook geheel en gedeeltelijk (alleen de meest belangrijke delen)  beschikbaar wil stellen.

Update 16 augustus: de eerste wettekst, die van de Wet op de inrigting van de Nationale Militie van 8 januari 1817 staat volledig op de site, inclusief alle afbeeldingen van alle in de wet genoemde modellen en voorbeeld-formulieren. 
Aanvullingen en andere opmerkingen zijn uiteraard nog steeds van harte welkom!

Update 18 oktober: zie laatste bericht

met groet, Frank

Frank van de Velde - 12 aug 2012 - 17:30 (laatst bijgewerkt 28 dec 2022 — 16:30 door auteur)

Mooi werk Frank, hartelijk dank.

Groet

Wim

Wim Hobers - 12 aug 2012 - 17:45

Frank,

Bedankt, erg handig!

Ik heb de cd rom van boekopcd (van enkele jaren terug). Die begint pas bij 1862, omdat de overzichten pas vanaf dat jaar in het Staatsblad werden gepubliceerd.

Dus jouw overzicht is vollediger Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Mvg

Bas Lems - 12 aug 2012 - 20:18

@ Frank,

Bedankt. Erg handig.

mvg-Ben

Ben Wegman - 12 aug 2012 - 21:57

" 6.° Een ongeneeslijk stinkende adem, stinkende uitvloeizels uit de ooren, en eene dergelijke uitwazeming, zoodra deze gebreken ongeneeslijk zijn. Hiertoe behoort mede, een zeer sterk stinkend en hebbelijk voetzweet, kenbaar uit zekere roosachtige ontsteking der voetzool. "   Mnou, wat ze al niet hadden in die dagen............. leuk (nou ja.......je zou maar arts wezen)

Leo Bijl - 13 aug 2012 - 03:00

Wat heerlijk Frank, dank je wel! Zéker, omdat het niet lukte de CDROM te bestellen...

Hopelijk heb je ook nog plannen voor het publiceren van latere lijsten (1873, 1881 - moeilijk op internet te vinden al zijn ze er nog wel - maar vooral na 1890 en daarna)?

Bedankt voor je inzet!

Marijke Kuijper - 21 aug 2012 - 12:15

De tweede wettekst staat sinds zojuist op mijn site, en wel die van 19 augustus 1861. Deze wet is per 1 januari 1862 van kracht geworden.
Aan het einde van deze tekst zijn drie afbeeldingen gevoegd, waarin een flink aantal situaties weergegeven worden hoe het exact zit met het dienstplichtig zijn ingeval een gezin vier zonen heeft of ingeval een zoon vijf zonen heeft.

De wettekst van 1815 is de volgende, die op het lijstje staat om geplaatst te worden.
Als altijd: vragen, opmerkingen en aanvullingen zijn van harte welkom!

Marijke: het is wel de bedoeling, maar zal stap voor stap gaan. 


met groet, Frank

Frank van de Velde - 25 aug 2012 - 22:40

Prachtig werk! Achtergronden zijn ook te lezen in Broncommentaren V:  http://www.historici.nl/Onderzoek/Projecten/Broncommentaren/retro

Leo Bijl - 29 aug 2012 - 23:51

Dankjewel Leo!

Ik heb op de voorpagina je link toevoegd, met nog wat andere links.

Tevens is de wettekst van 1815 inclusief de diverse modellen nu geplaatst. Is een en ander niet zichtbaar, ververs dan even het scherm met F5.

met groet, Frank

Frank van de Velde - 30 aug 2012 - 20:12


Allen,
Mijn site over de Nationale Militie is zojuist uitgebreid met een flink aantal pagina's die een "Handleiding tot de leer van het geneeskundig onderzoek bevatten". Op de eerste pagina geef ik wat meer informatie hierover:

Handleiding tot de leer van het Militair Geneeskundig Onderzoek

In 1856 is de door A.W.M. van Hasselt (1814-1902) geschreven "Handleiding tot de leer van het Militair Geneeskundig Onderzoek (het Visiteren)" verschenen. In dit werk behandelde hij de onderzoeken die benodigd waren voor het onderzoek om manschappen te keuren. Ook heeft hij tot in detail aangegeven welke mogelijkheden iemand kon voorwenden om of ziekten voor te wenden, het simuleren om voor de dienst afgekeurd te worden of juist of deze te maskeren, het dissimulieren, ten einde goedgekeurd te worden, het dissimuleren.
Korte biografie
Alexander Willem Michiel van Hasselt was geboren in 1814 in Amsterdam. Door overplaatsing van zijn vader naar Dokkum heeft hij daar het gymnasium doorlopen. Nadat hij in 1832 het gymnasium voltooid had, heeft hij zich in 1832 ingeschreven voor 's Rijks Kweekschool voor Militaire Geneeskundigen (RKMG). In 1833 gevolgd door de inschrijving aan de factulteit Geneeskunde van de Hogeschool Utrecht. Hij heeft zijn studie aan de RKMG gevolgd en in 1837 is hij na zijn examen aangesteld als officier van gezondheid 3e klasse. In 1838 promoveerde hij met de hoogste lof tot Medicinae Doctor, mits hij een contract voor 10 jaar tekende als Officier van Gezondheid.
In 1840 werd hij als docent geplaatst op het RKMG. Hij had daarmee feitelijk een dubbele functie: die van leraar in een aantal toegewezen vakken en een functie bij een van de klinieken van het Groot Rijks Hospitaal. Van Hasselt kreeg als vakken toegewezen: "leer der vergiften", "leer van de dood en de schijndood", "leer van het visiteren van manschappen op verborgen en voorgewende kwalen" en "leer van de Militaire Reglementen".
In 1843 trouwde hij met zijn nicht Cornelia Georgette 's-Gravesande Guicherit (Delft 1823 - Den Haag 1896). Zij kregen in de periode van 1843 tot 1861 zeven kinderen. Van deze zeven overleven slechts de oudste en jongste dochters hun ouders.
Van Hasselt heeft in zijn professionele loopbaan een flink aantal publicaties op zijn naam gezet, onder meer over toxicologie en gezondheidsleer. In 1856 verscheen bovengenoemde handleiding.    

In 1856 is hij benoemd tot lid van de KAW (Koninklijke Academie van Wetenschappen), afd. Wis- en Natuurkunde. In 1857 heeft hij zitting genomen in de redactie van het Nederlandsch Tijdschrift voor Geneeskunde. Door de wettelijk verplichte sluiting van de RKMG in 1880 en het besluit van Van Hasselt om geen burger-praktijk te openen (waar hij als officier van gezondheid op tegen was) is hij met pensioen gegaan.
Hij is op 16 september 1902 in Den Haag overleden. Hij was Ridder in de Orde van de Nederlandsche Leeuw en Ridder der Orde van de Eikenkroon.
De Handleiding

Het originele boek is ingescand door "The Internet Archive" in 2011 met financiele ondersteuning door de ":Open Knowledge Commons and Harvard Medical School". De scan is te vinden op de website www.archive.org (opent in nieuw venster).

Deze pagina's zijn puur bedoeld als achtergrondinformatie voor de lijsten met overzichten van ziekten en gebreken, die gebruikt werden voor de keuring van manschappen. Graag reactie bij vragen, opmerkingen, aanvullingen etc.etc.

met groet, Frank

Frank van de Velde - 18 okt 2012 - 23:09







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu