stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Nieuw sociaal netwerk: familierelaties vastleggen in een stamboom [bron: Archiefforum]


Profiel afbeelding
Geachte medelezers,

Vanavond werd door Olga Minkema een nieuw bericht geplaatst op Forum.archieven.org,
de website van het Archiefforum:

"Een nieuw online sociaal netwerk voor families is vrijdag van start gegaan. Op www.familieband.nl kan iedereen zijn online familierelaties vastleggen in een stamboom.

Het is volgens de organisatie de eerste netwerksite in Nederland waar families online een stamboom kunnen aanmaken en tegelijkertijd berichten en foto's met elkaar kunnen delen. Gebruikers kunnen op Familieband.nl een profiel aanmaken hiermee plaatsen ze niet alleen de geijkte netwerkberichten en de bijbehorende foto's en video's, maar kunnen ze bijvoorbeeld ook de familiedag plannen. In de stamboom zien de gebruikers wie er allemaal tot de familie behoren, waar voorouders vandaan komen en hoe de familienaam verspreid is over de wereld." [...]

Zie verder: http://forum.archieven.org/index.php?topic=15238.msg22625#msg22625

Met vriendelijke groet,
Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

H'm ...

2.1. Alle content die door jou op de website aan Forrest wordt aangeboden, mag door Forrest op iedere wijze worden gebruikt, gereproduceerd, bewerkt, vermenigvuldigd, gedistribueerd, verkocht en op alle mogelijke manieren openbaargemaakt, zonder hiervoor eerst toestemming van jou te verkrijgen.
2.2. Je gaat ermee akkoord dat Forrest voor het hiervoor onder 2.1 genoemde gebruik geen vergoeding aan jou verschuldigd is.
2.3. Jij mag via de website alleen content voor publicatie aanbieden wanneer die content jouw eigendom is. Publiceer je toch content waarvan je niet over de benodigde rechten beschikt, dan kan Forrest hiervoor geen verantwoordelijkheid aanvaarden.

Niet doen dus.

Enno Borgsteede

Inderdaad, niet doen!

Ren?

De vraag is, wat dan wel? Bob maakt reclame voor Zooof, en qua voorwaarden ziet dat er een stuk beter uit.

Technisch werkt het echter voor geen meter bij mij, want de activatie-mailtjes blijven weg, en mijn GEDCOM wordt ook al niet geaccepteerd, zonder dat er bij wordt gezegd wat er dan precies fout aan is. Jammer.

Gelukkig hebben we hier Genealogie Online. Hier weet je precies waar je aan toe bent, en krijg je elke maand een berichtje met de overeenkomsten met de andere stambomen.

Enno Borgsteede

Alhoewel ik ook met enige scepsis naar websites als www.familieband.nl en www.geni.com kijk wil ik wel één van de sterke punten noemen van dergelijke websites: het "virale" karakter. Via een eenvoudige Flash interface kun je je familie in kaart brengen. Deze familieleden krijgen een e-mail (als ik Enno begrijp niet altijd...) en gaan ook weer hun directe familie invoeren (en dus uitnodigen). Dit mechanisme explodeert snel (omdat ieder vanuit zijn/haar perspectief weer familie opvoert) en geeft de stamboomonderzoeker inzicht in het levende deel van de stamboom die je daarmee ook weer enthousiasmeert voor genealogie!

Omdat het om de levende familieleden gaat (de e-mail adressen van overgrootouders zijn veelal niet meer bekend ;-) ) is privacy een issue, gegevens zijn veelal redelijk afgescherm/beschermd. Omdat een ieder gegevens opvoert (en wellicht bang is voor privacy en misbruik van gegevens) is ook de kwaliteit van de gegevens niet van het zelfde kaliber als dat wat je in het archief in authentieke bronnen vindt.

Ik zie dergelijke sites dan ook als één van de hulpmiddelen die ons stamboomonderzoekers ten dienste staan (het is zeker geen vervanging, puur een aanvulling die aansluit bij de huidige generatie). Het levert informatie (of in ieder geval aanknopingspunten) op en enthousiasmeert.

Over de kleine lettertjes: ja altijd goed lezen! Maar dit soort websites kunnen alleen bestaan als ze de gebruikers "te vriend" houden. Als ze misbruik gaan maken is het zo gedaan met een services als familieband.nl.

mvg,
Bob Coret


PS. ik heb op de zoekpagina van Genealogie Online een link naar Zooof, zij hebben op hun zoekpagina een link naar Genealogie Online. Het is voor beide partijen een manier om elkaars doelgroep met elkaars websites kennis te laten maken.

Bob Coret

Hoi Enno,

Lollig, dat je - ondanks je aanvankelijke scepsis - tòch een poging hebt gewaagd om die site uit te proberen. Ik ben benieuwd naar je verdere bevindingen, niet in de laatste plaats omdat ik mezelf ook heb aangemeld.

Dit is wat ik tot nu toe ondervond:

De privacy-opties zijn wel héél erg strict: nadat ik in eerste aanleg alles had 'dichtgezet' (alleen zichtbaar voor mijzelf) kon ik geen familieleden invoeren in de stamboom. 't Zou toch aardig zijn als ik rustig aan de stamboom kon werken zonder daar ruchtbaarheid aan te geven, tot het moment dat ik hem vrijgeef voor derden.

Personen die je invoert als 'overleden' maar met het vinkje "Zet deze verjaardag in mijn kalender" worden doodleuk weergegeven als kennelijk 'levende personen'.
Zo werd een van mijn oma's aangeduid als een dame van 118 jaar oud, terwijl ik het systeem nèt had duidelijk gemaakt dat ze al sinds 1977 een tuin op haar buik heeft.
De enige manier om daar verandering in te brengen is de betreffende persoon te verwijderen en opnieuw op te voeren. In geen enkel scherm zag ik kans om de gewraakte 'verjaardag' zonder omhaal te wissen.

Een ander irritant trekje van Familieband is dat je overlijdensdata van gestorven familieleden achteraf niet kunt aanpassen of toevoegen. De drop-down menuutjes daarvoor blijven hardnekkig grijs-gestuurd.

Ook ergerlijk: een overlijdensdatum wordt bij Familieband 'sterftedatum' genoemd. Geen idee welk(e) taal/dialect de maker van de website machtig is: Vlaams, Afrikaans, Surinaams? Het is bij mijn weten in elk geval geen zuiver Nederlands.

En dan nog dit: geregeld als ik de website wil bezoeken krijg ik opnieuw de uitnodiging om me aan te melden. Kennelijk wordt er geen cookie verstuurd waardoor deze melding achterwege kan blijven.
Als ik de kennisgeving wegklik ontvang ik een pagina met de tekst "An error occurred. Go back and try it again"...

Zomaar wat eerste observaties; wellicht later meer hierover.

Groet,
RJ

PS voor Bob: bravo voor je genuanceerde standpunt inzake deze 'conculega'!

Robert Jan van Houten

Beste Robert Jan,

Familieband heb ik niet uitgeprobeerd, en dat ga ik ook niet doen ook. Met een bedrijf dat mijn gegevens als de zijne beschouwt wil ik namelijk echt geen zaken doen. Daarnaast is de site ook overbodig, want Zooof doet bijna hetzelfde, en My Heritage ook, en die hanteren zoals gezegd ook veel vriendelijkere voorwaarden.

Als genealoog hoop ik dat familieband zo snel mogelijk verdwijnt. De site biedt eigenlijk niets nieuws, en is alleen maar leuk voor marketing. Vergelijk het maar met ICQ en MSN. Die gebruik je toch ook niet allebei?

Zooof was hier in Nederland de eerste, en ik kan me voorstellen dat die site de drempel verlaagt om iets aan genealogie te doen. Als ik daar door het uploaden van een GEDCOM, als me dat toch nog een keertje lukt, nog meer familie tegenkom, is dat zeer zeker waardevol. Het moet echter niet te gek worden, want aan verzuiling heb ik echt een broertje dood.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik over dit forum net zo dacht. We hebben al een nieuwsgroep voor de benelux, en er zijn ook al veel te veel forums op Yahoo en MSN, die het voor ons alleen maar moeilijker maken om familie te vinden, simpelweg omdat het veel te veel tijd kost om ze allemaal dagelijks af te lopen, en omdat een bericht door die versplintering ook door veel minder mensen gelezen wordt dan mogelijk is.

Dat ik het forum toch gebruik, komt doordat bij het zoeken naar een goede site om mijn stamboom op te zetten Genealogie Online als beste naar voren kwam. Ik heb ook GeneaNet en RootsWeb geprobeerd, maar Genealogie Online geeft hier in Nederland veel meer contacten, en bevalt me qua bediening ook veel beter. En eenmaal op de site probeer je natuurlijk ook de andere dingen uit, waarbij met name de RSS feeds het volgen van het forum wel heel makkelijk maken. Verder moet ik erkennen dat een forum op het web ook meer bezoekers trekt, omdat de drempel om het te gebruiken lager is dan bij zo'n nieuwsgroep.

Hoe dan ook, als consument heb ik totaal geen belang bij die familieband. Ik kan hier op de sites van Bob al meer vinden dan ik in mijn vrije tijd verwerken kan, en met My Heritage en Zooof erbij is de drempel wat mij betreft ook al genoeg verlaagd. Meer moeten we hier naar mijn mening echt niet hebben.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno Borgsteede

> Familieband heb ik niet uitgeprobeerd, en dat ga ik ook niet doen ook.Met een bedrijf dat mijn
> gegevens als de zijne beschouwt wil ik namelijk echt geen zaken doen.

Beste Enno,

Excuus voor het misverstand: ik was er aanvankelijk vanuit gegaan dat je jezelf had aangemeld, gezien je citaten uit de Algemene Voorwaarden, maar die kun je natuurlijk ook opvragen zonder aanmelding.

> Daarnaast is de site ook overbodig, want Zooof doet bijna hetzelfde, en My Heritage ook, en die
> hanteren zoals gezegd ook veel vriendelijkere voorwaarden.

Nu ben ik geen jurist, maar de AV van MyHeritage komen mij ook niet erg gebruikersvriendelijk voor:

"Door inhoud op de Website te publiceren, verleent u ons een royaltyvrije, wereldwijde, eeuwigdurende en niet-exclusieve licentie om de inhoud te hosten, te kopiëren, te publiceren en te distribueren."

Enfin: ik heb ondertussen even een beetje 'gespeeld' met de mogelijkheden van Familieband, maar vond het systeem dermate omslachtig dat ik mijn 'speeltuin' weer heb opgeheven en de redactie heb verzocht om verwijdering van mijn account. (Beetje merkwaardig - in het Web 2.0 tijdperk - dat je zulks niet op de site zèlf kunt regelen, maar daartoe een mailtje moet sturen...)

Vervolgens heb ik ook wat zitten kliederen met MyHeritage. In aanleg een aardig concept: download en installeer Family Tree Builder, voer daar je gegevens in, en publiceer die vervolgens op de website van MyHeritage.
Vooral het automatisch zoeken naar 'matches' (overeenkomsten in andere stambomen) is leuk bedacht, maar blijkt in de praktijk niet echt soepel te werken. De website wordt klaarblijkelijk zo intensief gebruikt dat je meestal een foutmelding om je oren krijgt.
Automatisch gegenereerde mailtjes omtrent deze overeenkomsten blijken bovendien onleesbaar, want bestaand uit één grote spaghetti van lettertekens...

Hinderlijk is tenslotte dat ook een aantal andere opties niet (goed) functioneert, de website traag - en zoals gezegd: vaak onbereikbaar - is en dat het hele spul slecht uit het Engels is vertaald (soms zelfs helemaal niet). Erg rommelig allemaal.
Nu eens zien of ik ook van MyHeritage weer op een nette manier af kan komen...

Het door Bob aangeprezen Zooof is aldus mijn volgende 'slachtoffer', al beloven jouw ervaringen op voorhand niet veel goeds. Ik zal trachten ook van dat 'uitstapje' hier weer mijn eerste (en dus oppervlakkige) bevindingen te publiceren.

Vriendelijke groet,
RJ

Robert Jan van Houten

Beste Robert Jan,

Excuses hoeven niet voor mij, maar ik vind het wel belangrijk om kritisch op die sites te blijven. De door jou geciteerde voorwaarden heb ik inderdaad teruggevonden bij My Heritage, maar ze worden wel genuanceerd. Kijk maar even mee:

Citaat 1:
Wij zijn zeer gevoelig voor de auteursrechten en andere intellectuele eigendomsrechten van anderen. U moet beseffen dat inhoud, met inbegrip van foto's, ook wanneer hij ingestuurd wordt naar een site waarvan u een Lid bent, het eigendom blijft van de auteur of de inzender, en u hem niet mag reproduceren zonder de toelating van de eigenaar.

Citaat 2:
Alle op de Website gepubliceerde inhoud, met uitzondering van door de gebruikers ingezonden inhoud, is ons eigendom of eigendom van derde partijen die ons een beperkte licentie op deze inhoud hebben verleend. Inhoud die op familiesites gepubliceerd wordt is eigendom van de persoon die de inhoud heeft gecreëerd, wordt gecontroleerd door de Webmaster van de familiesite waarop hij ingezonden is, en wordt door ons gehost volgens de voorwaarden van deze Overeenkomst.

Dit ziet er naar mijn idee toch beter uit dan bij familieband, al zal je bij zwaarwegende conflicten wel een vliegtuig naar het beloofde land moeten nemen. Zooof is dan wat makkelijker te vinden, gewoon in een straat vlak bij mijn vorige huis in Amsterdam.

My Heritage heeft een leuke zoekmachine, en de software is ook aardig, maar als serieuze genealoog heb je er niet zo veel aan, omdat je bij een gratis abonnement maar 1000 personen kan uploaden, en de matching ook zeer onnauwkeurig is. Hier bij Genealogie Online zijn de meeste overeenkomsten correct, en daar is het juist andersom, althans bij mij.

Zooof zou een alternatief zijn, als ze mijn GEDCOM zouden accepteren, en een activeringsmailtje deze kant op konden krijgen. Helaas lukken beide dingen daar nog steeds niet.

Hoe dan ook, als gebruiker blijf ik hopen dat er niet te veel van dit soort sites bij komen. Er zijn er al genoeg, en hoe meer de boel versnipperd raakt, hoe minder kans je hebt om nog familie tegen te komen.

prettig weekend,

Enno

Enno Borgsteede


> Excuses hoeven niet voor mij, maar ik vind het wel belangrijk om kritisch op die sites te blijven.

Beste Enno,

Misschien wat overdreven, die excuses, maar na alle commotie van de voorbije maanden stel ik er prijs op om de oude (ouderwetse, zo je wilt) omgangsvormen in ere te herstellen, hahaha! Al wil ik nu óók weer niet zo ver gaan om je te 'vousvoyeren' of met 'Gij' aan te spreken...

En wat die kritische houding aangaat: volstrekt mee eens, evenals met de door jou gesignaleerde (dreigende) versnippering van gegevens.

Reden waarom ik een beetje aan het 'shoppen' ben gegaan: ik heb voor de familie van vader's kant (van Houten) helemaal met de hand een website gebouwd. Daarin is erg veel tijd gaan zitten.
Voor de familie van moeder's kant (van Hardeveld) wilde ik sneller een aanschouwelijk resultaat; vandaar.

Met betrekking tot de nuanceringen in de AV van MyHeritage: het staat er wel mooi opgeschreven (uiteraard had ik het ook gelezen) maar er blijft tòch een ongemakkelijk gevoel achter...
Een retourtje naar het beloofde land klinkt onder alle omstandigheden aanlokkelijk; alleen jammer dat de grootste feestelijkheden nèt achter de rug zijn... hahaha!

Over de onnauwkeurige 'matching' bij MyHeritage: daar staat dan wel weer tegenover dat je daarop handmatig kunt ingrijpen, door een overeenkomst 'ongeldig', 'twijfelachtig' dan wel 'correct' te verklaren. Waar dit precies wordt geregistreerd? Geen idee! Waarmee maar weer eens het gebrek aan transparantie is aangetoond (of ligt dat nu aan mij?).

Toch grappig dat zich hier nu weer een discussie ontspint - keurig netjes, onder heren van stand - terwijl dat nu juist door enkele forumdeelnemers tot 'verboden terrein' was verklaard...
Sorry hoor, deze off-topic opmerking moest ik eventjes kwijt! ;-)

Jij ook een plezierig - en warm - weekeinde gewenst! Als je het nog zou willen verlengen: dinsdag wordt 'Pinkster 3' gevierd in Purmerend en wijde omgeving... (wel een bokje kopen, hoor!)

Vriendelijke groet,
RJ

Robert Jan van Houten
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.