stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Zoek William Muggeridge uit Engeland (London)



Profiel afbeelding

Ik ben al geruime tijd op zoek naar gegevens over mijn voorvader, William (Willem in Nederland) Muggeridge (Miggeridge). Hij was een Engelse Koopvaardijkapitein. Hij huwde op 1-11-1828 een vrouw (mijn voormoeder) uit Harlingen, Sjoukje (Hendriks) van Wielen. Dat weet ik via een krantenbericht.

Een huwelijksakte heb ik echter tot op heden niet gevonden, misschien zijn ze in Engeland getrouwd. Ze woonden in Harlingen en kregen twee dochters. Gegevens van zijn dochters en vrouw zijn bekend. William is geboren in Londen rond 1797/1798. Hij was 34 jaar oud toen hij op 15-9-1832 te Purmerend overleed. Doodsoorzaak heb ik (nog) niet achterhaald, evenals de reden van zijn verblijf daar. Misschien was hij daar met zijn schoener. Deze schoener heette "The Friends". Ik zoek dus een geboorteakte van William Muggeridge/Miggeridge, een huwelijksakte, gegevens over zijn ouders, grootouders en verdere familieleden.

Ik heb vaak geprobeerd iets te vinden op Engelse sites, oproepen geplaatst, maar tot op heden zonder reacties of resultaat. Kan iemand mij verder helpen?

 

Martine Rademaker - 16 jan 2009 - 20:31

William Muggridge is overleden op 15.9.1832 aan boord op het Noord-Hollands kanaal.

Op www.tresoar.nl onder memories van successie is over Sjoukje van Wielen en haar drie huwelijken meer te vinden; haar laatste kind werd geboren in Leer (Dld).

Ik kom ook mensen tegen met de naam Muggridge die geboren zijn in Earlborne (Eng.).

G.Karssenberg - 16 jan 2009 - 21:17

Dank u wel voor deze informatie. Een zeer welkome aanvulling. Ik kijk wel vaker op www.tresoar.nl, maar heb nooit bij memories  van successie gekeken! Ik zal ook bij de andere links kijken of daar nog aanvullingen zijn. In een ander geschrift (huwelijkse bijlagen Sjoukje van Wielen) werd Purmerend genoemd, vandaar dat ik daar altijd vanuit gegaan ben. Hoop dat ik nog meer reacties krijg over deze interessante voorvader.

Martine Rademaker - 16 jan 2009 - 22:41

Wat zijn de preciese indicaties dat William Muggeridge uit Londen kwam?

Mgr Dirk van Leeuwen - 17 jan 2009 - 09:13

Het enige wat ik heb is een kopie van een extract uit de burgerlijke stand van de gemeente Purmerende

waarin vermeld wordt dat blijkens het register van overledenen William Muggridge (hier inderdaad zonder de e ertussen) is overleden op 15 aeptember 1832, oud 34 jaren, wonende te Harlingen, geboren te London Koningrijk Engeland, Koopvaardij Kapitein op de Schooner genaamd the Friends, echtgenoot van Sjoukje van Wielen. (dit zijn geen spelfouten maar zo staat het in het extract) 

Dit extract zat bij de huwelijkse bijlagen toen Sjoukje ging trouwen in 1836 met John Hall, alweer een Engelse zeeman (stuurman) Van deze John Hall heb ik wat meer gegevens omdat ik een trouwakte heb. Hij was 25 jaar, zij 35 jaar en grossierse in sterke dranken. Hij is geboren en wonende te Sint Nicholas Harwich graafschap Essex, stad London, zoon van William Hall, schipper en Mary Ann Hall.

Zij is dochter van Handrik Klazes van Wielen, uurwerkmaker en Maria Hendrica Homberg.

Deze laatste gegevens even ter aanvulling. Ik heb heel veel aanvullende gegevens gevonden op deze site van Harlingen: www.kleinekerkstraat.nl een website over Harlingen van Stefan Eisinga. Een echte aanrader.

Dus helaas heb ik niet meer gegevens dan deze aanwijzing dat hij uit Londen kwam. Als ik zie waar deze John Hall vandaan kwam (ook London, maar veel gedetailleerder) is het inderdaad moeilijk zoeken. Ik krijg ook veel hits als ik op William Muggeridge zoek...

Martine Rademaker - 17 jan 2009 - 14:35

De schoener "The Friends" was eens in een scheepvaartongeval betrokken die tot een (juridisch) belangwekkende rechtzaak leidde zie   English Admiralty Reports? - Page 316 by George Minot, Great Britain High Court of Admiralty, Great Britain Privy Council. Judicial Committee, Great Britain High Court of Appeals - Law reports, digests, etc - 1853 "The Friends. 4 Mooro'a PC Rep. That, when the lights of the steamer were first perceived, ... That the schooner's course was thereupon slightly altered, ... "

Probeer het ook eens via www.nationalarchives.gov.uk/familyhistory/guide/trade/registerseamen.htm

Geeft het oudste bevolkingsregister van Harlingen nog nadere informatie?

U kunt uw vraag misschien ook nog eens stellen op www.dutchfleet.net/ 

Soortgelijke fora zullen er ook aan de Britse zijde wel zijn; specifieke tips worden gegeven op http://www.iwm.org.uk/upload/pdf/famhistory_merchant2007.pdf

Mgr Dirk van Leeuwen - 17 jan 2009 - 15:26

Martine,

Je schrijft dat de gegevens van de echtgenote van William jou bekend zijn. Wellicht is het dan niet meer nodig te melden, dat Sjoukje eerder was gehuwd met Simon Olpherts Dui(n)ker. Indien dat echter aan je aandacht was ontsnapt, kan het misschien op enigerlei wijze helpen het plaatje compleet te krijgen.

JanK - 17 jan 2009 - 19:21

Jan,

Inderdaad  zijn deze gegevens mij bekend. Maar toch bedankt.

Martine Rademaker - 17 jan 2009 - 19:52

Bedankt voor uw informatie. Ik had al wat informatie over de schoener The Friends van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, maar dit bericht uit Engeland is een mooie aanvulling. Ik vind het ook fijn om de verhalen achter de personen te achter halen. Bij de andere links ben ik al aan het rondneuzen en zal daar eens mijn vragen voorleggen en kijken of er informatie over deze William te vinden is.

Hoop dat iemand mij verder kan helpen. Ook zal ik het bevolkingsregister van Harlingen nog eens raadplegen. In een van de krantenartikelen die ik gevonden heb wordt de naam Muggeridge zelfs als Maigret gespeld. Dat maakt het zoeken een stuk lastiger. Maar dat maakt het ook spannend, deze zoektocht in het verleden. Nogmaals bedankt voor het meezoeken en meedenken allemaal.

Martine Rademaker - 17 jan 2009 - 20:43

Hallo Martine,

 De naam gespeld als "Muggeridge" is de meest voorkomende vorm in de telefoonboeken in Nieuw Zeeland. Een enkele keer komt de vorm Mugridge voor. Andere spellingen zijn waarschijnlijk nederlandse spelfouten.

Jan

jan achterberg - 18 jan 2009 - 10:06

Probeer eens te zoeken via The Sailing Navy List: All the Ships of the Royal Navy - Built, Purchased and Captured, 1688-1860 (Conway's history of sail) of één van de andere bronnen vermeld in www.mariner.org/library/research/images/ship_id_bib.pdf

Mgr Dirk van Leeuwen - 22 jan 2009 - 17:59

Bedankt voor de tip. Ben druk aan het zoeken in de door u gegeven bronnen. Valt niet mee. 

Inderdaad Jan, de naam Muggeridge komt het meest voor. In Nederland kom ik de spellingsvarianten Muggridge, Miggeridge tegen. Dat maakt het zoeken nog eens moeilijker. Ook de periode 1798 tot 1832 is weer een stuk moeilijker zoeken in de Engelse archieven dan na 1850. Het stuk uit English Admirality Reporsts is erg interessant, bedankt nogmaals. Ik probeer nu via genealogische sites in Engeland hulp te krijgen en bij mensen die de naam Muggeridge in hun genealogie hebben.

Martine Rademaker - 24 jan 2009 - 23:51

De Guildhall Library van de City of London beschikt ook over belangrijke geschiedkundige bronnen over de scheepvaart, zie

http://www.cityoflondon.gov.uk/Corporation/LGNL_Services/Leisure_and_culture/Libraries/City_of_London_libraries/guildhall+library+guides.htm

Mgr Dirk van Leeuwen - 5 feb 2009 - 09:35

Bedankt voor de informatie. Heel veel linken die weer verwijzen naar PDF-formulieren die weer verwijzen naar boeken of sites. Dus nog veel na te lopen. Waar ik tegen aan loop dat ik via internet nauwelijks in de Engelse archieven kan kijken, zonder een abonnement/lidmaatschap te nemen. Het lijkt wel of er niets gratis te vinden is in de  Engelse archieven. Zo anders dan in Nederland. En als ik lid word heb ik niet eens de zekerheid dat ik vind wat ik zoek. Maar ik blijf zoeken. Als ik ooit naar Londen ga, naar een van de "library's" daar, heb ik al een aantal toegangen waar ik op kan letten. Nogmaals bedankt .

Martine Rademaker - 10 feb 2009 - 21:10

Hallo Martine,

Ik weet niet op welke engelse sites je al gekeken hebt, hier volgt een lijst, er zitten pay-sites tussen

http://www.scotlandspeople.gov.uk

http://www.scan.org.uk/index-html

http://www.findmypast.com/home.jsp

http://www.cindislist.com/uksites.htm

http://www.BritishAncestors.com

http://www.freebmd.org.uk

http://www.GeneologyReviews.co.uk

Misschien dat je dit keer meer geluk hebt.

jan achterberg - 11 feb 2009 - 09:45

Mgr Dirk van Leeuwen - 11 feb 2009 - 13:08

Hallo Jan,

Ben al druk aan het zoeken en kan op sommige sites ook hulp vragen.

Ik kende niet alle sites, dus een mooie aanvulling. Bedankt!

Martine

Martine Rademaker - 19 feb 2009 - 22:01

Heel erg bedankt voor deze link.

Ik probeer al een week om me te laten registreren, maar dat lukt niet wegens een "interne fout".

Hoop dat het volgende keer wel lukt.

Hartelijke groet,

Martine

Martine Rademaker - 19 feb 2009 - 22:18

Een recente publicatie die wèl ontvangen is, veel omvattend en gedetailleerd, is Pepys's Navy -- Ships, Men and Warfare 1649-1689 van JD Davies (Seaforth Publishing). Zie www.pen-and-sword.co.uk waar het boek eventueel besteld kan worden (de code WDYTYA geeft een korting tot uiterlijk 28 februari a.s.).

Mgr Dirk van Leeuwen - 20 feb 2009 - 10:05


Bedankt voor de tip!

Hartelijke groet,

Martine

Martine Rademaker - 1 mar 2009 - 14:10







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu