stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Herkomst Niesje Janse van Eck, Echteld ca 1730


Profiel afbeelding

Beste Anneke,

Heel erg bedankt voor je hulp! In welke periode komen Willem van Rijnberk en Niestje/ Nieske van Est voor?

Ah excuses ik zie zojuist een post waarin zij voorkomen. http://www.stamboomforum.nl/hulp/2/2224/0/willem_rijnberk_x_niesje_van_est

Gerrit van Doorn

Hallo Anneke,

Hartelijk dank voor je hulp. Ik heb geen kopie van de originele trouwakte van Wessel Krouwel en Nieske van Eck (Echteld, 14/02/1747). Heb jij daar toegang toe en is daar misschien te achterhalen waar Nieske vandaan komt?

Mag ik zo vrij zijn om te vragen of je misschien een Wessel Krouwel/Crauwel bent tegen gekomen in het Kerkeboek van Echteld? Ik heb daar een apart topic voor aangemaakt, omdat ook zijn ouders niet met zekerheid bekend zijn.

Groet,

Max

Max

Max, Gerrit e.a.

zo frustrerend als je op zoek bent naar iets en je kunt je vingers er niet op leggen.

Vandaag een "bonus dag" gehad op Tiel echter nada resultaat voor wat betreft de door ons gezochte personen.

We zullen toch naar Arnhem moeten en aldaar de boeken in moeten duiken ik denk dan met name aan 

Eck, Asch en Rijswijk/Maurik resp de onbrekende serie's van Echteld. 

Niesje van Est ook genoemd van Hees, Eest en de Jong is waarschijnlijk gedoopt in Asch.

Willem van Rijnberk ook genoemd Remberk is waarschijnlijk gedoopt in Rijswijk alwaar hij ook overleden is. Naar alle waarschijnlijkheid is hun huwelijk gesloten in Asch/Maurik/ Rijswijk 

Hoewel gezegd / gechreven wordt dat hun kinderen in Beusichem geboren / gedoopt moeten zijn,

kan dit ook Rijswijk of Maurik zijn. (Dit gebaseerd op de overlijdens plaatsen van enkele van de kinderen).

(Ik denk hierbij aan de gemeentelijke herindeling van Rijswijk / Maurik en Rijswijk /Beusichem).

Helaas, ontbreekt precies het  bestand van Beusichem en Asch etc. wat ik nodig heb om de losse eindjes aan elkaar te knopen. Tiel bracht in dit geval geen uitkomst omdat deze stukken hier niet liggen.

Voor wat betreft Crouwel, Crauwel.ook met een K geschreven, kom ik ze wel tegen in mijn fam. bestand tegen in Buren  en dan zo rond 1610 t.m. 1670 het betreft de nazaten van Jerefaes Crauwel overl. rond 1627 gehuwd met Maria Geurts. Hun dochter Lijsken is op 08-03-1640 in Buren in ondertrouw gegaan met Allart Aartsen van Santen.

Terwijl een dochter (eveneens een Lijsken) van hun zoon Dirk Jeurifaes Krauwel (x 16-04-1640 te Buren met Lijsbeth Jans van Asperen) op 13 febr 1677 te Buren huwt met Maas Andriessen van Santen.

Ik kom geen officieel nog geen Wessel tegen.

Echter,ik denk dat ik wel 2 kinderen van hem in mijn bestand heb staan t.w.

Hendrijntje Krouwel x Pel Aartse Vendeloo 

Elisabeth Krouwel x Hendrik van Ewijk  

(beide hebben een link naar de van Santen's)

denk dat het wel een vervolg verhaal zal worden, bij een volgend bezoek aan Arnhem..

Anneke van Santen

Hallo Anneke,

Het is inderdaad een lastig vraagstuk!

Ik vraag me af of de link met Willem van Rijnberk/Niesje van Est iets oplevert. Zij huwen pas rond 1770. Niesje van Eck wordt bij alle dopen van haar kinderen echt Niesje Janse van Eck genoemd. Slechts bij het overlijden van een van haar kinderen (Hendrijntje, die getrouwd was met Van Vendeloo en later met Van Amerongen) komt de naam Rijnberk voor. Waarschijnlijk is dit een vergissing, in die tijd komt er in Maurik namelijk ook een Christiaan van Dijk voor die getrouwt is met een Niesje Rijnberk.

Elisabeth is ook dochter van Wessel/Niesje. Zij is geboren op 20/05/1768 te Echteld en wordt gedoopt twee dagen later.

Mocht je binnenkort een keer in het archief in Arnhem zijn ben ik erg benieuwd of je daar nog iets vindt over Wessel en Niesje.

Mvg,

Max

Max

L.S.

 

In het kader van mijn onderzoek naar de kwartierstaat van mijn kinderen ben ik indirect geïnteresseerd in de ouders van Nieske Jansen van Eck en meer nog in eventuele broers van haar. Nieske Jansen van Eck hoort zelf niet direct thuis in mijn kwartierstaat, maar niet ondenkbaar is dat wij wel voorouders delen. In ieder geval zijn er wel relaties te leggen tussen Nieske en voorouders van mij. Mogelijk dat de gegevens die ik heb en de daaraan gekoppelde aanname behulpzaam kunnen zijn bij het oplossen van de vraag wie haar ouders zijn.

 

Op het internet zijn inderdaad genealogieën te vinden waarin zij gekoppeld wordt aan Jan Carel van Eck, maar dat is een koppeling die ook ik voorlopig nog niet volg.

 

 

Zeker is:

 

Nieske Jansen van Eck, getrouwd met Wessel Crauwel (Crouwel), is de moeder van Lysbeth Crauwel.

 

Lysbeth Crauwel, getrouwd met Hendrik van Ewijk, is getuige bij de doop van Johannes de Krieger

 

Johannes de Krieger is een zoon van Nicolaas de Krieger en Dorothea van Ewijk.

 

...............................................................................................................................................

Aanname:

 

Hendrik van Ewijk en Dorothea van Ewijk zijn broer en zus, zodat Lysbeth Crauwel getuige is bij de doop van een van de kinderen van haar schoonzus en zwager.

 

.................................................................................................................................................

Zeker is:

 

Nicolaas de Krieger en Dorothea van Ewijk krijgen naast zoon Johannes nog meer kinderen, waaronder Dirkje de Krieger.

 

Dirkje de Krieger trouwt met Hendrik van Eck, zoon van Teunis van Eck.

 

...................................................................................................................................................

Vraag?

 

Is er een relatie tussen Teunis van Eck en Nieske Jansen van Eck. Teunis zou een (veel) jongere broer of tantezegger van Nieske Jansen van Eck kunnen zijn. De families Crauwel, de Krieger en van Eck zouden onderling zeer nauwe familiebanden kunnen hebben aangehouden. Een en ander kan echter ook heel goed toeval zijn. De "familienamen" van Ewijk en van Eck zijn uiteindelijk toponiemen die verwijzen naar plaatsjes dicht bij Echteld, de centrale plaats bij dit alles.

 

 

Dirkje de Krieger en Hendrik van Eck

 

...................................................................................................................................................

 

Als ouders van Dorothea van Ewijk worden op familysearch.org genoemd Hendrik van Ewijk en Johanna van Offeren en zij zou rond 1754 geboren zijn te Ingen

 

Ik heb via het internet een niet gedocumenteerde verwijzing gevonden dat haar veronderstelde broer Hendrik rond 1750 geboren zou zijn te Ingen.

 

Daarnaast zijn via het internet een broer en zus van Ewijk terug te vinden, die in eerste instantie heel goed zouden voldoen, maar..  De betreffende Dorothea van Ewijk trouwt met Alexander Jansen van Roest en niet met Nicolaas de Krieger. Samenvoegen via een tweede huwelijk is niet mogelijk.  De oplossing voor mij is dat het twee nichtjes betreft, die in dezelfde tijd zijn geboren, maar ook dat is voorlopig een onbewezen aanname, bedoeld als uitgangspunt voor verder onderzoek.

 

Informatie over de afkomst van Dorothea (en Hendrik) van Ewijk zou ook welkom zijn.

 

m.v.g.

 

Hans

Hans

Hallo Hans

Hendrik v Ewijk en Dorothea v Ewijk zijn broer en zus en heb nog meer broers en zusters, en lysbeth heet Elisabeth Crouwel.

Hendrik is geb 1758-overl1808 en van Elisabeth 1768- overl 1842.

vr gr Elly

Petronella van Ewijk

Hallo Max,

Misschien een idee om eens bij de Historische Kring Kesteren te kijken in de Osevorenreeks.

Je vind daar indexen op Gerechtelijke archieven o.a. van Echteld.

Heb daar een Jan Dirckse van Eck / Hendrickje (Eijmers) Peters  met dochter Nieske van Eck gevonden.

In het gerechtelijk archief van Tiel en Zandwijk 1745  testament op langst levende was deze Nieske getrouwd met een Brouwer (verschrijving)?

AM

A.M.Heevel


Hallo AM,

De Historische Kring Kesteren heb ik onlangs benaderd en daar navraag gedaan over deze familie, maar zij hebben niets kunnen vinden over Wessel Krouwel of Niesje Janse van Eck.

De Osenvorenreeks bevat alleen namen heb ik begrepen en het ontbreekt aan verdere informatie om verbanden te leggen? 

Dank voor de info, het zou goed kunnen dat dit de ouders zijn die ik zoek. De vernoeming van de eerste kinderen lijkt te kloppen. Wellicht dat ik daarmee verder kan in Tiel. Is het testament dat je hebt gevonden van de ouders van Niesje of van Niesje zelf?

Mvg,

Max 

Max
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.
Wel kunt u altijd een nieuw onderwerp starten.