stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Zoek Pieter Holst en Christina Smit, Amsterdam, dopen ±1775, Hendrika kind doop 1800 - een raadsel [


Profiel afbeelding

Ik heb het huwelijk + de huwelijksbijlagen van Adrianus Pieter Hoogensteijn en Hendrika Holst (doopgetuige Hendrika Smit).

Hieruit blijken hun ouders: Johannes Hoogensteijn en Anna van der Linden (trouwen) voor Adrianus, en Pieter Holst en Christina Smit voor Hendrika.

Johannes en Anna zijn te vinden, dat lijkt allemaal te kloppen.

Van Pieter heb ik een onzekere doopakte en een overlijdensakte. Uit de overlijdensakte zou blijken dat hij getrouwd is met Jannetje Koopman, getuigen zijn een zoon Johannes en schoonzoon Adrianus Pieter Hoogensteijn. Geen sprake van een Christina Smit.

Ik heb jaren van huwelijken doorgespit, maar kom alleen Pieter Holst en Jannetje Koopman tegen.

Komen Pieter en Christina elders vandaan?
Gezien de doopdatum van dochter Hendrika kan deze Pieter de vader niet zijn, maar deze is het wel in zijn overlijdensakte.
Waar komt die Christina vandaan en waarom wordt ze, voor zover ik kan nagaan, verder nergens vermeld?

Dit raadsel ligt er al sinds ik begonnen met met mijn stambomerij in 1992.

Paul Delcour

Beste Paul, kan je ook een datum en plaatsnaam of regio in de titel van deze post zetten ?
Wat datums in het bericht zelf is ook handig.

Anje B.

Ik heb de indruk dat haar vader de voornaam Petter had. Maar daarmee kom ik niet verder.

Liesbeth Niepoort

  • Bron: DTB Dopen
  • Soort registratie: Doop
  • (Akte)datum: 30-03-1800
  • Plaats: Amsterdam
  • Soort akte: Doop

Bijzonderheden:
Kerk: Westerkerk
https://archief.amsterdam/archief/5001/113

Liesbeth Niepoort

de hervormde doopregisterers van A'dam vermelden niet consequent of kinderen binnen of buiten een huwelijk zijn geboren; het is dus geenszins onmogelijk dat er nooit een huwelijk is geweest.

Wat is er echter van Christina Smit geworden?

De doopgetuige is mogelijk haar zuster:

29.03.1800 / 30.03.1800 Hendrika. Pitter Holst & Chrisstina Smit. get: Hendrika Smit, Adam Brugman [Westerkerk]

en haar huwelijk:

30.03.1798 Adam Brugman, van Horn, in de Graafsch. Lippe, geref. oud 29 jaren in de Rosenstr. ouders dood gead. met zijn neef Daniel Brugman op het Langeblekerspad & Hendrica Hentje Smit van Amst. geref. oud 23 jaar in de Vinkenbuurt buiten de Raampoort gead. met haar vader Hendrik Smit op't Fransenpad

edit:

bij haar 2e huwelijk 27.12.1820 te A'dam met Abel Cemijn wordt aangeven dat haar ouders zijn Hendrik Smit & Hermina Voerman [hier, zie bijlagen (gedoopt 23.04.1779 geen doopbewijs bijgevoegd)]

dan zou de Christina Smit die 03.08.1825 op 48-jarige leeftijd met Christian Setzkorn trouwt, de gezochte Christina Smit zijn [hier, zie bijlagen], 20.11.1776 luthers gedoopt. Ze is dan naaister wonende in de Suikerbakkersteeg. Deze Christina Smit overlijdt als weduwe van C.Sitzkorn op 55-jarige leeftijd 21.08.1832 in het hospitaal aan de Lauriergracht [hier]

Peter B

Voor wat het waard is: ik vind op 03-08-1825 in Amsterdam een huwelijk tussen een Christina Smit en een Christian Setzkorn. Christina Smit is gedoopt op 20-11-1776. Haar ouders zijn: Hendrik Smit en Harmine Voerman. Zie hier

Johanna C.

Dat Christina een zuster is van getuige Hendrika had ik ook al eens gedacht.

Gedoopt Hendrika, gedoopt 4-12-1776 Amsterdam van Pieter Smit en Antonia van Beek.

Ook had ik al eens bedacht dat Christina wel de moeder was, maar ongehuwd.
Echter, ze is aanwezig bij het huwelijk van dochter Hendrika juni 1819.

Paul Delcour

Hendrica Hentje is iig een dochter van Hendrik Smit. Volgens haar ondertrouwakte.

Liesbeth Niepoort

Hendrika Smit, weduwe van Adam Brugman hertrouwt op 27-12-1820 in Amsterdam met Abel Cemijn. Volgens de huwelijksakte zijn haar ouders Hendrik Smit en Hermina Voerman. Zie hier.

Zie hier voor de eerste bladzijde van de huwelijksbijlagen. De bijlagen staan op image 2759-2774. 

In de huwelijksbijlagen zit geen doopbewijs van Hendrika Smit, maar een akte van bekendheid. Daarin is vermeld dat ze is geboren op 23 april 1779, dat haar vader tijdens haar geboorte diende als soldaat en dat daardoor haar geboorte niet is geregistreerd. 

Verder zitten er in de bijlagen de volgende documenten:
- overlijden van Adam Brugman op 07-06-1811 in Amsterdam;
- begraven van Hendrik Smit op 14-02-1809 in Amsterdam;
- begraven van Hermina Voermans op 21-02-1807 in Amsterdam.

Verder wordt bij het huwelijk een dochter Christina gewettigd.

Johanna C.

Ik heb Pieters en Hendrika's getraceerd, maar alles blijft met elkaar in tegenspraak.

Hendrika's doop vermeld Pieter Holst en Christina Smit als ouders.
Hendrika's trouwen vermeld nadrukkelijk de aanwezigheid van haar ouders Pieter Holst en Christina Smit. Geen andere Hendrika of Jannetje Koopman te bekennen.
Pieter Holst's overlijdensakte vermeld duidelijk schoonzoon Adriaan als getuige, maar ook Jannetje Koopman als echtgenote. Hun huwelijk is in 1800, bijna tegelijk met de doop van Hendrika van moeder Christina.

Dit kan dus niet en ik mag een boon ween als ik weet waar de/mijn fout zit.

Paul Delcour

Wow, Johanna, dank. Ik heb over het hoofd gezien dat ik de getuigen beter moest opzoeken. Daar lijkt hier de clou te zitten. Dit lijkt Christina te duiden. Mooi.

Hoewel, dit is hun dochter, niet die met Pieter Holst getrouwd zou kunnen zijn. Hm. Ouders terugzoeken en hun kinderen.

Nu nog oplossen dat schoonzoon Adriaan vermeld staat als aangever van het overlijden van zijn schoonvader Pieter die op dat moment gehuwd was met Jannetje Koopman, die trouwden januari 1800, terwijl Adriaan trouwde maart 1800 met zijn dochter Hendrika, die niet Jannetje als moeder had.

Paul Delcour

Als Chrstina eerder met Pitter Holst getrouwd zou zijn dan zou dat uit de huwelijkspapierenbuit 1825 moeten blijken

Liesbeth Niepoort

Het overlijden van Pieter Holst wordt aangegeven door zijn zoon Johan Pieter Holst, 42 jaar en Adrianus Pieter Hoogenstein, 56 jaar.

Adrianus Pieter Hoogensteijn trouwde op 16-06-1819 met Hendrika Holst (dochter van Pieter Holst en Christina Smit).

Omdat Adrianus Pieter Hoogenstei(j)n in de overlijdensakte van Pieter Holst wordt vermeld als zijn schoonzoon, kunnen we ervan uitgaan dat de Pieter Holst die met Jannetje Koopman getrouwd was, de vader was van Hendrika Holst die op 29-03-1800 gedoopt werd. Het feit dat Pieter Holst met Jannetje Koopman getrouwd was, betekent niet dat hij geen kinderen bij een andere vrouw zou kunnen hebben.

Ik ben wel met je eens dat het raar is dat Pieter Holst op 10 januari 1800 in ondertrouw ging met Jannetje Koopman en dat Hendrika op 30-03-1800 gedoopt werd als dochter van Pieter Holst en Christina Smit. Hendrika was 1 dag oud toen ze gedoopt werd. Ze werd geboren op 29-03-1800 en en dag later op 30-03-1800 gedoopt. Het valt mij wel op dat er onder de geboortedatum van Hendrika vermeld is: No 1. Ook bij de dopen die op dezelfde bladzijde zijn ingeschreven onder nummer 183, 184, 188 en 190 is dit vermeld, bij de andere dopen echter niet. Zou de notitie No 1. een speciale betekenis hebben?

Johanna C.

Vooral ook omdat Christina ook aanwezig is bij het huwelijk van Hendrika in 1819. Tegenwoordig bestaat er veel vrijheid in relaties, maar in die tijd trouwen en ruim 2 maanden later een kind krijgen van een andere vrouw? Ik ga verder spitten.

Paul Delcour


Hm, heb ik wel vaker gehad. Misschien geen goede speurder.

Kan noch de doopakte van Hendrika vinden, noch de begraafaktes van haar ouders. Hoopte zo misschien zus Christina te achterhalen.
Heb al eens begraven bekeken, maar nergens een doop te vinden die kan kloppen van Christina.

Paul DelcourPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu