stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » (geen digitale) aanvraag persoonskaart CBG


Profiel afbeelding

Op twitter heb ik het CBG gevraagd waarom de aanvraag persoonskaarten niet digitaal kan. Binnen een uur keurig antwoord gehad:

"Beste Melle. We zijn nog steeds wettelijk verplicht (!) om alleen bestellingen PK's per brief in behandeling te nemen."

 

Ik heb het CBG vervolgens  gevraagd om welke wettekst dit gaat, om te onderzoeken of het hier gaat om interpretatie of om letterlijke wettelijke tekst die zegt: aanvraag op schrift. Hierop heb ik nog geen antwoord.

 

  • Weet iemand om welke wettekst het gaat?
  • Wat vinden jullie van de aanvraag per brief?
  • Is de wettelijke 'verplichting' om schriftelijk verzoeken in te dienen niet achterhaald omdat de dienst voor een groot deel wordt gebruikt door genealogen? 

Ik ben benieuwd naar jullie mening. En de wettekst zou ook fijn zijn as iemand die weet aan te leveren.

Gr. Melle

Melle van der Heide - 1 jun 2011 — 11:12

Het lijkt me ook voor notarissen en hun klerken veel handiger om digitale aanvragen te kunnen plegen.

Willem H. Kranendonk - 1 jun 2011 — 13:42

Hallo Melle,

De wettekst is de volgende:

Regeling Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens, zie: http://www.st-ab.nl/wettennr05/0504-002_Regeling_gemeentelijke_basisadministratie_persoonsgegevens_Regeling_GBA.htm

En wat betreft die schriftelijke aanvraag zie aldaar art. 54.

Het zou stukken handiger zijn als je een persoonskaart bijv. digitaal kan aanvragen. Een brief is niet helemaal meer van deze tijd, althans voor dit soort zaken.

Hartelijke groet,

Bas Lems - 1 jun 2011 — 14:03

Bas schreef: "En wat betreft die schriftelijke aanvraag zie aldaar art. 54."

Ik denk dat je bedoelt artikel 52 juncto artikel 53, lid 1 (aanhef).

Rob de Hoon - 1 jun 2011 — 19:42

Precies, die bedoel ik ;-)

Bas Lems - 1 jun 2011 — 20:42

@Bas: Sorry, ik kon het ff niet laten. Ik wil nogal eens een voorstander van coïtus met insecten van de orde der Hymenoptera zijn (lees:mierenneuker ;-)

Rob de Hoon - 1 jun 2011 — 21:48

Wellicht is er spoedig een mogelijkheid om dit soort documenten ook via onze Digid code aan te vragen. Het is en blijft nog steeds een grote bureaucratie in Nederland. Onze wetshandhavers zijn een stelletje condomologen bij elkaar.Uren lang kunnen zij ouwehoeren zonder tot een vruchtbaar en bevredigend resultaat te komen. Sorry voor mijn woordstelling.

Herman G.

Herman G. - 1 jun 2011 — 23:08

Als ik deze wet ernaast leg, kan het CBG 'schriftelijk' veel ruimer interpreteren:

http://www.st-ab.nl/1-04214ks03.htm#2.1

Dit is Wet elektronisch bestuurlijk verkeer. Is er iemand met juridische achtergrond die kan zeggen of deze ook van toepassing is voohet CBG?

Melle van der Heide - 2 jun 2011 — 10:57

Deze wet lijkt niet van toepassing te zijn, aangezien de stichting Centraal Bureau voor Genealogie m.i. geen Bestuursorgaan genoemd kan worden.

 

WET van 29 april 2004, Stb. 2004, 214, houdende aanvulling van de Algemene wet bestuursrecht met regels over verkeer langs elektronische weg tussen burgers en bestuursorganen en daarmee verband houdende aanpassing van enige andere wetgeving (Wet elektronisch bestuurlijk verkeer). Inwerkingtreding: 1 juli 2004 (Stb. 2004, 260).

Jacobus - 2 jun 2011 — 11:23

@ Jacobus,

mee eens.

Maar de persoonskaarten zijn en blijven eigendom van de overheid

(Ministerie van Binnenlandse Zaken)

http://www.cbg.nl/download/cbg_nl_persoonskaarten_200901.pdf

Daar zal het dan wel aan liggen (ben geen echte deskundige op dit gebied)

 

bericht aangepast na ontvangst van een privébericht van een medewerker

van het CBG, die in zijn vrije tijd geen zin heeft om persoonlijk op dit forum te reageren

Jan Clavaux - 2 jun 2011 — 12:33

Dag. Zeker voor genealogen woonachtig in het buitenland zou dit makkelijker zijn. Het aanvragen per brief is op zich niet zo'n probleem, maar de kopieen tegen verhoogd tarief ontvangen per post meer. Het zou prettig zijn een digitale kopie per email te ontvangen. Zeker als afhalen aan de balie niet tot de mogelijkheden behoort. Nog beter zou zijn als je net zoals in het Amsterdams Stadsarchief een kopie kunt kopen online en online downloaden. OF nog beter alles gratis zoals de Regionale Archiven West Brabant en Tilburg. Voor mensen met een laag inkomen blijft genealogie en het plezier dat zij daaraan ontlenen op die manier tot de mogelijkheden behoren.
Wim

Wim de Haar - 2 jun 2011 — 15:08

Alle bladen met familieadvertenties zouden digitaal ook veel makkelijker verspreid kunnen worden. Lijkt mee fantastische bron. Daartegenover wil ik wel iedere week familieadvertenties uitknippen en uploaden. Beetje crowdsourcing en zo gebruiken ipv mensen de hele dag op het CBG laten knippen en plakken.

Melle van der Heide - 2 jun 2011 — 16:31

Ik kan me niet voorstellen dat er een wet is die een personeelslid van het CBG verbiedt om bij ontvangst van een aanvraag voor een PK per email, in bijv. de vorm van een pdf-formulier, op CTRL-P te drukken. Voilà, papieren aanvraag.

Ronald Hellenbrand - 2 jun 2011 — 18:26

In het verleden was het voor mij wel mogelijk om aanvragen voor persoonskaarten per e-mail te doen. De verzending was uiteraard per post.

Max van Dam

Israel

Max van Dam - 14 jun 2011 — 15:25


Ik heb 10 dagen geleden naar het cbg gebeld voor inlichtingen, toen ik vertelde dat ik een bestelling pwe brief vilde doen, vertelde de meneer aan de lijn me dat ik het ook per email kon doen. 3 dagen later had ik de persoonskaarten en persoonslijsten al in de bus liggen.

Ria Philips - 15 jun 2011 — 10:09Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu